Skip to content

Villámolvasás projekt: módszerek és eredmények

Sokáig nem tudtam mit gondoljak a villámolvasásról. Úgy tűnik véleménye mindenkinek van a módszerről, de a kipróbálásig senki sem jutott el. Léteznek villámolvasás kurzusok, ahol egy hétvége alatt megtanítanak a gyorsolvasás fortélyaira, ha tudsz angolul, akkor megszámlálhatatlan guru videókurzusát nézheted meg, de vajon magának a villámolvasásnak van értelme?

Szeretek a magam tempójában olvasni. Az olvasás nekem nem csak egy eszköz, hanem egy hobbi is. Új világokban merülhetek el, a közvetlen környezetemen túlmutató történetek részese lehetek és a legújabb kutatások eredményeit olvasva válhatok jobbá. 

Van praktikus oldala is az olvasásnak, de engem a könyvek kiszakítanak a valóságból, koncentrációra késztetnek és egy kicsit le is lassítanak. 

Nem akartam gyorsabban olvasni, de mégis ott motoszkált a fejemben a kérdés:

Mi van, ha ezekkel a módszerekkel tudok fókuszáltan és gyorsabban olvasni, úgy, hogy nem romlik a szövegértésem?

Tettem hát, amit ilyenkor tenni szoktam. Vettem egy gyorsolvasásról szóló könyvet, elolvastam, alkalmaztam a könyvben lévő tanácsokat és most összefoglalom tapasztalataimat.

A legtöbb villámolvasás útmutatóból hiányoznak a konkrét módszerek, tippek és trükkök. Igyekszem leírni mi működött és mi nem. Nem vagyok szakértő, a használt módszereket a témáról írt számtalan könyvből és online forrásból merítettem. 

Miért nem olvasunk gyorsabban?

Egy átlagos amerikai felnőtt 250 szót olvas percenként.

Az USA lakosságának 1%-a képes 400 szónál is többet elolvasni percenként, míg egy harmadik csoport, a lassú olvasók 200 szónál kevesebbet olvasnak el egy perc alatt.

(Bár magyarul nem találtam az olvasás sebességével kapcsolatos kutatást, de saját eredményeimet mérve is 240-280 szó / perc közötti átlagokat mértem, így ezek a számok magyarul is helytállóak.)

Mi okoz ilyen mértékű különbséget az olvasási sebességünk között?

Hangokra bontás

A legtöbben úgy olvasunk, ahogy gyerekként megtanultuk. 

Először a betűkkel ismerkedtünk meg, így a szavakat olvasás közben is önálló betűkre és hangokra bontjuk le. Ez az alkotó elemekre bontás a szöveg értelmezéséhez nem feltétlenül szükséges, cserébe korlátozza az olvasásunk sebességét.

Belső monológ

A szubvokalizáció, vagy néma beszéd egy belső monológ, amit tipikusan olvasás közben tapasztalunk. Kiejtjük az olvasott hangokat, ami segít az olvasottak értelmezésében és megjegyzésében

Olvasás közben sokan hallunk egy belső hangot, ami ismétli az olvasott szöveget. Néhány embernél olyan erős ez a belső monológ, hogy akár az ajkuk is mozog olvasás közben.

A szubvokalizáció nem egy ördögtől való dolog, mivel segít az olvasottak megértésében és memorizálásában, ugyanakkor behatárolja az olvasási sebességünket is. Léteznek olyan villámolvasás gyakorlatok, amelyekkel felül tudunk kerekedni a belső monológon, de azt teljesen elhagyni nem tudjuk és nem is érdemes.

Fixálás és szakkádok

Olvasás közben a szemünk gyakran megakad hosszú, bonyolult, esetleg fontosnak vélt szavakon. Ilyenkor mindkét szemünk az adott szóra fókuszál (fixál) és ez negatívan hat az olvasásunk sebességére.

A szakkád egy olyan szemmozgás, ami során a fixálás átkerül egyik szóról a másikra. Szakkád során mindkét szem egyidejűleg mozog ugyanabba az irányba. 

A villámolvasás elsajátításához a fixálások gyakoriságát érdemes csökkenteni különböző pásztázó gyakorlatokkal.

villámolvasás

Villámolvasás gyakorlatok

A villámolvasás célja, hogy az említett korlátainkat leküzdve növeljük olvasási sebességünket, miközben nem vagy tolerálható mértékben romlik a szövegértésünk.

A villámolvasás kipróbálása előtt volt egy olyan gondolat a fejemben, hogy ez az egész villámolvasás valójában nem több, mint gyors nézés. Úgy gondoltam, hogy nem tudok gyorsabban olvasni, mert nem tudok gyorsabban gondolkodni.

Valójában gyorsabban gondolkodunk, mint amilyen sebességgel olvasunk. Ezért fordulhat elő, hogy olvasás közben elkalandozunk és csak a szemünk követi a sorokat, mi pedig már három gondolattal arrébb járunk.

A villámolvasás a gyakorlatban a szemünk (és agyunk) limitációinak kijátszásán, koncentrációs képességünk növelésén alapszik. A következő gyakorlatokat találtam hasznosnak a gyakorlás során:

 • Erőltetett olvasás
 • Vágd le a széleket
 • Perifériás látás fejlesztése

Erőltetett olvasás

Többféleképp elérhetjük, hogy olvasás során kimozduljunk a komfortzónánkból és növeljük olvasási sebességünket. 

Általában saját kényelmes tempómban olvasok és ha nem muszáj ezen nem is szeretnék változtatni. 

Gyakran olvasok utazás közben. Egy tömött buszban nem ritka jelenség, hogy minden megállónál le kell szállni. Ilyenkor, ha bezárom a könyvet, akkor szinte biztos, hogy elfelejtem hol jártam, ezért a megállóhoz közvelítve elkezdek gyorsabban olvasni. Azt vettem észre, hogy megértem az erőltetett menet során olvasottakat is, pedig sokkal gyorsabban fejeztem be az oldal utolsó harmadát.

Nem teheti meg azonban mindenki, hogy helyi járatokon mulassa az időt vagy legalábbis van kényelmesebb módja is olvasási sebességünk növelésének.

villámolvasás gyakorlatok

1. Kövesd az ujjaddal!

A legegyszerűbb módja olvasási sebességed növelésének, ha mutatóujjal követed az épp olvasott szavakat. Mivel a szemeden kívül más testrészed is bekapcsolódik az olvasás folyamatába, így az ujjal pásztázás segít éberséged növelésében és így fókuszált tudsz maradni.

Az ujjal követés nagyszerű módszer arra, hogy erőltetetten növeld olvasási sebességed. Normál eseteben a kényelmi szintednek megfelelően követi a szemed az eléd táruló szavakat, azonban az ujjad nincs tisztában a kényelmi szinteddel, így kedvedre tudod növelni az olvasás sebességét.

A módszer hátránya, hogy néha tintás marad a mutatóujjad, illetve érintőképernyős eszközöknél körülményesen használható a technika. Például elég nehéz ujjal követni a sorokat egy e-book olvasónál anélkül, hogy hozzáérnénk a képernyőhöz.

2. Kövesd tollal!

A technika ugyanaz, a különbség csupán annyi, hogy a mutatóujjad helyett egy tollat vagy ceruzát használsz a sorok követésére.

A különböző villámolvasás gyakorlatok közül nekem a tollal követés vált be a leginkább. Gyakran jegyzetelek, így nem kell toll után kapkodnom, ha egy megosztásra érdemes gondolatot találok.

3. Válts sorokat gyorsabban!

Tedd jobb mutatóujjadat a lap bal szélére az aktuálisan olvasott sor szélére, a sor alá, majd amikor a sor vége felé közeledsz húzd tovább az ujjadat a következő sor alá. Ugyanez működik a sor végéhez tett mutatóujjal is.

A követés mellett a sorváltások menedzselése is egy jól működő technika, ha növelni szeretnénk olvasásunk tempóját.

Én a tollal követést választottam az összes módszer kipróbálása után, de a sorváltásokkal is sikerült növelni az olvasási sebességem.

Vágd le a széleket!

Ha azon gondolkodsz, hogy ezek a gyorsolvasás gyakorlatok a cikk elején felsorolt olvasást lassító tényezőket hivatottak kijátszani, akkor jól hiszed. 

Az erőltetett olvasás segít az olvasottak fejünkben lévő visszhangjának csökkentésében, míg a soron következő technikával a fixálást szeretnénk csökkenteni.

Vágd hát le a széleket!

Az olvasott lap széleiról 2-3 szót levágva húzz két vízszintes vonalat!

Olvasás közben csak a két vonal közötti szöveget olvasd és figyeld meg, hogy az agyad így is tudja értelmezni a szöveget. A perifériális látás segítségével attól függetlenül, hogy tudatosan nem olvasod el a sor elejét és végét, azt mégis látod és értelmezed. 

villámolvasás a gyakorlatban
Vágd le a széleket és olvass gyorsabban!

A perifériás látáson túl egyébként elég jól tudunk tippelni is.

Magánhangzók nélkül vagy épp összekevert betűkkel is el tudunk olvasni egy szöveget.

A cmabrigde-i etegyemen kéüszlt eigyk tnuamálny aítllsáa sznreit a szvkaaon bleül nincs jlneestőgée annak mkénit rdeeözndenk el a btűek: eyegüdl az a fntoos, hgoy az eslő és az uolstó bteű a hlyéen lygeen;ha a

tböbrie a lgnoeyabb özeássivsazsg a jleezmlő, a sövzeg aokkr is tleejs mrtébéekn ovasalthó mraad. A jnleeésg mgáayzrataa az, hgoy az erbemi agy nem eyedgi btüeket, hneam tleejs sazakvat ovals.

Vágd hát le a széleket!

Perifériás látás fejlesztése

Ha úgy érzed, hogy a mondatok széle nélkül nem érted a szöveget, akkor érdemes egy perifériás látást fejlesztő gyakorlattal kezdened minden alkalmat, amikor gyorsolvasás gyakorlására van lehetőséged.

 1. Lépés: Nézz ki egy pontot a távolban veled szemben és fókuszálj rá!
 2. Lépés: A fejed mozgatása nélkül nézz el balra, amennyire csak tudsz!
 3. Lépés: A fejed mozgatása nélkül nézz el jobbra, amennyire csak tudsz!
 4. Lépés: Ismételd el tízszer a 2. és 3. pontot

Ez a gyakorlat segít hozzászokni a szélek nélküli olvasásához, így közvetetten javítani tudja az olvasási tempót.

Villámolvasás tapasztalatok

Abby Marks Beale The Complete Idiot’s Guide to Speed Reading című könyvét használtam a gyorsolvasás elsajátításához. Minden egyes hátráltató tényező kiküszöbölésére több módszert ajánl a szerző, mint például a korábban már említett gyakorlatok.

Sebesség mérése

A könyvben szereplő javaslatoknak megfelelően kipróbáltam minden technikát, lemértem a különböző technikákkal elért olvasási sebességet, majd a számomra leghatékonyabb és legkényelmesebb módszerekkel folytattam a gyakorlást.

Az gyorsolvasás hatékonyságának mérését nem csak az olvasás sebességében, hanem a szövegértés terén is mértem.

Szószám

Egy percig mértem stopperrel minden egyes tesztkört. Az időzítő megszólalása után megszámoltam hány sort sikerült elolvasnom, azt beszoroztam egy átlagos hosszúságú sor szószámával és így megkaptam az egy perc alatt elolvasott szavak számát.

Szövegértés

Az egyperces körök után felsorolás szintjén leírtam az olvasott szöveg főbb gondolatait. Ha 1-2 pontot sikerült csak lejegyeznem, akkor hiába gondoltam úgy, hogy megértettem a szöveget, valójában elég hiányosan fogtam fel az olvasottakat.

A rövid jegyzetelés után az érzéseim és a leírtak alapján minden alkalommal tízes skálán pontoztam szövegértésemet.

Jöjjenek a számok

Egy szép kis táblázatot sikerült összeraknom a gyakorlás végére, azonban a villámolvasáshoz való viszonyomat és a különböző módszerekkel elért olvasási sebességemet három kiragadott mérőszámmal szemléletesen le tudom írni.

1. Szakasz – Normál olvasási sebesség

Mielőtt elkezdtem volna használni a technikákat, felmértem a normál olvasási sebességemet, hogy legyen mihez viszonyítanom.

Sebesség: 261 szó/perc

Szövegértés: 9/10

2. Szakasz – Kényelmes módszerekkel, gyakorlás nélkül

Miután teszteltem a különböző gyakorlatokat, végül a sorokat tollal követve kezdtem el olvasni, miközben levágtam a szövegek szélét. A perifériás látás növelését célzó gyakorlatot is végeztem naponta többször.

Ezzel a pakkal majdnem sikerült megdupláznom az olvasási sebességemet, viszont a szövegértés látta kárát a hirtelen gyorsulásnak.

Sebesség: 440 szó/perc

Szövegértés: 6/10

3. Szakasz – Hozzászokás, lassulás

A cikk írása előtti utolsó gyakorlás során a következő eredményeket mértem:

Sebesség: 371 szó/perc

Szövegértés: 8/10

Furcsa lehet, hogy gyakorlással csökkent az olvasási sebességem,de én ezt másképp látom. 

Míg a módszerek megismerése után próbáltam minél gyorsabban olvasni a szövegértésre nem ügyelve, addig a gyakorláshoz használt kötet vége felé már tudatosan szabályoztam az olvasási sebességem és inkább lassítottam, hogy jobban értsem az olvasottakat.

Gyorsolvasás tippek

Számít a szókincs

Nem érdemes olyan szöveg esetében gyorsolvasással próbálkozni, ami sok idegen- vagy szakszót tartalmaz, mert ezek a szövegek igénylik az értelmezést, a fixálást, visszaolvasást. Mindenkinek máshol húzódik ez a határ. 

Míg egy ügyvéd gond nélkül alkalmazhat gyorsolvasás technikákat egy jogi szöveg olvasása közben, addig egy laikusnak normál sebességgel is nehezére eshet az olvasottak értelmezése, így értelmetlen fokozni az olvasás sebességét jogi szövegeknél.

Tényirodalom vs. szépirodalom

Non-fiction könyvek, szakmai szövegek, újságcikkek esetében hatékonyan lehet alkalmazni a villámolvasást. Ezek a szövegek legtöbbször jól strukturáltak, követhetőek és olvasásukkal elsődleges célunk az információszerzés, nem pedig a szórakozás.

Szépirodalmi alkotásoknál, regényeknél, novelláknál azonban teljesen más a helyzet. 

Egy jó regényben elmerülni szeretnénk nem pedig átszaladni rajta. Nem tudjuk értelmezni a szituációkat, nem értjük a visszautalásokat és elsiklunk a karakterjellemzések felett, ha gyorsan olvasunk.

Tapasztalt gyorsolvasók lehet képesek regényeket is sokkal hamarabb elolvasni, de szerintem a villámolvasás levon egy szépirodalmi alkotás élvezeti értékéből, ezért én tényirodalomra korlátozom a technika alkalmazását.

Extra tipp: Gyorsolvasás gyakorlásához használj olyan non-fiction könyvet, amit pár éve már olvastál (önfejlesztő vagy üzleti könyveket tudok ajánlani). A kontextust ismerve a szókinccsel valószínűleg nem lesznek problémáid, mégis szükséged lesz éberségre a szöveg megértéséhez.

Klasszikus zene olvasás közben

Több kutatással is bizonyították, hogy klasszikus zene hallgatása olvasás közben pozitív hatással van mind az olvasás sebességére, mind a szövegértésre. 

A klasszikus zene segít a fókuszálásban, ami gyorsabb olvasási sebességet tesz lehetővé. A gyorsabb olvasási sebesség mellett szöveg nélküli zene hallgatása csökkenti az elkalandozások gyakoriságát, így javítva a szövegértést.

Villámolvasás könyvek

A gyorsolvasás elsajátításának reményében Abby Marks Beale The Complete Idiot’s Guide to Speed Reading című könyvét olvastam el. A szokásos kutatásom mellett a cikkben szereplő gyakorlatok és tippek jelentős része is Abby Marks Beale könyvéből származik.

villámolvasás könyv
Egy minőségi villámolvasás könyv

A megfelelő gyorsolvasás könyv kiválasztásánál számomra fontos szempont volt, hogy ne valami marketinggu közepes minőségű könyvével üssem el az időt. 

A legtöbb hasonló kötet szenzációhajhász, naponta több könyv elolvasását ígéri, fotografikus memóriával és megfordított könyvekkel kábítanak. 

Ezzel szemben Abby Marks Beale tudományosan alátámasztott, gyakran működő technikák sorát mutatja be. Nem mondja, hogy egy tuti gyorsolvasás módszer van, hanem kísérletezésre hív bennünket. Nem ígér óriási eredményeket és nem állítja, hogy a gyorsolvasás mindenféle könyv elolvasására alkalmas.

Úgy érzem nem nyúltam mellé Abby Marks Beale gyorsolvasás könyvével.

Az ideális könyv kiválasztásánál több kötet fülszövegét átolvastam és az alábbi könyvek tűntek még ígéretesnek, bár ezeket a gyorsolvasás könyveket végül nem olvastam el:

A villámolvasás a gyakorlatban nem olyan misztikus, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Megéri gyorsan olvasni?

Röviden: megéri.

Néhány egyszerű gyakorlattal sikerült percenként 100 szóval növelnem az olvasási sebességemet és ez számomra is meglepő volt.

Mégsem nevezném villámolvasásnak ezeket a gyakorlatokat. 

Sokan képesek gyorsabban olvasni ennél. Egy brit kissrác például átlagosan 1000 szó/perc sebességgel olvasva 2 óra alatt fejezett be egy 400 oldalas Harry Potter kötetet. 

Van hová fejlődni, de a kísérlet rendkívül hasznos volt.

Csökkentette a szkepticizmusomat a gyorsolvasással szemben. 

Ha sikerül a megtanult gyakorlatokat beépíteni az olvasási rutinomba, az évente az átlagos sebességű olvasással befejezett kötetek számát akár 4-5 könyvvel is bővítheti. 

Ez pedig évekre elosztva tekintélyes mennyiségű extra kötet elolvasását teszi lehetővé.

A gyorsolvasás működik, de ez sem csodapirula.

Próbáld ki és dobj egy üzenetet milyen eredményeket értél el!


3 thoughts on “Villámolvasás projekt: módszerek és eredmények”

 1. Köszönöm ezt az áttekintő tájékoztatást is!
  Néhány megjegyzés:

  – Jó lenne egy dátum a cikkekhez, mert így például azt sem tudom, hogy egy 2 hetes vagy egy 12 éves cikkhez szólok-e hozzá …

  – A gyorsolvasás egyáltalán nem egyenlő a villámolvasással! (!!)
  Itt a cikkben végig a gyorsolvasásról írsz, de néha villámolvasásnak nevezed, mint például a címben is. A gyorsolvasást mindenki érti, legfeljebb nem kedveli, viszont a villámolvasás nem egy általánosan elfogadott dolog (mármint, hogy bármennyire is működhet-e). Ld. például a https://moly.hu/konyvek/paul-r-scheele-villamolvasas-teljes-elmevel könyv leírását:
  ‘A szerző föltalálta a másodpercenkénti 1 oldalas (!) sebességű „olvasást”. (Valójában az információ elme általi „lefényképezése” és villámgyors feldolgozása történik.)’
  : Ez nem(!) gyorsolvasás.

  Viszont a gyorsolvasáshoz hasznos volt ez a cikk, köszönjük!

  1. Szia Tom!
   Jogos felvetesek.
   Datumot azert vettem le az oldalrol, mert a gonosz Google hatrasorol es kutya sem talal meg egy olyan cikket, aminek kikiserletezesevel 20+orat toltottem.
   Sem a villamolvasas, sem a gyorsolvasas tudomanyosan el nem fogadott fogalmak. Szurkezona mindketto. Szerintem is jobb elnevezes a gyorsolvasas, viszont igy azok az olvasok is ratalalnak a cikkre, akik valami kamu villamolvasa tanfolyamra keresnek.
   Koszi a hozzaszolasodat!
   Atragom erdemes-e valtoztatni a cikken.

 2. Kedves Norbi!
  Tetszett a cikked, de azért egy nagyon fontos kiegészítést szeretnék tenni. Amit írsz, az a gyorsolvasás technikájáról szól, ami nem egyenlő a villámolvasással. A kettő csak annyiban hasonlít egymásra, hogy -akárcsak a hagyományos olvasás- az írott szöveget dolgozza fel. Sok tekintetben ezt a feldolgozó munkát másképp végzi. Csak egy példa, ami viszont nagyon fontos: a gyorsolvasás a részleteken keresztül halad az egész megértése felé, a villámolvasás pedig az egésztől a részletek felé. Ahogyan például egy fotót is nézegetsz. Először nagyvonalakban átlátod az egészet, azután merülsz le a téged érdeklő részletekbe.
  Köszönöm, hogy megemlítetted az én könyvemet is!
  További sikereket kívánok!
  Misi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük