Skip to content

Így használd a Feynman-technikát tanulásod felgyorsítására

Egy napod van a vizsgáig és még ki sem nyitottad a 200 oldalas tankönyvet. Tanárod egy-két sejtelmes megjegyzése miatt tudod nagyjából milyen kérdésekre számíthatsz, de nem tudod hol kezd a tanulást. Végül átnyálazod az egész könyvet, kiírod a fogalmakat és bemagolsz annyit, amennyire időd és energiád van. Csak néhány definíció maradt meg, de reméled jó tételt húzol. Ismerős szituáció?

Lehet ezt máshogy is csinálni. Míg a mit tanuljunk meg dilemma legtöbb vizsgaszituációban egyértelmű, azonban az évek során senki sem adott választ a sokkal fontosabb kérdésre: hogyan érdemes tanulni. Több olyan tanulási módszer van, amely gyorsabb tanulást, a tanultak hosszú távú memóriába való beépülését segítik elő.

A cikk Richard Feynman Nobel-díjas fizikusról elnevezett technika hátteréről, előnyeiről és a módszer használatának pontos lépéseiről szól. Ha könnyen elfelejted a megtanultakat, sokáig tart fogalmak elsajátítása és felkészülés után sem érzed magabiztosnak magadat, akkor a Feynman technika alkalmazása megoldást jelenthet számodra.

Mi a Feynman-technika?

A Feynman módszer új fogalmak gyors megtanulását és felidézését segíti azok egyszerű, sallangmentes elmagyarázásával.

Amit nem tudsz egyszerűen elmagyarázni, azt nem is érted.

Albert Einstein

Einstein gondolatmenetét megfordítva pedig, ha meg akarsz érteni valamit, próbáld meg elmagyarázni. Erről szól a Feynman-technika.

A magolás az egyik legkárosabb tanulási módszer, rövid határidős vizsgákra való felkészüléshez mégis sokan használják. A Feynman-technika nem csak a megtanultak napokkal későbbi felidézésében, hanem a tanultak jobb megértésében is segíthet. A technikát használhatod, hogy:

  • megérts fogalmakat, amiket eddig nem igazán fogtál fel
  • emlékezz fogalmakra, amiket bár megértettél, de nem tudod felidézni amikor szükséged lenne rájuk (például egy vizsgán)
  • hatékonyan tanulj vizsgákra

A technika háttere

A tanulási módszer a Nobel-díjas fizikusról, Richard Feynmanról kapta a nevét. Feynman olyan tanár volt, aki bonyolult fizikai és matematikai koncepciókat laikusok számára is érthetően tudott elmagyarázni. Magyarázatai mindig egyszerűek, lényegretörőek voltak. TV műsorok, konferenciák rendszeres vendégeként a katedrán túl is sokat tett a természettudományok népszerűsítéséért.

A módszert még a Princetoni Egyetemen a vizsgákra készülve fejlesztette ki Feynman. A számonkérések közeledtével fogott egy jegyzetfüzetet és nagy betűkkel ráírta: Dolgok, amiket nem tudok.

Ennek a füzetnek az egyes oldalaira a számára ismeretlen vagy homályos fizikai fogalmakat írta fel, majd a lehető legegyszerűbb formában írt hozzájuk magyarázatokat. A később közkedvelt tanár ezzel bizonyította, hogy valóban érti a tananyagot és a tanultak felidézését is egyszerűbbé tette a Feynman-jegyzettel.

A Feynman-technika lépései

1. Írd fel a fogalom nevét!

Fogj egy lapot és írd fel a lap tetejére a fogalmat, amit meg szeretnél tanulni. Habár a technikát Feynmanról nevezték el, nem csak matematikai szabályok megtanulására alkalmas. Használhatod történelmi események mélyebb megértéséhez, a Brezsnyev-doktrina értelmezéséhez vagy épp a szecesszió jellemzőinek memorizálásához.

2. Magyarázd el a saját szavaiddal!

Szakadj el a jegyzeteidtől, csukd be a könyvet és próbáld meg egyszerű tőmondatokkal elmagyarázni a fogalom lényegét. Képzeld el, hogy az ötéves önmagad ül veled szemben. Neki kell elmagyaráznod a soros és a párhuzamos kapcsolás közötti különbséget.

3. Ellenőrizd a gondolatmenetedet!

Kihagyott a magyarázatod egy kulcsfontosságú elemet, amely szükséges a fogalom értelmezéséhez? Vannak még ködös részei a gondolatmenetednek? Ezeket a részeket kell átnézned, kiegészítened és jobban a fejedbe vésned. Vedd elő a jegyzeteidet és frissítsd fel a tudásodat.

4. Egyszerűsíts!

Ha a magyarázatod során bárhol használtál bonyolult nyelvezetet, laikusok számára nehezen értelmezhető kifejezéseket, akkor ezeket a részeket fogalmazd át. A magyarázatod a témáról előzetes tudással nem rendelkezőknek is érthető kell, hogy legyen.

feynman-technika

Hogyan segít a módszer számonkérésnél?

Mindez jól hangzik, de felelésnél bizonyítanunk kell a tudásunkat, amihez nagyszerűen működnek a bonyolult szakkifejezések és a többszörösen összetett mondatok.

Miért használnánk a Feynman-technikát?

Ez egy tanulási módszer, amely a belső párbeszédedre és az otthoni felkészülésre korlátozódik. Számonkérésnél úgy adod elő a megtanultakat, ahogy szeretnéd. Ha a tanár a többsoros definíciókat kedveli, akkor a módszernek hála képes leszel azt visszamondani, de érteni is fogod a fogalom lényegét és alkotóelemeit.

A Feynman-technika egy nagyszerű módszer, hogy célorientáltan sajátíts el ismereteket, feltárd a hiányosságaidat és később is fel tudd idézni a megtanultakat. Érdemes egy próbát tenni vele!


3 thoughts on “Így használd a Feynman-technikát tanulásod felgyorsítására”

  1. Feynman technikája az én saját tapasztalatom szerint is zseniális. Nemcsak tanulásnál, hanem a vezetői munkában is nagyon hasznos. Sajnos kevés vezető gondolkodik azon, hogy tudja gondolatait, üzeneteit egyszerűen átadni a munkatársainak. A környezetvédelemnek is ezt tartom a legnagyobb hibájának. Mindent tudnak miért fogunk kipusztulni, de nem gondolkodnak azon, hogy lehetne ezt a legegyszerűbben megérteni a lakossággal.
    Örülök, hogy a Feynman technikát ilyen szemléletesen bemutatta. Másnak is fogom ajánlani!
    Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük