Skip to content

Az önbecsülés 6 alappillére – Nathaniel Branden

Érezted valamikor, hogy te ehhez kevés vagy? Csak egy imposztor, aki csak tetteti, hogy valójában érti is azt, amit épp csinál? Beszéljünk sportról, az állásunkról vagy nyári fesztiválon a sátor összeszereléséről, biztos vagyok benne, hogy valamennyien átéltük ezt az érzést. A jelenség mögött legtöbbször nem a valóság, hanem a fejünkben saját magunkról alkotott kép áll.

Nathaniel Branden pszichológus kimerítő részletességgel írt könyvet részben a fenti kérdéseket célozva, részben pedig belső vívódásainkat célkeresztbe állítva. Az önbecsülés 6 alappillére című könyv nagy hatással volt rám, ezért érdemesnek tartom az abban foglalt megállapításokról, tanácsokról és gyakorlatokról való további gondolkodást.

Ha érezted magad valaha bizonytalannak és szörnyűen érezted magad miatta, akkor tarts velem egy témába vágó könyv feldolgozására!

Az önbecsülés 6 alappillére

Mi is az önbecsülés? Az önbecsülés a képességeinkben lévő magabiztosságot jelenti. Az önbecsülés egy alapvető emberi szükséglet. Magabiztosságot jelent abban, hogy gondolkodunk, megálljuk a helyünket és sikeresek leszünk. Az önbecsülés több mint egy érzelem, mivel erősen kapcsolódik a motivációhoz.

A tetteink befolyásolják az önbecsülésünket, az önbecsülésünk pedig nagyban hat a tetteinkre, így egy örökös körforgásban élünk. Ha fontos számunkra, hogy mit és hogyan teszünk, akkor az önbecsülésnek is központi helyet kell elfoglalnia a gondolatainkban.

Az egészséges önbecsülés ismérvei:

 • racionalitás
 • kreativitás
 • rugalmasság
 • együttműködő-képesség

Az alacsony önbecsülés jelei/hatásai:

 • túlzott irányítás iránti vágy
 • félelem

Érzelmek

Az önbecsülés nemcsak a gondolatainkhoz, tetteinkhez, hanem az érzelmeinkhez is erősen kapcsolódik. A kevés önbecsüléssel rendelkező személy nem tud igazán boldog lenni, mert folyton úgy érzi, hogy ezt ő nem érdemli meg. Az önbecsülés hiánya gyakran párosul a szeretet hiányával is a szerző szerint, mivel szükségünk van valamennyi önszeretetre ahhoz, hogy másokat is őszintén tudjunk szeretni.

Túl sok önbecsülés

Az önbecsülés elvárásokat teremt. Ha egészséges önbecsüléssel rendelkezünk, akkor létezik a fejünkben egy kép magunkról, arról, hogy milyenek vagyunk és milyenek szeretnénk lenni.

Sok tulajdonságból kell az optimumra törekednünk, sok erényünk túlzott mértéke visszaüthet (pl. túlzott magabiztosság), de az önbecsülés nem ilyen.

Nincs olyan, hogy túl sok önbecsülés, mint ahogy nincs túl erős immunrendszer sem. Csak kevés és elegendő önbecsülés létezik.

Ha valakinek nincs elég önbecsülése, akkor semmi sem tűnik megfelelőnek számára. Mindig egy újabb előléptetést, mindig egy újabb kocsit, nagyobb házat szeretne.

Az Egyesült Államokban elég hamar teret hódító információs gazdaság új igényeket teremtett a pszichológiai innovációk terén. A fogyasztói társadalom és a minden eddiginél nagyobb szabadság hatalmas terhet rótt és ró az emberekre. A mai világban nincs egy egyértelmű vonalvezető, ezért is fontos az önbecsülés.

Az önbecsülés fajtái

1. Képességeinkbe vetett hit

Az önbecsülés egyik lényeges eleme, hogy hinnünk kell az elménk ítélőképességében, a képességeinkben és a döntéseinkben. Hinnünk kell, hogy képesek vagyunk megtanulni mindazt, ami szükséges a sikerhez, amikor tudjuk, hogy a siker korántsem biztos.

A képességeinkbe vetett hit azt jelenti, hogy a legjobb formánkat nyújtjuk és bízunk benne, hogy ez elég lesz, mivel a többi tényező már tőlünk független.

2. Önérzet

Az önérzet nem feltétlenül kapcsolódik a döntéseinkhez, képességeinkhez. Az önérzetes személy az örömöt és a kiteljesedést születési jogának tekinti. Az önérzet a magabiztosság abban, hogy megérdemeljük mások tiszteletét és megbecsülését.

Hogyan néz ki az önbecsülés?

Az önbecsülés számtalan módon megmutatkozik:

 • beszédmódban
 • az elért eredményekről való beszédben
 • a kritikára való nyitottságban
 • a kíváncsiságban az új megismerése iránt
 • a rugalmasságban a váratlan események megoldását tekintve
 • a stresszhelyzetben tanúsított nyugalomban

Az önbecsülés hiányának is szemmel látható jelei vannak:

 • a félelem irányítja a tetteinket
 • inkább szeretnénk a fájdalmat elkerülni, mint a boldogságot megtapasztalni

Pseudo önbecsülés

Az önbecsülés egy nagyon értékes tulajdonság, ezt sokan tudják és szeretnének magabiztosnak látszani, még ha nem is azok, így egy ál-önbecsülést kialakítani. A népszerűség, az anyagiak halmozása és más emberek manipulálása mind az önbecsülés hiányát próbálják elfedni egy hamis imázs felépítésével.

Mit kell tennünk az önbecsülés növeléséért?

Egy belső tulajdonságról beszélve, az önbecsülés attól függ mit gondolunk magunkról, mindezt pedig tetteink is befolyásolják, így tudatosan tudjuk növelni az önbecsülésünket.

Valójában a tudatosság, az önbecsülés létezésének elismerése már segítheti ezt a folyamatot. A támogató környezet is kritikus fontosságú. Az önbecsülés azonban nem az egyik napról a másikra változó tulajdonságunk: kis lépésekben kell gondolkodni.

Az önbecsülés 6 alaptörvénye:

 • A tudatosság gyakorlata
 • Az önelfogadás gyakorlata
 • A felelősségvállalás gyakorlata
 • A magabiztosság gyakorlata
 • A céltudatosság gyakorlata
 • A személyes integritás gyakorlata

Nathanial branden könyv

1. A tudatosság gyakorlata

Az elménk a legalapvetőbb eszközünk a túléléshez, ugyanakkor nem vagyunk egyenlők a képességeinkkel és az intelligenciánkkal. A tudatosság nem a képességet, hanem a tettet helyezi a középpontba. Nem szabad csak gondolkodni, a tudatosságnak a tettekben kell megmutatkoznia.

A tudatosság azt feltételezi, hogy képesek vagyunk a saját érzelmeinkből is tanulni. A tudatosság egy aktív elmét igényel, ami a következő esetekben nyilvánul meg:

 • a pillanat élvezete, a jelenlét szerepe
 • tények, vélemények és érzelmek megkülönböztetése
 • a visszajelzése iránti igény
 • saját hibáink észrevétele és kijavítása
 • a valódi értékeink ismerete

A tudatosság gyakorlásának egyik erőteljes eszköze a gyakori és megfelelő kérdések feltevése:

 • Ha ezt teszem, akkor mi fog történni?

Mondatkiegészítős gyakorlatok

Mind a hat pillérhez mondatkiegészítős gyakorlatokat mellékelt a pszichológus szerző, amely a bennünk mélyen rejtőző összefüggésekre szeretnének rávilágítani, illetve tudatosítani bennünk azokat. A mondatkiegészítős gyakorlatok lényege, hogy minden egyes alappillérhez tartoznak befejezetlen mondatok, amiket minimum hatféle módon szükséges kiegészíteni.

A gyakorlatokat gyorsan, zsigerből kell kiviteleznünk. Minden egyes pillér max 5 percet vehet igénybe naponta és ezt egy hétig szükséges folytatni a megfelelő eredmény érdekében.

A tudatosság esetében a következő mondatok kiegészítését ajánlja Nathanial Branden:

 • Tudatosan élni számomra azt jelenti, hogy…
 • Ha tudatosabban állok az emberekhez, akkor…
 • Ha 5%-al több tudatosságot viszek a legfontosabb kapcsolataimba, akkor…

A mondatkiegészítős gyakorlatok éppen a tudatosság miatt lehetnek megfelelő eszközök az önbecsülés fejlesztésére. Hajlamosak vagyunk átszaladni egy könyvön, meghallgatni a tanácsokat, egy kis motivációs löketet szerezni belőlük, majd az egészet kidobni az ablakon. A könyvben szereplő gyakorlatokkal ne tegyük ezt, mivel a kívánt hatást nem az olvasás, hanem az olvasottak saját életünkre való alkalmazása okozza.

Az összefoglalóban próbálok a könyvben szereplő gyakorlatokból néhányat megosztani, de ha ezek a gyakorlatok részletesebben érdekelnek, akkor mindenképp ajánlom a könyv elolvasását.

2. Az önelfogadás gyakorlata

Az önelfogadáshoz tudatosítanunk kell: magunkért létezünk és magunkért mi vagyunk a felelősek. Saját magunk elfogadása akkor lehetséges, ha elfogadjuk az érzelmeinket, tudatában vagyunk gondolatainknak, de nem engedjük, hogy azok irányítsanak bennünket.

Az önmegerősítés egy egészséges önbecsüléssel rendelkező személy eszköztárában helyet kell hogy kapjon. Önmegerősítésről beszélünk a következő esetekben:

 • kiállunk magunkért
 • tudatában vagyunk gondolatainknak, még ha azok negatívak is

A szokásos mondatkiegészítős gyakorlat mellé Nathanial Branden egy újabb gyakorlatot javasol.

Az önelfogadás gyakorlásaként nézz egy tükörbe, fókuszálj magadra és ismételd el hangosan:

Teljes mértékben elfogadom magam!

Elfogadni nem egyet jelent a kedveléssel. El tudjuk fogadni magunkat a hibáinkkal együtt is és ha így teszünk, akkor még motiváltabbak leszünk a változtatásra. Az elfogadás a változás első lépése.

Mondatkiegészítős gyakorlatok

 • Az önelfogadás számomra azt jelenti, hogy…
 • Ha elfogadóbb lennék a …-ról való gondolataimról, akkor…

3. A felelősségvállalás gyakorlata

A felelősségvállalást taglalva fontos tisztázni, hogy nem minden esetben szükséges az. Ha egy dolog, esemény felett nincs kontrollunk, érdemben nem tudjuk befolyásolni azt, akkor ne vállaljunk érte felelősséget. A felelősségvállalás biztonságot ébreszt másokban, ezért ne legyünk olyan kegyetlenek, hogy hamis ígéretekkel kecsegtetjük őket.

A másik végletet is tudatosítanunk kell magunkban. Ha egy dolog csak tőlünk függ, akkor teljes felelősséget kell vállalnunk érte és el kell fogadnunk, hogy senki sem fog a segítségünkre sietni, ha elcsesszük azt.

Mondatkiegészítős gyakorlatok

 • A felelősségvállalás számomra azt jelenti, hogy…
 • Amikor kerülöm a felelősségvállalást, akkor…

4. A magabiztosság gyakorlata

 1. Állj ki magadért!
 2. Legyél valódi és eredeti!
 3. Kérdezz! Kérdőjelezz meg minden!
 4. Higgy benne, hogy az ötleteid és az eredményeid fontosak!

A szerző szerint, ha nem teszed meg ezeket az egyszerű lépéseket, akkor nagy a valószínűsége, hogy csupán valaki más történetében vagy egy jelentéktelen mellékszereplő. Ha Nathaniel Branden javaslatát megfogadjuk, akkor senkit sem tisztelhetünk túlságosan. A magabiztossághoz hozzátartozik egy kis szemtelenség is.

5. A céltudatosság gyakorlata

Mi a céltudatosság ellentettje? Cél nélkül, a véletlenek sodrásának engedve élni. Erről szeretne lebeszélni a szerző. Szerinte a cél nélküli lét, egy reaktív életet eredményez. Ha nincsenek céljaid, akkor nem is tudod elérni azokat. Mit fogsz sikernek nevezni?

Tedd fel magadnak a kérdést: Mit akarsz elérni?

Most ne gyermeteg álmokra gondolj, hanem reális, mégis kellően nagynak tűnő célokra.

Gondolkodj! Tervezz! Tedd ezt hosszú távon!

Kövesd a következő lépéseket a nagyobb mértékű céltudatosság érdekében:

 1. Vállalj felelősséget a saját céljaid kitűzéséért!
 2. Ismerd fel milyen lépéseket szükséges megtenned a célod eléréséért!
 3. Folyamatosan figyeld meg a viselkedésed, hogy az összhangban van-e a céljaiddal!
 4. Figyelj oda a tetteid következményére! Hogyan befolyásolják a céljaid elérését?

A célok kitűzése fontos, de nem szabad itt megállnod. Ha nem csinálsz semmit, akkor semmi sem fog történni.

önvecsülés

6. A személyes integritás gyakorlata

Elég sután lehet a hatodik pillért lefordítani, de annál nagyobb a jelentősége. A személyes integritás lényegében az értékeinkhez való hűséget jelenti. Minél inkább az általunk felállított elvek szerint éljük az életünket, annál több lesz az önbecsülésünk.

A személyes integritást a mindennapi kis tettek befolyásolják igazán. Hogyan bírkózunk meg a kihívásokkal? Talán könnyebb a kevésbé göröngyös utat választani ma, de ha ez összeütközik az értékeinkkel, akkor lehet nem is olyan jó döntés az önbecsülésünre nézve.

Az önbecsülést befolyásoló külső tényezők

Az önbecsülés 6 pillére, törvénye elsősorban a saját gondolkodásunkat próbálja befolyásolni, azonban akármennyire vagyunk tudatosak mindig hatással vannak ránk mások is,mivel társas lények vgauynk. A könyv a környezetünk önbecsülésre gyakorolt hatásával is foglalkozik.

Szülők

A gyerekek önbecsülését lehet a leginkább formálni, ezért is van olyan fontos szerepük a szülőknek. Hihetetlen, hogy milyen nagy jelentőséggel vannak a szülők a gyerekük személyiségének egészséges fejlődéséért, a megfelelő önbecsülésük kialakulásáért.

A szerző szerint a legfontosabb szabály a szülők számára, hogy a szeretetet nem szabad a teljesítményhez kötni. Ez folyamatos egészségtelen elvárásokat teremt, amihez ha nem tud felnőni a gyerek, akkor úgy érzi kicsúszik a lába alól a talaj.

Sportoknál gyakran fordul elő a szeretet teljesítményehez való kapcsolása. Az, hogy egy szülő atletikus volt, esetleg klasszis valamilyen sportágban az nem jelenti automatikusan, hogy a csemete is az lesz. El kell fogadni mindezt, csak akkor lehetséges, hogy egészségesen fejlődjön a gyerek.

A dícséret módjának is óriási szerepe van az önbecsülés kialakításában.

A könyvtárban a könyveket helyére pakoló  gyereket többféleképp is lehet biztatni:

 • Rossz példa: Nagyszerű munkát végeztél!
 • Jó példa: A könyvek most a helyükön vannak, így egyszerűbb lesz a gyerekeknek, hogy megtalálják a kedvenc könyvüket. Köszönöm!

A megfelelő kritika gyakorlása is lényeges az önbecsülés kialakításakor. Ha a kritizálás során megsértjük valaki önbecsülséért, akkor valószínűbb, hogy máskor is látjuk a nem kívánt viselkedést (csakazértis).

Tanárok

A szülők után a tanárok töltik a legtöbb időt a fejlődésben lévő gyerekekkel. Nathaniel Branden kiemeli a tanárok szerepét és a munkájuk veszélyét is. Véleménye szerint sok tanár maga is önbecsülési problémákkal küszködik, illetve sokan nincsenek felkészülve a tanári pályára, ami negatívan hathat a gyerekekre.

Minden gyerekben van valami értékes. A tanárok feladata az, hogy ezt megtalálják, nem pedig az, hogy folyamatosan emlékeztessék a gyerekeket arra, miben tehetségtelenek.

A szerző szerint csak akkor lehet sikeres egy tanár a tanítványai önbecsülésének fejlesztésében, ha maga is rendelkezik azzal.

Munkavállalók – Vállalatok

Az formális oktatás keretein túl is fontos szerepe van az önbecsülést támogató környezetnek. Bizonyították, hogy a nagyobb önbecsüléssel rendelkező munkavállalók jobban teljesítenek, így a cégek érdeke is egy olyan környezet kialakítása, amely támogatja a kreativitást és az innovációt, segíti a munkavállalók kiteljesedését.

Egy önbecsülést támogató környezetben az emberek:

 • elismertnek érzik magukat
 • építő jellegű kritikát kapnak
 • az ötleteiket támogatják
 • hozzáféréssel rendelkeznek az információkhoz
 • tanulását támogatják

Vezető, CEO,Elnök

Ha valaki egy nála nagyobb dolgot szeretne létrehozni, akkor saját magánál jobb emberekkel kell körülvennie magát. Ha egy vezérigazgató egy sikeres vállalatot szeretne, akkor saját magánál okosabb, képzettebb embereket, jobb szakembereket kell alkalmaznia.

Ahhoz, hogy ezt a vezető megtegye szükség van egy egészséges önbecsülésre. Ha megfelelő tisztelettel viszonyul ezekhez az emberekhez, akkor ők is úgy fognak hozzá és a tisztelet szervezeti kultúrává válik.

Az önbecsülés lépései

1. Lustaság

Határozott késztetést érzünk rá, hogy minden olyan cselekvést kerüljünk, ami kimozdít a komfortzónánkból. Ha megragadunk ezen a szinten, az nagyban roncsolja az önbecsülésünket.

2. Kis lépések

Már egy kis haladás is képes növelni az önbecsülésünket. Ha le szeretnénk ugrani edzeni, már az is segít ha felhúzzuk a futócipőt.

3. Nagyobb feladatok

A kis lépések segítségével már lejutottunk edzeni. Még mindig félünk,de már ott vagyunk és haladunk a célunk felé.

4. Komplex feladatok

Az előző lépések segítségével elég magabiztosságra tettünk szert, hogy megostromoljuk a nagyobb kihívásokat is.

Záró gondolatok az önbecsülés könyvéről

Az önbecsülés 6 alaptörvénye mögött (mint az önfejlesztő könyvek többsége mögött) érezni a masszív kutatómunkát. Jól fel van építve a könyv és nagyszerű mondanivalója van. A mondatkiegészítős gyakorlatokkal szerintem a szerző egy kicsit túllőtt a célon. Túl sok és nem feltétlenül hasznos gyakorlattal egészítette ki az egyébként élvezhető fejezeteket. Az önreflexiónak sokkal jobb formái is vannak szerintem (irányított meditáció például).

Néhány helyen túl evidens dolgokat magyaráz  Branden. A hat alaptörvény leírása kifejezetten izgalmas, azonban a könyv második része számomra felejthető volt.

Az önbecsülésről, belső értékekről és belső vívódásainkról kevés ilyen jól összeszedett, kutatómunkával alátámasztott, szakember (pszichológus) által írt könyvet találhatunk. Mindenkinek ajánlom Nathanial Branden – Az önbecsülés 6 alappillére című könyvét.

Te mit gondolsz a könyvről? És az összefoglalóról? Dobj egy üzenetet, írj egy kommentet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük