Skip to content

Gyorsítósáv a milliókhoz: 7 tipp MJ DeMarcotól

gyorsítósáv a milliókhoz

A Gyorsítósáv a milliókhoz borzasztóan szenzációhajhász című, első ránézésre felületes get-rich-quick könyv. A címe volt az ami sokáig meggátolt abban, hogy egyáltalán a kezembe vegyem MJ DeMarco könyvét, azonban a tartalomjegyzék átfutása után rá kellett jönnöm, hogy tévedtem.

A könyv görbe tükröt mutat az önfejlesztő könyvek íróinak, valós tapasztalataira alapozva írja le a vagyonról, tudásról, értékekről vélt gondolatait és egy sablonnal szolgál a meggazdagodáshoz.

Nagyon téved, aki azt hiszi, hogy a Gyorsítósáv a milliókhoz csupán a pénzről szól. A semmitmondó cím mögött egy bukásokat sem elhallgató élettörténet, csípős megjegyzések, rendszerkritika és alkalmazható tanácsok állnak.

gyorsítósáv a milliókhoz

Túl sok kérdést érint MJ DeMarco, hogy könyvéről részletes összefoglalót írjak. A The Millionaire Fastlane gondolatainak értelmezéséhez egyébként is nélkülözhetetlen a kontextus, a könyvben leírt példák, az író személyes történetei. Ebben a cikkben a szerző leghasznosabb tanácsait és azonnal alkalmazható tippjeit foglaltam össze.

I. Ne hajszold a pénzt, oldj meg problémákat!

Pénz nem vándorol csak úgy meggazdagodni vágyó emberekhez. A pénz olyan üzletemberekhez kerül, akik problémákat oldanak meg. Önzők vagyunk. Nem azért fizetünk egy termékért vagy szolgáltatásért, mert az eladón szeretnénk segíteni. Mindig az érdekel bennünket, hogyan tud az adott árucikk, szolgáltatás segíteni nekünk, mit nyújt az üzlet, ami nélkül kevesebbek lennénk.

A gyorsítósáv problémák megoldásáról szól. Ha nem látsz megoldatlan problémákat, lehetőségeket magad körül, akkor érdemes jobban körülnézned és nyitott szemmel járnod!

II. A pénz nem tesz boldoggá, de a szegénység sem

A meggazdagodás ígéretét címében hordozó könyvet író milliomos pontosan tudja, hogy a boldogság nem a pénztől függ. Egy bizonyos szint után számára sem okozott különösebb örömet egy jobb sportkocsi vagy egy nagyobb ház.

A boldogság alapjait három pillérben foglalja össze DeMarco:

  • kapcsolatok (család)
  • fitness (egészség)
  • szabadság (választás)

A boldogság nem attól függ, hogy képes-e valaki megvenni egy Lamborghinit, hanem hogy van-e fedél a feje fölött, van-e ideje a családjára, van-e lehetősége tesmozgásra. Ha egy gúzsba kötő munka rabja az ember akkor mindhárom feltétel sérülhet, függetlenül attól, hogy degeszre keresi magát emberünk.

III. Tanulj, olvass, fejlődj!

Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy amit ma tudunk nem elég ahhoz, hogy holnap ott legyünk, ahol lenni szeretnénk. Folyamatosan változó világban élünk, ahol ha problémákat szeretnénk megoldani, akkor tisztában kell lennünk a problémák forrásával. Abban hiszünk, amit tanítottak nekünk, egészen addig, amíg nem találkozunk az azt megdöntő bizonyítékokkal.

A tanulásnak számtalan eszköze lehet, MJ DeMarco szerint azonban a könyveknek van a legnagyobb megtérülése. Ahogyan a szerző mondja:

Vedd meg, kölcsönözd ki vagy lopd el. Csak olvasd el!

Óva int azonban a méregdrága szemináriumoktól, amik többsége csupán könyv újracsomagolása, memorizálása és százszoros áron történő eladása.

IV. A vagyonszerzés folyamat, nem egy esemény

A legtöbb ember képtelen jelentős vagyont felhalmozni, mivel eseményekben gondolkodnak, nem pedig folyamatokban. A folyamat teszi a szorgalmasokat milliomosokká, míg az események csupán az út melléktermékei. A szerző történetéből egyszerű kiragadni a weboldalának több millió dollárért való eladását. Mondhatnánk, hogy ez tette milliomossá, azonban ha így tennénk figyelmen kívül hagynánk a lemondásokat, az átdolgozott hétvégéket és évek kemény munkáját.

gyorsítósáv vagyon

V. Megengedheted magadnak? Spórolás vs. pénzszórás

A legtöbb pénzügyi tanácsadó, befektetési guru a spórolásra esküszik és egy egyszerű modellt ajánl, ha milliomossá szeretnél válni: élj évekig szerény körülmények között, tedd félre a fizetésed jelentős részét, majd fektesd be megtakarításaidat a tőzsdén, állampapírokba, kötvényekbe.

A szerző nem vitatja a modell működőképességét, csak a megtérülésének idejére hívja fel a figyelmet. Ki akar 60 éves korára milliárdossá válni és végignélkülözni aktív éveit? Számokkal támasztja alá DeMarco a tőzsdére támaszkodó modell megtérülésének alakulását, majd egy gyökeresen más alternatívát vázol, amit a gyorsítósáv öt törvényében foglal össze.

Attól függetlenül, hogy a megtakarítást vagy üzletek építését választjuk a két felkínált lehetőség közül, felmerül a kérdés: Mikor engedhetem meg magamnak álmaim lakását / autóját / magánrepülőgépét?

MJ DeMarco tippje:

Ha készpénzben ki tudod fizetni és az életmódodra nem lesz hatással a vásárlás, akkor megengedheted magadnak.

VI. A gyorsítósáv 5 törvénye

A valódi  gyorsítósávba tartozó ötletnek öt jól elkülöníthető törvénynek kell megfelelnie. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy ha hiányzik ezek közül akár egy is akkor halálra lenne ítélve a projekt. Az öt parancsolatot vállalkozási ötletek validálásánál nagyszerűen lehet alkalmazni.

1. Az irányítás törvénye

Minden olyan tevékenység, amely külső tényezőktől jelentősen függ, nem felel meg az irányítás törvényének. Alkalmazottként a fizetésedet a főnököd szabja meg. MLM-cégeknél egy rendszeren belül, mások által alkotott szabályok szerint teszel szert jutalékra. Megszegheti az irányítás törvényét azonban egy vállalkozás adott marketing csatornának való túlzott kitettsége is. Ha az oldalamra csak Facebook, Twitter, vagy LinkedIn oldalam irányít forgalmat, akkor egy algoritmusfrissítés könnyen lenullázhat (jól mondom Mr. Zuckerberg?).

2. A belépés törvénye

Ha egy üzletet könnyű elkezdeni, akkor azt a szegmenst előbb-utóbb tömegek fogják elárasztani, árverseny fog kialakulni és a befektetett munkának moderált eredménye lesz. Megoldás jelenthet persze, ha kítűnünk a tömegből képességeinkkel, de akkor sem fogja a vásárlók többsége a piaci ár többszörösét kifizetni a termékünkért.

3. A kereslet törvénye

Attól függetlenül, hogy valamit szenvedélyesen csinálsz, nem biztos, hogy üzleti szempontból megéri vele foglalkozni. Ha nincs fizetőképes kereslet arra, amivel foglalkozni szeretnél, akkor sosem lesz profitábilis és nem leszel képes megélni belőle.

4. Az idő törvénye

DeMarco olyan vállalkozások indítását javasolja, amelyeket belátható időn belül passzív jövedelemforrássá lehet alakítani. Ez biztosíthatja a boldogsághoz szükséges 3 pillérhez a szabadságot.

5. A skálázhatóság törvénye

Ha egy szendvicsbár tulajdonosa vagy, akkor napi 100 – 150 szendvicsnél nem igazán tudsz többet eladni. Ha azonban a szendvicsbárodat franchise rendszerré alakítod, akkor több városban több szendvicset tudsz eladni. Szendvicsbárok nyitása azonban rendkívül költséges és ennél sokkal profitábilisebb ötletek is vannak odakinn. Programozol egy applikációt, ami több millió ember problémájára nyújt megoldást, majd az egyszer megírt forráskódot számtalanszor eladhatod.

VII. Óvakodj a self-help guruktól!

Bár MJ könyve maga is az önfejlesztő könyvek képzeletbeli zsúfolásig telt polcára került fel, azonban görbe tükröt mutat a műfajnak és számos bestsellerben árult álom illúzióját rombolja le józan érvekkel.

Ne fogadd meg olyan guru tanácsát, aki egy tuti módszerről papol, azonban más úton lett sikeres.

Tedd fel a kérdést: Mi volt előbb? A sikerkönyv vagy a lamborghini?

Könnyen elképzelhető, hogy a guru a könyve által biztosított gyorsítósávval vált gazdaggá, nem pedig az általa prédikált módszertől.

A csapnivaló cím ellenére a Gyorsítósáv a milliókhoz egy sajátos hangvételű, gyakorlatias és a pénzen túl értékekről, vállalkozásindításról és konkrét módszerekről szóló könyv. Jóval több területet érint MJ DeMarco könyve, mint amiket most kiragadtam belőle.

Nem tudtam a kötet minden gondolatával azonosulni, egyes részeket túl demagógnak találtam, de a szerző által is javasolt kritikus gondolkodással párosítva csak ajánlani tudom.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük