Skip to content

Önfejlesztés papírral és ceruzával: válogatott gyakorlatok

A naplóírás az egyik leghasznosabb szokás, amit az utóbbi időben felvettem. Nem öncélúan jött, hanem a könyvek késztettek gondolataim papírra vetésére. A kedvenc üzleti, pszichológiai és önfejlesztő könyveim kivétel nélkül tartalmaznak valamilyen gyakorlatban is alkalmazható tippet, a strukturált gondolkodást segítő gyakorlatot.

Szabad kútfőből naplót írni mindig is rémisztőnek találtam. Többször próbálkoztam vele, de az üres papír látványa képes volt megbénítani, kedvemet szegni és így minden egyes naplóírás iránti fellángolás rövid időn belül abbamaradt.

A 4 órás munkahét volt az első könyv, ahol irányított önfejlesztő gyakorlatokkal találkoztam. Ezek a rituálék levették a vállamról az üres lap okozta frusztrációt, nem igényeltek sok időbefektetést, mégis segítettek a gondolataim rendszerezésében.

A ceruzát és tollat igénylő gyakorlatokban az a jó, hogy bár a módszer más ötletére épül, mégis saját magunkból tudjuk kihozni velük a legtöbbet. Afféle tudatos befelé figyelés, amelynek temérdek haszna van. 

A módszer hasznosságán felbuzdulva elkezdtem gyűjteni az önfejlesztő gyakorlatokat, a cikkben pedig a leghasznosabbakat szeretném megosztani veled.

Szükséged van önfejlesztő gyakorlatokra?

A mondatkiegészítésre épülő, kérdéseket megválaszoló vagy épp menedzsment stratégiákat hétköznapi életbe beépítő gyakorlatokra nincs mindenkinek szüksége. Lehet téged éppen az ilyen dolgokkal lehet kikergetni a világból. 

Ezek a feladatok kényelmetlenek, mert gondolkodást és őszinteséget igényelnek. Ha mélyen eltemetett titkunk, be nem vallott rossz tulajdonságunk van, akkor nagy valószínűséggel a felszínre fog kerülni.

Érdemes egy próbát tenned ezekkel az önfejlesztő gyakorlatokkal, mivel a legtöbbnek tudományosan alátámasztott pozitív hatásai vannak, illetve nálam sokkal okosabb pszichológusok, írók és gondolkodók fejéből pattantak ki.

Miért írj naplót? Miért firkálj kézzel üres lapokra?

A cikkben lévő gyakorlatokban talán csak egyetlen közös pont van: egy tollra és egy papírra van szükséged a végrehajtásukhoz. 

Bár sokan előnyben részesítik a digitális megoldásokat (például az Evernote-on komplett gyakorlat-sablonok elérhetőek), én mégis a klasszikus ceruza-papír kombó használatára biztatlak.

önfejlesztés

Néhány érv a kézírás mellett:

 • Összetett gondolkodást igényel a kézírás, ezáltal gondolataink is kreatívabbak, szerteágazóak lehetnek írás közben.
 • Fejleszti az agyi idegpályákat, ezáltal pozitívan hat a térérzékelésre és a kéz finom-motoros mozgására.
 • Könnyebben memorizáljuk, jobban bevésődik a kézzel írott szöveg.
 • Digitális eszközökkel szemben kevesebb lehetőséget nyújt a halogatásra (nem nyithatsz meg még egy tabot).
 • Egy A4-es lap nem bocsát ki kék fényt, így lefekvés előtt is nyugodtan használhatod.

A kézírás előnyein túl a naplóírásnak és az önfejlesztő gyakorlatoknak sokkal több pozitív hatása is van, ami miatt érdemes megpróbálkoznod velük. 

Az irányított kérdések önreflexióra késztetnek és segítenek feldolgozni a történteket. Az írással rendet teremthetünk a káoszban, megtalálhatjuk a valódi motivációnkat és a kreatív ötletelést is új szintre emelhetjük.

Miért foglalkozz önfejlesztéssel?

Az önfejlesztés alatt sokan csupán a hatékonyságnövelést értik. 

“Ha jobban-gyorsabban-többet fogok csinálni, akkor minden jobb lesz.” – gondoljuk.

A gond a hatékonysággal csak az, hogy ha nem tudod, hogy a megfelelő feladaton dolgozol-e, akkor lehet csak az idődet vesztegeted.

Persze eljön az idő, amikor kezd gyanússá válni a cél nélküli hatékonyságnövelés és furcsa gondolatok fogalmazódnak meg a fejedben. Rájössz, hogy korlátolt vagy és ez elkezd idegesíteni. Változtatni akarsz, de nem tudod hogyan. 

Nézőpontváltásra van szükséged, mert nem látod a fától az erdőt.

Ha idáig elolvastad a cikket, akkor valószínűleg a te életednek is van legalább egy olyan területe ami akár a jelenleginél jobb is lehetne.

Az összegyűjtött gyakorlatok segítenek madártávlatból szemlélni saját magadat. Segítenek a megfelelő motiváció megtalálásában, célállításban, kiiktatják a gondolkodásunkat korlátozó akadályokat.

Ez nem egy lista, amin végig kell rágnod magad. Nekem nagyon eltérő helyzetekben segítettek ezek a gyakorlatok. Van amit havonta végzek, van amire csak egyszer volt eddig szükségem. A feladatok céljai is nagyon különbözőek.

megjegyzés: a felsorolt önfejlesztő gyakorlatok mások nagyszerű kutatómunkájának eredménye. Ahol csak lehet személyhez kötni felsoroltam a gyakorlat ötletgazdáját és további olvasnivalót is mellékeltem. Néhány gyakorlat hasznos kérdések kombinációja, illetve időtlen bölcsességek gazdátlan megtestesülései (micsoda kifejezés!). Ezek sem az én fejemből pattantak ki, csupán nem találtam forrást hozzájuk.

1. Csinálj a előnyt a gyengeségeidből!

A végtelenségik szajkózott SWOT analízis W betűjét kiemelve, a személyes fejlődésünket szolgáló gyakorlatot kapunk. A saját gyengeségeink őszinte bevallása egy csavar segítségével ténylegesen előnyünkre fordíthatjuk saját hibáinkat.

 1. Készíts egy listát gyengeségeidről, rossz tulajdonságaidról!
 2. Fordítsd meg a gondolatmenetedet! Mi az, ami pozitív a rossz tulajdonságaidban?
 3. Keress egy példát, amikor jó dologra használtad ezt a negatív tulajdonságot!
 4. Ha nem jut eszedbe példa, akkor gondolkodj el azon, hogy használhatnád jó dologra a negatív tulajdonságaidat?

Tegyük fel, hogy nagyon szervezetlen vagy. Folyamatosan elkésel, otthon hagyod a belépőkártyád és elfelejted a születésnapokat. A szervezetlenségnek azonban van pozitív hatása is. Rákényszerít a spontaneitásra. Mindig képes vagy meglepni másokat, az átlagnál jobb a problémamegoldó képességed és szokatlan ajándékaidnak különösen örülnek.

gyengeségből előny

2. Írj levelet, amelyet sosem küldesz el!

William Strahan a 18. századi Pennsylvaniában élő nyomdász és politikus volt. Strahanre bár manapság nem sokan emlékeznek, azonban Benjamin Franklin neve bizonyára többeknek ismerősen cseng. Strahan és Franklin sokáig jó barátok voltak, Strahan esszéit Benjamin Franklin még saját lapjában, a Pennsylvania Gazette-ben is többször publikálta. A bélyegtörvénnyel kezdetét vevő függetlenedési mozgalom azonban politikai ellenfelekké tette a két férfit.

Benjamin Franklin több szenvedélyes hangú, Strahant és nézeteit keményen kritizáló levelet írt, ezeket a leveleket azonban sosem adta fel az amerikai honatya. A valaha volt egyik legjobb diplomatától érdemes elcsennünk ezt a szokását is.

 1. Írj levelet egy konfliktus után!
 2. Legyél őszinte! Írd le mi bánt és ne cenzúrázd magad! 
 3. Írj mindenről, amire gondolsz, de normál esetben nem mernéd leírni!
 4. Tépd szét vagy tedd el egy fiók mélyére a levelet!

Sokszor nem is akarunk másokat megbántani, csak a felgyülemlett indulatot szeretnénk levezetni. Erre tökéletes a fiktív levél írása. Segít azonosulni érzéseinkkel, feldolgozni a konfliktusokat, amelyeket utána higgadt fejjel oldhatunk meg.

Benjamin Franklin levele – Forrás: https://brewminate.com

3. Fedezd fel a legmélyebb miérted!

Forrás: Benjamin Hardy – How to Consistently Act From Your Deepest “Why” and Optimize Your Time

Folyamatosan halogatunk, mert nem hiszünk abban amivel éppen foglalkozunk. Nem gondoljuk, hogy ami igazán lázba hoz azt megérdemeljük. Sokszor nem is tudjuk mi az, ami megéri az erőfeszítést.

A legtöbb ember olyan dologgal foglalkozik, amely kifejezetten idegesíti. Sokan olyan feladatot végeznek, amelynek nem látják az értelmét és ez ráteszi a bélyegét a munkájukra is.

Minden amit teszel lenyomata annak, amiben hiszel.

Félre ne értsen senki. Ezzel sem én, sem Benjamin Hardy nem azt akarjuk mondani, hogy azonnal dobd félre a munkádat és legyél szörfoktató Balin.

A gyakorlat lényege, hogy megtaláld az alapértékeidet, amellyel összhangba hozhatod a tevékenységeidet.

Az alapértékeid megtalálásának két fontos előnye is van:

 • A világos célok növelik a motivációt
 • Növeli a teljesítményedet, ha saját értékeiddel összhangban cselekedsz.
kezdd a miérttel

Gyakorlat:

Tedd fel a kérdést:

 • Mi olyan fontos számomra a …….. -ban?
 • Ismételd meg a kérdést 7 alkalommal, mindig az előző válaszodra rákérdezve!
  • Dolog amit akarok:
  • Kérdés:
  • Dolog amit akarok:
  • Kérdés:
 • Sorold fel a tevékenységeket amiket leggyakrabban teszel és osztályozd őket!
  • Irritál
  • Elmegy
  • Élvezem és kihívásokkal telinek találom
 • Hasonlítsd össze a fontos kérdéseket a tevékenységekkel!
 • Próbálj az élvezem és kihívásokkal telinek találom tevékenységekkel a legtöbb időt tölteni!

4. A kezdő elme

Forrás: zen buddhizmus

Ha csak egy kalapácsod van, minden problémát szögnek látsz.

Abraham Maslow

Nem szeretek olyan ötletelésen részt venni, amikor a találkozó témájához értek. Általában kevés, de részletesen kidolgozott ötletet osztok meg a résztvevőkkel, azonban mások ötletei számomra sokszor bosszúságot jelentenek. 

Jó és akár megvalósítható elképzeléseket is képes vagyok csuklóból elvetni és akár érvelni is ellene, mert rögtön arra gondolok, hogy megvalósítható-e és én hogyan valósítanám meg. Ennek általában az a vége, hogy a jó ötleteket is elvetjük vagy olyan megoldást választunk ki amivel nem tudok azonosulni.

Egy zen mester történetét olvasva jöttem rá, hogy ez klasszikusan a kezdő és szakértői elme közötti ellentét.

Történt egyszer, hogy egy fiatal diák kereste fel a zen mestert, hogy útmutatást kérjen tőle a zen buddhizmussal kapcsolatban. A zen mester elkezdett beszélni a buddhizmus olyan témáiról, mint az üresség és a meditáció, de a diák félbeszakította: “Jaj, ezt már mind hallottam.” Ezután a mester meghívta egy csésze teára a tanÍtványt. 

Miután felforrt a víz, a mester elkezdte megtölteni teával a csészét. Amikor csordulásig tele volt a csésze a mester tovább öntötte a kancsóból a teát, ami a csésze oldalán keresztül az asztalra folyt. 

“Álljon meg! Nem önthet teát egy teli csészébe” – mondta a tanítvány. 

“Gyere vissza, amikor üres lesz a poharad!” – felelte a mester.

A szakértő fejében kevés megoldás van, míg a kezdőjében rengeteg. Ahhoz, hogy minden lehetséges megoldást megtaláljunk, újra magunkévá kell tennünk a kezdők mentalitását.

A Bridgewater Associates Hedge Fund alapítója, a legendás befektető Ray Dalio legfontosabb elvei között tartja számon a problémához kezdőként viszonyulást. Ray Dalio szerint amikor megoldást keresünk egy problémára, akkor a lehetséges megoldási javaslatok felismerését válasszuk el a megoldási javaslatok kidolgozásától. 

A legjobb, ha sebtében felírjuk az ötleteket és időt sem hagyunk a gondolkodásra.

kezdő elme

Gyakorlat

 • Írd fel a problémát, amelyet meg kívánsz oldani!
 • Képzeld azt, hogy nem tudsz a probléma hátteréről, a megoldáshoz szükséges eszközökről semmit. Milyen javaslataid vannak így a probléma megoldására?
 • Keretezd be azokat a megoldási javaslatokat, amiket szakértőként nem írtál volna le.

5. Gyógyító kerék

Bennszülött törzsek évszázadok óta használják a négy elemet szimbolizáló kereket, hogy egyensúlyba kerüljenek önmagukkal és a természettel. A gyógyító kerék egy négy részre osztott kör, amelyben a negyedek egy-egy elemet és egy-egy tulajdonságot jelölnek.

A négy elem / tulajdonság:

 • Tűz = Erő / Cselekvés; hiánya: kiégés
 • Víz = Érzelmek / Tudatalatti; hiánya: feldúltság
 • Föld = Célok / Megalapozottság; hiánya: kilátástalanság
 • Levegő = Bölcsesség / Tudatosság, hiánya: túlgondolás

A gyógyító kerék célja, hogy folyamatos egyensúlyban legyen a négy elem. Ha úgy érezzük nem vagyunk kiegyensúlyozottak, és valamelyik negyed elcsúszik, akkor végezzünk az adott negyedet ellensúlyozó tevékenységet.

Tegyük fel, hogy nehezemre esik reggelente felkelni, nem látom az értelmét annak amit csinálok, nem fejlődök és mások egyébként is jobban csinálják ugyanazt. Ebben az esetben valószínűleg a föld elem csúszott el. 

Ha ez a negyed rendben van, akkor szervezett, nyugodt és derűlátó vagyok. Ha valami gáz van a Földdel, akkor nehezemre esik felkelni, halogatok és nemtörődömmé változom.

A problémás negyed meghatározása után egy ellensúlyozó tevékenységet kell találnunk. A földet renddel lehet helyrebillenteni, ezért rendrakás, takarítás, meditáció és hosszú távú célok állításával érdemes próbálkozni.

gyógyító kerék - medicine wheel

A gyógyító kerék legkifinomultabb alkalmazását Sílvia Bastos írásaiban láttam, aki írt róla egy fenomenális cikket. Érdemes elolvasni.

6. Kezdj a végeredménnyel a fejedben!

A különösen sikeres emberek 7 szokása azon kevés vaskos önfejlesztő könyv egyike, amely tele van gyakorlatias példával és a hétköznapokba átültethető tippel. Stephen Covey-tól származik a végeredményre való fókuszálás gyakorlata is.

Kevés olyan célunk van, amelyet rövid időn belül el tudunk érni. 

Nyelvvizsga, szakdolgozat, egyetem, karrier. Egyiket sem tudjuk egyik napról a másikra kipipálni és valószínű, hogy holtponthoz érünk a cél felé közeledve. Érdemes a kisebb célok mellet mindig szem előtt tartani a mesteri tervet, a végső célt.

Egy kevésbé élvezetes, de jól fizető állásod van hónapok óta? A rövid távú célod valószínűleg az, hogy kihúzd a hó végéig. Valljuk be. Ez önmagában nem túl motiváló. De mi ezzel az egésszel a célod? Lehet, hogy be szeretnéd fejezni az egyetemet, hogy a megszerzett ismereteket használva mások életét tedd jobbá. Ez máris máshogy hangzik.

Minden feladatnál tedd fel a kérdést:

 • Miért csinálod épp azt, amit csinálsz? Mi a célod vele?

Mindig tartsd szem előtt a végső célt bármilyen kis feladaton is dolgozol. Ezzel a módszerrel 

a tetteid biztosan nem válnak céltalanná, nem vesztegetsz időt felesleges tevékenységekkel és amit csinálsz, azt nagyobb elhivatottsággal fogod tenni.

célállítás

Gyakorlat

 1. Rajzolj egy nagy kört, amely a végső célt jelképezi!
 2. Ezután rajzolj kisebb téglalapokat, amelyek a végső célhoz szükséges apróbb állomások jelképei.
 3. Töltsd fel először a kört, majd a kisebb téglalapokat célokkal!
 4. Ha nem illeszkedik a tevékenységed sem a végső célhoz, sem az odáig vezetőkhöz, akkor helyezd a körön kívülre és húzd át!

7. Rajzolj építőkockákat!

Forrás: Josh Waitzkin – The Art of Learning

Minden képesség elsajátítása annak legalapvetőbb elemeivel kezdődik. Amikor a szemünk előtt lebegő ambiciózus célt látjuk, a reakciónk a félelem. Verjük hát szét ezt a nagy kockát alkotóelemeire és rakjuk újra össze.

Meg akarsz tanulni egy új nyelvet? 

Ez a cél akár el is rettenthet és halogatásba kergethet. Szedd hát szét darabjaira a nyelvet. Legyen egy kocka az igeidők, egy másik a névmások, a névelők, a hallás utáni értés és így tovább. Ezeket az apró kockákat már sokkal könnyebben el tudod sajátítani.

A bonyolult képességek elsajátításához az alapokat különösen jól meg kell tanulnod. A harcművészek az egyes mozdulatokat addig gyakorolják, ameddig az részükké nem válnak. Éles szituációban nem gondolkodnak, hogy melyik technikát vegyék elő a tarsolyukból, hanem zsigerien jön elő a begyakorolt mozdulatsor.

Gyakorlat

 1. Rajzolj egy nagy négyzetet, ami az elsajátítandó képességet jelképezi!
 2. Bontsd apróbb négyzetekre az elsajátítandó képességet!
 3. Az apró négyzetek a képesség alkotóelemei, amelyekre érdemes fókuszálnod.

8. Gondolkodj folyamatokban

Létezik a filozófiának egy gyakorlati ága, amelynek tanítványai nem csak a klasszikus értelemben vett filozófusok, hanem az ókori világ kereskedői, katonái, politikusai és császárai voltak. A sztoicizmus fő tanításai ezer évvel később is igazak és a hétköznapokban alkalmazhatóak.

A sztoikus gondolkodók egyik nagy leckéje, hogy csak olyan eseményeknek tulajdonítsunk lehetőséget, amelyet tudunk befolyásolni. Ryan Holiday írt egy részletes cikket, amelyben a fenti sztoikus elv élsportban való alkalmazásáról ír.

Az Alabama edzőjéhez, Nick Sabanhoz lehet kötni a folyamatokban gondolkodás alkalmazását az amerikai fociban. Lionel Rosen professzortól ihletet merítve, Saban több kulcsfontosságú eredményt befolyásoló faktorra jött rá.

Senkinek sincs elég agyi kapacitása, hogy egy egész szezon minden apró momentumára figyeljen, mivel az amerikai foci egy komplex sport. 

Többen elhiszik, hogy képesek mindenre figyelmet fordítani, de ez közel sincs így.

Ne gondoljatok a bajnokság megnyerésére. Ne gondoljatok a SEC kupára sem. Csak azzal törődjetek amivel a meccsen és a pillanatban foglalkoznotok kell. Ez a folyamat. Most pedig gondolkodjatok el rajta mit tudunk tenni a mai feladattal.

Nick Saban

Mi történne ha egy csapat csak azokra a feladatokra koncentrálna ami épp előttük van? Nick Saban kipróbálta.

Semmi feszültség, semmi küzdelem vagy aggodalom a jövőről. A játékosok megnyugodtak. Csak a pillanatnyi célra, a mozdulatra koncentrálva nem hibáztak. 

Ez a folyamatokban gondolkodás előnye. Képesek vagyunk fókuszáltan dolgozni az adott pillanatban a rövid távú céljainkon.

Példa a módszer alkalmazására

Blogot akarsz írni a szurikátákról? 

Eltervezheted az ideális olvasótáborod nagyságát, a fél év múlva beinduló hírlevelet vagy a szponzorált együttműködéseket, de utána csak egy dolgod van. Írni.

A stratégia fontos, de nem szabad folyton a következő lépésen agyalni, mert elaprózódik a fókuszunk és sosem jutunk el odáig.

9. Kompetenciák köre

Forrás: Warren Buffet

Warren Buffet minden idők egyik legsikeresebb befektetője. A 89 éves üzletember naponta 5-6 órát olvas, mégis tisztában van korlátaival.

Nincs és nem is lehet minden információ a birtokodban. 

Nem érthetsz mindenhez. 

Bármit teszel, ezt nem tudod megváltoztatni. A fontos kérdés az, hogy tudod-e mi az a terület, ahol hiányos a tudásod.

Warren Buffet ezt a kompetenciák körének hívja és ennek a döntéstámogató rendszernek tulajdonítja a sikerét. Buffet szerint nem az a fontos, hogy milyen nagy a kompetenciáid által rajzolt kör, hanem, hogy tudd annak határait.

kompetenciák köre

Gyakorlat

Készíts két kört. A kisebb kör jelképezi azokat a képességeket, amelyekben az átlagnál jobb vagy. A nagyobb körbe olyan készségek fognak kerülni, amelyeket érdemes még csiszolni.

 1. Fontos döntés előtt vedd elő a kompetenciák körét és töltsd fel a döntés meghozatalához szükséges legfontosabb ismeretekkel.
 2. Ha az elemek többsége a belső körbe kerül, akkor alkalmas vagy a döntés meghozatalára.
 3. Ha több ismeret is a külső körben ragadt, akkor érdemes mások, az adott problémákhoz jobban értő szeméylek segítségét kérned.

A kompetenciák körének elkészítéséhez szükséges a reális önkép és egy kis egészséges önkritika. Ezekhez pedig segítséget nyújt a gyengeségekkel foglalkozó gyakorlat és Benjamin Franklin 13 erénye.

10. Félelmek állítása

Könnyű döntések, nehéz élet. Nehéz döntések, könnyű élet.

Jerzy Gregorek

Tim Ferriss könyveit olvasva, energiával teli podcast epizódjait hallgatva meg sem fordul a fejünkben, hogy az egyetem utolsó évében a 4 órás munkahét szerzője eldöntötte: öngyilkos lesz. 

2017-es TED talkjában őszintén beszél démonairól és megoszt velünk egy módszert, amivel felülkerekedhetünk félelmeinken és a legtöbbet hozhatjuk ki helyzetünkből. Ez a technika a félelemállítás.

Gyakorlat

Két papírlapra lesz szükséged a gyakorlat elvégzéséhez.

1. lap: Félelmek állítás

 1. Az első lapon készíts három oszlopot.
 2. Az első oszlop fölé a Mi lenne ha….? kérdést írd, majd fogalmazd meg az előtted álló döntéssel kapcsolatos 10-15 félelmedet.
 3. A második oszlop a Megelőzés címet viseli. Ide azok a tevékenységek kerüljenek, amivel az előző oszlopban felsorolt félelmeid bekövetkeztét meg tudod akadályozni.
 4. A harmadik oszlop a Korrigálás. Mit csinálsz, ha valóban bekövetkezik az első oszlopban leírt félelmed? Hogyan tudod minimalizálni a veszteségeid?
tim ferris önfejlesztő gyakorlat

2. lap: A nem cselekvés következményei

 • Tedd fel a kérdést magadnak: Mi történik, ha elkerülöm a teendőt?
 • Milyen következményei lesznek a cselekvés kerülésének fél év, egy év és három év múlva? Készíts egy-egy oszlopot az elszalasztott lehetőségek hatásainak!
félelem

Szeretnél elutazni Mexikóba? Fész attól, hogy nem engednek be az országba, kirabolnak vagy az előre foglalt szállás kacsának ígérkezik?

Hogyan előzheted meg? Az országba be nem engedés elleni félelmedet vízum igénylésével, útleveled érvényességének ellenőrzésével előzheted meg. A rablásokat kevés készpénz magadnál tartásával és a legrosszabb esetben a követség telefonszámát tarkódra tetoválásával védheted ki (vicc). A foglalt szállás kamu? Készülj 2-3 alternatívával.

Hogyan javíthatod ki, ha bekövetkezik a legrosszabb? Utazhatsz másik országba, hogy ne maradjon el a kirándulás. Rablás esetén letilthatod a bankkártyádat. Kamu szállás esetében még mindig kereshetsz másik alternatívát.

Mi lesz, ha kihagyod álmaid utazását? Fél éven belül elkezd csökkenni a motivációd. Belesüppedsz a hétköznapokba az első évben, majd ki tudja még milyen következményei lehetnek 3 év múlva, ha nem mersz szembenézni a félelmeiddel.

11. A kényszer elmélete

Üzleti keretrendszerek saját életünkbe való beépítése gyakran meglepően hasznos. Az egyik legnagyobb segítségemre szolgáló elméletet egy izraeli cég, a Creative Output fejlesztette ki 1980-ban. A cég lefejlesztette az első szoftvercsomagot, amely felgyorsította az ütemezést termelési környezetben.

A tesztek során a Creative Output egyik alapítója arra lett figyelmes, hogy sokszor a cégek nem képesek kihasználni a szoftver teljes kapacitását a működtető alkalmazottak és menedzserek rossz beidegződései miatt.

Az eszköz a kezükben volt a jobb teljesítményhez, de nézőpontváltásra volt szükségük, hogy áttörést érjenek el. Így van ez sokszor a mi életünkben is. Kitűzünk egy ambiciózus célt, elkezdünk dolgozni tervünk megvalósításán, majd hirtelen megakadunk.

a kényszer elmélete

Gyakorlat 

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

 1. Mi a célod?
 2. Milyen akadály tart vissza?
 3. Hogyan tudod megszüntetni ezt az akadályt?

Vegyünk egy könnyen megfogható hétköznapi esetet. Eldöntötted, hogy nyárra ledobsz pár kilót. Eljársz hetente háromszor edzeni, rendbe rakod a diétádat, de a munkába való ingázás miatt naponta csak 5 órát tudsz aludni. Rövid időn belül megakad a fejlődésed, ezért úgy döntesz, hogy heti ötször fogsz edzeni és naponta 200 kalóriával csökkented az eddigi kalóriabevitelt. 

Az eredmény aligha lesz jobb, mivel egy akadály van a rendszerben. Az alváshiány nem enged fejlődni akármennyire tökéletesíted a többi elemet. Mi lehet a megoldás? Eddz kevesebbet, a fennmaradó időben pedig aludj többet.

12. 13 erény

Benjamin Franklin találmányai nem csak a villámhárítóra, a Franklin-kályhára vagy a katéterre szűkűlnek. Ugyan a külső világ szabályainak felfedezése és gyakorlati alkalmazása iránti vágy fűtötte a legtöbb ismert innovációját, a legfontosabb eredményeit mégis a befelé figyelésnek köszönheti.

Kimértsége, határozottsága és kíváncsisága segítette üzleti sikereinél és diplomáciai diadalainál is. Tudatosan dolgozott az áhított erények fejlesztésén, amelynek folyamatát önéletrajzából mi is megtudhatjuk.

Gyakorlat

 • Először készített egy listát a számára kívánatos 13 tulajdonságról és mindegyikhez írt egy rövid meghatározást.
 • Egy jegyzetfüzet oldalaira készített egy táblázatot. 
 • A táblázat hét oszlopa a hét napot, míg tizenhárom sora az erényeket jelölte.
 • A szabálysértéseket fekete ponttal jelölte.
 • Az első héten Franklin a mértékletességre koncentrált és megpróbált minden pontot pirossá változtatni. Közben nem törődött a másik 12 tulajdonsággal.
 • Az első tulajdonságot megerősítve, a következő héten csak a második erényre fókuszált Benjamin Franklin.
 • Egy évben 4 alkalommal végezte el ezt a 13 soros gyakorlatot, így minden erény fejlesztésével legalább 4 hetet töltött.
benjmain franklin 13 erény

Benjamin Franklin erényei

 1. Mértékletesség: Ne egyél a tunyulásig, ne igyál a részegségig.
 2. Csönd: Csak úgy szólj, ha a magad vagy mások javát szolgálod; kerüld a fecsegést.
 3. Rend: Legyen meg minden holmid helye; legyen meg minden tevékenységed ideje.
 4. Határozottság: Határozz mit kell tenned; hiánytalanul tedd meg, amit elhatároztál.
 5. Takarékosság: Csak úgy költekezz, ha mások vagy a magad javát szolgálod; ne pocsékolj.
 6. Szorgalom: Ne veszíts időt; hasznos dolgon munkálkodj mindig; mellőzz minden fölös tevékenységet.
 7. Őszinteség: Bántó módon senkit félre ne vezess; jámboran s méltányosan gondolkodj, s ha szólsz, ekképpen szóljál.
 8. Igazság: Senkit igaztalanul meg ne sérts; iránta való kötelességed el ne mulaszd.
 9. Mérséklet: Kerüld a végleteket; de légy türelmes a legvégső határig azok iránt, akik megsértenek.
 10. Tisztaság: Ne tűrd sem tested, sem ruhád, sem környezeted tisztátalanságát.
 11. Nyugalom: Állj ellent az apró bosszúságnak; a hétköznapi és elkerülhetetlen hibák ne zavarjanak.
 12. Makulátlanság: Ritkán élj a kéjjel; céljának egészségedet vagy a nemzést tekintsd; csömörig, erőd fogytáig, mások vagy magad békéjének, jóhírének rovására ne űzd.
 13. Alázat: Kövesd Jézust és Szókratészt

13. Pro / kontra elemzés

Oszd egy vonallal két részre papírod. Az egyik oszlopba a döntés mellett szóló, a másikban az ellene felsorakozó érveket írd.

Egyszerű és gyakran használt megoldás az előny/hátrány, vagy pro/kontra elemzés. Miért került fel mégis a sokkal összetettebb gyakorlatokat tartalmazó listára? 

Mert működik.

A sokat emlegetett Benjamin Franklin is előszeretettel használta a pro/kontra elemzést és én is általában a két részre osztott papírfecni mellett lyukadok ki, ha fontos döntést kell hoznom.

Nem mindig a látványos diagramok, ősi törzsek gyakorlatai vagy sikeres emberek megfigyelései vezetnek el a helyes döntéshez. 

Sokszor ez egyszerűbb. Sokszor csak két oszlopra van szükségünk.

előny - hátrány

14. Önreflexió az életrajzoddal

Ha Apple-rajongóként láttad a Steve Jobs életéről készült filmet vagy olvastad Walter Isaacson könyvét, akkor valószínűleg átértékelted az Apple-vezérről alkotott véleményed. A több piacot forradalmasító termékek és nagyszabású prezentációk mellett Steve Jobs átverte barátait, letagadta lányát és sakál módjára üvöltözött alkalmazottaival. Nagy vizionárius, de nehéz ember volt.

Egyszerűen ítélkezünk mások életrajzát olvasva, de belegondoltál már, hogy mit mondanának kívülállók életed forgatókönyvét olvasva? Nem lehet az életed célja, hogy mindenkinek minden lehetséges szempontból megfelelj. Az viszont jó irányelv lehet, hogy életed könyvét olvasva senki se tudjon olyan kérdést feltenni, amelyet fejben már tucatszor meg nem kérdeztél magadtól.

Tekints vissza az életedre egy kívülálló nézőpontjából. Mit kérdezne? Mit hiányolna az életedből? Mit kritizálna?

Elkerülhetetlen, hogy ne legyen olyan része az életednek, amire nem vagy büszke. De mi az a kérdés, kétely, amit cselekvéssel képes vagy még most pozitív irányba befolyásolni? 

15. Önbecsülés fejlesztése mondatkiegészítésekkel

Nathanial Branden pszichoterapeuta könyve, Az önbecsülés hat alappillére tartalmazza a lista számomra legértékesebb gyakorlatát.

A mondatkiegészítő gyakorlatok nélkülözik az üres papír okozta pánikot, mégis személyre szabott és irányított módon segítenek jobban megismerni saját magunkat.

Az önbecsülés fejlesztését segítő kötetben Nathaniel Branden 6 pillér; a tudatosság, önelfogadás, felelősségvállalás, magabiztosság, céltudatosság és személyes integritás köré építette irányított kérdéseit. 

A kérdésekkel nem csak az önbecsülés általad vélt fogalmát kaphatod meg, hanem segíti az önreflexiót és a fejlődésedet szolgáló cselekvéseket is szinte a szádba adja.

A kötetben jóval több kérdés található (a teljes listát elolvashatod Nathaniel Branden honlapján), de én a velem legjobban rezonáló és legnagyobb eredményt hozó kérdéseket választottam ki. 

Gyakorlat

 1. Válassz ki egy pillért, 2-4 tematikus kiegészítendő mondatot a listából és egy héten át foglalkozz ezekkel a mondatokkal. 
 2. Minden reggel írd fel az első mondatot, majd gondolkodás nélkül 2-3 perc alatt írj annyi lehetséges befejezést, amennyi csak eszedben jut. A befejezések száma sose legyen kevesebb, mint 6 db, de 10 db bőven elég.
 3. Ha végeztél az első kérdéssel, akkor ismételt ezt meg a hét többi kérdésével.
 4. Heti 5 nap, hétfőtől péntekig végezd el a mondatkiegészítő gyakorlatokat ugyanazokkal a töredékekkel, majd a hétvégén olvasd vissza válaszaidat, elemezd a leírtakat.
 5. A következő héten folytasd egy másik pillér kérdéseivel.

1. A tudatosság gyakorlata

 • Tudatosan élni számomra azt jelenti, hogy…
 • Ha tudatosabban állok az emberekhez, akkor…
 • Ha 5%-al több tudatosságot viszek a legfontosabb kapcsolataimba, akkor…

2. Az önelfogadás gyakorlata

 • Az önelfogadás számomra azt jelenti, hogy…
 • Ha elfogadóbb lennék a …-ról való gondolataimról, akkor…

3. A felelősségvállalás gyakorlata

 • A felelősségvállalás számomra azt jelenti, hogy…
 • Amikor kerülöm a felelősségvállalást, akkor…

4. A magabiztosság gyakorlata

 • Ha fiatal koromban valaki azt mondta volna nekem, hogy amit szeretnék az valóban számít, akkor…
 • Ha fiatal koromban megtanultam volna tisztelni saját magamat, akkor…
 • Ha nem tulajdonítok az életemnek jelentőséget, akkor…
 • Ha ki szeretném fejezni 5%-al jobban, hogy ki vagyok, akkor…

5. A céltudatosság gyakorlata

 • Ha 5%-al tudatosabb lennék a legmélyebb vágyaimat illetően, akkor…
 • Ha több felelősséget vállalok céljaim teljesítésében, akkor…
 • Ha a boldogságot egy tudatos célként kezelem, akkor…

6. A személyes integritás gyakorlata

 • A személyes integritás számomra azt jelenti, hogy… (A személyes integritás lényegében az értékeinkhez való hűséget jelenti. Mi ez az érték nálad?)
 • Ha 5%-al több integritást viszek az életembe, akkor…

16. Bakancslista

Mit akarsz valójában az élettől?

Mi tölt el izgalommal, ha csak rá gondolsz?

Milyen célért lennél képes áldozatokat hozni?

Milyen célokat szeretnél megvalósítani mielőtt meghalsz?

Ezek olyan kérdések, amelyeket nem teszünk fel átlagos kedd estéken. A bakancslista nem a reális karriertervekről, a társadalmi igények formálta biztonságos célokról szól, hanem azokról a mérföldkövekről, amikre ha csak rájuk gondolsz gyermeki lelkesedés tölt el.

Vegyél elő egy üres papírlapot, fogj kezedbe egy ceruzát, és engedd szabadon a fantáziádat. A bakancslista készítésekor ne cenzúrázd magad, ne húzz ki tételeket, mert balgasáknak vagy túl merésznek tűnnek. 

Tölts legalább 10 percet a listád írásával! Ha elkészültél vele és úgy gondolod, hogy minden fontos pont felkerült a papírra, akkor elemezd a listát az alábbi kérdések segítségével:

 1. Van bármilyen ismétlődő téma, ami szerint csoportosítani tudod az elemeket? (kaland, család, pénz, karrier)
 2. Milyen személyiségi jegyre enged következtetni a bakancslistád? (Például: ambiciózus, kalandvágyó, családcentrikus)
 3. Létezik olyan karrierút, amely összhangban van az előző kérdésben megfogalmazott személyiségtípussal? (Például: Kalandvágyóként lehetsz idegenvezető, mélyvízi búvár…)
 4. Ha a 6 legjobban vágyott elemet ki kellene választanod a listából, mit választanál?
 5. Milyen kis cselekedetet tehetsz már ma, hogy közelebb kerülj egy cél teljesítéséhez?

17.  10 önfejlesztő kérdés

Használd együtt vagy külön, írd le vagy gondolkodj el róluk, egy biztos: ezek a kérdések és őszinte válaszaid segítségedre lesznek.

 1. Miben vagy a legjobb, mit szeretsz a legjobban csinálni és hogyan tudnál több időt tölteni mindkettőt egyszerre csinálva?
 2. Mi az amiben rendíthetetlenül hiszel, de nem válik a hasznodra? Mi az, ami úgy gondolod visszatart?
 3. Mi a sikerről alkotott fogalmad és hogyan fogod tudni, ha elérted?
 4. Mi a tíz legapróbb, legjelentéktelenebb dolog az életedben, amiért hálás vagy?
 5. Mi volt életed öt legjobb napja és miért?
 6. Mit mondanál ötéves önmagadnak?
 7. Hogyan kezeled a kilátástalanságot, az elengedést és hogyan lépsz túl másokkal szembeni elvárásaidon?
 8. Mi az amit nagyon szerettél gyerekként, de többé nem csinálod? Mi tart vissza, hogy újra ezt tedd és mi történne, ha újra csinálnád?
 9. Milyen a tökéletes napod? Légy részletes!
 10. Mi az az öt dolog, amit biztosan meg akarsz csinálni mielőtt meghalsz? Hogyan tudsz ezekből egyet még idén megvalósítani?

Próbáld ki a listában szereplő gyakorlatokat. Mindegyik más szituációban, más problémák megoldására alkalmas. Ha csak egy gyakorlat hasznodra vált, akkor a lista készítése elérte a célját.

1 thought on “Önfejlesztés papírral és ceruzával: válogatott gyakorlatok”

 1. Ez az első látogatásom ide, nagyon tetszik, amit itt most olvastam. Összeszedett, használható tudás es nagyon frissítő gondolkodás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük