Skip to content

A FOMO jelentése: aki kimarad, valóban lemarad?

A „FOMO” a „Fear of Missing Out” rövidítése, ami magyarul a kimaradás miatti félelmet jelenti. Ez az érzelmi állapot akkor jelentkezik, amikor valaki attól tart, hogy kimarad fontos eseményekből vagy élményekből.

A kimaradástól való félelem gyakran kapcsolódik a közösségi médiához, ahol mások életét látva nőhet az elégedetlenség érzése, de a jelenség az élet számtalan más területén is megfigyelhető (családtervezés, karrier, befektetések…).

A jelenséget talán egyik legnagyob részletességgel kutató brit pszichológus, Andrew Przybylski megfogalmazása szerint a FOMO az átható félelem attól, hogy mások tartalmas élményeket szereznek nélkülünk.

Mitől érezzük a FOMO-t?

fomo okai

A FOMO kialakulása számos tényezőre vezethető vissza, és a jelenség gyökerei a szociális, pszichológiai és technológiai változásokhoz kapcsolódnak.

A FOMO hátterében álló fő tényezők közé tartoznak:

 1. Versengési kultúra: Egy olyan társadalmi környezetben élünk, ahol az egyének versengenek egymással a sikerért, boldogságért és az elismerésért. Mindezen címek és értékek végessége hozzájárulhat a FOMO kialakulásához. Az egyén folyamatosan érzi a nyomást, hogy versenyben maradjon másokkal.
 2. Túl sok lehetőség: A túlzott választási lehetőségek és az események széles skálája miatt nehézségekbe ütközhetnek a döntéshozatalban, és attól félünk, hogy a választott lehetőség más, esetleg izgalmasabb lehetőségeket zár ki.
 3. Hiányzó belső elégedettség: Ha valaki nem elégedett saját életével vagy elért eredményeivel, könnyebben érezheti a FOMO-t. A külső események iránti folyamatos vágy és hiányzó belső elégedettség hozzájárulhat a félelem kialakulásához.
 4. Közösségi média: Az online platformokon való jelenlét lehetőséget teremt arra, hogy mások életét és tevékenységeit szinte azonnal lássuk. A tökéletesre retusált képek és pozitív események megosztása fokozhatja a FOMO-t, mivel az emberek összehasonlítják saját életüket mások láthatóan izgalmasabb vagy boldogabb pillanataival. Illetve az applikációk és azok értesítéseinek tervezői is számoltak a kimaradástól való félelmünkkel, ezeket beleépítették a Facebook hírfolyamába vagy épp a Tiktok algoritmusába.
 5. Információs túlterhelés: A modern társadalomra jellemző az információs túlterhelés, amelynek eredményeként az egyén folyamatosan ki van téve a különféle eseményeknek és lehetőségeknek. Ez növelheti a FOMO-t, mivel az egyén úgy érezheti, hogy képtelen követni az összes érdekességet vagy eseményt.
 6. Társas kapcsolatok és társadalmi elvárások: Az emberi természetből adódóan sokan vágyunk az elfogadásra és a közösségi kapcsolatokra. A FOMO gyakran kapcsolódik a félelemhez, hogy a társaságból kiszorulunk, vagy hogy lemaradunk olyan eseményekről, amelyeken mások részt vesznek.
 7. A technológiai fejlődés: A folyamatosan változó technológia, az online kommunikáció és az események gyors terjedése mind hozzájárulnak a FOMO kialakulásához. Az azonnali értesülési lehetőségek fokozhatják a hiányérzetet, ha valaki éppen nem vesz részt valamiben. Egyik héten új kriptovalutát dobnak a piacra, után új mesterséges intelligencia eszközzel drukkolnak elő és mi csak kapkodjuk a fejönket.

A FOMO életünkre gyakorolt hatásai

A FOMO gyakran vált ki szorongást és stresszt. Az érintettek gyakran összehasonlítják saját életüket másokéval, ami befolyásolhatja az önértékelésüket és önbizalmukat.

A FOMO-val küzdő emberek nehezebben érhetik el az elégedettséget és boldogságot az életükben, mivel folyamatosan aggódnak, hogy valami jobb vár rájuk odakint, és így nem tudják teljes mértékben élvezni a pillanatot. A FOMO elégedettségre gyakorolt hatását Andrew Przybylski pszichológus vizsgálta 2013-as tanulmányában. A kimaradástól tartók körében magasabb volt az elégedetlenek és boldogtalanságról beszámolók aránya, mint a kontrollcsoport esetében.

Emellett a FOMO hatással lehet az egyén kapcsolataira, mivel az állandó aggodalom miatt nehezebben kapcsolódik másokhoz.

Azok, akik erősen érzik a FOMO-t, gyakran nehezen hoznak meg döntéseket, mert mindig azon gondolkodnak, hogy választásukkal más, esetleg izgalmasabb lehetőségektől esnek-e el. Emellett a FOMO megkérdőjelezi az egyén elégedettségét, mivel folyamatosan azon törheti a fejét, hogy egy másik életben talán boldogabbak, sikeresebbek vagy érdekesebbek lennének.

A FOMO pszichológiai aspektusai tehát összetettek, és az egyes emberek reakciói eltérhetnek. Az érzelmi és kognitív folyamatok megértése segíthet az egyéneknek abban, hogy tudatosabban kezeljék ezt az érzelmi állapotot, és találjanak hatékony megküzdési mechanizmusokat.

FOMO példák

A FOMO-t nem a technológiai változások hozták létre, csupán felerősítették azt.

Hoztam pár hétköznapi példát a kimaradástól való félelemre, amikkel gyakran én is küzdök:

Közösségi média

Horogra akadva című könyvében Nir Eyal arról ír, hogyan hoztak létre szokásainkat formáló termékeket olyan nagy cégek, mint a Facebook, a Twitter, vagy épp a Reddit, annak érdekében hogy minél gyakrabban használjuk alkalmazásaikat és több pénzt termeljünk számukra.

Bár agyunk számtalan kiskapuját aknázták ki ezek az appok, az egyik legnagyobb győzelmük a FOMO növelése volt. Gyakrabban térünk vissza a Facebook hírfolyamra, mert hívogat a mindig új tartalmat mutató fehér fal, belépünk a LinkedIn-re mert egy kollégánk „üzenetet küldött”, pörgetjük a Tiktokot, hogy ne maradjunk le az új trendről, ami a következő héten talán már a múlté lesz.

Tudjuk, hogy a közösségi média rájátszuk a FOMO-ra, mégis bedőlnük neki, mert sokszor ez nem döntés, hanem tervezés kérdése.

Mérföldkövek

Mások sikeres projektjeit, előléptetéseit, üzleti eredményeit látva (amit sokkal gyakrabban láthatunk hála a LinkedIn-nek) is elfoghat a kimaradástól való félelem. Megkérdőjelezzük valóban a jó problémán / pozícióban dolgozunk-e, zöldebb-e a fű valahol máshol.

A karrierfomo mellett más mérföldkövek érzése és éreztetése is nehezítheti elégedettségérzésünket.

A vasárnapi ebéd kedvenc kérdései, mint például a

 • Mikor lesz barátnőd / barátod?
 • Mikor lesz az eljegyzés?
 • Mikor lesz esküvő?
 • Mikor lesz gyerek?
 • Mikor lesz ház?
 • Mikor lesz még egy gyerek?

…sem segítik a kimaradástól való félelmünket.

Élmények

De nem kell nagy eredményekre és az ember életét megváltoztató eseményekre gondolni, ha a FOMO egy hétköznapibb formáját „szeretnénk” megtapasztalni.

A szomszéd nyaralásáról készült képek, a kedvenc énekesed budapesti koncertjére rohamos tempóban fogyó jegyek, az évente egyszer megrendezésre kerülő zenei fesztivál vagy egy szülinapi buli is előidézheti a FOMO-t.

Új technológia és befektetések

Mindenkinek van egy ismerőse, aki ötszáz forintért vett bitcoint és utána egy lamborghinit vett a zsebre tett haszonból. Egy ilyen történet hallatán nem meglepő, hogy mi is szeretnénk részesei lenni a nagy új dolognak.

A tömeges FOMO viszont képes az új technológiákat sokkal nagyobb hatásúnak beállítani és értéküket a valódinál magasabbra feltornázni. Ebből adódik, hogy épp annyi (ha nem több) bitcoint vettem és sokat buktam történet vár megosztásra, mint hangos siker.

Mindig részesei szeretnénk lenni az új trendnek, viszont nehezen tudjuk megkülönböztetnia a következő nagy dolgot a túlhypolt lufiktól. A Gartner-féle hype görbe is segíthet megérte az innvocáiók működését és talán képes csökkenti a FOMO-nkat is.

Tippek FOMO ellen

Gyerekkorodban biztosan neked is lapult a kamrátokban egy-két szűk szájú, öblös üveg. A húsz literes befőttesüveg egy tökéletes példája a FOMO-nak. Tele lehet tömni mindenféle nyalánksággal: gumicukorral, cukorkával, csokis keksszel. Igenám, viszont, ha túl sokat markolsz, akkor nem tudod kihúzni a kezedet. Ott maradsz keksz nélkül, kisírt szemmel.

Viszont ha egy keveset markolsz annak tudatában, hogy lehetett volna többet, akkor hirtelen keksszel együtt húzhatod ki mancsod az üvegből.

Nincs tuti tipp a FOMO ellen, de a legtöbb a fenti példához hasonlóan arra buzdít, hogy jól megfontolva válasszuk ki céljainkat (megmarkolt kekszet) és ne akarjunk mindent is.

 1. Tűzz ki célokat és állíts fel prioritási sorrendet: Állíts fel olyan célokat, amik valóban fontosak számodra, és sorold őket fontossági sorrendbe. Így könnyebb lesz fókuszálni a lényeges dolgokra és csökkenteni a lényegtelen miatt érzett FOMO-t.
 2. Korlátozd a kütyühasználatot: A telefonunk egy félkarú rabló, amihez egy kis dopamin után sóvárogva vissza-vissza térünk, használata azonban növeli a FOMO-t és elvonja figyelmünket más fontos dolgoktól. A technológia az életünk része, így a költözz egy erdőbe áram nélkül tanács valószínűleg nem helytálló, viszont érdemes valamilyen szinten korlátozni hozzáférésedet a kütyükhöz. Kapcsold ki az értesítéseket, törölj le appokat, amik FOMO-t okoznak, csinálj egy egy hetes digitális detoxot… Találd meg az egyensúlyt.
 3. Szerezz élményeket: A szomszéd fűje mindig zöldebb mondásnak gyakran van igazságalapja. Ha a hétköznapokban nem foglalkozol olyan dolgokkal, amik fontosak neked és nem szerzel olyan élményeket, amik boldoggá tesznek, akkor valóban könnyű azt érezni, hogy kimaradsz, amikor másokat látod az életet megélni. Reaktív majmolás helyett helyett szerezz olyan élényeket, amelyek számodra fontosak.
 4. Médiadiéta: Az információs túlterhelés is hozzájárul a kimaradástól való félelemhez. Válaszd ki az életedre valóban hatást gyakorló információk forrását és korlátozd az eléd kerülő tartalmakat, amitől FOMO-t érzel. A pletykalapok és random modellek instaképeit cikként megosztó „magazinok” valószínűleg nem sokat tesznek hozzá az életedhez a FOMO kiváltásán kívül. Szabadulj meg tőlük.

Az online marketingben is népszerű a FOMO használata. Hírleveleket rendszerint reklámoznak exklúzív élményként: csak azoknak lesz hozzáférése ezekhez a sztorikhoz, aki ma csatlakozik. A kapuk holnap már zárva lesznek…

Ezek a technikák működnek, de én igyekszem elkerülni használatukat.

Helyette leírom mit csinálok és mi benne a buli neked.

Ugyanis írok egy hírlevelet, ahol saját kihívásaimat vesézem ki, könyvekről írok, illetve tőlem okosabbak velős gondolatait osztom meg veled. Ez az OlvasóLista, egy hírlevél, amiben dokumentálom, hogy a koszon kívül mi ragad rám az évek során.

Nem adok 100 oldalas PDF-et feliratkozásért, és akció sincs, mivel ingyenes az egész. Feliratkozás nélkül is belolvashatsz itt, így eldöntheted ad-e értéket szémodra.

Ha pedig tetszik, itt feliratkozhatsz:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük