Skip to content

Miért vezess olvasólistát? + Listám 2022-re

Jövőbeli olvasmányok tervezése és az elolvasott könyvek nyomon követése váratlan előnyökkel járhat. Hadd osszam meg, hogyan segített nekem a listaírás az olvasás szokássá alakításában, hogyan befolyásolta a könyvválasztásaimat, és hogyan tett jobb olvasóvá.

A könyvek személyes preferencia számomra. Az első keményfedeles enciklopédia átlapozása óta tudom, hogy többet kapok a könyvektől, mint más médiumoktól. Gyorsabban tanulok könyvekből, új világokba merülök el és közben néha még szórakozok is

De cél (vagy esetünkben lista) nélkül olvasni tévútra félrevezethet. Ha nincs terved, mások készítenek neked egyet. Egyre többet olvashatunk arról, hogy a TV és a közösségi média hogyan befolyásolják döntéseinket. De ugyanez jelen van és néha fel is erősödik a könyvek esetében.

  • Olvassd el az adott híres szerző hamarosan debütáló regényét!
  • Olvassd el 2021 legjobb non-fiction könyvét!
  • Vásárolj könyveket kedvezménnyel! Kettőt fizetsz, hármat vihetsz!

Ezen erők egyike sem veszi fontolóra:

  • Miért olvasol egyáltalán?

Egy olvasólista birtokában a legjobb döntést hozhatjuk és a legtöbbet hozhatjuk ki az olvasásból.

Mi az olvasólista?

Olvasólista.

Olvasmánylista.

Kötelező olvasmányok listája.

Az olvasólistánakk rossz csengése van. Ezek olyan források, amelyeket az iskolában kapunk néha ajánlott, néha kötelező jelleggel, hogy tanuljunk belőlük. Az olvasásólisták kutatási cikkeket, cikkeket, verseket és könyveket is tartalmazhatnak.

De nem a suliban vagyunk.

Ezzel a cikkel az olvasólista egy bizonyos típusát tárgyaljuk: könyvek listáját, amelyet el szeretnénk olvasni.

Az olvasólista előnyei

Olvasói utam során gyakran éreztem, hogy nem sok hasznom származik az olvasásból . Nem lettem tájékozottabb, nem szerettem különösebben a kiválasztott könyveket, és végül más médiumoknál kötöttem ki (tiktokot pörgettem).

Az olvasólista nem biztos válasz.

A rossz könyvek így sem feltétlenül kerülnek el, és egy listával a kezünkben és érezhetjük magunkat elveszettnek, de a könyvek nyomon követése több szempontból is segített nekem.

1. Jobb könyveket fogsz olvasni

A jobb könyvek alatt nem olyan könyvekre gondolok, amelyekben jobb amazon-kritika van, vagy bizonyos díjakkal rendelkező könyveket.

Az olvasmánylista segíthet abban, hogy olyan könyveket olvass, amelyek jobbak NEKED.

Céljaihoz igazodó könyvek, olyan könyvek, amelyek tetszenek és tetszhetnek.

Ha egy listát szeretnél vezetni könyvekről, amelyek valószínúleg tetszeni fognak neked, akkor érdemes könyvajánlókat böngészned. Ötleteket kell gyűjtened. Témákat, amelyek érdekelnek, szerzőket, amelyeket ajánlottak, könyveket cikkekből, podcastokból vagy bármilyen forrásból. Ha pedig van már van egy hosszú listád, lesz miből válogatnod.

Nem fejezek be minden könyvet, amit elkezdek. Rossz könyv számomra az, amelyik az első 100 oldalon nem fogta meg a figyelmemet. Egy olvasólistával a kezemben vannak még be nem fejezett könyveim, de a számuk lényegesen csökkent.

Egy olvasólista segítségével jobb könyveket találhatsz.

2. Erőfeszítések nélkül többet fogsz olvasni

Az olvasmánylista egyfajta kihívást jelent számomra. Van egy ellenségem, akit le kell győznöm. Nevezheted ezt gamification-nek, szokástervezésnek vagy bármi másnak, de ez segít abban, hogy többet olvassak.

Ugyanakkor abba tudok hagyni egy rossz könyvet anélkül, hogy feladnám az olvasást. Nem kell azon gondolkodnom, mit olvassak ezután, mert erős jelöltjeim vannak. 

Van egy listám, ami védőhálóként szolgál.

3. Immúnis leszel a marketinggel szemben

könyv marketing

Olvasmánylista nélkül számomra olyan az élet, mint amikor nagyon éhesen mész bevásárolni. Az édességek, chipsek és az egészségtelen ételek sokkal vonzóbbak lesznek, mint ha tele pocakkal flangálnák a sorok között.

A könyvesboltok, webshopok és az interneten egy kattintásnyira elérhető tartalmak arra biztatnak, hogy olvassd el a legújabb könyveket, a hamarosan megjelenő bestsellereket, a most divatos címeket. Jó kis FOMO-t használnak, hogy ezeket a könyveket a kosaradba tedd. A könyvespolcok elrendezését is úgy optimalizálják, hogy nagyobb valószínűséggel veed meg az új köteteket.

És nem hibáztatom őket.

Működik.

Olyan könyvek vásárlása, amelyeket nem terveztem elolvasni, nagy öröm számomra. Még ésszerűsíteni is tudom. Nevezhetjük szerendipitásnak vagy véletlen felfedezésnek, de legtöbbször ez tiszta marketing.

A főként új címek vásárlásával az a probléma, hogy még nem állták ki az idő próbáját . Némelyikük jó, de a könyvek óceánjában vannak sokkal jobb alternatívák.

Egy olvasólista arra késztet, hogy előtérbe helyezzem, mit szeretnék olvasni. Ha új címet veszek, egy másikat száműzök a listáról. Szóval az új könyvnek nagyon jónak kell lennie.

4. Jobb könyvbarát leszel

Ha szabadidődben mindig van egy könyv a kezedben, akkor elég gyakran kapod meg a kérdést:

Sokat olvasol, igaz? Tudnál ajánlani egy jó könyvet?

Az olvasott könyvek nyomon követése nélkül valószínűleg a legújabb kötetek felé húznék. Frissek, nem rosszak, de nem a legjobb könyvek, amit bárkinek ajánlanék.

Nem kell írásos jegyzet minden könyvről, amit az évek során olvastál. A cím legtöbbször elég ahhoz, hogy felidézd az átélt élményt.

Vezess olvasólistát és ajánlj jobb könyveket!

Hogyan készíts egy jó olvasólistát?

A jó olvasólista igazodik olvasási céljaidhoz. 

Miért olvasol?

Tanulni szeretnél? Jobban szeretnéd érteni a minket körülvevő világot? Szórakozni szeretnél? Feltöltődni? Készségeket fejlesztenél könyveken keresztül?

Mindezek valid olvasási célok lehetnek, viszont a listához hozzáadott könyveknek érdemes igazodni hozzájuk.

Számos módja van az olvasmánylista összeállításának.

Az alábbiakban megosztom a 2022-es listámat és a választott könyvek mögött meghúzódó logikát.

Olvasólistám 2022-re

olvasólista 2022

Notion segítségével könyvajánlásokat gyűjtök az év során. Ha eljön az ideje, elég hosszú listám van a jelöltekről, amik közül választhatok. Mivel egy ideje nyomon követem az olvasási szokásaimat, tudom, hogy általában évente 25-30 könyvet olvasok el.

Megversenyeztetem ez a listát, és figyelembe veszem, hogy valószínűleg impulzusból is veszek néhány könyvet (mint minden évben). Ezenkívül hagyok egy puffert a prioritások megváltoztatásához.

20 könyvvel számolok 2022-ben.

Valószínűleg lesznek olyanok, amelyeket elkezdek és abbahagyok. Ez a folyamat része, és nem aggódom emiatt.

A könyveket műfajok szerint kategorizálom, amelyek leginkább az olvasási céljaimhoz igazodnak. Tervezem, hogy szakmailag fejlődök, tágítom a látókörömet, és pihenek/elveszek más világokban.

Könyvek a szakmai fejlődéshez

A keresőoptimalizálás a szűken vett szakmám, de mindig is hasznosnak éreztem, hogy legalább alapvető ismeretekkel rendelkezzem a kapcsolódó területekről.

A mai digitális környezetben minden összefügg. Az írás, a felhasználói élmény, a marketing, a pszichológia és az analitika nemcsak testvértudományok, hanem már a keresőoptimalizálás szerves részei.

Erre az évre összegyűjtöttem néhány elméleti olvasmányt, történetekben gazdag könyveket és könnyű marketingkönyveket.

Non-fiction könyvek új témák felfedezéséhez

Annyi mindent lehet még tanulni, amiről nem is tudok. Kíváncsi vagyok, és szeretek nem szépirodalmi könyveket olvasni, hogy elmélyüljek a számomra korábban ismeretlen témákban.

Néha olyan ötleteket merítek ezekből a könyvekből, amelyek alapvetően befolyásolják életem döntéseit, máskor pedig egyszerűen produktív halogatás céljából használom ezeket a könyveket.

Regények és szépirodalom

Szeretem a non-fiction könyveket, de leginkább a kitalált világok és a kitalált karakterek inspirálnak.

A Dune már régóta szerepel az olvasási listámon, ezért tervezem, hogy elkezdem idén. Mióta felfedeztem Murakami könyveit, minden évben elolvasok egyet-kettőt. 2022 sem lesz más.

Míg az iskolában mindenki utálta a kötelező olvasmányokat, addig néhány nekem kifejezetten betalált. A klasszikusok kiállják az idő próbáját, és mióta elkezdtem többet olvasni belőlük, még jobban értékelem ezeket a könyveket. Gyakran nehéz olvasmányok. Gondolkodásra késztetnek, az összetett karakterek értékelésére ösztökélnek. 

Ezeknek a történeteknek van mondanivalójuk.

Véletlenszerű könyv

A Tökéletes Rendetlenség tanulságaiból merítve ebben az évben segítségül hívom a vakszerencsét az olvasólistám összeállításához.

Tudom, hogy egy szűrőbuborékban élek. A barátaim ajánlásait, az általam látott tartalmakat és a könyveket, amelyekkel találkozom, a saját preferenciáim alapján szűröm. Ha erőfeszítést teszek az egy válogatott könyvlista létrehozására, az nem oldja meg ezt a problémát.

Új szerzők, műfajok és történetek felfedezéséhez megnyitottam a Random Book Generatort . Ezen az oldalon 2000 óta 1250 legjobban értékelt könyvet és a legnépszerűbb könyveket tartalmazó adatbázis található.

random generátor

Idén adok a véletlennek egy esélyt és elolvasom:

Ennyi.

Ez volt az én 2022-es olvasólistám és véleményem az olvasmánylista előnyeiről

Te mit olvasol?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük