Skip to content

Tökéletes rendetlenség: A fejetlenség meglepő előnyei

Rendszerezd jegyzeteidet, tartsd tisztán lakásodat, csinálj rendet a szobádban. Hatékony tevékenységként fogadjuk el ezeket, de vajon tényleg azok? A tökéletes rendetlenségből kiderül, hogy néha érdemes egy kicsit rendetlenkednünk.

Noha a legtöbb említett területen nincsenek adatok, amelyek alátámasztanák a szervezettség előnyeit, a túl nagy rendnek határozott árnyoldalai is vannak.

A rendetlen otthon megmutatja lakója személyiségét. 

A zsúfolt olyan, mint a többi.

Ha megtalálod a jegyzeteidet egy papírhalomban, akkor mi az előnye a papírok rendszerezésének?

A túl nagy rendre való törekvés határozott hátránya az időveszteség. Lehet érvelni a rend mellett a hatékonyság növelésével, de mi történik, ha számításba vesszük a rendszerezés során elveszett időt?


Furcsa elégedettséggel tölt el az életem legtöbb részének megszervezése. Elolvastam a Getting Things Done bibliát és beépítettem tippjeit a hétköznapjaimba. Minden apró hülyeséghez vannak Notion tábláim, és őrülten sok időt töltöttem a tudásmenedzsment rendszerem finomhangolására.

Mindezek a tevékenységek sikerélményt jelentenek számomra. Nyugodtnak és magabiztosabbnak érzem magam, miután áttekintettem a Notionban az elmúlt hetet, vagy „állandó feljegyzéseket” adtam hozzá a Zettelkastenemhez . Mégsem vagyok 100%-ig biztos abban, hogy ezek az úttörőnek számító szuperhatékony rendszerek beváltják a hozzájuk fűzött reményeket.

E rutinok némelyike ​​túltervezésnek tűnik. 

Többet már most elnegdetem, mert több időt vettek el, mint amennyi előnyt nyújtottak.

A rend megnyugtató lehet, de néha megéri egy kicsit rendetlennek lenni. Akár vállalkozásokról, szoftverekről, jegyzetelésről vagy művészetről beszélünk, van egy jó oldala annak, ha nem vagyunk túl merevek.

A Tökéletes rendetlenség – Mi van a renden túl? szerzői a népszerűtlen oldalt választották a megéri-e mindent megtervezni vitában. Eric Abrahamson és David H. Freedman tanulmányokat és példákat mutat nekünk a rendetlenség meglepő előnyeiről.

Tökéletes rendetlenség: Összefoglaló & Jegyetek

Lentebb olvashatod véleményemet a Tökéletes rendetlenség című könyvről. Ezt a cikket nem egy teljes körű összefoglalónak szánom. Ez a könyv több különböző tudományágat érint, és tanulságai az én szakértelmemen kívül eső területeken is alkalmazhatók.

Arra biztatlak, hogy adj esélyt a Tökéletes rendetlenségnek.

De ha csak az összefoglalóért jöttél, akkor azt a következő bekezdésekben találhatod meg.

Tökéletes rendetlenség összefoglaló

tl:dr

 • A halogatás lehet hatékony. Távol tart attól, hogy rossz célokon dolgozz. Az új megoldások későbbi kiaknázása is előnyösebb lehet, mint az innovációk előtti út megnyitása.
 • Az összpontosítás túlértékelt. Nem tudhatod, hogy valami, amit hatékonytalannak gondolsz, hogyan ad hozzá az életedhez. A véletlenszerű felfedezés csak akkor lehet értékes számodra, ha hagyod, hogy látszólag semillyen kapcsolattal nem bíró dolgok is szerepet kapjanak az életedben.
 • Törekedj a rendetlenség optimális szintjére. Rendetlenebbnek lenni nem mindig jobb, de megvannak a maga jó oldalai is annak, ha eltávolodunk az túlzottan merev sémáktól.
 • Az improvizációhoz egy kicsit rendetlennek kell lenned. De ahhoz, hogy improvizálni tudj, szilárd alapokkal kell rendelkezned.
 • Alkalmazz változó gondolkodásmódot, és legyél rugalmas, ha zűrzavaros helyzetekkel (például terrorizmussal vagy kiélezett versenyzel) vagy folyamatosan változó kihívásokkal nézel szembe.
 • Egy olyan zűrzavaros rendszerben, mint a világgazdaság, nincsenek olyan intézmények, amelyek rendezett előrejelzéseket készíthetnek.
 • A jelek mellett a rendetlenség is szükséges. Figyelmen kívül hagyjuk a reklámokat, mert túl sok jelet (rendet) tartalmaznak zaj nélkül (rendetlenség).
 • A jobb szervezés vagy az új munkamódszerek gyakran nem okoznak javulást. Csak azért befolyásolják pozitívan az eredményeket, mert a dolgozók jobban igyekeznek, amikor megfigyelik őket (Hawthorne-effektus).
 • A túl sok rend árthat neked. Míg egy rendetlen otthon ritkán van drasztikus hatással az egészségedre, addig a tisztításhoz használt vegyszerek vagy a túl tiszta felületek megbetegíthetnek.
 • Az improvizáció és a váratlan fordulatok szerves részét képezik a regényeknek, a festményeknek és a zenének is.

A rendetlenség előnyei

A rendetlenség előnyei
 • Mi az előnye a szervezettségnek? „Arra a kérdésre, hogy ők (hivatásos szervezők) hogyan határozzák meg, hogy egy potenciális ügyfél valószínűleg többet hoz-e ki a szervezésből, mint amennyit belefektet, a konferencia szakmai szervezői azt válaszolják, hogy nem ők döntenek. csak olyan segítséget nyújtanak az ügyfeleknek, amit keresnek.”
 • Egy rendetlen asztal produktív lehet – 1. ok: „A rendetlen íróasztal rendkívül hatékony prioritási és hozzáférési rendszer lehet. A rendetlen íróasztallal rendelkező emberek számos különféle stratégiát alkalmaznak, gyakran öntudatlanul, hogy kéznél tartsák a szükséges munkát.”
 • A rendetlen íróasztal eredményes lehet – 2. ok: A rendetlen íróasztal természetes módon tükrözi a gondolkodásmódodat és a munkádat.
 • A rendetlen zseni – Einstein: „Einstein jó példakép itt nemcsak azért, mert széles körben elismerik, hogy rendkívül eredményes volt a munkájában, hanem azért is, mert – mint hamarosan látni fogjuk – Einsteint a hasznos rendetlenség tudományának keresztapjának tekintik.”
 • A kategorizálás túlzott leegyszerűsítést jelenthet: „A kategorizálás iránti érdeklődésünk arra késztethet, hogy a világot túlságosan leegyszerűsítetten szemléljük… Amint besorolunk egy entitást az egyik kategóriába, azt kockáztatjuk, hogy nem vesszük észre potenciális hasznosságát egy másik kategóriában.”
 • Fontolja meg a kevésbé rendezett alternatívákat: „A könyv egyik fő pontja az, hogy már így is túl sok hangsúlyt és tanácsot kap a rendszerezés. Szeretnénk, ha az emberek sok helyzetben kevésbé rendezett alternatívákat fontolnának meg…”
 • A rendetlenség optimális szintje: „Akár az üzleti életben, akár otthon, akár New York utcáin navigálva, a rendetlenség nem mindig jobb – minden a rendetlenség optimális szintjének eléréséről szól. Próbálj egy kicsit rendetlenebb lenni valamilyen módon, és nézzd meg, van-e javulás. Ha van, próbálkozz még egy kicsit. Folytasd addig, amíg azt nem érzed, hogy valahol az út során a dolgok rosszabbra fordultak, és akkor érdemes megpróbálnod egy kicsit ügyesebbnek lenned.”

Szervezetek, verseny, zaj

a rendetlenség jelentése
 • Mi a szervezettség előnye? „Jared Diamond például megkérdőjelezte, hogy az egész mezőgazdaság bevezetése okos lépés volt-e, és rámutatott, hogy a vadászó-gyűjtögetőknek elég jó lehetett; – Ma az afrikai Kalahári-sivatagban a vadászok-gyűjtögetők heti tizenöt órát dolgoznak, adnak vagy vesznek, a fennmaradó idő nagy részét pedig alvással és szabadidős tevékenységekkel töltik.”
 • Unordnung: A rendetlenség német szó a rend hiányából származik. „Nehezebb lehet értékelni valamit, ha az egyetlen módja annak, hogy úgy képzeljük el, mint valami más hiányát, különösen akkor, ha ezt a valami mást általában nagyra értékelik.”
 • Találd meg a helyes válaszokat a zűrzavaron keresztül: „Ez a hetvenéves… „a kreatív menedzsment professzora” nyíltan dicsekszik azzal, hogy időnként olyan kijelentéseket tesz, amelyekről tudja, hogy valótlan, csak azért, hogy „összezavarja” a körülötte lévő embereket.”
 • Az első lépések hátránya: „Történelmileg azok a cégek, amelyek lassabban kezdenek új típusú termékekbe és szolgáltatásokba, nagyobb valószínűséggel járnak jól, mint azok, akik kikövezik az utat, mindaddig, amíg nem járnak milliárd dolláros infrastrukturális költségek. ”
 • A hamis visszacsatolás a szervezetek része: „…az értékeléseket fel és le kell kommunikálni a szervezetben, és mivel a vezetők pozíciója pozitív értékelés esetén emelkedhet, negatív értékelés esetén pedig csökkenhet, a folyamat túlságosan leegyszerűsített értékeléseket eredményez ami csak a pozitívumok említésének kedvez.”
 • A kormány előrejelzései kívánságok: „Egy tanulmány megállapította, hogy az a technika, amely egyszerűen azt feltételezi, hogy a bruttó nemzeti össztermék a jelenlegi szinten marad a következő három hónapban, átlagosan jobban teljesített, mint a kormány vezető modelljei közül négyből három.”
 • A zaj a rendetlenség egy formája: a kommunikáció világában, sőt az információátvitel minden formájában van jel – vagyis amitől reméljük, hogy meg tudjuk különböztetni, és abból származtatjuk az információt, általában egy beszélő hang vagy egy sejt esetében. Ezért van háttérzaj a telefonbeszélgetések alatt: hogy megkülönböztessük a jelet a zajtól. A zaj a rendetlenség egy formája.

Innováció és növekedés rendetlen közegben

 • Hawthorne-effektus: „Ezek a tanulmányok egyértelműen bebizonyították, hogy a dolgozók teljesítménye javult, ha bármilyen változtatást vezettek be a munkakörnyezetben vagy a folyamatokban. Ez a fajta javulás, amelyet ma Hawthorne-effektusnak neveznek, egyszerűen annak a ténynek köszönhető, hogy az emberek hajlamosak keményebben próbálkozni, amikor tudja, hogy megfigyelik őket.”
 • Véletlenszerű variációk a növekedés érdekében: „Amikor más súlyemelők olyan meghatározott gyakorlatokra összpontosítottak, amelyek gyakran nem értek el a kitúzött célokat, addig Schwarzenegger úttörő szerepet játszott egy olyan megközelítésben, amely a rutinok véletlenszerű változtatásokkal történő folyamatos felrázását követelte.”
 • A penicillin felfedezését a rendellenesség tette lehetővé: „…ha Fleming nem lett volna rendetlen, valószínűleg nem fedezte volna fel a penicillint. A rendetlenség kapcsolatokat – azaz rezonanciát – hozott létre a labor és a körülötte lévő világ, valamint a labormunka és maga Fleming között. Ha Fleming nem hagyta volna szétszórva a Petri-csészéket egy nyitott ablakkal, mielőtt nyaralni indul, a penész, amely besodródott – valószínűleg a földszinti allergialaborból – valószínűleg soha nem kerül oda.
 • A zűrzavaros kihívások esetén alkalmazzon változó gondolkodásmódot: „Mivel az al-Kaida szervezetéről oly keveset rögzítettek, a terrorizmusellenes elemzőknek és stratégáknak készen kell állniuk arra, hogy nézeteiket a változó valóságokhoz és kilátásokhoz igazítsák” – jegyzi meg David Ronfeldt, vezető társadalomtudós. a Rand Corporation nemzetbiztonsági agytrösztnél.
 • Az összpontosítás túlértékelt: „Mi történik, ha több éves összpontosítás és következetesség után rájössz, hogy rossz célokat választottál? Honnan tudhatod, hogy azok a dolgok, amelyeket időpazarlóként kizársz az életedből, valóban időpazarlók, ha kizárod őket az életedből? Az új viselkedések új tapasztalatokhoz vezetnek, és végül ez segít az embereknek megváltoztatni a gondolkodásmódjukat.”
 • A halogatás nem mindig rossz dolog: „ …megakadályozhat abban, hogy olyan feladatokon dolgozzon, amelyek végül haszontalanná válnak.”
 • Ne a termelékenységre koncentrálj : Benjamin Franklin, a rendkívül hatékony diplomata és feltaláló azt mondta: „Ne veszítsen időt; mindig valami hasznosban foglalkoztatják; vágjon le minden szükségtelen műveletet.” A lézerfókusz bizonyos területeken működhet. Mindeközben Benjamin Franklin életét távol töltötte feleségétől, alig ismerte a gyerekeiket, és az élet számos más területén kudarcot vallott.

Tiszta otthon, keverés és rugalmas szerződések

 • A sorrend mindenki számára mást jelent: „…ha a CD-ket előadók szerint ábécé sorrendbe rendezik, akkor zenetípus szerint véletlenszerűen lesznek rendezve. Ez persze egy másik rendetlenség elv: az egyik módon szervezni annyit jelent, mint egy másikat elrontani.”
 • A tisztításhoz használt vegyszerek több kárt okoznak, mint rendetlenséget: „…a legtöbb asztma- és allergiaszakértő ma már azt állítja, hogy a gyakori kiváltó okoknak való kitettség valójában nem okozhatja ezeket a betegségeket, ahogyan azt egykor hitték. Találd ki, mi lehet: nagyon tiszta otthonok. Az ausztrál Curtin Műszaki Egyetem kutatói azt találták, hogy az otthoni tisztítószerek és egyéb vegyszerek füstjének kitett gyermekeknél akár négyszer nagyobb valószínűséggel alakul ki asztma, még akkor is, ha az expozíció a jelenleg biztonságosnak tartott szinteken belül maradt. A kockázati tényező furcsa módon az allergének szokatlanul alacsony szintje a lakásban. A Thorax brit orvosi folyóiratban közölt kutatások szerint azok a gyerekek, akik nagyon kicsi korukban nincsenek kellőképpen kitéve az allergén hatásának, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki reakciókra, ha később normális szintnek vannak kitéve.
 • A dalok összekeverése jobb, mint a kategorizálás: „Talán érdemes elgondolkodni azon, hogy miután az Apple bemutatta az iPodot, a számok ezreinek kategorizálására ideális eszközt, felfedezték, hogy a legnépszerűbb funkció a „keverés” volt. Egy funkció, amely véletlenszerű sorrendben játssza le a dalokat.”
 • A „szemét” megtartásának előnye: „Majdnem minden negyven év feletti ember átélte már azt a tapasztalatot, hogy nagy fájdalommal döbbent rá, hogy gyerekkori baseball-kártyák, képregények vagy Barbie-babák ma vagyont érnének, a szentimentális értéküket nem is számítva.”
 • Mit tarts meg? „A használat gyakorisága önmagában rossz jel annak eldöntésére, hogy mit tartsunk meg, és mit dobjunk a szemétbe. Megválnál egy arany órától, mert nem hordod túl gyakran? Vegyed figyelembe a cikk potenciális értékét és cserélhetőségét is.”
 • A szerződéseknek zűrzavarosabbaknak kell lenniük: „A szervezetek gyakran fordulnak tanácsadó cégekhez nagy számítógépes projektekkel kapcsolatban, és hosszú szerződéseket kötnek, amelyekben nagyon részletesen le van írva, hogy pontosan mit kell szállítani a projekt végén. Ez egyszerűen arra kényszeríti a tanácsadó céget, hogy határozottan hajtsa végre ezeket a specifikációkat, anélkül, hogy szükségszerűen különös tekintettel lenne arra, hogyan fogják értékelni a felhasználók az eredményeket, ha mindennek vége. Egyes cégek „opcionális hatályú” szerződést kezdenek kínálni, amely valójában rugalmas miniszerződések halmaza, amelyek mindegyike néhány hónapra vagy más korlátozott időtartamra terjed ki a munkára.”

Improvizáció és randomizálás

 • Az improvizációhoz rendre van szükség: „Ehhez (hogy a pincérek improvizáljanak a kiszolgálás során) rájött, hogy a pincéreknek az ételek elkészítésének és kiszállításának rendkívül rendezett, kiszámítható rendszerére kell támaszkodniuk, így szabadon improvizálhatnak az ügyfelekkel. minden máson. És ez a véletlenszerűség mértékének fogalma, amelyet egy rendréteg támaszt alá, a csoport filozófiájának utolsó pillére.”
 • A véletlenszerűsítés jó oldala: „…egy „releváns meglepetés” elemet ad hozzá, mivel egy olyan webhely, amely jól láthatóan tartalmaz egy véletlenszerű szót, valószínűleg olyan témával foglalkozik, amely eltér az Ön által gondolt fókusztól – de még mindig lesz valami relevanciája Önt, mert az Ön keresett kifejezését is feltűnően tartalmazza.”
 • A 18. században az improvizáció a klasszikus zene része volt: „Ha azon tűnődsz, hogyan sikerült Bachnak összeegyeztetnie az improvizációt a barokk zene rendkívül rendezett, bonyolult, precíz területével, gondolj arra, hogy a XVIII. században az improvizáció a komoly zene integráns része volt.”
 • A mai regényekbe beépült a véletlenszerűség: „Ma inkább az a szabály, mint a kivétel, hogy a regények narratívája időben és térben, valamint különböző nézőpontok között ugrál, a szereplők zavaros gondolatait olyan formában jeleníti meg, ami maga is zavaró.”
 • Kísérletezés a véletlenszerűséggel a festményeknél: „Vermeer és Rembrandt, akik a 17. század közepén már kísérleteztek a figurák és tárgyak zsúfolt, véletlenszerű elhelyezésével.”
tökéletes rendetlenség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük