Skip to content

Ingyenes online tanfolyamok és Youtube-csatornák

Boltok zárnak be, határokat zárnak le, egy éven át szervezett konferenciákat és koncerteket fújnak le, állások és megélhetések szűnnek meg. A helyzet komolyságára mutat rá, hogy ezek mind csupán a megelőző/korrigáló intézkedések hatásai. Valójában emberéletek forognak kockán és ezekre a megszorításokra azért van szükség, hogy moderáljuk a vírus terjedését és így minden betegnek jusson kórházi ágy.

Az egyetlen megoldás jelenleg, ha otthon maradunk (ha van lehetőségünk rá). Nem fertőződünk meg és ami még fontosabb: nem fertőzünk.

Itthon maradtam. Távmunkában dolgozok, amire eddig is lehetőségem volt, így ez nem jelent újdonságot.

Az újdonság másban mérhető:

Időmilliomos lettem.

Nem buszozok, nem szállok át, nem ugrok ki ebédért. Nincsenek irodai beszélgetések a kávéfőző körül. Nem indulok haza, nem járok meetupokra. Lemondták a koncerteket, konferenciákat, amiket beterveztem.

A kialakult helyzetben egy lehetőséget látok és lehet te is hasonló cipőben jársz. Úgy tűnik a szituáció nem fog a következő szerdáig megoldódni, (Interaktív térkép a járvány alakulásáról) ezért a felszabaduló szabadidőnket érdemes némafilmek nézése helyett valami hasznos tevékenységgel töltenünk.

Nem tudom, te hogy vagy vele, de engem egyszerre tölt el csodálattal és okoz mérhetetlen csalódást az online tanfolyamok világa. Nem kell 2020-ban a Harvardra felvételt nyerj, hogy beülhess egy világklasszis professzor órájára, elég regisztrálnod egy online piactérre és ingyen megkapod a videóra vett tananyagon kívül a gyakorló feladatokat is.

Az online tanfolyamokkal kapcsolatban két problémám van: 

  • Nehéz valóban hasznos online tanfolyamot találni (különösen igaz ez a fizetős kurzusokra)
  • Gyakran hagyom félbe az elkezdett kurzusokat

Mindig közbejön valami. 

Egy határidős projekt, egy érdekesebb kurzus vagy épp egy apokalipszis (utóbbi nem lehet kifogás). Hiába lelkesedek eleinte egy tanfolyam iránt, ha nincs személyes kapcsolat az oktatóval és a diákokkal, akkor sokkal nehezebb kitartani, mint egy tantermi kurzus esetében.

Ez az oka, hogy a MOOC-ot (Massive Open Online Courses), magyarul tömeges nyílt online kurzusokat elkezdő tanulók kevesebb, mint 15%-a fejezi be a képzést. 

Már a korona előtt is kerestem a módszereket a lusta/elfoglalt énem kijátszására és a következő trükkökre jöttem rá:

1. Minél jobban bevonódok a képzésbe, annál valószínűbb, hogy be fogom fejezni. 

Veled is előfordult, hogy csak az első padban volt hely egy egyetemi előadáson? 

Az oktató 45 percen keresztül csak neked magyaráz, neked teszi fel a kérdéseit és a végén úgy jössz ki, hogy nem is olyan rossz ez a tárgy. 

Valami hasonló hatást lehet elérni akkor is, ha aktivizálod magad a tanfolyamon. 

Tegyél fel kérdéseket! 

Csináld meg a beadandókat!

Javítsd ki mások feladatait! 

2. Ha fizetek érte befejezem. 

Hiába érhető el végtelen mennyiségű információ a neten, mégis fizetünk online tanfolyamokért, még ha ugyanazon videók fenn vannak a Youtube-on is. 

Ha fizetünk egy kurzusért, akkor jobban elköteleződünk a befejezése mellett. 

3. Ha célom van a kurzussal befejezem. 

Egyszer elkezdtem egy politikai retorikával foglalkozó online kurzust a Yale-n (ez leírva menőbben hangzik, mint a valóságban). Érdekelt a téma, de az egyetemen semmilyen hasonló tárgyam nem volt, nem éreztem gyakorlati hasznát és a kurzus befejezése sem jelentett semmilyen előre látható fejlődést. 

Mi volt az első dolog, amit feláldoztam, amikor közbejött valami? A kurzus.

Teljesen más a helyzet, amikor az alkalmazható tudásért vagy egy szükséges tanusítványért csinálom a tanfolyamot. Az utóbbi két kategóriába tartozó össze tanfolyamot befejeztem eddig.

Online tanfolyamok és Youtube-csatornák

Nehéz olyan online tanfolyamot vagy Youtube-csatornát találni, ami szórakoztatóan, vagy legalább nem unalmas adnak át használható tudást. A cikkben szeretném veled megosztani a legjobb online kurzusokat, amiket elvégeztem és a leghasznosabb Youtube-csatornákat, amelyeket neked is érdemes követned.

Tanulásmódszertan / Történelem / Karrier

1. A tanulás tanulása (Learning how to learn)

A Learning how to learn a legnépszerűbb tömeges nyílt online kurzus a világon. A közoktatással kapcsolatban az egyik legnagyobb kritika, hogy nem tanítanak meg bennünket tanulni, csupán elénk rakják a könyvet és elvárják az anyag bebiflázását.

A tanulás tanulása kurzus pontosan ezt a hiányzó tudást kivánja átadni nekünk. Hatékony memóriatechnikákról, agyunk működéséről, túltanulásról és a halogatás pszichológiáról sajátíthatunk el a gyakorlatban alkalmazható ismereteket.

A Szegedi Tudományegyetem munkatársainak hála már magyar fordításban is elérhető kurzus.

2. Webuni képzések

Angolul milliónyi kurzus és tanfolyam érhető el, de nem várhatjuk el mindenkitől az idegennyelv tudást. Néha kifejezetten hasznos, ha magyar online kurzusokra iratkozunk be a nemzetközi versenytársaik helyett, mivel országspecifikus ismereteket csak magyar oktatók tudnak átadni (emelt matek érettségi?) és gyakran jobban tudunk kapcsolódni a tanfolyamhoz, ha magyarul magyar példákkal kerül szemléltetésre egy probléma.

A platform széles kurzuspalettát kínál a webfejlesztéstől kezdve az arculattervezésen át egészen a középiskolai felkészítő kurzusokig. 

A kialakult helyzetre tekintettel a Webuni ingyenessé tette az általános és középiskolai online kurzusokat. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel!

3. Arcanum Digitális Tudománytár

Kíváncsi vagy miről szólt az 1906-os Nemzeti Sport? Kutatást végzel, szakdolgozatot írsz és korabeli forrásokra van szükséged? Az Arcanum Digitális Tudománytár több száz folyóirat digitalizált verzióját teszi elérhetővé számunkra meglepően jó minőségben.

+1 forrás amit ideiglenesen ingyenesen hozzáférhetővé tettek.

4. 80,000 Hours

Életünk során nagyjából 80,000 órát töltünk munkahelyünkön és nem mindegy, hogy ezt a tetemes időt mire fordítjuk. Az 80,000 Hours szervezet célja, hogy problémákat ismertessen meg velünk és azokon dolgozó szakmákat/karriereket vázoljon.

A weboldalon temérdek hasznos cikk van a társadalmi problémákkal, karrierutakkal és karriertervezéssel kapcsolatban, míg a Youtube csatornán érdekes kihívásokon dolgozó tudósok, művészek, szakemberek történeteit hallhatjuk.

A végtelen számú lehetőséggel kecsegtető világunkban különösen hasznos belelátni korábban ismeretlen szakmákba és problémákba. Az angol nyelvű anyagok nem csak pályaválasztás előtt lehetnek hasznosak, hiszen a 80,000 órát senki sem egyetlen szakmában fogja eltölteni.

5. Kurzgesagt

A Kurzgesagt videók a bonyolult univerzumot szedik alkotóelemeire és magyarázzák el látványos és könnyen emészthető videókban. Legyen szó űrlényekről, féreglyukakról, a homeopátiáról vagy épp a védőoltásokról, a Kurzgesagt videók korosztálytól függetlenül képesek újat mutatni.

6. Crash Course

A Kurzgesagt videóknál hosszabb, különböző tudományterületekre, témákra koncentráló videósorozatok. Bonyolult fogalmakat és szövevényes eseményeket képesek szórakoztatóan elmagyarázni ezek a videók.

A Crash Course és a Kurzgesagt sem csupán általános és középiskolás hallgatóságnak készített videók. A Crash Course-al például először egy egyetemi előadáson találkoztam, ahol egy 15 perces videóban egyébként száraz fogalmakat ismerhettem meg érdekesen tálalva.

Történelem, irodalom, szociológia, mesterséges intelligencia és rengeteg más téma szakértőinek érdekes és fogyasztható előadásait nézhetjük magyar felirattal.

7. Easy German

Nyelvtanuláshoz szerintem az egyik legjobb módszer tematikus Youtube-csatornák követése. 

A több nyelven is elérhető Easy franchise német csatornájára pár éve iratkoztam fel és az egyik legjobb döntésem volt, amit a Trónok harca német szinkronnal való újranézésén kívül hoztam (Ein Lannister zahlt immer seine Schulden….).

Különböző érdekes témákról való feliratozott beszélgetések mellett sok hétköznapi szituációt modelleznek az Easy German videók. Odalépnek az utca emberéhez és megkérdeznek aktuális és az útbaigazításon túlmutató kérdéseket.

Nyelvtanuláshoz tökéletes forrás.

Marketing kurzusok

A legjobb online tanfolyamok rémesen szubjektív listáját most is saját érdeklődési köröm szerint állítottam össze. A snake oil salesman típusú értékesítő videók és bullshit kurzusok helyett az adatokon alapuló és értéket adó marketingeszközöket használok és ezekről tanulok szívesen.

Összegyűjtöttem néhány kurzust, amelyet már elvégeztem vagy a teendőlistám tetejére kerültek az utóbbi időben.

1. HubSpot Academy

Az inbound marketing fogalmat megalkotó CRM nagyágyú hihetetlen mennyiségű és jó minőségű videókurzusai különböző témákban (tartalommarketing, közösségi média, videómarketing, inbound sales) nyújtanak hasznos ismereteket.

A kezdő szinttől egészen a középhaladó szintig képesek ezek a kurzusok segíteni, miközben érdemes a tanultakat a gyakorlatban is alkalmazni.

Kapunk szép plecsnit a kurzus elvégzése után és még ingyenesek is a HubSpot tanfolyamai.

HubSpot Academy - Marketing kurzusok
HubSpot Academy – Marketing kurzusok

2. Tiny Little Businesses – Email Marketing Course

Próbálok az általam használt csatornákkal a legtöbb értéket átadni és a lehető legjobb megoldásokat elsajátítani. Már jópár OlvasóLista emailt írtam és küldtem ki, de eddig inkább a tartalomra, mintsem levelek mögött rejlő stratégiára és okos részletekre koncentráltam.

André Chaperon email marketing guru ingyenes anyaga az interneten olvasható email marketing cikkekkel ellentétben kellően mély és alapos.

Én sokat tanultam és tanulok belőle.

3. Ahrefs – Blogging for business

Az Ahrefs marketingvezetőjének több éves tapasztalata van üzleti célú blogok írásában. Ha szeretnéd megtanulni, hogyan írhatsz olyan tartalmakat, amelyek nem csak forgalmat, hanem bevételt is hoznak, akkor érdemes lepörgetned ezt a pár óra alatt teljesíthető kurzust.

Elsősorban SEO alapú tartalommarketing technikákra tanít Tim Soulo a kurzusban, amelyet a koronavírus miatt mindenki számára ingyenessé tettek.

ahrefs blog készítés kurzus
Ahrefs blog kurzus

4. Canva Courses

Bajban vagyok a cikkekhez készített illusztrációkkal, mert sosem tanultam dizájnt és a szépérzékem sem épp a legkifinomultabb. Fájdalommentes és gyors megoldást jelent számomra a Canva, de útmutatás nélkül még ezen a viszonylag egyszerű platformon is el lehet veszni.

A Canva kurzusai segítenek jobb grafikák készítésében a platformot használva. A design alapelvekhez mindig társul egy-két gyakorlat, így konkrét végterméke is lesz gyakorlásunknak.

Programozás / Webfejlesztés tanfolyamok

Az internet egy óriási fekete lyukká válik, ha programozni szeretnél megtanulni. Nyelvek és keretrendszerek dzsungele, számtalan különböző technológia és felhasználási mód vár rád rengeteg tananyagban. Ugyan lehet nem én vagyok a leghitelesebb személy, aki programozással kapcsolatos kurzusokat ajánl, (sokat tanultam, keveset tudok) de van 1-2 kurzus, forrás, ami még az én viszonylag rövid tanulási görbémen is sokat dobtak.

1. CS50’s Introduction to Computer Science

A Harvard bevezető képzése a számítástechnikába, ami óriási közösséggel és gyakorlati feladatokkal operál. Bevezet a programozás alapjaiba David J. Malan oktató, miközben sokkal emészthetőbb és élvezetesebb, mint a hasonló témákat boncolgató kurzusok.

2. freeCodeCamp

Ingyenes online interaktív platform, ami gyakorlatokon és projekteken keresztül tanít meg a HTML, CSS és Javascript alapjaira. A freeCodeCamp Youtube-csatornán pedig több órányi ingyenes tananyag érhető el más nyelvekhez, keretrendszerekhez is.

freecodecamp

3. KódKurzus

Az informatika nyelve az angol, de magyarul is találhatunk minőségi tartalmakat, ha programozásra adnánk a fejünket. Érdekes gyakorlatokon keresztül vezet be a programozásba a KódKurzus. Persze lehetne egy kicsit több videó…

Neked mi a kedvenc online tanfolyamod?

2 thoughts on “Ingyenes online tanfolyamok és Youtube-csatornák”

  1. Szia! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk ezeket a lehetőségeket, rengeteg számomra új tanfolyamra hívtad fel a figyelmemet. Még egy tipp, ha a világ nevesebb egyetemeinek kurzusai közül szemezgetnétek, ez a honlap: https://www.edx.org/
    Sok kurzus elérhető teljes egészében (vagy részben) ingyenesen, változatos témákban a spanyol nyelvtanfolyamoktól a biokémiáról szólókig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük