Skip to content

Magyar hírlevelek válogatott listája

A legjobb tartalmak, amelyeket fogyasztok általában valamilyen hírlevél útján kerülnek a szemem elé. Buddhista szerzetesek, marketingvezetők, pénzügyi elemzők és kamu guruk is írnak hírlevelet.

Legyen az hetente jelentkező mély elemzés egy adott cégről, vagy egy releváns cikkeket ajánló gyűjtő-hírlevél, ezeknek a tartalmaknak a fontossága egyre jobban felértékelődik az 5 másodperces videókat preferáló algoritmusok korszakában.

A fizetős modellel operáló, angol-nyelvű hírlevelek aranykorukat élik.

Több száz olyan publikációt találunk a Substack, Ghost, vagy épp a Revue platformján, amelyek alkotói jóval többet keresnek már, mint amit újságíróként / product managerként / középiskolai tanárként vittek haza korábban.

A hosszabb idő óta aktív Mailchimp, Convertkit, vagy Mailerlite (és sok más) szoftvereken futó hírleveleket és alkotóikat pedig ne is említsük.

Magyarul mégis mintha mást jelentene a hírlevél.

Nekem legalábbis más a hírlevél szó csengése.

Kuponok.

Akciók.

Spam.

És újabban kéretlen propaganda, amiről le sem lehet iratkozni.

De mit is jelent valójában a hírlevél?

A hírlevél jelentése

A Collins Dictionary szerint a hírlevél “egy írásos jelentés és elemzés a hírekről, gyakran előrejelzéseket adva, jellemzően olyan speciális közönségnek, mint üzletembereknek szólva, feliratkozóknak kiküldve.”

Tehát az eredeti fogalom szerint szó sincs kuponokról, és akciókról. Ugyanakkor a kedvenc hírleveim sem csak híreket és aktuális esményeket taglalnak, hanem örökzöld témákat is.

Ahány embert kérdezel, annyi választ kaphatsz a mi a hírlevél kérdésre. 

Számomra egy hírlevélnek a következő pontoknak kell eleget tennie:

  • Középpontjában a tartalom áll: Az árakciózó cégek és elektronikai cikkeket kreatívan pusholó kampánymenedzerek levelei nem hírlevelek, hanem email-marketing. Mindannyian pénzből élünk és naivitás lenne azt gondolni, hogy a legtöbb cég vagy egyéni alkotó hosszú távon írna egy hírlevelet, ha az nem hozna pénzt a konyhára valamilyen módon. Azonban egy jó hírlevél középpontjában nem a banner, a szponzoráció, hanem a tartalom áll.
  • Rendszeresen jelentkezik: Egy jó hírlevél tárgymezője alapján már tudod ki a küldő és mire számíthatsz. Nem kell kibogarásznod, hogy ki is ez a csóka, és miért iratkoztál fel a levelére. Hetente, havonta vagy félévente ír, de rendszeresen jelentkezik. És nem csak akkor, amikor az új online kurzusát promózza.
  • Egyértelmű a szerző személye: Ez talán egy szubjektív nézőpont, de én szeretem ha tudom ki ír egy hírlevelet. Gondolatai képesek az én véleményemet, és a nap végén döntéseimet befolyásolni. Egy hírlevél hitelességéhez az írójának személyazonossága szerintem egy mimimum előfeltétel.

A tartalomközpontó, rendszeresen jelentkező, személyes hangvételű hírlevek közül hoztam egy kisebb gyűjtést.

Magyar hírlevelek

Már több, mint két éve írok egy magyar hírlevelet. Tudom milyen nehéz egy rétegtémáról szóló hírlevelet eljuttatni az érdeklődőkhez, így jó ötletnek tűnt egy magyar hírleveleket szemléző cikket írni. 

A probléma csupán az volt, hogy nem jutott eszembe egyetlen magyar nyelvű hírlevél sem, amire fel lennék iratkozva és aktív lenne.

Úgyhogy az elmúlt hónapokban aktívan keresgéltem magyar hírleveleket, kérdezgettem ismerősöket, még a saját követőimet is meginterjúvoltam.

Olyan hírleveleket hoztam most neked, amelyek a cikk írásakor aktívak voltak és szerintem érdemes feliratkoznod rájuk.

Szikra magazinblog

Szikra magazinblog

Szlafkai Éva írásai és levelei az elsőszámú inspirációforrás számomra magyarul. Önazonos kommunikációról, kreatív problémamegoldásról és hatékonyságról olvashatsz a szikralevelekben.

Új fogalamakat, modelleket, kreatív teszteket tanultam és érdekes sztorikat olvasttam a blogon és a levelekben.

Kevesen csinálják olyan jól az emai-marketinget itthon szerintem, mint Éva.

Még a kurzusait promótáló leveleit is képes úgy megfogalmazni, hogy a mezei olvasónak is adjon valami értéket.

Design Weekly

Boros Norbert elsőrorban felhasználói élménytervezésről és dizájnról ír, de Innovation Design nevű blogján több olyan témát körüljár, ami az egyszerű olvasónak is hasznos lehet (például:  8+1 viselkedési torzítás, ami miatt többet vásárolunk).

Bár csak digitális termékeken dolgoztam eddigi karrierem során, a dizájn, a UX , és úgy a funkcionalitáson túli gondolkodás olyan messze állt tőlem, mint Makó Jeruzsálemtől. 

A Design Weekly levelek hatására kezdtem el olvasni a témában. Még könyvajánlókat is csentem a levelekből.

Ha Norbinak az a célja a blogjával, hogy nem dizájner arcokat edukáljon, akkor velem abszolút elérte a célját.

Iratkozz fel és tudj meg te is többet a business, service és innovációs design-ról.

Hispan Marketing

marketing hírlevél

Bár nem régen találtam rá Horváth Krisztián írásaira, viszont annál nagyobb élményt nyújtanak. 

Felüdülés a magyar “így teszlek milliomossá” arcok  és Gordon Ramsay-féle “ezért szar a marketinged” kapitányok után valaki olyat olvasni, aki nem irritál és be sem alszok leveleinek olvasása közben.

Krisztián marketinges szemszögből világít meg témákat, amelyek nem csak marketingeseknek lehetnek érdekesek. 

Olyan beteg szóvicceket enged meg magának, hogy a műfaj kedvelőjeként is értetlenül állok a történések előtt.

Jó cucc:

Preprocesszor

preprocesszor

Az önfejlesztés és az olvasás szerelmesinek kedvez Dénes, akinek a hírleve a “nyers” forráskódból eltávolítja a sallangot és a lényeget szállítja a postaládádba.

Magyarul: könyvösszefoglalókat és gondolatindító esszéket ír a szerző.

Ha nem ez az első cikk, amit olvasol tőlem, neadjisten feliratkozóm vagy, akkor Dénes írásai is valószínűleg tetszeni fognak.

Azon kevés bloggerek / hírlevélírók egyike Dénes, akik szemtelenül részletes könyvösszefoglalókat tesznek közzé teljesen ingyen, ráadásul magyarul.

Én is olvasom, ötleteket lopok.

Használdfel.hu

Gábor stroke túlélőként ír olyan témákról, amelyeknél kevés fontosabbat lehet találni.

Szeretet, párkapcsolatok, önbecsülés, tolerancia.

Elgondolkodtatók Gábor írásai, saját és hozott történetei gyakran isnpirálóak.

Nem régóta olvasom a hasznaldfel.hu leveleket. Egy OlvasóLista feliratkozó ajánlotta a coach, harcművész szerző írásait nemrég (ezúton is köszönöm).

Ettől függetlenül úgy gondolom érdemes elmerülned Gábor írásaiban.

Ezt a gombra kattintva megteheted.

Adwerk by HAB ad

Adwerk by HAB ad

Sok marketinges eredetileg reklámokat akart csinálni, de végül valahogy mégsem jutottak el odáig. Én meg sem reklámos, sem marketinges nem akartam lenni, de valahogy tíz ajánlott hírlevelemből hat mégis szakmába vág.

Az Adwerk mégis elgondolkodtatott, hogy nem is olyan rossz dolog ez a reklám. 

Havonta egy hírlevélben kapunk egy interjút, amiben megismerhetjük a reklám sikerén dolgozó veteránokat. Olvashatunk esemény és könyvajánlókat, illetve van egy reklámtörténeti szekciója is a levélnek, ami a személyes kedvencem.

Az Adwerk valahogy a szűrőbuborékomon kívüli arcokat és témákat tol az arcomba, amik ráadásul érdekesek.

Nem tudom miért csinálják, de ne hagyják abba!

OlvasóLista

Szemtelen önpromó, de ha én valamiben hiszek, azt megpróbálom minden lehetséges módon sikerre vinni.

Több, mint két éve írok egy hírlevelet, amiben elsősorban olvasásra érdemes könyveket ajánlok, illetve véletlenszerű gondolataimat osztom meg önfejlesztésről, pszichológiáról, és hatékonyságról.

Néha kísérletezek villámolvasással, kipróbálok új-régi jegyzetelési technikákat, mint a Zettelkasten, vagy épp GTD rendszeremet osztom meg.

Ide kattintva elolvashatod, hogy néz ki egy levél.

Ha pedig csatlakozni, akkor az alábbi kis doboz kitöltésével tudsz:

Milyen hírlevelet olvasok még?

Az összeset.

Főleg angolul.

Van egy komoly hírlevélfüggőségem, amit az unsubsribe gomb nyomogatásával próbálok enyhíteni. Száz felett van az olyan hírleveke száma, amit egy ideig olvastam, de valamiért halogattam már a megnyitásukat, ezért száműztem postaládámból.

A levelek többsége angol nyelvű.

Nem szeretném az összeset felsorolni, mert se időnk, se elég tintám nincs ehhez.

Érd be a top öttel:

  • Stratchery: Ben Thompson olyan üzleti elemző, aki jól ír érdekes témákról. Milyen meghökkentő dolgokra használják már ma is a mesterséges intelligenciát? Mi okozza a globális chiphiányt és milyen következményei lesznek? Milyen közös projekten ügyködik a Microsoft és a Meta? Valóban indokolt a Meta részvényeinek földbeállása? Ehhez hasonló témákról olvashatsz a nagyrészt ingyenes hírlevélben, ahol néhány posztot csak a tartalomért fizető feliratkozók olvashatnak.
  • James Clear 3-2-1: Az Atomi Szokások sikerkönyv szerzője minden héten küld három ötletet, két idézetet, és egy mély kérdést a postaládámba. A szavanként legtöbb bölcsességet tartalmazó hírlevél ez a szerző szerint. Egyetértek.
  • Growth Memo: Kevin Indig az egyszerű SEO tippeken túlmutató témákról, keresőoptimalizálás és üzleti modellek kapcsolatáról, új Google változások elemezéséről, és aktuális marketing trendekről ír. Üdítő tartalom a “hogyan optimalizáld az oldalcímed két lépésben” típusú cikkekkel teletűzdelt hírfolyamban.
  • Lenny’s Newsletter: A product managernek mi a magyar megfelelője? Termékmenedzser? Na mindegy. A lényeg, hogy egy product manager lehet pocsék, vagy zseniális. Egy zseniális kolléga ajánlotta egyszer Lenny hírlevelét, aki az Airbnb-nél húzott le pár évet product managerként. Hírlevelében a termékfejlesztés és a növekedés központú marketing minden aspektusát körüljárta már. Milyen egy jó KPI? Mennyi a churn egy átlagos consumer app esetében? Ezekre a kérdésekre mind konkrét számokat hoz. Manapság pedig top termék- és marketingvezetőket interjúvol meg.
  • Journey Further Book Club: A Journey Further egy angol marketingügynökség, akik egy piszkosul jó hírlevelet írnak. Kiválasztanak egy olyan könyvet, amiről sosem hallottam, de mégis zseniális. Meginterjúvolják a szerzőt, és az aktuális hírekhez igazodó linkeket, long-form tartalmakat is gondoznak a hírlevélben.

Ez egy elég rövid lista.

Biztos vagyok benne, hogy ennél több jó magyar hírlevél van.

Kérlek segíts, hogy más magyar nyelvű hírlevelek is megkapják az őket megillető figyelmet!

Ha ismersz, olvasol egy hírlevelet, amit szívesen megosztanál másokkal, kérlek add hozzá a listához egy komment formájában!

Te írsz egy hírlevelet? Ne legyél szégyenlős! Add hozzá a listához nyugodtan!

1 thought on “Magyar hírlevelek válogatott listája”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük