Skip to content

Elgondolkodtató filmek szubjektív toplistája

A kanapéra lehuppanva gyakran csak egy agyatlan akciófilmet vagy egy túl sok gondolkodást nem igénylő romkomot szeretnénk látni. Kikapcsolni, átadni magunkat az egyszerű cselekménynek és egy egybites karaktereknek.

Ma nem ezekről a filmekről lesz szó.

Azokat az elgondolkodtató filmeket hoztam el ma nektek, amelyek túlmutatnak egy kedélyes szombat esti mozizáson.

Olyan filmeket ajánlok, amiket megnézve csak ülsz és gondolkodol, hogy ez mi a fene volt. Filmek, amelyek fontos témákra világítanak rá, legyen az a fogyasztóitársadalom visszáságai, a klímakatasztrófa, vagy a hűség és a szeretet bonyolult kérdései.

Lehet, hogy nem ezek minden idők legjobb filmes alkotásai, de engem ezek a filmek gondolkodtattak el a leginkább.

Minden, mindenhol, mindenkor (2022)

RENDEZŐK: Dan Kwan, Daniel Scheinert

SZEREPLŐK: Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu

Egy aktuális élménnyel nyitom a sort. Amikor a Minden, mindenhol, mindenkor-ra ültünk be a moziba, az nem azért volt, mert meggyőzött volna az előzetes. Egyszerűen nem volt érdekesebb film és ez a fura akciófilm jellegű valami, ha másnak nem is, de érdekesnek tűnt.

Nagyon megosztó ez az egyedi alkotás, de nekem nem csak az utóbbi évek legelgondolkodtatóbb filmje, hanem a legjobb filmes élménye is.

A Marvel univerzum a bosszúállós, pókemberes, Doctor Strange-s kalandjaival behozta a köztudatba a multiverzumot.

  • Mi lenne, ha egy adott ponton másként döntünk az életünkben?
  • Milyen végkifejletthez vezetett volna az a döntés?

A Minden, mindenhol, mindenkor-ban a főhős képes alternatív univerzumokban lévő verzióinak képeségeit és gondolatait magáévá tenni egy rövid időre, ha valami valószínűtleg dolgot csinál, mint például megnyalogat egy érdes bútordarabot.

Így lesz kungfumester, séf vagy éppen egy kő a főszereplő.

Miután élete minden lehetséges elágazásába belelát a Michelle Yeoh által megformált Evelyn, felvetődik a kérdés: ha mindennek a tudásnak a birtokában lennél mit kezdenél vele?

Rájönnél, hogy semmi sem számít a világon, vagy pont ellenkezőleg, hogy minden számít?

Életigenlés, trófeákba seggelő kungfu-harcosok, konfettivé robbanó biztonságiőrök és a váratlan felismerés: talán a te elcseszett életed a lehetséges életeid legjobbika.

Furcsa film, de mindenképp elgondolkodtató.

Eredet (2010)

RENDEZŐ: Christopher Nolan

SZEREPLŐK: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Vatanabe Ken

Míg a multiverzum a mi lett volna, ha kérdést teszi fel, addig az Eredet álom és valóság közötti ingázása a tudatalattiban rejlő lehetőségekre világít rá.

A Leonardo DiCaprio által alakított Dominick Cobb tolvaj, aki az áldozatok álmain keresztül jut a megbízói számára értékes információkhoz. Az Eredetben, azonban nem sok időnk van, hogy feldolgozzuk az álomjárás jelenségét, mert fel kell fognunk az új, nehezebb küldetést: a gondolat tudatalattiba való elültetését.

Ugyanis ezzel a feladattal bízzák meg a hányattatott sorsú Domot.

Ez a sci-fi–akciófilm szakít a közép-európai városok macskaköves utcáin lövöldözünk vonallal, és látványos, semmilyen más filmhez nem fogható akciójelenetekkel operál. Görbül a tér és az idő, vagy legalábbis a felhőkarcolók biztosan.

Keveset tudunk az álmokról és a tudatalattiról, de azt biztosan, hogy nagyban meghatározzák ébren töltött perceinket is. Christopher Nolan új lehetőségekre világít rá az Eredetben, ami amellett, hogy egy elgondolkodtató alkotás, még egy piszok látványos és élvezhető akciófilm is.

eredet idézet

Törvénytisztelő polgár (2009)

RENDEZŐ: F. Gary Gray

SZEREPLŐK: Gerard Butler, Jamie Foxx, Colm Meaney

Erkölcsileg helyes-e, ha egy korrupt rendszert törvénytelen eszközökkel törsz meg, hogy igaszságot szolgáltass?

A Gerard Butler megformálta főhös családját megölik egy rablótámadásban, a biztosan azonosítható tetteseket pedig csak részben bünteti meg az igaszságszolgáltatás. Egy vallomásért cserébe, csak egyikőjüknek kell felelnie tetteikért.

Mindezt egy feltörekvő ügyész karrierje miatt.

Mit tennél te a gyászoló férfi helyében?

Valószínűleg nem buherálnád meg a kivégzéshez használt vegyületet, robbantanál fel épületeket és lőnél halomra ártatlan embereket járulékos veszteségként, de a Törvénytisztelő polgárban ez történik.

Beteg és elítélendő bűntetteket hajt végre Clyde Shelton, de valahogy furcsa együttérzést vált ki a nézőből ez a beteges ámokfutás.

Mi mást tett volna?

Jobb lett volna tétlenül néznie, ahogy családját meggyilkolók szabadon flangálnak az utcán?

Ugyanakkor felvetődik a kérdés: válasz-e az erőszakra a még több erőszak?

Lesz min gondolkni a Törvénytisztelő polgár után, ami ugyan nem mentes a logikai bukfencektől, de cserébe egy mozgalmas akciófilm.

Harcosok klubja (1999)

RENDEZŐ: David Fincher

SZEREPLŐK: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter

Az elgondolkodtató filmek listájának elengedhetetlen eleme a kultikus Harcosok klubja. Chuck Palahniuk hasonló című regényének adaptációja húsz év után sem veszített aktualitásából és még mindig óriási élményt nyújt újranézése.

Az álvatlanságtól szenvedő hallucináló főhős egy, sokáig követni is nehéz utat jár be a filmben, majd egy csapásra kerül helyére a mesterségesen kreált őrület.

A Harcosok klubja férfiasságról, erőszakról, boldogságról, az élet értelméről (vagy értelmetlenségéről) is szól, ha mindezt képes vagy belelátni. Ha nem, akkor a véres bunyójelenetekkel és az azt követő magvas gondolatokkal szemléltetik neked.

A film ugyanakkor egy kritika a fogyasztói társadalommal szemben is.

Chuck Palahniuk sorai gondolkodásra késztetnek. Nap végéig tudnám bemásolgatni a jobbnál jobb idézeteket a filmből, de javaslom inkább a megnézését.

Na jó, a kedvenc Harcosok klubja idézetem azért belefér:

harcosok klubja idézet

A Visszaút (2020)

RENDEZŐ: Gavin O’Connor

SZEREPLŐK: Ben Affleck, Janina Gavankar, Hayes MacArthur

Imádom a felemelő kosaras filmeket.

Megérkezik az edző a kisváros lúzer kosárcsapatához, amit pofozózsáknak használnak a bajnokságban. Kis konfliktus, kivívja az edző a játékosok megbecsülését, nyernek pár meccset, valami krízis, és megnyerik a bajnokságot a végén.

A Visszaút nem ilyen.

Van benne kosárlabda, de nem a kosárlabdáról szól. Az csak egy eszköz egy sokkal mélyebb történet lefestésére.

A Ben Affleck játszotta főhős alkoholista. Élete a szakadék felé tart, amikor régi iskolájából érkezik a hívás: elvállalná-e a kosárcsapat edzését.

Elvállalja.

Piaproblémákkal egy katolikus iskolában.

Nem egyszerű sem a cselekmény, sem Ben Affleck karaktere. Apránként kapjuk meg a múlt tragédiáit, amik elindították a lejtőn. Ugyanakkor a film szakít minden klisével, a történések kiszámíthatatlanok. Nincs katarzis, nincs kiszámítható konfliktus.

Csak ültem a film után és azon gondolkoztam: ezt hogy merték megcsinálni?

Nincs túl sok dráma sem az egyébként ebbe a kategóriába sorolható filmben. A fő(hős) inkább szánalmas, sajnáljuk, de nem játsza túl a szerepét.

A Visszaút nem egy felemelő film, de helyrerakja a prioritásokat.

Hacsi, a leghűségesebb barát (2009)

RENDEZŐ: Lasse Hallström

SZEREPLŐK: Richard Gere, Joan Allen, Sarah Roemer

A megtörtént eseményeket feldolgozó film egy amerikai professzor és talált akita kutyájának, Hacsinak a történetét meséli el.

Lehetne ez tanmese arról, miért a kutya az ember legjobb barátja. Taníthat Hacsi a hűségről. Elgondolkodhatunk azon, hogy az élet nem igaszságos.

De ez nem mese. Hacsikó valóban létezett és valóban kilenv évig minden nap várt a vasútállomás előtt gazdájára, aki már soha többet nem jött.

Az ismétlődő reggeli jelenetek idillien hatnak. Fel sem fogjuk, hogy amit szürke hétköznapnak hívunk, a reggeli kávé, a séta az állomásra, ingázás vonattal, az milyen gyorsan szomorú jelenetekké fordulhat. A szürke hétköznapok is számítanak, mert egyszer már nem jövünk.

Akartam egy kutyás filmet becsempészni a listára.

A Hacsi szerintem azért is jó film, mert megmutatja mennyi szeretetre képes egy kutya, miközben sok más fontos kérdést is felvet.

Dűne (2021)

RENDEZŐ: Denis Villeneuve

SZEREPLŐK: Timothée Chalamet, Zendaya, Jason Momoa, Oscar Isaac

Talán nem érted mit keres egy akciódús sci-fi film az elgondolkodtató filmek listájában, de hallgass meg. A Dűne sokkal több, mint, amit az előzetes megmutat.

Először Frank Herbert könyvét olvastam, és utána néztem meg a 2021-es megfilmesített verziót. Talán a könyv hatása, de rengeteg párhuzamot lehet vonni a Dűne és a való világ között.

Gondolj csak bele!

Az Atreidész családot egy elsivatagosodott bolygóra küldik, ahol az univerzum legértékesebb nyersanyagát bányásszák, viszont a bolygó szinte élhetetlen. Bár a saját izzadságodat fel kell használnod a túlélésért, cserébe az univerzum legértékesebb szipus cuccát nyújtod azoknak a nemeseknek, akik messzi bolygókon buliznak.

Lehet csak én látom bele a filmbe a könyves élmények miatt (inkább a második részben kerül a cselekmény középpontjába), de a sors és az eleve elrendeltség komoly ellentétbe kerül a manipulációs céllal elhintett propagandával.

Mi a vallás és milyen szerepük van az embereknek az adott bolygó vallásának formálásában?

Érdekes kérdéseket vet fel a film, ha túllátunk az “A listás” színészeken és a pazar közelharcjeleneteken.

Hans Zimmer Oscar-díjas zenéje, pedig csak hab a tortán.

dűne idézet

Az út (2009)

RENDEZŐ: John Hillcoat

SZEREPLŐK: Viggo Mortensen, Charlize Theron, Kodi Smit-McPhee

Mi történne, ha a bolygó élhetetlenné formálása nem egy távoli univerzumban, hanem a Földön válna valósággá? Ennek a forgatókönyvét tárta elénk John Hillcoat, amikor is Cormac McCarthy regényét filmvászonra vitte.

A klímaapokalipszis nem spekuláció, hanem tény a filmben. Nincs napfény, nincsenek állatok, minden elég, a maréknyi ember pedig mindent megtesz a túlélésért.

Úgy tűnik nincs remény.

Érdemes egy ilyen reménytelen világban élni? Néhány karakter szerint nem, és a depresszív háttért nézve nem tudjuk elítélni őket.

Mégis van valami kis remény a filmben, akármennyire sötét. Ráadásul a Gyűrűk ura filmek Aragonrjaként megismert Viggo Mortenssel a főszerepben a színészi játékra sem lehet panaszunk.

Mi a te kedvenc elgondolkodtató filmed?

Az interneten sok listát találsz a legjobbnak kikiáltott elgondolkodtató filmekről. Ez az én személyes élményeimen alapuló szubjektív lista.

Biztosan vannak mélyebb mondanivalójú, összetettebb cselekményű történetek is, viszont ezeket lehet még nem láttam.

Ha ismersz olyan filmet, amit hiányolsz a listáról és ajánlod megnézésre, kérlek ajánld a kommentszekcióban!

2 thoughts on “Elgondolkodtató filmek szubjektív toplistája”

  1. Up in the air
    Sok jó jelenet van benne, de az egyik legjobb, amikor azt a fickót rúgja ki, aki diák korában szakácskodott egy menő étteremben 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük