Skip to content

Reggeli rutin – Ötletek, hogy jól induljon a nap

Felületes üzleti magazinok és lifestyle Youtuberek esküdnek a reggeli rutinra, mint az önfejlesztés aduászára. Hideg zuhany, mezítláb ugrálás a harmatos fűben, egy fancy smoothie és készen állsz az élet meghódítására. Esetleg vágj léket egy befagyott tóban és próbáld ki túléled-e a kora reggeli merülést.

Egyébként érhető a reggeli szokások felé irányuló lelkesedés. A reggeli rutin megfogható. Konkrét tevékenységeket tartalmaz, ezért egyszerű lemásolni. Fogsz egy idolodat és életének nyilvános pillanatainak legegyszerűbben átvehető része és a reggeli rutina lesz, amit valami furcsa oknál fogva legtöbbjük meg is oszt.

A reggeli rutin kialakítása valóban az egyik legjobb eszköz a céljaid elérésére, de nem feltétlenül úgy és ahogy azt sokan gondolják.

A legtöbb reggeli rutin tipp egyszerűen nem működik vagy az adott egyénre szabva van értelme. Hideg zuhanytól és meditációtól nem kerülsz közelebb a céljaidhoz. Van, akit ezek az apró cselekvések hoznak csúcsteljesítményre alkalmas állapotba, de valószínűtlen, hogy egy rutin mindenkire ráhúzható lenne

Szaunázástól és Wim Hof légzőgyakorlatoktól nem lesz Fortune 500-as céged.

A reggeli rutin önmagában nem vezet sem eredményességhez sem boldogsághoz. 

Azonban ha a smoothie harcos youtuberek és hálanapló vikingek tartalmainál egy fokkal megalapozottabb tartalmakat veszünk referenciapontként, akkor sem csökken a reggeli rutinok népszerűsége. A reggeli szokások hasznosak, de nem úgy, ahogy azt a legtöbben gondolják.

Derítsük ki miért van értelme a reggeli rutinnak, mit várhatunk egy személyre szabott rutintól és milyen szokásokat tartalmazzon az.

A reggeli turin előnyei

1. Hasznos szokások halmozása

Atomi szokások című könyvében James Clear megismertet bennünket a Diderot-hatásnak nevezett jelenséggel. Az író és filozófus Diderot-ot nem dobta fel a pénz, történt azonban, hogy egyszer egy hatalmas összeget kapott egy megbízás teljesítéséért. 

A hirtelen jött bevételből Diderot megajándékozta magát egy piros skarlát köpennyel. A köpeny azonban nem passzolt a foteléhez, így lecserélte azt. A fotel így elütött a többi bútortól, ezért az egész berendezést lecserélte.

Így működnek a szokások is. 

Ha különböző szokásokat építesz egymásra, nagyobb valószínűséggel fognak azok napjaid részévé válni, mintha külön-külön szuszakolnád be azokat a napirendedbe.

2. Energiagazdálkodás és a reggelek

Az önfejlesztő tippek egyik legnépszerűbb alfaja a “hogyan csináljunk meg mindent is minél kevesebb idő alatt” tanácsok, vagyis az időgazdálkodási tippek. Egy párhuzamosan létező iskola pedig azt mondja, hogy az időnk beosztása helyett, az energiánkkal érdemes tudatosan gazdálkodnunk.

Ha energiagazdálkodásban gondolkodunk időgazdálkodás helyett (márpedig érdemes), akkor a reggeli rutin kialakítása pozitív hatással lehet a napunkra.

Reggel az akaraterőnk és az energiaszintünk a maximum van, így nagyobb eséllyel végzünk el hasznos, de nem kívánatos tevékenységeket is. A reggeli rutin ugyanakkor megalapoz a napnak, kijelöli a követendő irányt és feltölt energiával.

3. Te irányítod a napot

A reggeli rutin tónust ad a napnak. Ha produktívan kezded a reggeled, akkor esélyes, hogy a nap hátralévő részében is hatékony maradsz. Ellenkező esetben pedig belecsúszhatunk a megbánás mocsarába.

reggeli rutin kialakítása

Ha már Insta pörgetéssel kezdtem a napot, akkor miért is ne hagyhatnám ki a reggeli edzést? Ha már úgyis kimaradt az edzés, akkor meg miért is ne ehetnék nutellás palacsintát tejszínhab toppinggal? Biciklivel menni munkába ezután? Ezek után felesleges.

A nap első pár órája nagyban meghatározása a hátralévő időt is.

Reggeli rutin ötletek

A népszerű reggeli rutin tippeknek legtöbbször van értelmük, de kontextus nélkül teljesen felesleges azokat ajánlgatni. A jó reggeli rutin téged tesz tudatosabbá, hatékonyabbá, boldogabbá vagy épp azzá, amivé válni szeretnél.

Nem tudom neked mi a célod, de megoszthatom veled hogyan tekintek én a reggeli szokásokra és azok hogyan támogatják azok az én céljaimat.

A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása (a könyv sokkal mélyebb, mint a hatásvadász címe) kötet szerzője, Stephen R. Covey a hetedik szokásként az javasolja számukra, hogy élezzük meg a fűrészt. Fizikai, érzelmi, lelki és értelmi oldalról is figyeljünk oda egészségünkre.

A reggeli rutinommal igyekszek ezeket a területeket támogatni.

reggeli rutin fejleszthet őterületek

A szellemet támogató szokások

1. Tervezés

A népszerű tanácshoz hasonlóan igyekszek egy hétre előre tervezni, a valóságban azonban mindig közbejön valami, beesik valami váratlan, így az adott napra vonatkozó tervet szeretem pontosítani reggelente.

Valójában csak kiírom magamból a teendőket, kiürítem a fejemet ezzel a rövid gyakorlattal, ami nem több néhány négyzet mellé teendők firkálásánál. Néha úgy érzem, hogy a fejemben lévő taskok lejegyzése még akkor is hasznos lenne, ha a listát utána sosem venném elő.

2. Írás

A legjobb ötleteim és a legszellemesebb szóvicceim kivétel nélkül a reggeli billentyűzetcsapkodás közben jutottak eszembe. 

Az írás számomra gondolkodás, ami mély munkát, félbeszakításoktól és zavaró tényezőktől mentes környezetet igényel, ezt pedig leggyakrabban reggel találom meg.

3. Olvasás – Tanulás

A legtöbben lopott percekben olvasunk, a fennmaradó időben pedig arról panaszkodunk, hogy nincs időnk olvasni. Az olvasott könyvek számát sikerült hatványozottan megnövelnem azzal az apró trükkel, hogy a reggeli kávét egy jó könyv társaságában szürcsölegetem el.

Egyrészt piszkosul kellemesek így a reggelek, másrészt úgy kezdek neki a napnak, hogy már tettem egy apró dolgot azért, hogy egy grammal értelmesebb legyek, mint egy marék döglött molylepke.

A reggeli tanulópercek, azonban nem korlátozódnak könyvekre. 

A videókurzusok és saját tempós online kurzusok is tipikusan a tanulás azon a formátumai, amiket a végtelenségik tudok halogatni, pedig az étékük világos számomra. 

A nap végén legtöbbször a már említett molylepkék értelmi szintjével és azt is alulmúló akaraterővel bírok, ezért a reggelre tervezett online órák az egyetlen esélyem, hogy hatékonyan tanuljak.

Az érzelmi oldalt támogató szokások

1. Naplóírás – Journaling

A naplóírást néha összemosom a tervezéssel, máskor a reggeli órák helyett este veszem elő a naplót, de a naplóírás értéke és a különböző journaling gyakorlatok önismeretre gyakorolt hatásai egyre világosabbak számomra.

A naplóírás nálam néha csupán azt jelenti, hogy kiírom a kétségeimet, lapra vetem, ami nyomaszt. Próbálkozom hálanapló és különböző irányított gyakorlatokkal és mindegyik képes egy pozitív tónust adni a napnak.

2. Csend, meditáció, séta

Sokan esküdnek a reggeli meditációra, aminek reggeli rutinként való hasznosságát abszolút meg tudom erősíteni. A meditáció számtalan pozitív hatásáról bővebben itt már írtam, azonban a sok reflektív gyakorlat mellett az extra meditáció nekem néha már sok.

Néha hasznosabb egy reggeli séta, vagy egyszerűen csedben ülni pár percet, ha van rá lehetőséged.

reggeli rutin ötletek

A testet támogató szokások

1. Igyál sok vizet

Fancy videókban láthatunk meleg vizet kortyoló tetkós buddhákat és citromot minden reggel ikeás pohárba csavaró influencereket. A meleg és citromos víznek is vannak extra pozitív hatásai, azonban az első lépés szerintem egyszerűen annyi, hogy igyunk elég vizet.

Egy fél liter víz ébredés utáni elkortyolgatása talán az összes többi reggeli szokásnál hasznosabb, különösen ha kávéval kezdjük a reggelt, ami azonnal a kiszáradás felé billent bennünket.

2. Egészséges reggeli

A reggeli elképesztő mértékben befolyásolja az egész délelőttöt. Egy korai cukorsokk után egész délelőtt képtelen magához térni a szervezet, legalábbis én fél napig csak hápogok, mint egy kacsa egy jó adag cukros bármi után.

Számtalan egészséges és finom alternatíva van azonban, de én legtöbbször egy fehérjeturmixxal is beérem, amikor épp nem böjtölök.

Tippek az egészséges reggeli rutinért

A reggeli rutin nem egy mindent vagy semmit játék

Nehogy azt gondold, hogy ezt a listát én minden reggel ledarálom. 

Ez egy svédasztal, amiből mindig valami mást választok ki. Vannak állandó elemek, de szerintem nem szabad túlságosan rástresszelni a reggeli rutinra, mert az több energiát visz el, mint amennyi pozitív hatást gyakorol az életünkre.

Nem vagyok minden nap a produktivitás bajnoka. Néha én is szeretem átpörgetni az internetet öt perc alatt és a fent felsoroltaktól szögesen eltérő dolgokat csinálni. A kérdés az, hogy melyik tevékenység épül be az életedbe szokásként.

A jó reggel az előző este kezdődik

Szétmeditálhatod magad zöld smoothieval a kezedben, ha négy órát aludtál előző éjjel. A reggeleket az előző esti alvás mennyisége és minősége is meghatározza. 

Ezt a kék fény tudatos korlátozásával (este 9 után semmi képernyő vagy kékfényszűrő mód bekapcsolása) és a reggelihez hasonló produktív esti rutin kialakításával segítheted. Legtöbbször ez sem nagy varázslat.

21 nap kell egy szokás kialakításához

A szokások biztonságot adnak és lehetővé teszik, hogy akár automata pilóta módban is hasznos tevékenységeket végezzünk. Egy plasztikai sebész, Dr. Maxwell Maltz gyakran hivatkozott elmélete szerint egy tevékenység szokássá alakításához 21 napra van szükség.

Bár sokan vitatják ezt a számot, azonban a legtöbb ellenpélda ennél is több napot határoz meg szokásholtpontként.

Érdemes ezért legalább 21 napig ragaszkodni egy tevékenységhez, hogy beépítsük azt életünkbe.

Apró megjegyzés

Nem mindenki lehet a reggeli rutin bajnoka és nem is kell mindenkinek ultra hatékony reggeli szokásokkal kezdenie a napot. A reggeli rutin részben önző énidő, ami bár szerintem segít, hogy egy fokkal kevésbé legyünk érzéketlen ösztönlények, azonban egyértelműen nem egy nélkülözhetetlen dolog az életünkből.

A reggeli rutin sokaknak teljesen máshogy néz ki. 

Sokan nem azért kelnek hajnali négykor, mert egy milliomos faszi erről írt a könyvében, hanem azért, hogy hatra beérjenek dolgozni. Számtalan ember önként feláldozza a reggeli énidőt, azért hogy másokkal törődjön, másoknak jól induljon a napja.

Nem minden a reggeli rutin, de lehet hasznos és szerintem érdemes erről beszélnünk.

Neked hogy néz ki a reggeli rutinod?

2 thoughts on “Reggeli rutin – Ötletek, hogy jól induljon a nap”

 1. Annyiban árnyalnám a képet, hogy én este tudok koncentrált lenni. Nem reggel. Bizonyára tudod, hogy az embereknek nem azonos a bioritmusuk. Minimum kétféle ember van a pacsirták és a baglyok. A társadalom a korán kelőket díjazza, szemben a későn fekvőkkel szemben. Ez a cikk egyértelműen megmutatja, hogy nem vagyunk egyformák. https://gizmodo.com/the-daily-routine-of-famous-people-visualized-1677908393
  Vagy ez még: https://gizmodo.com/youll-be-surprised-at-the-worlds-greatest-geniuses-d-1556947182
  Maltzénál frissebb kutatás szerint egy szokást átlagosan inkább 66 nap alatt lehet kialakítani, de baromi nagy a szórás.

  1. Köszönöm Levente a gondolataidat.
   Valóban többféle ember van. Nem olyan tippekről írok amelyet, másokra akarok tukmálni. Én így kezdem a reggeleimet, és remélem az, hogy ezt megosztottam valaki hasznosnak találja.
   Szerencsére több kutatás is foglalkozik a szokásokkal. Az általam idézett szám sincs kőbe vésve, viszont hasznos egy átlaghoz viszonyítani magunkat, különösen ha nehéz szokás elsajátításáról van szó. Személyesen úgy érzem, hogy 30 nap után nyert ügyem van egy szokással, így az előbbi felé hajlok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük