Skip to content

Léteznek a sikernek törvényei? A képletről röviden

Barabási Albert-László akarva sem választhatott volna kattintásvadászabb címet a sikerről szóló könyvének, de a magyar kötődésű hálózatkutató tudta mit csinál. Az üzenet csomagolásában és a kötet sikerében is visszaköszönnek a könyvben leírt tanulságok, a siker egyetemes törvényei.

Furcsa ellentmondás, de nem szeretem sikerlistákat. Nem gondolom, hogy azok jól szűrnék a minőségi könyveket. A sikerlisták inkább a népszerűséget, mintsem az alkalmasságot jelzik, ezért pár impulzusvásárlást leszámítva szeretek időt adni a könyveknek.

A képlet érdekelt, viszont távolabbról szerettem volna indulni. Bár látszólag a sikerről szóló könyvével került a könyvesboltok polcainak szemmagasságába Barabási Albert-László, azonban egyáltalán nem A képlet az első széles közönségnek szóló ismeretterjesztő könyve. 

Először A behálózva – A hálózatok új tudománya című könyvét vettem a kezembe. Bár érdekes olvasmány volt és a könyv hatására elkezdtem kapizsgálni a hálózatok jelentőségét, viszont a nap végén nem sikerült semmilyen nagy következtetést levonnom. Malcolm Gladwelli gyakorlati alkalmazhatóságot nélkülöző intellektuális történetmeséléseihez hasonlónak éreztem az egészet.

A képlet már a címében is egyszerűsített és a gyakorlatban alkalmazható szabályokat ígér és a könyv tartalma is beváltja a hozzá fűzött reményeket.

A könyvből többek között megtudhatjuk:

 • Mikor érdemes a képességek fejlesztésére és mikor kapcsolataink építésére koncentrálni?
 • Hogyan működnek az elismerések odaítélése különböző területeken és miként fordíthatjuk ezeket a szabályszerűségeket előnyünkre?
 • Milyen sorrendben érdemes interjúra érkeznünk, hogy maximalizáljuk sikerünk esélyét?
 • Megéri egy terület szupersztárával dolgozni, vagy mindig ő fogja bezsebelni az érdemeket?
 • Milyen egy sikerre képes csapat felépítése?

A képlet egy sokkal nagyobb tudományos munka eredményeinek egyszerűsítése. Ez az összefoglaló pedig az egyszerűsítés egyszerűsítése. Bár a lényeg kiolvasható ebből a cikkből, de a mondanivaló megértéséhöz szükségesek Barabási történetei.

A továbbiakban a könyv lényegét foglalom össze pontokban, így ha nem szeretnéd elrontani az olvasmányélményt, érdemes itt megállnod.

barabási albert-lászló - a képlet

A siker egyetemes törvényei

 • A siker kollektív: A sikert nem az egyén belső világa és észlelése határozza meg, hanem a külső világ, mások véleménye. Az a sikeres, akit annak tartunk.
 • Fontos vagy nekünk? Nem az a fontos, hogy az eredményed valódi teljesítmény-e, hanem hogy az a teljesítményed fontos-e nekünk.
 • A teljesítmény nem elég: A teljesítmény önmagában nem elég a sikerhez. A siker megértéséhez szükséges egyéb változókat vizsgálni.

I. A teljesítmény vonzza a sikert. De ha a teljesítmény nem mérhető, a sikert a hálózatok határozzák meg.

 • Teljesítményorientált területek: Olyan területeken, ahol a teljesítmény jól mérhető (például a tenisz), ott a teljesítmény az egyetlen tényező, ami meghatározza a sikert.
 • Nem számít melyik egyetemre jártál: A Borostyán Liga egyetemeire jelentkező és oda felvételt nyert hallgatók között jövőjük szempontjából nincs olyan nagy különbség, mint a top egyetemekre és kisebb intézményekbe jelentkező társaik között. 
 • Teljesítmény + Ambíció: Nem az iskola javítja fel a diákok teljesítményét, hanem a neves intézményekbe felvételizők eleve jól teljesítenek. A sikert inkább a teljesítmény és az ambíció együttese határozza meg.
 • A művészvilág mocskos kis titka: Ha valaki művészként befut, onnantól kezdve mindenki kollektív érdeke, hogy befutott is maradjon. Nem adják el áron alul a képeit, meghívást kap nagyobb galériákba, hogy többet érjen a siker, amibe már befektettek.
 • Korai áttörés: Gyakori mintázat a meredeken ívelő pályát bejáróknál, hogy karrierük első évtizedében jött egy áttörés, ami pályára állította őket.
 • Központ érintése: Egy sportolónál érthető a korai áttörés jelentősége, mivel képességei csúcsát fiatalon éri el. De mi számít egy kevésbé mérhető területen, például művészeknél? Barabási forrásai szerint a művészvilág egy hálózatba rendeződik és ha egy művész kiállítást tart egy csomópontnak számító galériában, akkor nagyobb az esélye az áttörésre.
hálózatok

II. A teljesítmény korlátos, a siker korlátlan

 • Újdonság effektus: Ha utolsónak érkezünk egy állásinterjúra, vagy meghallgatásra, akkor nagyobb esélyünk van a sikerre. Az utolsók az újdonság erejével hatnak. Egy utolsónak meghallgatott álláskereső nem fog jobb válaszokat adni, de a feltett kérdések jobbak lesznek.
 • Az első vélemény számít: Egy vitát nagyban meghatározza az első felszólaló véleménye, mert az adja meg a vita keretét.
 • Szupersztárság: A kivételes díjazáshoz egy kivételesen nagy tömeg olcsó elérésére van szükség. A technológiai fejlődés megkönnyíti a szupersztárságot, mert egyes előadók olcsóbban tudnak nagyobb tömegeket elérni.
 • Tiger Woods-hatás: A szupersztárokkal versengő kompetens résztvevők esélyei látványosan romlanak, amikor a szupersztár is játszik. De nem a szupersztár jelenléte hat bénító hatással, hanem a reménytelenség érzése.

III. Alkalmasság x Korábbi siker = Jövőbeni siker

siker sikert szül idézet
 • Kezdőlökés: A siker sikert szül, ezért is működnek a saját könyvéről pozitív kritikát író szerző törekvései. Könyvének alkalmasságát jelzi az olvasók felé. Megadhatja a kezdőlökést az is, ha korábbi sikereinkre vagy mások sikereire építünk. Elan Lee azzal állította növekedési pályára az Exploding Kittens kártyajátékot, hogy egy közösséggel (és korábbi sikerekkel) rendelkező partnerrel dolgozott együtt.
 • Alkalmassági mutató: „Minél magasabb egy csomópont alkalmassági mutatója, annál több kapcsolatot szerez proaktívan minden egyes napon, függetlenül attól, hogy eleinte meg kell küzdenie az ismeretlenségből eredő hátrányokkal.”

IV. Míg a csapat sikere a sokféleségben és az egyensúlyban rejlik, a babérokat mindig egyvalaki aratja le

 • Szokványos + Új: Egy igazán sikeres előadáshoz nem elég egy szokványos ötletet kiválóan kivitelezni. Mindig kell valamilyen újdonság az egyenletbe. Dolgozzunk fel egy ismert témát szokatlan eszközökkel és nagyobb esélyünk lesz a sikerre.
 • Élmunkás: Barabási kollégáival a Githubon elérhető szoftver projekteket elemezve azt vették észre, hogy a sikeres projektekben a munka oroszlánrészét legtöbbször egyetlen élmunkás végezte el. Sőt, minél dominánsabb szerepet játszott ez az organikusan felbukkanó vezető, annál sikeresebb volt a projekt.
 • Tehetség túladagolása: A tehetség a legtöbb sportban jót tesz a csapat teljesítményének, de csak egy bizonyos szintig. A több tehetséget pályára állító csapatok általában eredményesebbek, viszont amikor túl sok a kiváló játékos, akkor már nem megy olyan jól a játék.
 • Tiltott triádok: Amikor két embert szoros kapcsolat fűzi egymáshoz, viszont kettőjük közül az egyik egyáltalán nem ismeri a harmadik csapattagokat, akkor lehetőség adódik az ideális együttműködésre. Képesek hatékonyan együttműködni, mégis magában rejti a csapat összetétele a változatosságot is.
 • Dolgozz híres emberrel az elején: Barabási Albert-László gyakran tanácsolja a tudományos karriert építő hallgatóinak, hogy kezdetben dolgozzanak területük egy híres szakemberével. Egy ilyen csomópont képes felgyorsítani a haladásukat, de fontos, hogy rövidesen saját lábra álljanak.

V. Ha kitartunk, a siker bármikor beüthet

siker idézet
 • A próbálkozások száma számít: A sikeres tudományos munkákat általában karrierjük első két évtizedében publikálják a tudósok. Ez azt jelentené, hogy kevésbé kreatívak később a kutatók? Koránt sem. Egyszerűen karrierjük korai szakaszában többet próbálkoznak, többet publikálnak és projektről projektre ugrálnak. A több próbálkozásból pedig nagyobb valószínűséggel ér el valamelyik eredményt.

Barabási Albert-László: A Képlet

A siker egyetemes törvényei

barabási albert-lászló - a képlet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük