Skip to content

A legjobb motivációs filmek szubjektív listája

Mesterien összevágott videók, diplomaosztó beszédek vagy kivételes TED előadások. Mindegyik pillanatnyi motivációs löketet ad, megkérdőjelezik világképünket és cselekvésre késztetnek. Szeretem ezeket az audiovizuális gondolatmorzsákat, mert pár perc alatt képesek hatást elérni: elmész edzeni, beadod a jelentkezésedet, bízol magadban. 

Más kategória azonban egy jó film. Egy motiváló beszéden talán elgondolkodsz, de egy igazán jó film utáni hatás leírhatatlan. 

Két csoportba osztom a számomra motiváló filmeket:

  1. Cselekvésre ösztönöz. Úgy érzem a film hatására azonnal egy erdei faházba kell költöznöm, ahol majd felkészülök az olimpiára, megtanulok spanyolul és később 3 Nobel-díjat zsebelek be a faházban végzett kutatásaimért.
  2. Elgondolkodtat. Utána csak ülök és nem tudom hova tenni a filmet, majd nem tudom hova tenni magamat, végül pedig világot.
motivációs filmek
Motivációs filmek hatása

Valójában nincs is olyan, hogy motivációs film, csupán filmek, amelyek valamilyen érdekes oknál fogva megérintettek minket. Ha viszont önkényesen kitalálunk egy kategóriát a motivációs filmeknek, akkor abba a nagy kalapba számtalan műfaj, személyenként eltérő filmjei kerülnének.

A legjobb motivációs filmek listája mindenkinek más és más. Rám a cikkben megosztott filmek voltak nagy hatással. Ha egy kicsit hozzám hasonlóan vagy huzalozva, akkor lehet, hogy téged is megérintenek ezek az alkotások.

Békés harcos útja

békés harcos útja

A Békés harcos útja egy fiatal tornász útkeresésének története. Dan Millman, a film főszereplője sikert sikerre halmoz, de üresnek és céltalannak érzi életét. Saját és környezetének határait feszegetve motorbalesetet szenved és karrierje kettétörni látszik.

Az önéletrajzi könyv alapján készült film az életről szól. Talán ez volt az első film, ami azt sugallta, hogy a sikerek nem is számítanak, ha azt nem tudjuk értelemmel megtölteni. Néha kell egy pofon, egy összeomlás, hogy a nulláról tudjuk felépíteni magunkat, hogy elgondolkozzunk mi is számít valójában.

A boldogság nyomában

A boldogság nyomában

Az ugyancsak megtörtént eseményeket feldolgozó film szöges ellentéte a Békés harcos útjának. Míg Dan Millman története egy jómódú fiatal útkeresésének sztorija, addig a Will Smith játszotta Chris Gardner esetében az egyébként is nehéz sorsú főszereplőket egyik tragédia éri a másik után.

Hiába a jóakarat és a kemény munka, néha ha megfeszülünk sem sikerül az, amit elterveztünk. Vagy mégis.

Rocky filmek

Rocky filmek

A főszereplő-író-rendező Sylvester Stallone a Rocky-sorozattal kultuszt teremtett. Az egyértelműen a cselekvésre ösztönző kategóriába tartozó filmek ötletét bár többen megpróbálták adaptálni, kategóriájában mégis a legjobb maradt a Rocky. 

Inkább élmény és motivációs forrás egy Rocky film, mintsem elgondolkodtató művészfilm, de a hatása vitathatatlan.

Az igenember

Az igenember

Mi történne, ha mindenre igent mondanál? Erre a kérdésre kapunk választ az igenemberben, ahol egy self-help szeminárium után a főhős kötelességének érzi, hogy minden lehetőséggel éljen. 

Jim Carry filmje egy jó vígjáték, ami ráadásul még el is gondolkodtat bennünket. 

Megnézed?

Rendíthetetlen

Rendíthetetlen

Louis Zamperini olimpikon és háborús hős életét feldolgozó film mind képi világával, mind mondanivalójával magas színvonalú. A berlini olimpiára kvalifikáló futó, a tengeren hánykolódó katona és a japán hadifogolytáborban kínzások sorát kiálló ugyanazon rab története mondanom sem kell, hogy megtörtént eseményeken alapszik.

Drámai, elgondolkodtató film. Csak ajánlani tudom.

A bakancslista

A bakancslista

Dolgok, amelyeket megcsinálunk mielőtt feldobjuk a bakancsot. A film előtt fogalmam sem volt, hogy mit jelent egy bakancslista, vagy miért lenne rá szüksége bárkinek. Ezt végérvényesen megváltoztatta a Jack Nicholson és Morgan Freeman által játszott karakterek különösen kalandja. 

Olyan súlyos kérdéseket boncolgat a film, mint az elmúlás, a halálos betegség vagy az élet értelme, mégis derűs hangulatot árasztanak ezek a biztos halál által megpecsételt sorsok.

“Már most is élhetsz úgy, ahogy akkor akarsz, amikor majd távoznod kell.” -mondja Marcus Aurelius és igaza van. A film alapján biztosan.

Forrest Gump

Forrest Gump

Drámai, szentimentális, őszinte, fordulatos és inspiráló. Ilyen számomra a Forrest Gump. 

A Tom Hanks által megformált karakter a maga egyszerűségével szalad át az életen. Felesleges és talán nem is lehet leírni mindazt, ami a filmben történik. Az átlagosnál alacsobb IQ-val rendelkező Forrest történetét látni kell. 

Lehetne itt győzködni téged (amennyiben még nem láttad), hogy milyen korszakalkotó film a Forrest Gump,de helyette nézd meg az előzetest és döntsd el magad!

Good Will Hunting

A lista végéhez közeledve rá kell jöjjek, hogy a legtöbb említett motivációs film annyira nem is motiváló, inkább elgondolkodtató. Persze vannak tipikusan a pofon-felkészülés-győzelem szentháromságra felhúzott filmek (Békés harcos útja, Rocky, Sose hátrálj meg, A harcos), de rám inkább a Good Will Huntinghoz hasonló drámai mozik vannak nagy hatással.

Will Hunting takarító a világ egyik legpatinásabb egyetemén. A tanítás előtt dolgozó főszereplő azonban okkal van az M.I.T-n. Hunting egy zseni, aki egyik reggelre megoldja az előadó táblájára felírt matematikai problémát.

A történet azonban nem egy tündérmese. A Matt Damon játszotta karakter folyton komoly bajba keveri magát, majd egyszer úgy tűnik már nem ússza meg a börtönt. Ekkor lép a képbe Lambeau professzor és régi barátja Sean (Robin Williams).

Nem feltétlenül motiválva állunk fel a Good Will Hunting megnézése után, de szerintem olyan kérdések feltevésére késztet a film, aminek végső eredménye a motivációnk megtalálása lesz.

Neked mi a kedvenc motivációs filmed?

A cikkben megpróbáltam összegyűjteni a szerintem legmotiválóbb filmeket. De milyen egy motivációs film? Mit nevezünk egyáltalán motivációnak? Valószínűleg sokan, sokfélét tudnánk válaszolni erre a kérdésre.

Mi a te válaszod?

1 thought on “A legjobb motivációs filmek szubjektív listája”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük