Skip to content

Legjobb hangoskönyvek ingyen: 6 weboldal és app

Hangoskönyvek hallgatása számos előnnyel jár a papírkönyvek olvasásával szemben. Az egyik ilyen előny az egyszerű hozzáférhetőség, amelyet most ingyenes magyar és angol nyelvű források megosztásával szeretnék segíteni.

Sokak szerint a hangoskönyvek hallgatása csalás.

Nem mondhatod el, hogy 30 könyvet olvastál idén, mert valójában nem olvastad el azokat. Ha “meghallgatsz” harminc könyvet, az sokak szerint nem számít olvasásnak.

Van egy értelmezése ennek a felfogásnak, amivel egyetértek.

Hangoskönyveket hallgatni kényelmes és napod üresjárataiba is beillesztheted azokat. Hallgathatsz egy könyvet a buszon zötykölődve, a házimunkát végezve, vagy épp edzés közben. Ha puffernek használod a hangoskönyvek hallgatását, akkor valószínűleg kevesebb ragad meg egy könyvből, mintha figyelmed 100%-át a könyvnek szentelted volna.

Ebben a tekintetben igazat adok az olvasást pártolóknak a hallgatással szemben.

Viszont, ha a papír könyvekhez, vagy elektronikus könyvekhez hasonló hozzáállással ülsz neki egy hangoskönyvnek, akkor ugyanúgy megmarad a kötet mondanivalója.

Ezt már kutatásokkal is bizonyították.

A Gallant Lab hangoskönyveket hallgatók és könyvet olvasók agyhullámait hasonlította össze. Az első eredmények szerint a könyvek hallgatása és olvasása az agy ugyanazon részét stimulálja, így nem jelenthetjük ki, hogy az egyik jobb lenne a másiknál.

Személyesen is tudok kardoskodni a hangoskönyvek mellett.

Nem szeretek átszaladni könyveken azok megértése nélkül, ezért kezdtem el összefoglalókat írni róluk. Részletes jegyzetek írásától és a lényeg megértésétől akkor sem idegenkedem, amikor épp hangoskönyvet hallgatok.

A blog egyik legnépszerűbb könyvösszefoglalóját például úgy írtam, hogy a könyvet sosem olvastam. Hangoskönyvként hallgattam meg A hatalom 48 törvényét, fejhallgatóval a fülemen pedig bőszen jegyzeteltem közben.

A hangoskönyvek hallgatásának előnyei

 • Koncentrálásra késztet: Gyakran elkalandozok nyomtatott könyvek olvasásakor. Utazás közben mások zajongása miatt nem tudok egy nyomtatott könyvre koncentrálni, otthon pedig bármilyen csendet megtörő random nesz képes kizökkenteni. A hangoskönyv egy jó zajszűrős fülessel koncentrálásra késztet.
 • Hatékonyságot növel: Próbálkoztam villámolvasással korábban hagyományos könyveknél, de a szövegértés romlása nélkül egyik menő módszer sem jött be nekem. Hangoskönyveknél úgy tudod növelni a hallgatás sebességét, hogy percre lebontva hamarabb befejezed a hangoskönyvet, mint elolvasod nyomtatott mását, miközben ugyanannyit megértesz belőle.
 • Egyedi élményt ad: A könyvet felolvasó színész, szinkronszínész hangja, hangsúlyozása sokat hozzáad a hangoskönyvek hallagtásához. Azonnal más hangulatba kerülsz, ahogy megszólal kedvenc színészed érces hangja. Különösen, ha a szerző maga olvassa fel kötetét.
 • Könnyen hozzáférhető: Számtalan ingyenes hangoskönyv-forrást találsz az interneten, de a fizetős appok is a nap végén olcsóbbá teszik a hangoskönyvek olvasását egyedi megoldásaikkal (példáué havidíjas modell), mint papírkönyvek vásárlását.

Legjobb hangoskönyvek ingyen

1. A Magyar Elektronikus Könyvtár hangoskönyvei

Magyar Elektronikus Könyvtár hangoskönyvek

A legtöbb olvasásra érdemes hangoskönyvet törvényesen és ingyenesen kétségkívül a Magyar Elektronikus Könyvtár online adtabázisából töltheted le.

Olyan örökérvényű vallási és filozófiai könyvek MP3 verzióját töltheted le magyarul innen, mint például Lao-ce Út és Erény könyvét, Epiktétosz kézikönyvecskéjét, a Kalevalát, vagy éppen a Bibliát.

Ha a kötelező olvasmányokat szeretnéd hangoskönyv formájában meghallgatni, akkor is érdemes körülnézni a MEK kínálatában.

Összességében az elérhető könyvek száma nem túl nagy, de számtalan klasszikus elérhető és a felvételek minősége is sokszor kifogástalan.

Megér egy próbát!

Kedvenc ingyenesen elérhető, magyarul hallgatható hangoskönyveim a Magyar Elektronikus Könyvtárból:

2. VOIZ Hangoskönyvtár

voiz hangoskönyvek

Az elsősorban magyar nyelvű hangoskönyveknél maradva megkerülhetetlen a VOIZ Hangoskönyvtár. Bár ugyan már egy fizetős forrásról van szó, a platformon elérhető kínálat miatt érdemes megfontolni a VOIZ kipróbálását.

Elsősorban önfejlesztő könyvek, pszichológiai kötetek, marketing források terén erős a VOIZ, viszont azokban hiánypótló. Ha valaki nem tud angolul, de mégis szeretne lépést tartani a nemzetközi trendekkel, akkor a VOIZ egy jó megoldásnak tűnik.

Érdemes ugyanakkor figyelembe venni, hogy több könyv csupán összefoglalóként, kivonatként, nem pedig teljes hangoskönyvként érhető el.

Akik szépirodalmi forrásokat vagy young adult regényeket keresnek, azoknak valószínűleg érdemes a lista többi elemére ugrania.

Ha tudsz és szívesen olvasol angolul, akkor is inkább nagyobb adatbázissal bíró hangoskönyv könyvtárakkal érdemes próbálkozni.

A VOIZ összes hangoskönyvét elérheted egy magasabb havidíj (a cikk írásakor 4990 Ft) ellenében, vagy egy alcsonyabb összegért (3990 Ft) havi két könyvet olvashatsz.

Hallgatásra érdemes kötetek, összefoglalók:

3. Youtube hangoskönyvek

Youtube hangoskönyvek

Meglepően sok magyar nyelvű hangoskönyv elérhető ingyenesen a Youtube-on. Bár nem tudom az összes forrás törvényességét ellenőrzni, de feltételezem, hogy az egyébként szigorú youtube copywright rendőrség a mesterséges intelligenciás mindenségével kiszűri a kalózkodókat.

Évek óta elérhető, jelentős hangoskönyv kínálattal rendelkező Youtube-csatornákat, lejátszási listákat linkelek lentebb, viszont érdemes kedvenc címedre, szerződre rákeresni hátha elérhető hangoskönyv formájában a Youtube-on.

Mesékben rendkívül erősek a magyar Youtube hangoskönyvek.

Sokszor a Magyar Elektronikus Könyvtárban meg nem található, új szerzőkre és kötetekre is bukkanhatunk a legnagyobb videómegosztó portált böngészve.

Youtube-csatornák hangoskönyvekkel:

4. Audible

audible hangoskönyvek

Az Audible az Amazon hangoskönyvtára, ami talán a világ legnagyobb hangoskönyvadatbázisával rendelkezik. A fent említett források szinte mindegyike, de az angol címek biztosan elérhetőek az Audible segítségével.

Az Amazonon frissen megjelenő könyvek gyakran hangoskönyv verziójukkal együtt debütálnak, néha rövidesen követi a hangoskönyv a print megjelenést.

Emellett saját produkciós cégként, afféle hangoskönyv-netflixként is működik az Audible.

Az általuk készült hangoskönyv adaptációk Audible Originals néven futnak és olyan szerzőket és címeket tartalmaznak, mint a Harry Potter könyvek, Neil Gaiman kötetei, avgy épp George Orwell 1984-e.

Egy harminc napos próbaidőszak keretében ki lehet próbélni az Audible-t, ami egy ingyenes hangoskönyvet és két Audible Originals foglal magában.

A próbaidőszak után havidíjas rendszerben lehet hozzáférni a könyvekhez. Havonta egy hangoskönyvet biztosan meghallgathatsz így, míg a többi kötet is a papírkönyv töredékéért elérhető.

5. Scribd

scribd hangoskönyvek

A Scribd egy online könyvplatfrom, amit az ingyenes online könyvek cikkben is ajánlottam már, viszont az Amazonnal ellentétben esetükben nem különülnek el élesen a hangoskönyvek az elektronikus könyvektől.

Ugyanazzal a felhaszálóval és előfizetéssel szinte korlátlan mennyiségű könyvhez férhetünk hozzá.

A Scribd esetében jogosan merül fel a kérdés:

 • törvényes ilyen sok könyvet szemtelenül alacsony havidíjért elérhetővé tenni?

A Scribd nem sért jogszabályt, ugyanakkor kijátsza a törvények által nyújtott kiskapukat. Addig nem kerül le egy szerzői jogot sértő könyv a platformról, ameddig a szerzői jog tulajdonosa nem kérelmezi azt.

Így fordulhat elő, hogy más platformokon súlyos dollárokért elérhető címek havidíjas rendszerben olvashatók a Scribden.

Több, mint egymillió cím érhető el a Scribden.

A platform pedig 2007 óta szünet nélkül működik.

A havidíj a cikk írásának pillanatában 11$ volt, ugyanakkor bárki kipróbálhatja azt ingyenesen 30 nap erejéig.

Ha a linkemmel regisztrálsz, akkor 60 napos ingyenes próbaidőszakot kapsz, illetve én is kapok 30 napot ingyen.

Kedvenc hangoskönyveim a Scribd-en:

6. Spotify hangoskönyvek

spotify hangoskönyvek

A Spotify 2022 szeptemberében jelentette be, hogy a zenék és podcastok után a hangoskönyvek piacát is meghódítja.

Kezdésként 300.000 hangoskönyv címet tettek elérhetővé az Egyesült Államokban.

Bár valószínűleg nem kapunk ingyenes hangoskönyveket a Spotifytól korlátlan mennyiségben a jövőben sem, azonban jelenleg is találhatunk olyan lejátszási listákat a Spotify-on, ahol akár magyar hangoskönyveket is hallgathatunk jó minőségben.

Spotify hangoskönyvlisták:

Remélem találtál új ötleteket hangoskönyvek beszerzéséhez!

Ha van olyan forrás, amit ismersz, de nem találtál meg a cikkben, azt ne félj hozzászólásként tudtunkra juttatni.

2 thoughts on “Legjobb hangoskönyvek ingyen: 6 weboldal és app”

 1. Kedves Norbi!

  Nagyon köszönöm a hírlevelet, mindig sok hasznos infót kapok Tőled.
  A Spotify nem tudom a lejátszani sebességet gyorsítani. Kerestem a beállítások an, de nem találtam.
  Van erre ötleted?
  Tőled tanultam a gyorsítást a yutubon, woizon, amit már nagyon megszoktam és kedvelek.
  Előre is nagyon köszönöm a segitsegedet, és további szép hétvégét, sikereket kívánok Neked!
  Ilona

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük