Skip to content

5 év naplóírás tapasztalatai: előnyök és tippek

A naplóírás az életemre egyik legnagyobb hatással lévő szokásom. Naplót írni egy olyan rituálé, ami csökkenteni az aggodalmaskodásomat, segít kiírni a problémáimat, asszisztál abban, hogy felfedezzem az igazán fontos céljaimat, ráadásul egy hallatlanul gazdag emlékkönyvként is szolgál.

Hollywood nem tett jót a naplók hírnevének.

Ha valakit egy vastag notesszel és tollal írni látsz, akkor az a filmek sejtetése szerint vagy egy nyálas vámpírtörténet főszereplője vagy Bridget Jones. Az akciófilmek macsójait sem gyakran látod leülni egy asztalhoz, hogy életük problémáit papírra vessék. Inkább lehúznak egy pohár gint és gépfegyverrel keresztülrobognak Közép-Európa valamelyik óvárosán.

Naplót írni nem menő.

Nem egy hidegzuhany, vagy egy Wim-Hof tábor. Nem látványos, nem tudsz róla menő videókat készíteni és nem igazán tudsz drága kiegészítőket sem eladni vele. Talán ezért beszélnek sokkal kevesebbet a naplózásról, mint amennyi figyelmet az érdemel.

Viszont a naplóírás működik, nekem sokat adott és ad.

Ebben a cikkben pedig összefoglalom miért érdemes naplót írni, milyen előnyökkel jár és hogyan érdemes belekezdeni.

Így kezdtem én naplót írni

Introvertáltként, még a hozzám közel állókkal sem igazán osztottam meg a problémáimat, kihívásaimat. Sok időt töltöttem a fejemben és kattogtam a dolgokon mindenféle eredmény nélkül.

Amikor elkezdtem gondolkodni róla, hogy mit is lenne érdemes csinálnom az életemmel, egy számszerű oldalát fogtam meg a naplózásnak: célokat és apróbb feladatokat írtam fel minden nap egy noteszbe. Ilyen kezdetleges feladatlistákkal van tele az első naplóm, ami egy csíkos füzet volt.

Később az utamba kerültek olyan könyvek, mint például Az önbecsülés 6 alappillére.

Ezek a könyvek már sugallták, hogy nem elég elolvasni őket. Gyakorlatok és kérdések voltak benne, amiken végig kellett rágnom magamat, hogy bármit is érjen az olvasás. Kérdések kerültek a füzetbe, amikre hosszú válaszokat körmöltem.

Feladatlisták és önfejlesztő gyakorlatok adták az indokot, hogy egy kis füzet helyett vegyek egy vaskosabb noteszt, amibe célzottan a saját gondolataimat írom.

A klasszikus értelemben vett naplóírással pedig egy tréningen ismerkedtem meg.

A feladat csupán annyi volt, hogy írjunk tele egy lapot folyó szöveggel. A gyakorlat után olyan nyugodtság fogott el, hogy éreztem itt van valami. Próbáltam ezután rendszeresen naplózni, hogy a pillanatnyi érzést átvigyem a hétköznapokba. Viszont a mindennapi naplózás elég nyögvenyelősen ment.

Amikor elolvastam az Atomi Szokásokat, és megismertem a szokáslánc fogalmát (ha valamit minden nap csinálsz kihagyás nélkül, könnyebben válik tartós szokássá), akkor adtam egy esélyt a mindennapi naplózásnak 100 napon keresztül.

Ez évekkel ezelőtt volt.

Bár nem mindennap írok a naplómba azóta, de a naplózás, mint szokás ma is az életem része.

Miért érdemes megfondolnod neked is, hogy naplót ragadj?

A naplózás előnyei

papír napló
2022-es naplóm.

Bár van jópár tudományos kutatás a naplóírás pozitív hatásairól (jobb közérzet, szorongás csökkentése, fizikai állapot javítása), de ebben a cikkben a naplózás általam tapasztalt legjelentősebb előnyeiről fogok írni.

1. A naplóírás irányba tesz

„Jó, hogy lassan haladunk, mert rossz irányba megyünk”

Az egyszeri parasztember megjegyzése jópofán hangzik, de a való életben sokkal frusztrálóbb, amikor azon kapjuk magunkat, hogy mások céljain dolgozunk és csodálkozunk, hogy azok a célok nem tesznek boldoggá.

Mai napig is sokszor kapom magam azon, hogy „nemszeretem” tevékenységeket végzek és azokról a naplómban panaszkodok. Ilyenkor felteszek sok MIÉRT-el kezdődő kérdést.

Természetesen vannak az élettel járó „nemszeretem” feladatok (amelyek kötelező jellege kiderül egy naplózás során, és nem stresszelek többet ezen), de többször hagytam abba olyan szakmát / hobbit / tanfolyamot, amelyekbe mások javaslatába kezdtem bele, de közben kiderült, hogy nem tesznek boldoggá.

A naplózás segít észrevenni, amikor rossz irányba megyünk, de ez a veszélye is. Amint kiírod magadból az érzéseidet és rájössz, hogy a jelenlegi helyzeted nem ideális, akkor következik a kérdés:

Hogyan tovább?

Ötletelésben és a következő lépések vázolásában is jó társ lehet egy napló, viszont itt gyakran már önmagunkon túl érdemes keresni a megoldást, és mások véleményét kikérni, segítségét elfogadni.

2. A naplóírás segít jobb döntéseket hozni

Krónikus túlgondoló és örök tervező vagyok. Kerülöm a bizonytalanságot és szeretem magam előtt látni a következő lépéseket. Az élet viszont legtöbbször bizonytalan és hiányzó információk alapján tesszük meg tétjeinket.

A naplóírás viszont segít, hogy észrevegyem tudásom hézagjait, és kérdéseket provokál, amivel jobb döntéseket hozhatok.

Ha kigondolkodok magamból egy kihívást a papírra, akkor nyugodtan dőlök hátra utána, hiszen minden tőlem telhetőt megtettem és a kockázatok ismeretében hozom meg döntéseimet ezután.

3. A naplóírás csökkenti a szorongást

naplóírás

A túlgondoló énemnek nem csak azért hasznos naplót írnia, mert látja utána a következő lépéseket papíron, de egyszerűen a naplóírás folyamata megnyugtat.

Mikor írtál utoljára tollal?

Nem egyetemi gyors jegyzetelésre gondolok.

Mikor írtál kézzel levelet?

Mikor firkálták valami kedves üzenetet egy képeslapra, vagy egy eskövői üdvözlőlapra?

A kézzel írás önmagában nyugtató hatással van ránk, ezért írok tollal naplót. Próbálkoztam digitálisan Notion-ben is napi bejegyzésekkel, de a hatás elmaradt. A billentyűzet siettet, az értesítések pityegnek, én pedig inkább már a következő teendőre koncentráltam, mintsem a naplóra.

Viszont egy reggeli papíros naplóírás után nyugodtabb vagyok.

4. A naplóírás jöbb történetmesélővé tesz

napló írás előnyei

Sokáig úgy gondoltam, hogy végtelenül unalmas életem van.

Tanulok, dolgozok, edzek, eszek, ennyi.

Amellett, hogy utálom a „small talk”-ot nem is vagyok jó benne. Nincsenek vicces vagy érdekes történeteim. Nem voltam szafarin afrikában, nincs semmi meghökkentő hobbim, és nem vagyok egy nagy standup comedys sem (bár hallgatni szeretem a sztorikat).

Viszont itt ért a felismerés: a legtöbb dumaszínházos sztori sem afrikai szafariról szól, hanem érettségiről, egy szombat estéről, egy nyaralásról vagy egyéb hétköznapi eseményekről.

A kedvenc történetmesélésről szóló könyvemben, Matthew Dicks szerint mindenkinek vannak jó történetei. A különbség a jó és rossz történetmesélő között csupán annyi, hogy a jó történetmesélő lejegyzi ezeket a sztorikat és így emlékszik rájuk.

Dicks ezt a mindennapos történetvadászatot egy gyakorlatban foglalta össze.

A „házi feladat egy életre” egy kérdés:

Ha egy ötperces történetet kellene elmondanom a színpadon valamiről, ami a nap folyamán történt – mi lenne az?

Ezt a házi feladatot igyekszem minden alkalommal elvégezni, amikor kinyitom a naplómat.

Van egy rakás unalmas történetem és egy-két gyöngyszem, ami köré egy mini standup estet fel tudnék már húzni. Viszont ha nem írom le ezeket valószínűleg egyikre sem emlékeznék.

5. A naplóírás emlékeket gyárt

Karácsony környékén minden évben lelassulok egy kicsit, elgondolkodok az elmúlt éven és írok egy évértékelő posztot. Ezt a szeánszot azzal kezdem, hogy előveszem a naplómat és átolvasom az adott év bejegyzéseit.

Ez mindig nagy meglepetéseket tartogat, mert a leírt események szerintem sokszor

 • nem az adott évben történtek,
 • vagy nem is emlékszem már rájuk.

Ízek, szagok, élmények, aggodalmak, célok, ünneplések.

Életünk fontos részei, amikre legtöbbször csak homályosan emlékszünk. Egy napló segít, hogy akár évek távlatából is felfrissítsük ezeket az emlékeket, és ne engedjük elveszni azokat.

Hogyan írjunk naplót?

 • Papír alapon vagy laptopon?
 • Tollal vagy ceruzával?
 • Egybefüggő szövegként vagy pontokba rendezve?
 • Minden nap vagy hetente?

A naplóírás hogyanja sok kérdést felvet. Lentebb megosztom a személyes tapasztalataimat, viszont a legfontosabb, hogy ha napló vezetésére adod a fejed, hogy kezdd el.

Ne gondold túl, ne rendeld be a tökéletes jegyzetfüzetet, írj tele egy papírnyi oldalt, a többi pedig jön magától. Legalábbis én így kezdtem.

Papír alapú vs. Digitális napló

digitális napló

Papír alapon kezdtem naplózni, de belekóstoltam a digitális naplózásba, hogy egy rövid kitérő után visszatérjek a papírhoz.

A papír alapú naplóírás előnye, hogy megnyugtat, lelassít és online munkát végző arcként nem növelem tovább a képernyő előtt töltött időmet mégegy, egyébként más módon is megoldható tevékenységgel.

Ugyanakkor észrevettem a digitális naplózás nyújtotta előnyöket is. Utólag egyszerűbb visszakeresni történeteket és részleteket. Címkékkel hatékonyan tudtam nyomon követni a hangulatomat és egy kis Notion varázslással tudtam ebből sokat mondó statisztikákat csinálni.

Ráadásul, ha egy-két gondolatot fel akartam használnulni a blogon, azt egy „Control C és Control V-vel” meg tudtam oldani, míg papír alapon be kell gépelnem minden egyes alkalommal.

Milyen méretű füzetbe, mivel írj naplót?

A kezdeti próbálgatások után a következő két kelléket használom:

 • Napló: A5-ös méretű, vonalazott, legalább 200 oldalas, kemény kötésű.
 • Töltőtoll: Parker töltőtoll.

Napló

Az első naplóbejegyzéseimet még egyetemi jegyzetfüzetekbe írtam, utána vettem a kőbányai kínaiban egy A5-ös méretű, vastagabb füzetet. A kisebb méret bevált, mivel így utazni is tudok a naplóval és írni is kényelmesebb.

Az olcsó jegyzetfüzetnek egy nagy hátránya volt: gyorsan elhasználódott. A 2018-as naplóm úgy néz ki, mint valami második világháború relikvia. Rájöttem, hogy ha évtizedekig szeretném megtartani ezeket a naplókat, akkor valami jobb minőségűre van szükségem.

Próbálkoztam utána papír-írószerben vett drágább füzettel, de végül a budapesti Bomo Art félbőrkötésű naplóit választottam.

Sokkal szebbek ezek a naplók, jobb érzés ezekbe írni, illetve minden évben újra tudom rendelni ugyanazokkal a paraméterekkel a naplómat. Így nem 12-féle füzet sorakozik egymás mellett az elmúlt évekből.

Ráadásul hasonló méretű, és hasonló mennyiségű lapot tartalmazó kommersz füzetet majdnem ugyanannyiért tudok papírírószerben venni, így számomra megéri az egyedi napló.

Töltőtoll

Mindig is ki akartam próbálni milyen töltőtollal írni, így kaptam egyet ajándékba. Töltőtollal még jobban kell ügyelni, nem szabad sietni, kontrollálni kell mennyire erősen nyomjuk a lapra. Egy árnyalattal más élmény, mint hagyományos tollal írni, de szerintem a toll közel sem olyan fontos, mint a füzet, amibe írsz.

Írtam ceruzával is pár bejegyzést, ami visszatekintve nem volt túl jó ötlet. A lapok fakulnak és vele együtt az írás is. Egy-két ceruzás naplóbejegyzés ma már alig olvasható, pedig csak pár év telt el lejegyzésük óta.

Ha naplóírásba kezdesz szerintem érdemes megfognod a kezed ügyébe kerülő tollat, ha pedig megragad ez a jó szokásod, akkor kísérletezhetsz másfajta, komolyabb tollakkal.

Indulásnak elég egy konferenciáról lopott toll is.

Egybefüggő szöveg vagy struktúrált bekezdések?

Egy véletlenszerű szabad írás a naplómból.

Julia Cameron költő, zeneszerző, dramaturg írt egy könyvet a kreativitásról, amiben egy egyszerű gyakorlatot oszt meg a kreatív gödörből kikecmeregni vágyókkal:

A reggeli oldalak három oldalnyi egybefüggő szöveg, amit minden reggel ébredés után első dolgodként írsz.

Először egy ehhez hasonló módszerrel ismerkedtem meg, viszont oldalmegkötés nélkül. Ez volt a szabad írás, ami lényegében egybefüggő folyamatos írást jelent irányított kérdések vagy konkrét cél nélkül. Ma is nagyjából ez jelenti a naplóírást számomra.

Leülök és írok egy szövegszörnyet.

Egy kis csavar, amit alkalmazok, hogy a nagyobb gondolati blokkokat próbálom külön bekezdésekbe rendezni, hogy átláthatóbb legyenek a napi bejegyzések, amikor visszaolvasom azokat.

Ezenkívül néha naplózok irányított kérdésekkel, mint például, amiket az önismereti kérdések cikkben összefoglaltam, illetve a GTD módszer szerinti heti áttekintést is egy ideig a naplmba írtam.

Ma ezeket a státuszokat inkább az ipaden körmölöm le.

ipad napló

Milyen gyakran írj naplót?

A legnagyobb hatással akkor volt rám a naplóírás, amikor minden nap írtam. Amikor a 100 napos naplóírás kihívást csináltam nem volt kérdés, hogy leülök naplót írni, ha máskor nem, akkor lefekvés előtt 1-2 mondattal zártam a napot.

Hosszú távon ez sokkal nehezebb.

Tudom, hogy a naplózás jó hatással van rám és hasznos lesz a holnapi Norbinak, de nem fáj, ha ma nem ülök le írni, ezért gyakran kimarad a naplózás. Ha felgyülemlenek a teendők, akkor pedig a naplóírás az első dolog, amit elengedek, pedig ekkor lenne aigazán miről írni.

Pár év naplóírás után arra törekszem, hogy minden héten legalább egy bejegyzés kerüljön a naplómba, viszont szeretném megrázni magam és visszatérni a mindennapi naplóíráshoz.

Ha most kezdesz naplóírásba akkor a mindennapi írást javaslom. Nem kell hosszú, három oldalas regényeket írnod. Elég naponta egy mondat. Hosszú távon sokat fognak jelenteni ezek a mondatok és egy kis szokáscsalásként néha úgyis többet írsz majd, ha már kinyitottad a naplót.

Összegzés

A naplóírás előnyei

 1. A naplóírás irányba tesz
 2. Segít jobb döntéseket hozni
 3. Csökkenti a szorongást
 4. Javítja a hangulatot
 5. Segít feldolgozni a traumákat
 6. Erősíti az immunrendszert
 7. Jobb történetmesélővé tesz
 8. Emlékeket gyárt

Naplóírás tippek

 • Írj papírra tollal: A kézzel írás legtöbbször üti a digitális naplózást.
 • Szerez be egy A5-ös méretű füzetet: Kényelmesebb kisebb füzetbe írni és a lapok is gyorsabban telnek, így nagyobb a midnennapos sikerélmény.
 • Szerezz be egy jó tollat: Egy jó minőségű toll sokat hozzáad a naplóírás élményéhez. A töltőtollak különösen formálják az írásképed.
 • Minden nap egy mondat: Ne kezdj szövegszörnyek gyártásába hirtelen. Írj minden nap legalább egy mondatot.
 • Próbáld ki a szabadírást: Írj kötetlenül, engedd csapongani a gondolataidat. Figyeld meg mit érzel pár ilyen naplóírás után.

További inspiráció naplóíráshoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük