Skip to content

Imposztor jelentése és az imposztor szindróma

Az imposztor szó jelentése csaló, szélhámos, gazember, svindler, gonosztevő. Általában az olyan embert hívjuk imposztornak, aki megtéveszti társait azáltal, hogy valaki másnak tetteti magát, vagy olyan képzettség és tudás meglétéről biztosít, aminek nincs birtokában.

Az imposztorok gyakran veszik fel híres személyek személyazonosságát, de nem ritka a rokonként való bemutatkozás pénz vagy egyéb javak megszerzésének céljával (unokázós csalók).

Imposztor a képzettség nélkül autószerelőnek, rosszabb esetben sebésznek magát kiadó svindler, aki a fizetség után (szerencsés esetben) lelép.

Hogyan ismerheted fel az imposztort?

Az imposztorok rendkívüli meggyőzőképességgel, jó beszélőkével bírnak, így bármilyen kételyed támad, ők már egy kipróbált megnyugtató válasszal terelnek vissza a kényelmes tudatlanságba.

Ettől függetlenül vannak intő jelek, amikre érdemes figyelni, ha fennáll a gyanúja, hogy egy imposztorral van dolgod:

 • Túl jó, hogy igaz legyen: Ha egy ajánlat túl jó, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem az. Nem valószínű, hogy egy afrikai királynak egy jászkarajenői nyugdíjas segítségére van szüksége a külföldön lévő vagyonának megszerzésére.
 • Sürgetés: A vissza nem térő rövid határidős ajánlatokkal az imposztorok amellett, hogy egy jól ismert befolyásolási technikát használnak, azt is lehetetlenné teszik, hogy leinformáld őket, utánanézz a hitelességüknek.
 • Digitális lábnyom és múlt hiánya: Ha egy vélhető imposztornak semmi nyoma nincs az interneten és a refernciáit is csupán az általa említett személyek tudják biztosítani, akkor lehet, hogy nem a legbölcsebb döntés üzletelni a vélhető szélhámossal.

Híres imposztorok

Frank William Abagnale

Először a “Kapj el, ha tudsz” igaz történetet feldolgozó filmben láttam egy igazi minden hájjal megkent imposztorral. A Leonardo DiCaprio által játszott Frank William Abagnale mindenféle képesítés nélkül dolgozott másodpilótaként, gyermekorvosként, de még ügyvédnek is behazudta magát.

A szoros szituációkat pedig rendkívüli meggyőzőképességével, csekkhamisítással szerzett pénzével és sármával oldotta meg éveken keresztül.

A Steven Spielberg rendezte film talán a kellőnél szimpatikusabbnak, már-már bálványozandó zseninek mutatja be az amerikai imposztort, akit elfogása utána az FBI alkalmazásába került a csekkhamisítási részlegen.

A “Kapj el, ha tudsz” egy igaz történet.

Frank William Abagnale ma is él, a cikk írásakor 74 éves.

Peitler Miklós

De nem kell amerikáig menni, ha találékony imposztorokat keresünk. Peitler Miklós már a hetvenes években félmilliós összegeket csalt ki áldozataiból és filmbe illő helyzetekbe keveredett.

A gyakran Nicolaus Peitlerként bemutatkozó svindler megvette egy volt amerikai nagykövet helikopterét, mert tudta, hogy helikopterrel érkezni egy hatásos belépő, főleg ha pénzt is kér a következő lépésként.

Peitler változatos módon verte át áldozatait.

Vállalta autók javítását mindenfélke képzettség nélkül, majd lelépett az előleggel, de a szocializmus kiskapuit is kijátszotta, hogy pénzhez jusson gyanútlan áldozataitól.

A helikopteres svindlerről Dezső András írt a HVG-n, ahol egy egész svindler sorozatot jegyez.

Christian Gerhartsreiter

Christian Gerhartsreiter híres imposztor
Christian Gerhartsreiter – Kép forrása: Vainity Fair

Az imposztor, aki Rockefellernek adta ki magát, 1961-ben született Németországban Christian Karl Gerhartsreiter néven. A nyolcvanas években érkezett az USA-ba túristavízummal, kivett egy házat California államban, felvett egy új nevet és filmproducernek adta ki magát.

Később Connecticutba költözött, majd egy ugyancsak hamis személyazonossággal talált munkát a Wall Streeten.

Különböző személyazonosságait évekig használta.

A 90-es években Clark Rockefeller néven nyomult New Yorkban, volt egy kamu festménygyűjteménye és rendszerint hivatkozott híres emberekre legjobb barátjaiként. Ez több ajtót megnyitott számára. Egy harvardot végzett nőt is sikerült megtévesztenie, olyannyira, hogy összeházasodtak.

A Rockefeller imposztor története csúnya véget ért. Miután lehullott a lepel, felesége elhagyta Gerhartsreitert, aki válaszként elrabolta lányukat. A nyomozás során bizonyítékok kerültek elő, amik szerint a svindler nem csak csalt, de meg is gyilkolta első californiai főbérlőjének fiát.

2013-ban 27 év börtönre ítélték a férfit, aki Rockefellernek adta ki magát.

Az imposztoroktól az imposztor szindrómáig

imposztor jelentése

Csodálhatjuk vagy megvethetjük az imposztorokat, de magabiztosságukat, könnyedségüket és magas szintű befolyásolási képességüket nem vitathatjuk.

Viszont sokan híján vagyunk ezen tulajdonságoknak.

Míg az imposztorok bekamuzzák, hogy a Wall Streeten dolgoznak és hónapokig gyűjtik a zsíros csekkeket, addig az imposztor szindrómával küzdők saját erejükből jutottak be a Wall Street-re mégis folyton attól félnek, hogy nem elég jók, és attól tartanak, hogy ez rövidesen kiderül és kirúgják őket.

Az imposztor szindróma jelentése

Az imposztor szindróma jelentése a képességeidben és rátermettségedben való bizonytalanság, miközben egy olyan szélhámosnak érzed magadat, aki nem saját erejéből, hanem külső tényezők és szerencsés csillagok együttállása miatt került az adott pozícióba.

Az imposztor szindróma különösen gyakran érinti az alacsony önbecsüléssel rendelkezőket és a legproduktívabb zseniket is, akiknek legtöbbször az imposztorokkal ellentétben semmi okuk nem lenne a félelemre.

Az imposztor szindróma okai

 • Sikerközpontú gyerekkor: Sokan szenvednek az imposztor szindrómától, azok közül, akik a tökéletes teljesítményre ösztönző, és csak a sikert eredményként elismerő családban nőttek fel.
 • Új kihívások: Az imposztor szindróma nem egy folyamatos érzés. Gyakran csupán új helyzetekre való megküzdési mechanizmusként bújik elő. Egy új állás, egy új családtag érkezése, és úgy általában helyzetek, amelyekben nincs tapasztalatunk, ezért bizonytalanok vagyunk előidézhetik, hogy imposztornak érezzük magunkat.
 • Alacsony önbecsülés: Ha a Big Five személyiségteszt kitöltése során az érzelmi stabilitásra kevés pontot kaptál, tehát ha hajlamos vagy a szorongásra és a hangulatingadozásokra, akkor az imposztor szindróma is valószínűbb, hogy rád talál.
 • Perfekcionizmus: A tökéletességre való törekvés ugyancsak gyakori ok az imposztor szindróma esetében.

Az imposztor szindróma jelei

imposztor szindróma

Honnan tudod biztosra, hogy imposztor szindrómától szenvedsz?

Az imposztor szindrómával küzdők folyamatos szorongást éreznek, úgy érzik, hogy nem elég jók, és attól félnek, hogy képességeik hiányát mások is felismerik.

Az imposztor szindróma persze ennél bonyolultabb.

Az imposztor szindrómával küzdők egyéb jellemzői:

 • Képtelenek valósághűen értékelni saját képességeit
 • Sikerüket inkább külső tényezőknek, mintsem saját erőfeszítéseiknek tulajdonítják
 • Fontos nekik mások véleménye
 • Félnek, hogy nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket
 • Túl ambíciózus céljaik vannak
 • Önsorsrontásra hajlamosak
 • Csökkenő teljesítmény jellemzi őket

Tippek az imposztor szindróma ellen

Nem vagyok pszichológus, vagy segítő szakember. Azért írok, hogy saját problémáimat oldjom meg, ha pedig már úgyis elmélyedtem a témában, akkor megosszam, hogy a nálam okosabbak mit tanácsolnak.

Amikor egy olyan legyűrhetetlennek tűnő, szűnni nem akaró érzés emészti gondolatainkat, mint az imposztor szindróma, akkor az egyszerű tippekhez gyakran cinikusan viszonyulunk.

Nem lehet egy komoly problémára adott javaslatokat egy cikk alapján megítélni.

Ki kell próbálni azokat, megnézni működnek-e.

Kutakodásom alapján a következő tippeket találtam az imposztor szindróma ellen, amelyeket kipróbálva neked is javasolni tudok:

 • Mérd fel reálisan képességeidet: Vegyél elő papírt-ceruzát és írd le miben gondolod úgy, hogy az átlagnál jobb vagy, majd jegyzed le a gyengeségeidet is. Írd le milyen eredményeket értél el azon a területen, ahol bizonytalannak érzed magad! Ha végeztél, hasonlítsd össze az érzéseidet és a tényeket!
 • Ne hasonlítgass: Nem lehetsz mindenkinél jobb és nem is érdemes erre törekedned. Sosem látjuk mások teljes életét, a kihívásokat, a kudarcokat. Hasonlítgatás helyett próbálj meg másokat valóban megismerni úgy, hogy közben nem keresed miben jobbak vagy rosszabbak nálad.
 • Használd ritkábban a közösségi médiát: Online avatarja a legtöbb embernek gyökeresen különbözik a valóságtól. Mindenki a legjobb arcát akarja mutatni mások felé, így a kevésbé szexy részletek már nem kerülnek be az Instagram Storyba. Még ha ezzel tisztában is vagy, akkor sem menekülhetsz a görgetés okozta kételkedéstől. Minimalizáld ezeket a hatásokat, rendszerezd a hírfolyamodat, használd kevesebbet a közösségi médiát!
 • Tegyél kis lépéseket a céljaid felé és ünnepelj: Még ha nagy álmokat is dédelgetsz, akkor is érdemes a célhoz vezető utat apró lépésekre bontani. A nagy egészhez képest egy részfeladat teljesítése talán semmiség, de anélkül sosem valósítod meg, ami fontos neked. Érdemes ezeket a kisebb mérföldköveket is megünnepelni, mert érdemes!
 • Beszélj másokkal: Aki imposztor szindrómát tapasztal gyakran túlgondol dolgokat. Hiányzik egy objektív hang a fejéből, egy külső szemlélő véleménye. Ha megosztod másokkal kételyeidet, gyakran olyan nézőpontokkal gazdagodsz, amelyek nem csak megnyugtatóak, de segítenek rájönni mennyire korlátoltak vagyunk egymagunk.
 • Segíts másokon: Talán a legjobb tipp az imposztor szindróma ellen, hogy vedd észre a rajtad túlmutató dolgokat. Ne ragadj le az önsajnálatnál és az önközpontú gondolkodásnál. Találj egy problémát, amit érdemes megoldani. Segíts másoknak olyan kihívásokat teljesíteni, ami neked már sikerült. Magabiztosabb leszel ezáltal és elhalkítod a belső imposztort is.

Gyakori Kérdések az Imposztor Szindrómáról

Mik az imposztor szindróma okai?

 • Perfekcionizmus: Azok, akik magas elvárásokat támasztanak önmagukkal szemben hajlamosabbak az imposztor szindrómára.
 • Társadalmi elvárások: A sztereotípiák és társadalmi elvárások megnehezítik bizonyos csoportok tagjainak, hogy elfogadjék sikerüket, még akkor is ha teljesítményük alapján jogosan rászolgáltak.
 • Hasonlítgatás: Amikor a siker fokmérője a másokhoz viszonyított teljesítményünk, akkor gyakran felütheti fejét az imposztor szindróma. Mindig lesz egy okosabb, szebb, gyorsabb személy a teremben.
 • Gyors siker: A hirtelen jött siker is vezethet imposztor szindrómához.

Léteznek imposztor szindróma tesztek?

Magyar nyelvű imposztor szindróma teszteket itt találhatsz:

Vannak kifejezetten az imposztor szindrómáról szóló könyvek?

Források

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük