Skip to content

Blog írás SEO alapokon – Tapasztalatok és eredmények

Két éve kezdtem el keresőoptimalizálással foglalkozni. Számtalan kurzus teljesítése, online marketing könyv és szakmai cikk olvasása után már kezdtem kapizsgálni miről szól a SEO.

Hamar rájöttem, hogy ha eredményeket szeretnék elérni a keresőoptimalizálás segítségével, akkor bizony be kell piszkolnom a kezemet.

Könyvajánlókat kezdtem írni, majd produktivitásról, hatékony tanulásról publikáltam cikkeket. Készítettem portrét Benjamin Franklinről vagy épp Jordan B. Petersonról, néha pedig egy-egy marketinges cikket is megosztottam olvasóimmal. 

Az utóbbi egy évben több mint 15.000 olvasó látogatott el a blogra, 2019 novemberében pedig 4500 látogató érkezett csak organikus forrásból a honlapra.

blog írás eredmények
A blog organikus forgalmának alakulása az utóbbi egy évben.

A honlap látogatóinak 85%-a organikus keresésekből érkezett. Ennek talán a legegyszerűbb oka az, hogy semmilyen más csatornát nem használtam cikkeim népszerűsítésére egy-két Facebook csoportban történő megosztáson kívül.

blog forgalom
A blog forgalmának csatornák szerinti megoszlása.

Ezek nem kirívóan nagy eredmények. Valójában bárki képes hasonló, ha nem nagyobb növekedés elérésére.

A cikk célja valójában pontosan ez: segíteni azokat, akik blog készítésén gondolkodnak, de nem tudják hol kezdjék és fogalmuk sincs mire számíthatnak.

Két év tapasztalatait sűrítettem bele ebbe a cikkbe és itthon működő, számokkal alátámasztható tippeket szedtem egy csokorba. Remélem segítségedre lesz egy SEO alapokra építkező blog írásában!

1. Egyszerűbb, ha vásárra viszed a bőröd!

A személyes honlap nem az első blog, amivel elkezdtem ismerkedni a keresőoptimalizálással.

Időszakos böjt blog

A tartalommarketinges kurzusok hallgatása során rátaláltam egy óriási piaci résre (azt hittem), és egy időszakos böjtölésről szóló blog írásába kezdtem. Angolul.

Twitter botok segítségével több ezer követőt gyűjtöttem össze és próbálkoztam Instagramon is. Két hónapig minden nap gyártottam valami egyedi random idézetes képet. Persze mindezt a közben megírt 1000 szavas SEO optimalizált cikkek támogatására.

A forgalom jelentős része érthetően a közösségi média platformokról érkezett, míg a cikkek a Google második és harmadik oldala között ugráltak. 

Hamar világossá vált, hogy linkek nélkül egy kompetitív piacon nem lehet labdába rúgni. Az egész böjt-blog egy éves rövid élete alatt anonim módon futott. Tudatosan nem akartam a nevemhez kötni, mivel egy ilyen tematikus blogból külföldi kollégák szerint elég jó feltételekkel lehet kiszállni. Eddig azonban nem jutottam el. 

A kezdeti lelkesedés lankadása és eredmények hiányában nem éreztem magam elég motiváltnak, hogy vendégcikkek írásába kezdjek. Mivel nem volt különösebb személyes érintettségem a projektben, (pár órát és a pár ezer forintos tárhelyet leszámítva) így nem újítottam meg a domaint.

A megszerzett tudás persze nem veszett el. A tanultakat személyes tapasztalataimmal kiegészítve magyarul is írtam egy cikket az időszakos böjtölésről.

Blog saját név alatt?

Az időszakos böjt blogot azért hagytam abba, mert nem igazán éreztem magaménak a projektet. Az új próbálkozással kapcsolatban bár még témám nem volt, de egy dologban biztos voltam: vásárra viszem a bőrömet és nevemet adom a cikkekhez. 

Ebben az időben írtam szakdolgozatom nemzetközi igazgatás szakon, így a kellemest a hasznossal összekötve a lehetséges témákról írtam egy-egy rövid cikket. Így születtek meg A közösségi média és az Arab tavasz és a Politikai startupok cikkek.

Három hónapot gondolkodtam az új blog nevén, közben pedig a elkezdtem könyvekről összefoglalókat írni. Nem volt kiforrott koncepcióm arra, hogy miről fogok írni, valójában csak az engem érdeklő, egymástól független ötletek voltak meg. Ezért saját név alatt regisztráltam egy domaint és kezdetét is vette a kaland.

Félsz, hogy mit fognak szólni az ismerőseid, ha blog írásába kezdesz?

Biztosíthatlak, senkit sem fog érdekelni. Az írásaimat néha én is megosztom a személyes Facebook profilomon. Az első pár cikk az újdonság erejével hatott, majd a 100 körüli átkattintás gyorsan a negyedére redukálódott. 

Sok ismerősömet egyáltalán nem érdekli az a fajta tartalom, amit a blogon megosztok és ez így van jól. Arra viszont nagyszerű eszköz, ha nevedet adod egy projekthez, hogy felelőssé válsz érte. Jó érzés, ha egy olyan ismerősöd érdeklődik új cikkek iránt, akiről nem is tudtad, hogy olvassa írásaidat.

“A tartalommarketing kudarcának vitathatalanul a leggyakoribb oka az, hogy befejezik, mielőtt valóban működni kezdene.”

Joe Pulizzi

Számomra a saját nevem alatt publikált cikkek tették lehetővé, hogy eredményes legyen a blog írása.

Nem szükséges mindenkinek saját neve alatt blogot indítania, de érdemes valamilyen szinten vásárra vinni a bőrödet. 

 • Írj blogot többedmagaddal! 
 • Vállalj vendégcikkek publikálását! 
 • Köss fogadást a rendszeres publikálás elősegítésére!

2. Nem a backlinkek a legfontosabb szempont

Ha magyarul szeretnél blogot indítani, akkor nagy eséllyel találhatsz olyan témákat, kulcsszavakat, amire a legjobb találatok rövid, felületes cikkek, amikre kevés link mutat. Nem gondoltam volna, de egy keresési szándékot kielégítő minőségi tartalommal lehetséges a Google találatainak élére repülni linkek nélkül is.

Egy alapvető domain hitelesség azonban mindenképp jól jön. Csupán néhány vendégcikket írtam, de megjelenésük után a Google hamarabb térképezte fel új tartalmaimat és a linkelt cikkek kulcsszavainak helyezésére is jótékonyan hatottak a backlinkek.

A vendégblogolástól azonban sokkal többet kaptam, mint egy-két backlink. Volt szerencsém olyan szerkesztőkkel együtt dolgozni, akik rámutattak írásaim típushibáira és olyan hasznos tanácsokkal szolgáltak, amiket azóta is próbálok alkalmazni.

Folyamatosan a saját felületeidre készítesz tartalmakat? Akkor a vendégblogolás egy nagyszerű lehetőség, hogy leereszkedj az elefántcsonttoronyból, új gondolatokkal ismerkedj meg, miközben olyan olvasókat is elérhetsz, akik egyébként sosem találtak volna rád.

3. Kísérletezz, de ne bonyolítsd túl!

A blog indítása előtt szentül hittem, hogy inkább a SEO technikai, mintsem tartalmi részei érdekelnek jobban. Bár ebben ma már nem vagyok biztos, viszont a saját weboldal segített abban, hogy különösebb kockázat nélkül tesztelhettem a legújabb technikai újdonságokat vagy épp valami saját őrültséget vigyek véghez kontrollált környezetben.

Kipróbáltam minden lehetséges oldalbetöltést gyorsítő bővítményt, elrontottam a saját oldalam https migrációját, majd kijavítottam a bakit. Teszteltem Schema markupokat bővítményekkel, kitanultam alapszinten a Google Tag Manager használatát és Book, valamint Review markupokat illesztettem be és teszteltem JSON kóddal. Kötöttem be CDN-t és számtalan olyan apróbb változást hajtottam végre, amiről reggelig tudnék gyermeki lelkesedéssel beszélni.

A legtöbb kísérletnek csekély hatása volt az oldal organikus forgalmára. 

Be kellett látnom, hogy az extra csillag és fél mondat bár jól néz ki, de aligha emiatt kattintanak honlapomra az olvasók.

schema markup tesztelése a blogon
A nap végén nem a csillag számít…

Mivel a blog indításánál nagy figyelmet fordítottam a technikai SEO elvek beépítésére, így a későbbi apró változtatásoktól nem is várhattam jelentős eredményeket.

Érdemes folyamatosan kísérletezni, azonban legtöbbször nem az aktuális trendi bővítmény vagy extra kódsor fogja meghozni írásaid SEO sikerét. 

 • Írj minőségi cikkeket és publikáld azt rendszeresen egy gyors, SEO optimalizált weboldalon! 
 • Ha WordPresst használsz telepítsd a Yoast SEO vagy a RankMath bővítményeket. Gyorsítsd fel blogodat az Autoptimize, a W3 Total Cache vagy bármelyik szimpatikus bővítménnyel. 
 • Legtöbbször ennyi technikai tudás bőven elég egy SEO alapokra építkező blog elindításához.

4. A rendszeres írás hatásai

“Hány oldalt írtam? Nem érdekel. Mennyire jók? Egyáltalán nem is gondolok rá. Csak az számít, hogy beletettem az időt és nekimentem mindenemmel, amim van. Csak az számít, hogy mára, erre a pár órára legyőztem az Ellenállást.”

Steven Pressfield

Egyedi dizájn, backlinkek és strukturált adatok ide vagy oda, rá kellett jönnöm, hogy a legnagyobb eredményt SEO szempontból a rendszeres írás hozza. 2019. augusztusában elhatároztam, hogy év végéig minden héten publikálok legalább egy cikket. 

Bár augusztus előtt is bizakodó voltam a kezdeti eredményeket látva, azonban a konzisztens munka új szintre emelte a blog organikus forgalmát.

rendszeres blog írás eredménye
A rendszeres írás eredménye

Van valójában még egy apró összetevője az augusztus után tapasztaltaknak. A blog bejegyzéseinek jelentős részét fókuszkulcsszó nélkül írom, vagy olyan minimális havi keresési mennyiségű kifejezést célzok velük, amik nem tudnak jelentős forgalmat továbbítani az oldalra. 

Amikor augusztusban összeírtam a cikkötleteimet már tudatosan kerestem olyan kifejezéseket, amikre többen keresnek. Így írtam többek között a gondolattérkép készítéséről vagy az időszakos böjtölésről is. 

Több alkalommal a legtöbb kutatást igénylő és leghosszabb írások egyáltalán nem váltak be, míg az egy délután alatt összedobott, már-már szégyellve publikált cikkek rövid időn belül jó helyezést csíptek el a kiszemelt kulcsszavakra és azóta is több száz látogatót irányítanak az oldalra. 

Nem tudhatjuk biztosra mi fog jól teljesíteni a keresőkben, ezért a nagy számok törvénye alapján, minél több cikket írunk, annál nagyobb esélyünk van a sikerre. A blog indítása óta írt kb. 70 cikknek közel a felére érkezik naponta látogató a keresőkből. Megéri tehát rendszeresen írni.

5. Írás közben rengeteget tanulsz

Kutatás

Ha minőségi cikkeket szeretnél írni, akkor témától függetlenül szükséged lesz egy részletes kutatásra, ami sokszor már önmagában előnyödre válik. Olyan témákról írok, amikről én is szeretnék többet megtudni. Ezt javaslom neked is!

Az egyik legjobb tanulási módszer a tanítás, mivel gondolataink összegzésére és sallangmentes átadására késztet. Egy cikk vagy könyv elolvasása önmagában nem garancia arra, hogy a benne lévő tanácsokat alkalmazni is fogjuk, vagy egyáltalán megjegyezzük. 

Amikor úgy éreztem nem dolgozok elég hatékonyan, akkor nem csak elolvastam 2-3 könyvet a témában, hanem kitűztem célként, hogy az olvasottakat először a gyakorlatban alkalmazom, majd a valóban működő tippeket egy cikkben gyűjtöm össze. Így írtam a produktivitásról és így építettem be olyan produktivitási tippeket az életembe, amik felett egyébként átsiklottam volna.

Új skillek és kreativitás

Nem tartom magamat egy kreatív arcnak. 

Nekem már maga az írás is egy komfortzónán kívüli élmény volt, de a cikkek elindítottak a lejtőn. Mivel kétezer szavas cikkeket nem lehet csak úgy csupaszon publikálni, így először korlátozott kreativitásommal egyedi illusztrációkat gyártottam, később pedig az alap WordPress sablonoktól elrugaszkodva egyedi téma készítésével próbálkoztam. Közben elindítottam saját hírlevelemet, az OlvasóListát, ami ugyancsak egy új formátum volt a számomra.

Ha a bloggal az elmúlt egy évben semmilyen eredményt sem értem volna el, akkor is megérte. Piacképes skillek elsajátítása mellett az írás a gondolkodásomat is jelentősen formálta. 

Extra tipp blog készítéséhez

1. Hol érdemes blogolni?

Bár számtalan különböző platform elérhető az interneten, a kérdés Magyarországon általában arra korlátozódik, hogy Blog.hu-s vagy WordPress oldalt indítsunk-e. (WordPress oldal alatt a saját tárhelyről és egyedi domain névről kiszolgált honlapot értem, nem pedig a wordpress.com-os weboldalakat.)

Blog.hu és az ingyenes blogszolgáltatók

A Blog.hu egy könnyen kezelhető felületet nyújt a blog írására vállalkozóknak, így különösebb technikai tudás nélkül bárki elkezdhet az Index ingyenes platformján publikálni. 

A Blog.hu alatt futó blogok mellett szóló legerősebb érv, hogy a minőségi tartalmak kikerülhetnek az Index címlapjára, ami esetenként több ezer látogatót eredményezhet. Ha csak látogatók száma alapján nézzük az oldalamat, akkor egy pár hetes Blog.hu-s blog képes lehet hasonló eredményeket produkálni csupán direkt forgalommal. Én mégsem döntenék a Blog.hu mellett.

A legtöbb ingyenes blogszolgáltatóhoz (reblog.hu, cafeblog.hu vagy wordpress.com, medium.com) hasonlóan a blog.hu is számtalan területen megköti a kezedet. A platform üzemeltetője bármikor csődöt jelenthet, törölheti cikkeidet, vagy teheti fizetőssé azokat, esetleg ellehetetlenítheti organikus elérésed, ha nem lépsz be a fizetős bloggerek klubjába.

WordPress és a saját készítésű blogok

Ha a cikkeid feletti kontrollt saját magad akarod gyakorolni, ha szeretnéd te eldönteni, hogy megjelenítesz hirdetéseket a cikkeidben vagy sem, illetve ha szeretnéd jobban testre szabni blogodat, akkor mindenképp javasolt egy tartalomkezelő rendszert (CMS-t) választanod. Drupal, Joomla, Craft CMS vagy épp a WordPress csak néhány a számtalan rendelkezésedre álló lehetőség közül.

Kezdőként érdemes olyan CMS-t választanod, amit sokan használnak, ezért számtalan oktatóanyag található meg az interneten hozzá. A W3Tech felmérése szerint 2019-ben a világ összes honlapjának 35%-a WordPresst használt.

Az oktatóanyagok mellett nem utolsó szempont, hogy a népszerű tartalomkezelő rendszerekre több témát és bővítményt fejlesztenek, így technikai tudás nélkül is egyszerűen testre szabhatod blogod kinézetét és bővítheted funkcióit.

Pár ezer forintért már lehet tárhelyet és domaint vásárolni, ahonnan pár kattintással telepíthetőek a legnépszerűbb CMS rendszerek.

Megéri blogot írni?

Attól függ mi a célod a bloggal. Pénzt szeretnél keresni? Passzív jövedelemre vágysz?

Hirdetések megjelenítéséből kevés blogger tud komoly összegeket keresni itthon, ellenben ha a blog témájába vágó szolgáltatást, online kurzust vagy könyvet kínálsz olvasóidnak, akkor egy megtérülő befektetés lehet a blog. Webáruházaknál vagy edukációt igénylő termékeknél különösen hatékonyan működik a tartalommarketing.

Számomra nem a pénzügyi aspektusai miatt éri meg a blog írása. Nem keresek pénzt az írásaimmal. A cikk végéhez közeledve hiába várod a call-to-actiont. Nem lesz.

Hiszek abban, hogy először érdemes bizonyítani, hogy valóban értesz az adott témához, mielőtt kurzusok készítésébe vagy szolgáltatások nyújtásába kezdesz. 

Talán ezért választottam a keresőoptimalizálást. Talán ezért működik.

2 thoughts on “Blog írás SEO alapokon – Tapasztalatok és eredmények”

 1. Szia!
  Nagyon színvonalas cikk, gratulálok hozzá! Jó lenne több ilyet olvasni a neten.

  Én szintén hasonlókat tapasztaltam, mint amiket te leírtál. Persze fontosak a linkek, meg a SEO technikai beállítások, de a minőségi, friss és érdekes tartalom az ami mindent visz. (leginkább a látogatókat organikusan az oldalra) 🙂

  Üdv,
  Viktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük