Skip to content

Újhullámos önfejlesztés: ha eleged van a sikermantrából

újhullámos önfejlesztés

A napokban az egyik kedvenc írómat, Neil Gaimant interjúvolta meg podcastjában Tim Ferriss. Egy könyvesbolt mellett sétáltam el a beszélgetést hallgatva, ahol egy távoli polcon megpillantottam Tim Ferriss legújabb könyvét, Ryan Holiday kötetével karöltve. Mindkét könyvet olvastam és mindkettő olyan tippekkel szolgált amiknek a mindennapokban is hasznát veszem. Ryan Holiday nélkül talán sosem fedeztem volna fel a sztoikus filozófusokat, míg Tim könyveiben leírtak nélkül sok online eszközzel és étkezési praktikával lennék szegényebb. Ekkor fogalmazódott meg bennem a kérdés:

Miben mások ezek a fiatal szerzők, mint a 70-es évek klasszikusai? Hogyan szoríthatták le a polcokról Napoleon Hillt vagy épp Dale Carnegie-t?

A 4 órás munkahét óta Tim Ferriss több sikerkönyvvel is előrukkolt, míg Ryan Holiday újdonságai szépen lassan megelőzték a mentorának, Robert Greene-nek a köteteit is. A két szerző munkái folyamatosan ostromolják a New York Times Bestseller listáját, könyveik itthon is elférnek a kirakatokban. Hogyan lett ilyen sikeres a két fiatal író az önfejlesztő könyvek telített piacán? Választ adtak azokra a kérdésekre, amit az elődeik kifelejtettek köteteikből.

Mi a gond a klasszikusokkal?

Sok önfejlesztő könyvet olvasok, azonban alaposan megválogatom a kezembe kerülő műveket. Napoleon Hill és Dale Carnegie könyveit bár az impozáns ajánlások és milliós eladási számok miatt kezdtem el olvasni, azonban a mély mondanivaló miatt olvasom újra és újra. Az önfejlesztő könyvek hőskorának szerzői a hozzám hasonló fiataloknak felbecsülhetetlen tippeket adtak, tanácsaik azonban leginkább a soft skillek fejlesztésére korlátozódnak. Koruk ultrasikeres embereit tanulmányozták és a tanultakat saját tapasztalataikkal vegyítve az élet számtalan helyzetére alkalmazható köteteket írtak. A klasszikusok olvasása közben újra és újra felmerült bennem a kérdés:

Hogy fogom én ezt a rengeteg tanácsot beépíteni a mindennapjaimba?

  • Általában sehogy sem sikerült.

A klasszikusok szemléletformálóak, azonban egy idő után úgy éreztem, hogy túlságosan karrierközpontú tanácsokat adnak és közben elsiklanak a belső értékek fölött. Sőt! A belső értékeket vagy a barátokat csupán eszközként kezelik a végső cél, a siker eléréséhez. Mindezeken túl Carnegie és Napoleon Hill tanácsai sokszor túl általánosak:

Légy kitartó! Szerezz egy mentort! Gyakorold az önszuggessziót!

A self-help legendás alakja Tony Robbins egy másik, sokkal közvetlenebb módon közelíti meg az önfejlesztést. A kis embernek szeretne segíteni és túllép a sikermantrán. Nem értékesítőt, gazdagokat, vagy hataloméhes fiatalokat képez, hanem embereket. A Tony Robbins könyveket olvasva úgy érzed, mintha képes lennél a hátadra venni a világot, majd nemes egyszerűséggel elszaladni vele.

Felspanol és cselekvésre késztet, ami több, mint amire a legtöbb hasonló könyv képes. Talán ez az a hatás, ami miatt olyan sikeresek a guru szemináriumai. Persze húzódik némi ellentmondás a kis embereknek szóló mondanivaló és a több ezer dolláros szemináriumárak között. Ettől eltekintve Tonny Robbins könyvei több gyakorlati tanácsot is tartalmaznak, azonban főként a cselekvésre késztetés az igazi céljuk.

  • Mit csinálj, ha nem mindenáron a siker elérése a célod?
  • Mit csinálj, ha csak egyszerűen nem szeretnél egy megalomániás gyökér lenni?
  • És mit csinálj ha már értél el sikereket, de nem tudod hogyan tovább?

Ryan Holiday: ego, siker, kiégés

A kapcsolati hálód szélesítésére és alapvető motiválásra épülő önfejlesztő kötetek ezekre a kérdésekre nem tudtak választ adni. Az újhullámos önfejlesztő könyvek pedig pontosan ezt az űrt hivatottak betölteni, ezért is olyan népszerűek Ryan Holiday könyvei a Szilikon-völgyben, vagy épp az élsportolók között.

Ego, siker, kiégés. Zavarbaejtő témákról ír, miközben történelmi példákat kever napjaink ideáival. Holiday nem csak gondolkodik, filozofál, hanem gyakorlati tanácsokat is ad. Vegyük például az egyik kedvenc Holiday-tippemet, amelyről több könyvben is ír.

Ryan Holiday

A vászon stratégia

Ryan személyi asszisztensként kezdte karrierjét Hollywoodban. Hogyan lehet asszisztensként sikereket elérni? A 19 éves fiatal több tanácsot is kapott, a legjobban az alábbi gondolat fogta meg:

  • Dolgozz úgy, hogy másokat pozitív színben tüntess fel!

Bár első pillantásra jó tanácsnak tűnt, azonban egy lényeges elem hiányzott a képletből: az asszisztens, maga Holiday.

Hosszú távon mások karrierjét biztosan nagyban segítené asszisztensként a tipp megfogadásával, azonban ő maga csupán egy helyben toporogna. A fenti tanács helyett egy sokkal jobb alternatívát talált az író:

  • Találj vásznakat, amelyekre mások festhetnek!

Az ókori Róma szemléletesen példázza Holiday mire gondolt. A tehetős rómaiak pártfogoltakat vettek szárnyaik alá, akik utat törtek nekik a tömegben. Ezek a pártfogoltak gyakran tehetséges költők, írók, filozófusok voltak, akik a koszt-kvártélyért cserébe megbízóik kapcsolataiból is előnyt kovácsoltak. Amellett, hogy utat törtek a tömegben, ők voltak azok akik meghatározták az út irányát is.

Hogyan lehet ezt a hétköznapokra átültetni?

Ne csak azon munkálkodj, hogy jó színben tüntesd fel a körülötted lévőket, hanem törekedj arra, hogy jobbá is váljanak. Nyújts inspirációt számukra, találd meg a hibás fogaskerekeket a folyamataikban, tedd hatékonyabbá a munkájukat. Mert aki utat tör alakítja az út irányát is.

Tim Ferriss: sablonok, eszközök, praktikák

Míg Ryan Holiday erkölcsi útmutatásokkal szolgál, addig Tim Ferris inkább a gyakorlati tanácsokra fekteti a hangsúlyt könyveiben. A 4 órás munkahétben találkozhattunk először használatra kész sablonjaival, konkrét tippjeivel és online eszközök hadát felvonultató gyűjteményével. Gyakorlatiasságával Tim úttörő volt az önfejlesztő könyvek piacán.

Tim Ferriss

Több bestseller publikálása mellett podcastjában különböző területeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeket interjúvol meg. Vendégként fogadta már Arnold Schwarzeneggert, Casey Neistat-ot és személyesen Tony Robbinst is. Legújabb könyvében, a Titánok eszköztárában Tim túllépett kutatómunkáján és saját tanácsain alapuló javaslatokon és az évek során meginterjúvolt kivételes emberek tippjeit, eszközeit, rutinjait gyűjtötte össze. Ketogén diéta, meditáció, naplóírás, vagy regeneráció szaunával. Ilyen és ehhez hasonló témák kerülnek elő a Titánok eszköztárában.

Szakkönyvek, kutatások

Az újhullámos szerzők köteteikkel nagy lépést tettek a mellébeszélés-mentes önfejlesztésért. Kutatásokból merítenek ihletet könyvükhöz, amelyet hétköznapi vagy épp ókori történetekkel foglalnak keretbe. Nem titkolják el a felhasznált irodalom és idézett kutatás forrását sem, így mi is eljuthatunk a gondolat csírájához.

Napjaink több népszerű önfejlesztő kötetének szerzője is szüntelenül hivatkozik pszichológusok, szociológusok és közgazdászok publikációira. Ezek a művek általában egy élethossznyi kutatás tömör, érthető kivonatai. Így jutottam el Robert B. Cialdini befolyásolást vizsgáló kutatásáiig, és Daniel Kahnemann döntéseink hátteréről írt életművéhez.

A történelmi kontextust és morális tanmeséket mind Ryan Holiday, mind Tim Ferriss a sztoikus gondolkodóktól kölcsönzik. Ryan könyveiben több ízben is a sztoikus tanításokat bújtatja hétköznapi köntösbe, míg Tim az elejtett egy-két sztoikus idézet mellett képes volt Seneca leveleit egy kötetbe összefogni, illusztrálni és kiadni.

Mellébeszélés-mentes önfejlesztés

Az újhullámos önfejlesztés nem csak a jelen és közelmúlt sikeres üzletembereit, élsportólóit tanulmányozza, hanem távolabb tekint, miközben felhasználja az aktuális tudományos kísérletek tanulságait. John D. Rockefeller és Henry Ford mellett egyre többet tudunk meg Marcus Aureliusról, Catoról és Senecáról.

Az új könyvek azonban nem új témát, hanem másik szemléletmódot hoztak el.

Több gyakorlati tanács és erkölcsi tépelődés, míg kevesebb motivációs tanmese és sikertörténet jellemzi az új korszakot. Kiszorítja-e Tim és Ryan a polcokról a klasszikusokat? Nem. Nem is ez a céljuk. Az önfejlesztés egy meg nem írt szeletére vetették rá magukat és sikeresen írnak róla azóta is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük