Skip to content

Meditáció otthon? 1 év, 3 app, tapasztalatok

Egyre kevésbé tudod értékelni az apró dolgokat? Minden nap egyforma? Még ha különbözőek lennének, akkor sem veszed észre? Valahogy így éreztem 2018 nyarán, amikor először letöltöttem egy meditációs appot.

A fenti érzésekkel azonosulni tudó barátaim javasolták, hogy érdemes lenne kipróbálnom a meditációt. Volt bennem egy erős tiltakozás. Minden keleti vonatkozású / spiri dolgot fenntartásokkal kezelek, így először utánaolvastam a meditációnak.

Kiderült, hogy a meditációhoz nem szükséges Buddha szobrokkal kidekorálnom a szobámat, sőt, kolostorba se kell költöznöm. Elég egy applikációt letöltenem a telefonomra és kezdődhet a móka. 

Kis kutatásom során rá kellett jönnöm, hogy

  1. sokkal többen meditálnak, mint gondoltam (18 millióan csak az USA-ban)
  2. a meditációnak tudományosan bizonyított pozitív élettani hatásai vannak
  3. bár többféle meditációs irányzat létezik (vallásos szertartásokhoz hasonlóak), de a Nyugaton legnépszerűbb mindfulness meditációról rengeteg forrás található az interneten.

A tények szépen lassan felőrölték az ellenállásomat és úgy döntöttem teszek egy próbát a meditációval. 

Letöltöttem az első meditációs appot.

De ne szaladjunk ennyire előre.

Mi a meditáció?

“A meditáció olyan szellemi gyakorlatok gyűjtőneve, amely magába foglalja a koncentráció, a szemlélődés és az absztrakció különféle technikáit, és amely elősegíti a fokozott öntudatot, a szellemi megvilágosodást, valamint a fizikai és mentális egészséget.”

Encyclopedia Britannica

A meditációnak számtalan irányzata van, amelyek legtöbbje keleti vallásokból gyökereznek. Több meditációs iskolát megpróbáltak a nyugati ember számára is fogyaszthatóvá tenni, de sokszor a vallási elemeket egyszerűen nem lehet máshogy visszaadni.

A legnagyobb hatása talán a vipassana meditációnak van nyugaton, amire sokszor egyszerűen minfulnessként hivatkoznak. 

A vipassana annyit tesz: úgy látni a dolgokat, ahogy azok valójában vannak.

A mindfulness nyugati verziója azonban csupán néhány elemet kölcsönöz a buddhista hagyományokból, több gyakorlatot elhagy és a modern pszichológia vívmányait is beépíti gyakorlataiba.

Milyen előnyei vannak a meditációnak?

A mindfulness meditáció hatásait meglepően sok kutatásban vizsgálták és pozitív hatásait tudományos eredményekkel is sikerült alátámasztani. 

A mindfulness meditáció többek között

Egy éve meditálok, intenzíven pedig csak az utóbbi 50 napban gyakoroltam. Nem vártam ilyen rövid idő alatt látványos eredményeket, de észre vettem néhány pozitív változást, ami a segített a kezdeti lendület megőrzésében.

Stressz helyett nyugalom

Hajlamos vagyok túlgondolni dolgokat és megállás nélkül rugózni lényegtelen apró részleteken. Amikor több ilyen “apró dolog” összejön, akkor amellett, hogy mindezek negatívan befolyásolják a közérzetemet, még a viselkedésemre is rossz hatással vannak (genyóvá válok).

Már az első meditációval kísérletező napokban is nyugodtabb voltam. Ez nem azt jelenti, hogy amióta meditálok nem húzom fel magamat, hanem, hogy sokkal kevesebb apróság dühít fel. Ez pedig mind nekem, mind a környezetemnek jó hír.

Ha csak ez az egyetlen pozitív hatása lenne a meditációnak, akkor is folytatnám.

meditáció otthon
Otthoni meditációnál néha így érzem magam.

Javuló koncentrációkészség

Hetente 2-3 alkalommal lejárok egy konditerembe. Ez nem új dolog számomra, évek óta rendszeresen edzek súlyzókkal. Legtöbbször magamban erősítek, ami könnyen az edzés ellazsálásába fordulhat át. 

Amikor elkezdek fáradni, az agyam megpróbál becsapni. A 4. ismétlés után néha rögtön a 6. jön, máskor pedig azon kapom magam, hogy egyáltalán nem is számolom az ismétléseket.

Amióta meditálok sokkal ritkábban “vétem” el a számolást és fejben is az edzésen maradok. A légzésre is sokkal nagyobb hangsúlyt fektetek az edzések során. (bár a kettő lehet összefügg).

Meditációs alkalmazások

Az otthoni meditációra sokkal könnyebben rászántam magamat, mint neadjisten egy csoportos órára való bejelentkezésre. Mi rossz történhet? Maximum a hónapban ülök pár órát csendben és nem történik semmi.

Mivel szemtelenül kezdő voltam a meditáció világában, így mindenképp valamilyen strukturált formában szerettem volna gyakorolni. 

Az első app, amit kipróbáltam a Headspace volt.

Headspace

Kezdőként az első app kiválasztásánál sokat nyom a latban mások véleménye. 

A Headspace a legtöbbször letöltött meditációs app, számtalan pozitív értékeléssel és nem utolsó sorban a meditációs app kifejezésre is elsőként ugrott fel a Play Áruházban.

Végigcsináltam a Headspace 7 napos ingyenes kurzusát és ráéreztem a meditáció ízére. Andy Puddicombe, az app kiötlője sem ígéri, hogy 7 nap alatt meg fogjuk váltani a világot, de ez az időszak elég volt arra, hogy pozitív változásokat vegyek észre magamon. Nyugodtabb lettem, jobban aludtam és élveztem magát a meditációt is.

Meggyőzött a Headspace a meditáció hatékonyságáról, de cuki animációk ide-vagy oda, még nem éreztem úgy, hogy egy meditációs appért fizetni tudnék. 

Így alternatívákat kerestem.

Insight Timer

Az Insight Timer több ezer ingyenes meditációt tartalmazó applikáció, afféle meditációs piactér. Több száz oktató tölti fel különböző óráit az appra, így bőven van miből választani. Majdnem egy évig meditáltam az Insight Timer-rel. 

Egy beépített extra funkciónak hála meditáció után mindig kapunk egy kis felugró ablakot, amely a heti teljesítményünket mutatja. Ha már három napja minden nap meditálsz, akkor nehéz megtörni a jó sorozatot, főleg ha finoman jelzi is ezt az app.

Az Insight Timer érthető okokból elkezdte a felhasználókat a prémium verzió felé terelni. Az oktatók egy-két csali session-t töltenek fel, az egymásra épülő órákat, pedig már csak a kurzus megvásárlásával érhetjük el. 

Így is több ezer meditáció érhető el különböző oktatóktól, de ez a gyakorlás számomra kezdő meditálóként nem volt elég rendszerezett. Mindig amikor új oktatókra akadtam rá kellett jönnöm, hogy sokkal több van a meditációban, mint amit én eddig felszínes gyakorlásaim során érintettem.

Az Insight Timert használva találkoztam először Sam Harris meditációival. Miután hetek óta Harris 2 ingyenesen elérhető sessionét pörgettem váltakozva, szembejött velem egyik kedvenc bloggerem Tim Urban ajánlója Sam Harris új meditációs applikációjáról.

Waking Up

Sam Harris amerikai neurológus, filozófus és író. A Jordan Peterson portréban említett Intellectual Dark Web tagja. A számtalan vallási és filozófiai könyv szerzője 2018-ban dobta piacra saját meditációs applikációját, ami a Waking Up nevet viseli.

A Headspace 7 napos próbaidejével szemben a Waking Up csupán 5 próbesessiont tesz elérhetővé. Már 5 nap alatt új elemeket vitt be Sam Harris az előző évben végzett gyakorlataimhoz képest. 

Visszagondolva a Headspace első órái sokkal meggyőzőbbek voltek, én mégis úgy döntöttem, hogy a Waking Up-pal folytatom.

50 napos bevezető kurzus

Az applikáció először egy 50 alkalmas leckesorozaton vezet minket végig. Sam Harris vezet minden meditációt. Egyesek szerint túl sokat beszél Harris, de én pont megfelelőnek éreztem a közbeavatkozás mértékét. 

Korábban a lélegzetre és érzésekre való figyelés töltötte ki a legtöbb kurzus témáját. A Waking Up számomra teljesen új gyakorlatokat mutatott be.

Nyitott szemmel meditálás, vizualizáció, mozdulatlan gyakorlás és az egyes alkalmak végén megosztott rövid leckék segítségével többet fejlődtem, mint előtte egy év alatt. Ehhez persze hozzátartozik, hogy 50 napig minden nap sikerült időt szorítanom egy 10 perces alkalomra. Biztos vagyok benne, hogy a rendszeres meditációban segített, hogy fizettem az applikációért. Valószínűleg a Headspace-el is hasonló érzéseim lennének, ha annak idején elhatározom volna magam mellette.

Leckék, podcastok

Az 50. nap után minden nap megjelenik egy új meditáció, de bármikor meg lehet ismételni a korábbi alkalmakat is. Ki lehet választani minden esetben a napi meditáció hosszát: 10 vagy 20 perces felvételek érhetőek el.

Az appnak van egy leckegyűjteménye, ahol Sam Harris különböző spirituális témákról beszél 5-10 percben. A gondolatok ereje, a szabad akarat és az elme edzése csak néhány téma, amiről hasznos anyagokat vett fel Harris.

Waking Up meditációs app
Waking Up leckék

Sam Harris különböző gondolkodókkal, írókkal, vallási vezetőkkel folytat kb. 1 órás beszélgetéseket, amik elérhetőek az appon belül. Ezek a beszélgetések különösen szemléletformálók. Harris nem ragad le a mindfulness-nél, hanem akár a sztoikus gondolatokról is képes beszélgetni William B. Irvine professzorral.

Hogyan tovább? Meditáció otthon?

Úgy érzem, hogy csak a felszínét kapargatom még a meditációnak, mégis sok pozitív hatást tapasztalok. Hogyan tovább? Biztosan folytatom a Waking Up-pal való gyakorlást, de kíváncsi vagyok más tanárok módszereire, mások tapasztalataira, így egy “tantermi” órára is betoppanok valószínűleg.

Remélem hasznos volt számodra a meditációval és meditációs appokkal való tapasztalataim. Ha te is otthoni meditációra adod a fejed, akkor a tökéletes meditációs app kiválasztásával nem töltenék sok időt a helyedben. 

Szinte az összes ismert applikáció magasra tette a lécet. Nekem a Waking Up lett a nyerő, de nem lőhetsz mellé a Headspace, Calm, 10% Happier vagy Buddhify appokkal sem.

Ódzkodsz a spiri dolgoktól? A meditáció legtöbb nyugaton oktatott irányzata nem igényel vallási meggyőződést. A Waking Up app készítője például szemléletként és életvitelként gondol a vallásokra.

Szerintem megér egy próbát a meditáció.

Források, jegyzetek

… még valami

Otthoni gyakorlás és appok tesztelése mellett több meditációval, mindfulnessel kapcsolatos könyvet is olvastam az utóbbi időben. Írok egy hírlevelet olvasásra érdemes könyvekről, amiben már írtam Seung Sahn zen mester tanításait összefoglaló Dropping Ashes on the Buddha című könyvről.

Ha szeretnéd elolvasni: OlvasóLista #4: Kosztolányi, Buddha és a többiek

Feliratkozni pedig lentebb görgetve tudsz.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük