Skip to content

Nézőpont kérdése: growth mindset és a siker

Nézőpont kérdése. A munkád, a kapcsolataid, és a saját magadról kialakított kép is. Mi motivál? Meddig elég a felszínes motivációs videók adta energialöket és mikor adod fel? Miért ragaszkodsz foggal-körömmel dolgokhoz?

Carol S. Dweck, a Stanford Egyetem pszichológiaprofasszora az emberi motivációt kutatja. Munkája során rájött, hogy az embereket szemléletmódjuk alapján is meg tudjuk különböztetni. 

Elmélete szerint két különböző szemléletet különböztetünk meg:

 • fejlődő szemléletmódot (growth mindset)
 • rögzült szemléletmódot (fixed mindset)

A rögzült és fejlődő szemléletmód közötti különbségeket és a szemléletek életünkre gyakorolt hatásait különböző területeken vizsgálta Carol Dweck (sport, karrier, tanulás, kapcsolatok, neveltetés), így elméletének tanulságait az élet minden területén tudjuk alkalmazni.

Nem szeretném a professzorasszony szavait visszhangozni. A cikkben a fejlődő (growth mindset) és rögzült szemlélet (fixed mindset) fogalmának meghatározása után rövidesen átnyargalunk a szemléletváltás gyakorlati lépéseire és megnézzük mi szükséges a fejlődő szemléletmód elsajáítátásához.

 • De mi is az a growth mindset?
 • Milyen pozitív hatásai vannak, ha fejlődő szemléletmóddal tekintünk a világra?
 • Hogyan törhetünk ki a rögzült szemléletmódból?

Többek között a fenti három kérdést járjuk körbe.

Mit jelent a growth mindset?

A growth mindset vagy fejlődő szemléletmód szerint képességeink nincsenek előre meghatározva, erőfeszítéssel fejleszthetjük azokat. 

A fejlődő szemléletmóddal rendelkezők kockázatvállalók, szeretik a kihívásokat és fejlődésükbe vetett hitük miatt nagyobb valószínűséggel teljesítik is azokat a kihívásokat.

Fejlődő és rögzült szemléletmód

Képzeld el, hogy újra általános iskolás vagy. 

Csengő. Jelentés. Csend. A tanárnő elkezdi kiosztani az előző órán írt témazáró dolgozatokat. Izzad a tenyered és üveges szemmel nézel az előtted lévő zöld padra. Rengeteget tanultál, de mégsem sikerült a dolgozat úgy, ahogyan szeretted volna. Padodhoz érve a tanárnő csalódottan csúsztatja eléd a papírfecnit. Megbuktál.

 • Mit gondolsz a teljesítményedről?
 • Megváltoztatja a kapott jegy a képességeidről gondoltakat?
 • Mi lesz a következő lépésed?

Nézzük meg hogyan reagál az adott szituációban egy rögzült szemléletmóddal rendelkező és hogyan viszonyul az elégtelenhez egy fejlődő szemléletmódú diák.

Siker

Rögzült szemlélet: A siker egyenlő azzal, hogy okos vagyok, míg a kudarc egyértelműen rámutat ostobaságomra. Legalábbis az adott tantárgyból biztosan.

Fejlődő szemlélet: Egy dolgozat eredménye nem jelent semmit, maximum azt, hogy nem készültem fel rendesen. Egy egyenest sem lehet meghúzni, ha csak egyetlen pontunk adott. 

A siker a saját határaim feszegetését jelenti. Bár nem sikerült a dolgozat, de mindent beleadtam.

Kihívások

A dolgozatban volt egy extra feladat, amit megoldva plusz pontokat lehetett szerezni. Mire gondolt a rögzült-, és mire a fejlődő szemléletű diák a szorgalmi feladatot látva?

Rögzült szemlélet: Maradok annál, amihez értek. A szorgalmi feladat biztosan extra nehéz, így időpazarlás helyett inkább még egyszer átnézem a jól ismert típusfeladatokat.

Fejlődő szemlélet: Az új kihívások izgalmasak. Eddig nem látott feladattípusok megoldásával tudok valóban fejlődni.

A rögzült szemléletmóddal rendelkezők kerülik a kihívásokat, míg a fejlődő szemléletmódúak a fejlődés lehetőségét látják a kihívásokban.

Akadályok

Rögzült szemlélet: Könnyen feladom nehézségek hatására. Ha egy feladat bonyolult, hosszas tépelődés helyett inkább egy másikba kezdek.

Fejlődő szemlélet: Kitartó vagyok. Addig próbálkozom egy feladattal, amíg meg nem oldom azt.

Erőfeszítés

Rögzült szemlélet: Ha meg kell erőltetnem magam, az azt jelenti, hogy nem vagyok elég tehetséges. Jobb, ha valamilyen másik területen próbálok meg eredményeket elérni, mert itt nem terem nekem babér.

Fejlődő szemlélet: Az erőfeszítés a sikerhez vezető út része. Jobb valakivé válni, mint valaki lenni.

growth mindset jelentése

A zseni mítosza

Társadalmunk jobban értékeli a erőfeszítés nélküli eredményeket. A zsenit keressük, a született tehetséget. Az egy pillanat alatt sikeressé váló lángészt fürkésszük, közben pedig megfeledkezünk évek kemény munkájáról, bukásokról és újrakezdésekről. 

A pillanatnyi teljesítmény mögött legtöbbször egy fejlődő szemlélettel rendelkező sportoló, író vagy épp diplomata áll.

Michael Jordant sokan a világ valaha volt legsikeresebb kosárlabdázójának tartják. Azt gondolnánk, hogy a tökéletes genetikával megáldott Jordan könnyedén vette az akadályokat, majd egyszer csak bajnokként ébredt fel. Közel sem így történt. 

Michael Jordant be sem válogatták a középiskolai kosárlabdacsapatba. A kudarc hatására Jordan nem adta fel a kosárlabdát, nem gondolta, hogy tehetségtelen, hanem órák előtt és után keményen edzett. Gyakorolt egészen addig, ameddig át nem csúszott a rostán.

Legyen az egy középiskolai csapat válogatója, az NBA-draft vagy a bajnokság, Jordan folyamatosan kihívásokkal találta szemben magát.

“Pályafutásom során több mint kilencezer dobást elhibáztam, vesztettem csaknem háromszáz mérkőzésen. Huszonhatszor vétettem el a rám bízott, győzelemhez szükséges utolsó dobást. Újra és újra hibáztam az életemben. Ezért tudtam mindig előrelépni.”

Michael Jordan

Michael Jordan sikerét nem a kiváló genetikának vagy az istenadta labdaérzéknek tulajdonítja, hanem a növekedési szemléletnek.

Charles Bukowskiról sokan, sokfélét mondanak, de műveit ma is kézről kézre adjuk, hosszasan beszélgetünk verseiről, novelláiról. Bár nevéről inkább az alkohol és a groteszk, mintsem a kemény munka jut eszünkbe, azonban írói termékenysége vitathatatlan. Több ezer költeményt, több száz novellát és hat regényt is írt. Azt azonban kevesen tudják, hogy bár 24 évesen jelent meg első novellája, főállású íróvá csak 49 évesen vált.

“Ha azon aggódnék, hogy az embereket mi érdekli, soha nem írnék semmit.”

Charles Bukowski

45 évesen indult először választáson. A Pennsylvaniai Közgyűlés székeire pályázó 14 indulóból csak egy jelölt kapott nála kevesebb szavazatot, így kudarcot vallott első politikai megmérettetése. Benjamin Franklin azonban nem roskadt magába. Frakciója Európába küldte követként, amely küldetést vállalva hosszú évek során világhírű diplomatává és jelentős politikai szereppel bíró államférfivá vált.

A címkék szerepe

Sztárkosaras, született író és tehetséges diplomata lett volna az imént felsorolt három úriember?

Tehetségesek vagy szorgalmasak voltak?

Dicsérj a growth mindset szellemében!

Ha fejlődő szemlélettel gondolkodunk, akkor korántsem mindegy. A címkék hatással vannak ránk, gyerekek esetében pedig különös jelentősége van ezeknek az egyszerű szavaknak is.

Mit mondunk a dolgozatát hibátlanra író kisiskolásnak? 

Ha az eszéért dicsérjük és a tehetségét hangsúlyozzuk, azzal nem csak a motivációját, hanem a későbbi teljesítményét is csökkentjük. Csak a sikert dicsérve a rögzült szemléletmód csapdájába kergetjük a diákot. A dícséretünk ebben az esetben azt erősíti meg, hogy ha sikerül valami akkor okos, ha pedig kudarcot vall akkor buta.

Dicsérjünk a growth mindset szerint. 

Emeljük ki a szorgalmat és a kemény munkát, amivel a további fejlődést segítjük, mintsem a megszerzett címkék védelmére biztatnánk.

growth mindset és a címkék

Sztereotípiák

A tehetség bálványozásánál sokkal nagyobb negatív hatása van az előítéleteknek. Ha a benned rejlő lehetőségek bizonyítására esélyt sem kapsz és elkönyvelnek bűnözőnek, tehetségtelennek vagy ügyetlennek, akkor nehéz az életet egy csomó érdekes kihívással teli napfényes játszótérnek látni.

Az etnikum, bőrszín, nem vagy épp a vallás semmit sem árul egy diák matematikai képességeiről, egy kosaras labdaérzékéről vagy egy fiatal lány műszaki affinitásáról. Mégis sokan lemondanak a nyomornegyedben tanuló diákokról és csak legyintenek, ha egy lány mérnöki pályára készül.

Ha fejlődő szemlélettel tekintünk a világra, akkor a sztereotípiák nem játszhatnak szerepet döntéseinkben. Mind a címkék, mind a sztereotípiák a rögzült szemlélettel rendelkezők sajátjai.

Hogyan sajátítsd el a fejlődő szemléletet?

A fejlődésorientált szemléletmód nem csak a saját sikered, hanem környezeted előrehaladását is segíti. Michael Jordan fejlődő szemlélete egy csapatsportban tette sikeressé. Egy growth mindset-tel rendelkező edző egy közepes képességű játékosokból álló csapatot is sikerre tud vinni. Ugyanez igaz vállalatok esetében. Gondoljunk csak Satya Nadella módszereire

A Microsoft új vezérigazgatója megválasztása után értékek és fejlődési potenciál szerint kezdte el vezetni a stagnáló céget, amely azóta új területeket hódít meg, részvényeik pedig folyamatosan növekednek

Szeretnél te is kitörni a rögzült szemléletmódból? 

A szemléletváltáshoz érdemes a következő 4 lépésben összefoglalható útmutatót használnod.

1. Tanuld meg felismerni a rögzült szemléletű gondolataidat!

 • Építő kritikát hallva is hárítod a felelősséget?
 • A visszajelzéseket ősi ellenségednek tekinted?

Ezek a hangok mind a rögzült szemléletmód eredményei. Nem kell azonban száműznöd a természetes reakcióidat, csupán meg kell tanulnod a fejlődésre összpontosító ellentétüket is meghallanod!

2. Ismerd fel a lehetőségeket és fejleszd a képességeidet!

Ha a célod valóban fontos, akkor mindent meg fogsz tenni, hogy megtaláld az elérésének reális módjait. 

De mi érdekel igazán? Mi is a célod és hogyan jutsz el oda?

Határozd meg a céljaidat és keress hozzá képességeket, amelyek segítenek az úton! 

Fejleszd a célod teljesítéséhez nélkülözhetetlen képességeidet!

3. Cselekedj a fejlődő szemlélet szellemében!

Az első lépésként felismerted a rögzült szemléletű gondolataidat, most pedig ugyanazon problémákra fejlődő szemléletű válaszokat érdemes találnod.

 • a, Valóban megpróbálod?
 • b, Miért is ne? Hiszen csak nyerhetek.
 • a, Mi történik, ha nem sikerül?
 • b, Keresek egy másik megoldást, egy új módszerrel próbálkozom.
 • a, Nem lenne jobb most feladni? Így megőrizheted a méltóságodat.
 • b, Nem az eredményeim határoznak meg. A kudarcnak semmi köze sincs a méltóságomhoz.

4. Amikor elbuksz, tiszteld az akadályokat!

A kihívások, akadályok és kudarcok az út elkerülhetetlenül részét képezik. Gondolj arra, hogy amikor kudarcot vallasz fejlődsz. Olyan tanulságokat vonsz le, amit a következő akadálynál felhasználhatsz. 

Kitartóbbá válsz és megtanulod kezelni a kudarcokat.

A fejlődő szemlélet része a kockázatvállalás és kitartás. A bizonyítás nem a siker, hanem maga a tanulás, a befektetett munka.

Extra growth mindset tippek

Fejlődő egyszer, rögzült máskor

A fejlődő szemléletnek nagyszerű hatásai vannak, de mégsem olyan könnyű a hétköznapokban alkalmazni. Részt vettem egy fejlődő szemléletet oktató tréningen, olvastam Carol S. Dweck könyvét, mégis ma napig vannak olyan területek, ahol nem tudom átkapcsolni azt a bizonyos kapcsolót.

Bár korábban ódzkodtam az írástól, most mégis írok. Azt hittem honlapot készíteni csak kivételes szépérzékkel és programozói vénával lehet, mégis összehoztam a blogot. Ettől függetlenül egy házikó lerajzolásával ki lehet kergetni a világból. Egyszerűen vannak olyan területek, ahol még mindig befolyásol a rögzült szemléletmód. 

De próbálkozok. Talán ez a fejlődő szemléletmód titka.

Ne beszélj másokról sem rögzült szemlélettel!

Nagyon szorgalmas vagy, de az a srác egy őstehetség!

Hiába próbáljuk meg saját vagy szűkebb környezetünk körében meghonosítani a fejlődésközpontú szemléletmódot, ha a világról továbbra is rögzült módon gondolkodunk és beszélünk. 

Nem érdemes két különböző koordináta rendszerben értelmezni a kedvenc focicsapatodat és az általad edzett 14 éves srácokat. Ugyanaz a két egyenes írja le a te csapatod teljesítményét is, csak a srácaid pontjai még alig mozgultak el az origótól, míg egy top csapat mögött hosszú évek kemény munkája áll.

Growth mindset útikalauz

A fejlődésközpontú szemlélet elsajátítása nem történik csettintésre. Ha nem sikerült a cikkel meggyőzzelek a szemléletváltás pozitív hatásai mellett, akkor javaslok pár videót és könyvet, amiben valódi szakértők beszélnek a témáról hozzám hasonló lelkesedéssel, de sokkal nagyobb szakértelemmel.

Carol Dweck – Developing a Growth Mindset

The Advice That Changed Satya Nadella’s Life

What Growth Mindset Means for Kids – Rebecca Chang

Carol S. Dweck: Szemléletváltás – A siker új pszichológiája

A growth mindset fogalom alkotójának kötete a legjobb forrás, ha könnyed, olvasmányos módon, több területről származó történeteken át szeretnél megismerkedni a fejlődésközpontú szemlélettel.

szemléletváltás

Források és hivatkozások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük