Skip to content

Remote – Távmunka újratöltve (Összefoglaló)

A Remote: távmunka újratöltve című kötetben nem egy költségoptimalizáló eszközről vagy kényszermegoldásról olvashatunk, hanem egy hosszú évek óta tartó trendről előnyeivel és hátrányaival együtt.

Nem csupán az irodától távol dolgozóknak lehet hasznos a 37signals/Basecamp alapítóinak könyve, hanem bárkinek aki jelenleg még idegenkedik a remota munkavégzéstől, vagy érveket gyűjt főnöke meggyőzéséhez.

Jason Fried és David Heinemeier Hansson 2013-ban írták könyvüket. Cégüknek már akkor is évtizedes gyakorlata volt a remote munkavégzésben.

Ezeket a tapasztalatokat, munkáltatói és munkavállalói előnyöket és gyakorlati tippeket osztották meg a nagyközönséggel kötetükben.

A könyvajánlóban összefoglalom a kötet főbb üzeneteit. Amennyiben még nem olvastad a könyvet és nem szeretnéd a részletek megismerésével elrontani az olvasás élményét, akkor kattints ide a Véleményem az Remote: távmunka újratöltvéről részhez.

Ingázás helyett távmunka?

Kutatások szerint az ingázás összefüggésbe hozható az elhízással, álmatlansággal, nyak- és hátfájdalmakkal, magas vérnyomással és más olyan stresszel kapcsolatos betegségekkel is, mint a szívinfarktus, depresszió vagy a válás. 

Egyre több munkakör válik helyfüggetlenné, (szövegírás, design, programozás…) és a hatékony együttműködés hiánya sem lehet kifogás a távmunkával szemben, mivel egyre több és hatékonyabb kollaborációt segítő eszközök állnak rendelkezésünkre.

Az emberek irodába járnak és úgy tesznek, mintha remote dolgoznának: emaileznek, instant üzeneteket küldenek, elzárkóznak, hogy végezhessék a dolgukat. 

Valóban szükséges ezért bemenni az irodába?

Gyakori kifogások a remote munka ellen

1. Otthon nem fog rendesen dolgozni

Gyakori félelem, hogy menedzserének vigyázó tekintete nélkül az alkalmazott munka helyett internetszörfözésbe kezd.

A szerzők megosztanak velünk egy titkot: ha valaki videojátékokat akar játszani, vagy szörfözni a neten, azt a munkahelyén lévő asztali gépnél is meg tökéletesen meg tudja tenni. 

A J.C Penny áruházak alkalmazottai például olyannyira Youtube-függők voltak pár éve, hogy az irodaház internetforgalmának 30%-át tették ki a Youtube-videók. Munkaidőben.

A távmunka sokszor egy bizalmi kérdés.

„Ha a bizalom kérdésével vannak problémáink, az azt jelenti, hogy rossz döntést hoztunk a felvételnél. Ha egy csapattag nem szállít eredményeket vagy nem képes beosztani a saját idejét, akkor a továbbiakban nem fogunk azzal a személlyel dolgozni. Ez ilyen egyszerű. Olyan szakembereket alkalmazunk, akik képesek saját napirendjüket menedzselni és értékes munkával járulnak hozzá a szervezet sikeréhez. Nem akarunk bébiszitterek lenni nap közben.”

Chris Hoffman

Ha nem bíznak meg benned annyira, hogy remote dolgozhass, akkor egyáltalán miért bíznak rád bármit?

Ha ilyen kevésre tartanak, akkor miért engedik meg, hogy beszélhess ügyfelekkel, szöveget írj, biztosítási igényeket értékelj vagy adóbevallást készíts?

2. Motiváció – Csapatmorál

Sokkal nehezebb remote dolgozóként alibizni. Ahogy az irodába beslisszanás lehetőségei csökkenek, úgy nő a fókusz magán a munkán.

A legtöbb ember dolgozni akar, egészen addig, amíg a munka ösztönző és kielégítő. Ha egy kilátástalan állásban ragadtál, amiben nincs esélyed sem ösztönző, sem kielégítő munkára, akkor nem egy remote állásra, hanem egy új állásra van szükséged.

Tartsd észben: az első számú orvosság a figyelemelterelések ellen a kiteljesítő munka.

A jutalmakkal és büntetésekkel fenntartott motiváció szörnyen hatékonytalan. Az egyetlen megbízható módja a motivációnak, ha bátorítjuk az embereket, hogy olyan feladatokon dolgozzanak, amiket szeretnek és törődnek, olyan emberekkel, akiket kedvelnek. 

Nincs rövidebb út.

3. Miért fizetjük az irodát?

Az iroda bérleti díja elsüllyedt költség.

Az elsüllyedt költség azt jelenti, hogy az irodára költött pénzt már nem lehet visszaszerezni. Bárki fizetett érte, már nem kapja vissza attól függetlenül, hogy használják vagy sem. 

Az egyetlen dolog, ami valójában számít, hogy hol tudsz hatékonyabban dolgozni: az irodában vagy máshol.

4. Depresszió, elmagányosodás

Az emberi interakcióknak nem kell a munkatársaidtól vagy iparágiaktól származniuk. 

A legjobb interakciókat általában a családoddal, barátaiddal vagy szomszédaiddal töltött idő jelenti.

A távmunka néhány előnye

Kevesebb meeting, hatékonyabb munka

 A meetingeknek olyannak kellene lenniük, mint a só: óvatosan szórni, hogy ízletesebb legyen az étel, nem pedig vakmerően önteni minden falatra. 

A túl sok meeting morál- és motivációromboló.

Magasabb bérek, elégedettség

A sztár munkavállalók, akik az iparági központoktól messze dolgoznak sokkal kevesebb időt töltenek azzal, hogy a szomszéd fűje mennyivel zöldebb és általában véve elégedettek a munkájukkal.

Kreativitás és új nézőpontok

A Texasból, Londonból, Aucklandból és Új-Zélandról érkező inputok hozzájárulnak egy sokkal színesebb ötlethalmazhoz és különböző perspektívákhoz.

A távmunka lehetővé teszi, hogy utazás közben dolgozz, vagy minden nap városod egy újabb közösségi irodájában, könyvtárában vagy kávézójában üsd fel a sátrad. A rutin képes megölni a kreativitást, míg a különböző helyszínek elősegítik azt.

Távmunka tippek

Hatékony aszinkronikus együttműködés

Nagy változás az elosztott munkaerőt tekintve a szinkronikustól az aszinkronikus együttműködés. Nem csak nem szükséges egy helyen lennünk, hogy együtt dolgozzunk, de nem is kell ugyanabban az időben dolgoznunk.

Dolgozhatunk akár különböző időzónákban lévő országokból is. A 37signals-nél 4 óra átfedést elég jónak találtak még ahhoz, hogy ne sérüljön a hatékony együttműködés és a csapatmorál sem.

A munkakörnyezet számít

Jelölj ki egy munkára szánt szobát!

Ne a kanapéról, ne az ebédlő asztalról dolgozz, mert akkor könnyen a távirányító iránt nyúlsz vagy mosogatásba kezdesz. Egy dedikált munkaállomással nagyobb esélyed van, hogy a feladatra összpontosítasz.

Ruházz be az ergonómiai szempontokat minimálisan kielégítő otthoni irodába!

Vegyél egy állítható magasságú, normális asztalt, egy széket és egy jó minőségű monitort!

Ezek a dolgok drágának tűnnek, de valójában egy jó üzlet, ha arra gondolunk, hogy segítségükkel elkerüljük a hátfájást, a szemszárazságot vagy bármi hasonló anatómiai problémát, amit a hosszú munkaórák okoznak.

Remote kommunikációs útmutató

Mikor és milyen eszközt használj távmunka közben?

  • Email: Kérdések, amikre órákat várhat a válasz
  • Azonnali üzenet: Kérdések, amikre a következő pár percben van szükséged válaszra.
  • Telefon: Katasztrófák és halaszthatatlan kérdések

Válaszd szét a munkát és a magánéletet!

Használj egy teljesen más eszközt magán és munkaügyekben. Laptopon dolgozol? Használj tabletet macskás videók nézegetéséhez!

Remote - Távmunka újratöltve
Jason Fried, David Heinemeier: Remote – Távmunka újratöltve

Véleményem az Remote: távmunka újratöltvéről

Nem egy kötelező szószámot teljesítő könyvet írtak a Basecamp alapítói. A kötetben gyakran ecsetelt hatékonyság és értelmes munka nem ámítás. 

A könyv tartalmán is érződik a lényegre törő stílus, mégis minél több érvet és gyakorlati tippet próbáltak besűríteni egy olyan könyvbe, ami száraznak kicsit sem mondható.

Valós problémák, szemléletes sztorik és megalapozott érvek.

Ha a távmunkáról olvasnál, akkor a Remote: távmunka újratöltve tetszeni fog!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük