Skip to content

Phil Knight – A Nike-sztori

Az egyik legismertebb sportszergyártó védjegye, a pipa nem csupán logo. Habár a Nike a bevételeit cipők eladásával termeli, azonban mindig is a feelinget, az érzést értékesítette. Nincs ez másképp a legendás márka alapítójának kötetével sem. Phil Knight nem könyvet írt, hanem történeteket. Történeteket az útkeresésről, a csomagtartóból japán cipőt áruló huszonévesről, a megállíthatatlan növekedésről és a megszámlálhatatlan akadályról.

Ezek a történetek ösztönzésként szolgálnak a fiatal vállalkozónak, az atlétának, a regényírónak vagy épp a művésznek. A cipőguru szívesen visszamenne az időben, szívesen újraélné az életét, kijavítaná hibáit, de inkább leírja a Nike-sztori tapasztalatait, hogy motivációt, esetleg vigaszt merítsünk belőle.
Az alapító önéletrajza nem csak magáról, de nem is csupán a márka történetéről szól. Útikönyv, üzleti útmutató, hiteles kor- és lélekkép. Phil Knight nem a felszínt kapargatja, szemtelenül őszinte írása sokszor megnevettet. Szükség is van a számtalan kocsmajelenetre, a komikus üzleti szituációkra és vicces anekdotákra, hogy ellensúlyozzák a milliós hiteltartozásokat, a szüntelenül felbukkanó akadályokat és váratlan tragédiákat.

A Nike alapítója: Phil Knight
A Nike alapítója: Phil Knight

A kötet a küzdelemről szól, az elhivatottságról és egy kicsit a flúgosságról is. Az alapítók egytől egyig súlyos személyiségek, és ezt nem csupán a 100 kg feletti átlagos testtömeg jelzi. A csapat egyik felét a futás szeretete vezette egy betört ablakú, cipősdobozokkal zsúfolt irodába, a kemény mag másik részét az alapító lendülete nyerte meg. A Tökfejek teszik szórakoztatóvá könyvet, ahogy ők voltak azok is, akik Knight mellett álltak a bajban, egy telefonhívásra repülőre pattantak, vagy épp az ország másik szegletébe költöztek, ha a Nike érdekei úgy kívánták. A bajtársiasság végigkíséri a történetet, ahogy a Johnson, Hayes, Strasser és Bowermann neve is.

Sok esettanulmányt és értekezést írtak Nike-ról, de mindegyik csak egy darabját szándékozott (vagy volt képes) bemutatni a nagy kirakósnak. A márka alapítója nem brandépítésről, logisztikáról vagy termékfejlesztésről ír, hanem üzenetekről, kényszerű megoldásokról és eszelős feltalálókról. Üvegzseb-beszámoló olvasható a növekvő éves árbevételekről, amelyet az alapító évekig hitelből fedezett. A nyomasztó méretű hiteltömeg visszatérő elem a történetben. Szinte tapintható, hogy a Blue Ribbon Sports, majd a névváltás után Nike fölött lebegő óriási tartozás bármikor rázuhanhat a cégre. Ugyanakkor a felhők felett kék az ég, az eladások növekednek, sikerül egyre nevesebb versenyzőket becserkészni és szponzorálni – és ezek képesek feledtetni a nehézségeket.

A sikeres szerzőnek mindenre van valamilyen metaforája, és maga a márka is mitológiai eredetű. A futók számára a célszalag átszakítása, a győzelem a cél. Ezért láthatjuk viszont a győzelem görög istennőjének, Nikének a nevét a pipás cipőkön már több, mint ötven éve.

Hosszú út vezetett az oregoni srác cipőkkel plafonig megpakolt szobájától a 30 milliárd dollár éves árbevételű cégig. A Nike-sztori ezt a páratlan történetet meséli el szórakoztatóan és meglepően részletesen. A márka alapítója szinte mindent elért, amit csak akart, a bakancslistáján alig néhány üres sor maradt. A könyv megjelenésével újabb sort lehet kipipálni a listán.

Phil Knight ajándékozott az olvasóknak egy szeletet a Nike szellemiségéből, megosztotta velünk a tapasztalatait és írt az elkövetett hibákról is. Szeretett volna valamit visszaadni a közönségnek, vásárlóinak és követőinek. Hogy aztán mihez kezdünk ezzel a tudással, már csak rajtunk áll.


a nike sztori

Cím: Phil Knight: A Nike-sztori
Kiadó: HVG Kiadó, Budapest,
Kiadás éve: 2016
Terjedelem: 408 oldal
ISBN: 978 963 304 3790

Ha többet szeretnél tudni a könyvről, akkor olvass bele a kiadó oldalán:

A HVG Kiadó a jelentős terjedelmű, 2016-os kötet után idén közreadta a valamivel rövidebb, ifjúsági változatot is, kreatív és merész, újdonságokra fogékony fiatal olvasóközönségének ajánlva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük