Skip to content

Robert Greene: A kiválóság hatalma – Összefoglaló

A kiválóság hatalma a képességek fejlesztéséről, a gyakorlásról és a kiválóvá válásról szól. Előző könyvén dolgozva figyelt fel Robert Green a kiváló szakemberek élettörténetei közötti párhuzamokra. Legtöbbjük nem zseninek született, hanem hosszú évekig keresték hivatásukat, majd még több időt töltöttek tanulással.

A kötetben a történelmet formáló zsenik (Henry Ford, Einstein, Leonardo da Vinci, Goethe, Benjamin Franklin) és napjaink kiválóságainak (Paul Graham, Freddie Roach) történeteiben keresett párhuzamokat és gyúrta össze gyakorlati tanácsokká a szerző.

Szeretem Robert Greene könyveiben, hogy minden lapon érezhető az írást megelőző robosztus kutatások hatása. Éreztem ezt A hatalom 48 törvényében (amit szintén ajánlok olvasásra) éppúgy, mint a kiválóságot taglaló könyvében. 

Talán ismerősen csenghet számodra Ryan Holiday neve, (Az ego az ellenség, Az akadály maga az út…) aki Greene kutatási asszisztenseként kezdte karrierjét. A kiválóság hatalma írása során is besegített Holiday a szerzőnek. 

Ha a Holiday könyvek stílusa tetszik, akkor A kiválóság hatalmával sem fogsz mellé fogni.

A kiválóság hatalma egy masszív és különösen hasznos olvasmány. 

a kiválóság hatalma

A cikkben összefoglalom a könyv lényegét. Amennyiben még nem olvastad a kötetet és nem szeretnéd a részletek megismerésével elrontani az olvasás élményét, akkor kattints ide a Véleményem a kiválóság hatalmáról részhez.

Mit jelent a kiválóság?

A kiválóság fogalma bepiszkolódott, manapság egyet jelent valami régimódi, kellemetlen dologgal, nem valamivel, amire vágyakozunk. 

Ez a változás elég új, modern korunknak tulajdonítható. Egy olyan világban élünk, ahol úgy tűnik szinte semmit sem befolyásolhatunk. A megélhetésünk globális erőknek van kitéve. A problémák, amikkel szembe kerülünk – gazdasági, környezeti… – nem oldhatóak meg egyénileg. Amikor az embereknek valamiből elegük lesz, a természetes reakció általában a passzivitás valamilyen formája.

Miért vesződünk évekig, hogy egy képesség mesterévé váljunk, amikor olyan sok hatalmat tarthatunk a kezünkben kevés energiabefektetéssel is. A technológia mindent meg fog oldani. A passzivitásnak egyenesen morális felhangja lett: „A kiválóság és a hatalom gonosz, a patriarchális elit játékszere, akik elnyomnak bennünket„, vagyis ekként tüntetik fel.

Robert Greene ezt másképp látja

Szerinte a jövő azoké, akik több képességet sajátítanak el és kombinálják azokat kreatív módon. A képességek elsajátításának folyamata – nem számít mennyire virtuális is legyen – ugyanaz marad.

A gyakorlati tudás az abszolút érték, a befektetés, ami az elkövetkező évtizedekben fogja kamatjait megfizetni. Sokkal értékesebb, mint egy csekély fizetésemelés vagy egy jövedelmezőnek tűnő pozíció, ami kevesebb tanulási potenciált tartogat.

A nagy elődök és napjaink “mestereinek” segítségével Robert Green a kiválóság három szakaszát azonosítja:

  • 1. Tanoncság
  • 2. Kreatív-Aktív szakasz
  • 3. Kiválóság

A kiválóság szakaszai ismét elő-előjönnek a nagy mesterek életéből a történelem során: fiatalos szenvedély; egy lehetőség, ami miatt felfedezhetik és használhatják képességüket; a tanoncság, ami során feltöltődnek energiával és fókusszal. 

Jól teljesítenek, mert képesek keményen dolgozni és gyorsan haladni. Ez a kemény munka és intenzív tempó valójában genetikai eredetű – nem a tehetség vagy a nagyszerűség, amelyet fejleszteni kell, hanem egy mély és erős elköteleződés területük iránt.

A történetek segítségével Robert Green bevezet minket a kiválóság szakaszainak rejtelmeibe.

a hivatás felfedezése

1. A hivatásod felfedezése

Talán egy olyan karrierutat választasz, ami azon alapul amit szüleid vagy mások mondtak, vagy épp jövedelmezőnek tűnt. Ha nem saját érdeklődésed szerint választasz karriert, attól még érhetsz el sikereket, de a szenvedély hiánya előbb-utóbb utolér. 

A munkád automatikus lesz. A szabadnapoknak és az élvezeteknek fogsz élni. Passzívvá válsz és sosem éred el a kiválóságot. Még ha a materiális szükségleteidet ki is elégíted, mindig fogsz egy ürességet érezni, amelyet meg kell majd töltened valamilyen ideológiával, droggal vagy eltereléssel. Nem tudod kikerülni ezt a dinamikát.

De mégis mit csináljunk? Mi illik hozzánk?

Ebben sajnos senki sem fog segíteni neked vagy útba igazítani. Valójában az esélyek ellened dolgoznak. Ha egy tanoncságra vágysz, ha szeretnél kiválóvá válni valamiben, akkor neked kell megkeresned az érdeklődésednek megfelelő területet, mégpedig hihetetlen energiákat mozgósítva.

Lépések a hivatásod megtalálásához

Térj vissza a gyökereidhez: több mester is már gyerekkorában tisztán látta érdeklődésének tárgyát, amihez később visszatért. Minek voltál a megszállottja gyerekként?

Találd meg a réspiacod: találd meg azt az alterületet, amely iránt érdeklődsz és a versenytársak alacsony száma miatt uralni tudod azt!

Kerüld a hamis utat: legtöbben rossz motiváció miatt választunk területet: pénz, hírnév, befolyás. Lázadj fel a hamis motivációs forrásokkal szemben és legyél őszinte magaddal: Mi érdekel?

Engedd el a múltat: ha valami rossz számodra, engedd el! Ne érezd úgy, hogy ragaszkodnod kell az általad kreált tervhez, ha az rossz feltételezésekre épült!

Találj vissza az utadra: a kiválóság felé vezető úton néha le fogsz térni az előre kijelölt csapásról. Ha messze is sodródsz, mindig visszatérhetsz a helyes útra.

az ideális tanoncság

2. Az ideális tanoncság

Első lépés: Megfigyelés – A passzív mód

Miután megtaláltad a hivatásod, keress céljaid eléréséhez eszközöket! Lehet ez egy képesség fejlesztése, egy új terület elsajátítása vagy tudományterületek kombinálása. Legyél nyitott, figyeld a terület mestereit és tanulj, amennyit csak tudsz!

Második lépés: Készségszerzés – A gyakorlati mód

A „géniusz” szó eredetileg egy latin kifejezés. Egy védőszellemet értettek alatta, amely minden egyes ember születését figyelte. Csak később vált a géniusz az egyedi tulajdonságokkal megáldott tehetség szinonímájává. A legtöbb mester nem született tehetség, csupán rátaláltak a hivatásukra és időt, energiát nem kímélve fejlesztették a céljaik eléréséhez szükséges készségeiket.

Harmadik lépés: Kísérletezés – Az aktív mód 

Miután magas szinten elsajátítottad a választott készségeket, keress új kihívásokat! Bővítsd a terület ismert határait, kombináld más tudományágakkal!

A robotika iránt érdeklődő Yoki Matsuoka miután megszerezte villamosmérnöki diplomáját, az idegtudomány felé fordult. Ahhoz, hogy emberszerű robotot hozzon létre, úgy érezte szükséges részleteiben megismerkedni az emberi agy működésével. Kombinált két területet és az eredmény egy addig elképzelhetetlen részletességű robotkéz lett.

Stratégiák a tökéletes tanonsághoz

Helyezd a tanulást a pénz elé: Einstein nevetségesen alacsony fizetést kapott a berni szabadalmi hivatalban, de így maradt ideje saját gondolatkísérleteire, ami végül a relativitáselmélethez vezetett. Tanulj meg kevés pénzből megélni és adj időt magadnak a tanulásra!

Folyamatosan bővítsd látóköröd: Lépj kapcsolatba annyi különböző emberrel és ötlettel, amennyivel csak tudsz. Hozzá fognak járulni a tanulásod felgyorsításához. Bármikor, amikor úgy érzed egy belső kör része lettél, rázd fel magad és keress új kihívásokat! Mindig könnyebb a szabályokat tanulmányozni és a komfortzónádon belül maradni. De gyakran kezdeményezned kell mielőtt úgy érzed készen állná rá. Kihívás elé állítod így a karaktered, legyőzöd a félelmeidet és fejleszted a munkádtól való eltávolodás képességét – képessé válsz a végeredményt mások szemüvegén keresztül vizsgálni.

Szokj hozzá az alsóbbrendűség érzéséhez: A tanulás egyfajta alázatosságot kíván. El kell fogadnunk, hogy vannak odakint, akik sokkal jobban ismerik a területünket, mint mi magunk. A fölényük nem természetes tehetségből vagy valamiféle kiváltságból származik, hanem a munkával töltött időből és a tapasztalatokból. A fölényük nem politikai alapú, sem pedig valami csalás. Nagyon is valós.

Bízz a folyamatban: Időbe telik a kiválóság, azonban egészen addig, amíg tanulsz és dolgozol fejlődni fogsz. Habár az órák száma soknak tűnhet, általában hét és tíz év közötti folyamatos gyakorlásra (nagyjából a tradicionális tanonci időre) van szükségünk egy képesség mesterire csiszolására. Magyarul a fókuszált gyakorlás hosszú időn át nem bukhat el, eredményt hoz.

Mozdulj el az ellenállás és a fájdalom felé: Amikor egy képességet elsajátítunk, gyakran csak az azt igénylő problémákon kezdünk el dolgozni, mivel a feladat könnyű és ismerős számunkra. Kerüljük a gyengeségeinket tesztelő kihívásokat, ez pedig gátolja a fejlődésünket. Érdemes az “ellenállás útján” járnunk, harcolnunk saját kényelmünk ellen és kihívást jelentő szituációkban lehet részünk.

Tanulj kudarcokból: Amikor egy gép meghibásodik, megmutatja hol kell javítani rajta. Kezeld saját kudarcaidat is egy lehetőségként a fejlődésre!

Két fajta bukás létezik:

  1. Az első akkor következik be, ha sosem próbálod meg, mert félsz vagy a tökéletes pillanatra vársz. Ebből a bukásból sosem fogsz tanulni és ez a gyávaság fog elpusztítani.
  2. A második a merészségből és a vállalkozó szellemből fakad. Ha elbuksz, akkor is nagyban felülmúlja a hírnevedet ért sérelmet az, amit tanulsz.

Ötvözd a “hogyant” a “mivel”: Lásd az összképet! Kontextusában tekints a képességre, amit próbálsz elsajátítani! Ne csak az eszközöket, a recepteket vagy a problémákat lásd! Ne legyen olyan szelete a képességnek, amelyet nem ismersz!

Próbálkozz, hibázz és fejlődj: Próbálj ki új dolgokat, fejlessz több képességet, kerüld el a kitaposott karrierutakat! Különösen a húszas éveidet érdemes felfedezéssel és több különböző terület megismerésével töltened. 

3. Használd a mesterek tudását! – A mentorok dinamikája

Mentorok és a kiválóság

“Ami neked 10 évig tartott, arra lehet elég lett volna 5 év a megfelelő útmutatással.”

A mesterek és a mentorok segítenek gyorsabban fejlődni elkerülni a gyakori hibákat.

Habár egyszerre egy mentor a legjobb választás, de nem mindig lehetséges megtalálni a tökéletes mentort. Ebben az esetben egy alternatív stratégia, hogy találj több mentort a közvetlen környezetedben, mindegyik egy stratégiai hézagot és tapasztalatot pótlandó. 

Ha több mentorod van, annak léteznek kellemes mellékhatásai is, például több lehetséges szövetségeshez és kapcsolathoz férsz hozzá, akikre később számíthatsz.

Stratégiák a mentori kapcsolat elmélyítésére

Nézz mélyen a mentori tükörbe: A mentorod képes megmutatni számodra mi a legnagyobb gyengeséged. Ne félj meglátni azt! Szokj hozzá a kritikához, egyenesen üdvözöld azt! A mentorok realista visszajelzése alapján magabiztosabb és jobb leszel.

Használd fel ötleteiket: Amint  megtanulsz egy leckét, próbáld meg azt a saját helyzetedre lefordítani. Ne csak ész nélkül másolj, hanem helyezd el magadat is az egyenletben! Végső soron meg kell haladnod a mestered!

Hozz létre egy oda-vissza kapcsolatot: Néha vissza kell fogni a mentorodat és tisztázni vele, hogy te miben is szeretnél fejlődni, miben várod a segítségét. Dolgozzatok közösen a kapcsolaton, de közben irányítsd mentorod útmutatását saját szükségleteid szerint.

4. Lásd az embereket olyannak, amilyenek: szociális intelligencia

Olvass az emberekben, tudd mit szeretnének és tudd kimutatni saját preferenciáidat is. A negyedik fejezetben Robert Green gyakorlatilag az érzelmi intelligencia fejlesztésével kapcsolatban oszd meg hasznos tanácsokat. A kiválóság elérésére mások ismerete önmagában nem lesz elég, meg kell küzdened a 7 halálos valóságnak nevezett természetes emberi tulajdonsággal is.

Irigység: Természetünk szerint folyamatosan hasonlítgatjuk magunkat másokhoz, legyen szó pénzről, kinézetről, intelligenciáról, népszerűségről vagy bármilyen másik kategóriáról. Általában akkor váltod ki mások irigységét, ha kilógsz a sorból. Éppen ezért érdemes egy fenyegetőnek semmiképp sem értelmezhető képet kialakítanod magadról, legalábbis addig, amíg olyan sikeressé nem válsz, hogy mindez ne számítson.

Alkalmazkodás: Minden alkalommal, amikor emberek csoportot formálnak beáll egyfajta szervezeti gondolkodásmód. Habár a csoport tagjai toleránsnak látszanak és úgy tűnhet még ünneplik is a különbözőséget, azonban valójában azok, akik láthatóan különböznek a többségtől bizonytalanná teszik és kényelmetlen helyzetbe hozzák a csoport többi tagját. Ezek a “különleges” személyek megkérdőjelezik a csoport működését és a vezetés dominanciáját, aminek következményei lehetnek.

Merevség: A világ sok tekintetben hihetetlenül összetetté vált és mi ehhez nem alkalmazkodtunk elég gyorsan. Amikor egy bonyolult szituációba kerülünk azonnal megpróbáljuk egyszerűsíteni a helyzetet, egyfajta mesterségesen egyszerű világot létrehozva ezzel. A mentális modellek segítségével megérthetjük, hogyan befolyásolja ez a kényszeres egyszerűsítés döntéseinket. Mások egyszerűsítési igényét is érdemes azonban tiszteletben tartanunk, elfogadnunk merevségüket és ezzel összhangban cselekedni.

Önimádat: Munkakörnyezetben szinte mindig elsősorban saját érdekeinket vesszük figyelembe. Általánosságban próbáld meg kapcsolataidban, hogy a beszélgetés inkább másokról szóljon, képviseld mások érdekeit. Végső soron megnyered bizalmukat, ami sokszor többet ér bármi más rövid távú hasznonnál.

Lustaság: Mindannyian szeretnénk a legrövidebb és legkönnyebb úton elérni céljainkat. Általában sikerül kordában tartani türelmetlenségünket és megértjük, hogy a céljainkat csak kemény munkával érhetjük el. Vigyázz azokkal, akik “együtt akarnak működni” veled! Néha csupán azt szeretnék, hogy más végezze el a feladatuk oroszlánrészét.

Szeszélyesség: Szeretjük mondogatni, hogy döntéseink jelentős mértékben racionális megfontolásokon alapulnak, azonban valójában döntéseinket nagyrészt érzelmeink befolyásolják.

Passzív Agresszió: Minden passzív agresszió oka a közvetlen konfliktustól való félelem. A félelem miatt néhányan közvetett módokat keresnek az igazuk közvetítésére: apró támadásokat intéznek, amelyekből nehéz leszűrni mi is történik, de ez az irányítás illúzióját adja nekik.

Stratégiák a szociális intelligencia fejlesztésére

Beszéljen a munkád helyetted: Ha politikai manőverezést érzékelsz a környezetedben, ne veszítsd el a fejedet, ne emésszen fel mások kicsinyessége. Továbbra is koncentrálj a munkádra, fejleszd képességeidet és ki fogsz tűnni azok közül, akik hangosak ugyan, de semmit sem tudnak letenni az asztalra.

Hozd létre az ideális perszónád: Mindannyian maszkokat viselünk a társadalmi arénában, különböző szerepeket játszunk, amelyeket különböző környezetekre szabunk, hogy könnyebben érvényesüljünk. A személyes perszónád kialakítását a társadalmi interakcióid kötelező elemeként, nem pedig valami gonosz, démoni cselként érdemes felfognod.

Lásd magad, ahogy mások látnak téged: Szinte mindenkinek van valamilyen hibája, ami a viszonylag ártalmatlantól a komoly problémákat előidéző tulajdonságig terjed. Talán sokat beszélünk, vagy túl őszintén kritizálunk másokat, vagy megsértünk barátainkat, ha nem támogatják az ötletünket. Legyél őszinte magaddal a hibákat illetően! Tekints vissza a konfliktusaidra és elemezd milyen szerepet játszottak bennük rossz tulajdonságaid!

Boldogan szenvedd el az ostobákat: Amikor ostobák keresztezik utadat, érdemes a következő gondolatmenetet követned: ők egyszerűen az élet részei, mint a sziklák vagy a bútorok. Mindannyiunknak van egy ostoba oldala, pillanatok, amikor elveszítjük a fejünket, vagy egóból cselekedünk, esetleg rövid távú célokat hajszolunk. Ez az emberi természet része. Ha meglátod az ostobaságot magadban, képes leszel elfogadni másokban is. Ez lehetővé teszi számodra, hogy nevess a bohóckodásukon, toleráld jelenlétüket és elkerüld azt az őrült ötletet, hogy megváltoztasd őket.

a kiterjedt elme

5. Ébreszd fel a kiterjedt elméd

Első lépés: A kreatív feladat

“Vésd az agyadba és ne felejtsd el: az érzelmi elköteleződés az iránt, amit csinálsz közvetlenül meg fog látszódni a munkádban. Ha félgőzzel, szív nélkül dolgozol, akkor az eredmény is fakó lesz.” Válassz az érdeklődésednek megfelelő küldetést!

Második lépés: Kreatív stratégiák

Fogadd el a rossz körülményeket: Tanuld meg elfogadni a bizonytalan időket és érvényesülni mindeközben!

Adj teret a véletlenszerű felfedezéseknek: A szerendipitás egy olyan esemény, amelyre nem számítunk és természetétől fogva nem erőszakolhatod ki megtörténését. A szerendipitás elősegítésére mindig tarts magadnál egy jegyzetfüzetet. A pillanat, amikor bármilyen ötlet vagy felfedezés eszedbe jut, írd le. Továbbá meghívhatod a véletlenszerű felfedezéseket a kreatív folyamataidba két egyszerű lépéssel:

  • 1. Szélesítsd látókörödet, amennyire csak lehetséges.
  • 2. Maradj nyitott és laza. Nagy nyomás alatt is engedd meg magadnak az ellazulást. Sétálj, merülj el munkán kívüli tevékenységekben (Einstein hegedült, Churchill festett), vagy csak gondolj valami másra.

Változtasd meg a nézőpontodat: Arthur Conan Doyle Ezüst lángjában Sherlock Holmes megold egy rejtélyt, miközben arra figyel mi nem történt (a család kutyája nem ugatott). Ez azt jelenti, hogy a gyilkos olyan valaki volt, akit ismert a kutya. A történet jól példázza, hogy az átlagember nem figyel oda a negatív jelekre, amiknek meg kellett volna történniük, de nem történtek meg.

Térj vissza az alapokhoz: Próbálj meg szavakon kívül gondolkodni. Rajzolj, érintsd meg, használj diagramokat vagy modelleket. Gondolkozz a megszokott kereteken kívül!

Harmadik lépés: A kreatív áttörés

“Az érzés, hogy végtelen időnk van a munkánk befejezésére hamis és gyengítő hatással van az elménkre. A figyelmünk és gondolataink szétszórttá válnak. Az intenzitás hiánya nehézzé teszi az agyunknak, hogy egy magasabb fokozatba kapcsoljon. Ezért kell mindig határidőkkel dolgoznod.”

Érzelmi buktatók

Elégedettség: Folyamatosan emlékeztesd magadat arra, hogy milyen keveset tudsz és a világ még mindig mennyire egy rejtélyes hely.

Konzervativizmus: Ha karriered korai szakaszában bármilyen siker ér munkád kapcsán, esélyes, hogy az elemésztő konzervativizmus veszélye is rád leselkedik. A célod mindig a kreativitás legyen, mintsem a kényelem. Ez egy biztos stratégia a sikerhez.

Függés: Tanoncként mentorokra és tőled okosabbakra támaszkodhattál, akik tanácsaik mellett elvárásokat is támasztottak veled szemben. Ha nem vagy óvatos, ezeket az elvárásokat akkor is magaddal fogod cipelni, amikor a mentoraid már  nincsenek jelen.

Türelmetlenség: Az egyik legjobb módja annak, hogy semlegesítsük türelmetlenségünket, ha egyfajta örömet találunk a fájdalomban. Épp úgy, mint egy élsportoló élvezi a szigorú gyakorlással járó fájdalmat, úgy érdemes motiválni önmagad határaid átlépésére és a kényelmes út visszautasítására.

Nagyszerűség: Végső soron a munkának és a munka folyamatának kell motiválni téged. A nyilvánosság vigyázó szemei valójában kellemetlenség, egy zavaró tényező. A folyamatra való koncentrálás az egyetlen módja, hogy ne ess az egó által állított csapdába.

Rugalmatlanság: Ismerned kell a területed kívülről betéve, ugyanakkor képesnek kell lenned megkérdőjelezni a legszilárdabbnak tűnő elméleteket is.

Stratégiák a kreatív-aktív szakaszra

Az autentikus hang: Bárki, aki tíz évet tölt területének szabályainak és technikáinak elsajátításával, kipróbálásával és mesterivé csiszolásával, akaratlanul is személyére fogja formálni a tanultakat. Megtalálja személyes hangját és valami egyedit fog alkotni.

A nagy hozam ténye: Jobb tíz olyan kérdést boncolgatni, amelyből egy nagy felfedezéshez fog vezetni, mint húsz problémát megoldani, amelyeknek apró hasznuk van önmagukban. Te vagy a legfőbb vadász, a mindig éber kereső, aki szemével fürkészi a terepet a tény után, amely egy jelenleg még ismeretlen világra fog kaput nyitni.

A mesteri munka: Végül a kiváló munka fog eredményre vezetni, mintsem a marketing. A mesteri munka magában foglalja, hogy valami egyszerű, elegáns terméket hozol létre, a legtöbbet hozod ki az anyagokból. Ez a kreativitás egy magasabb szintje.

A nyitott szakasz: Létfontosságú a kreatív folyamatba egy kezdeti szakasz beépítése, amely nyitott végű. Adj időt magadnak álmodozni és gondolkodni, kezd lazán, fókusz nélkül. Ebben a szakaszban lehetővé teszed, hogy a projekt  erőteljes és természetes érzelmeket váltson ki. Fogadd el a lassúságot, mint erényt.  Amikor kreatív munkáról beszélünk, az idő mindig relatív

A végső cél: A projektnek, vagy a problémának, amelyen dolgozol mindig kapcsolódnia kell valami nagyobbhoz – egy nagyobb kérdéshez, egy átfogó ötlethez, egy inspiráló célhoz. Mindig, amikor a munka kezd szárazzá válni, emlélkeztesd magad a nagy célra, hogy miért is csinálod.

Kiterjedt gondolkodás: Nem sietsz. Holisztikusan tekintesz munkádra. Munkád tárgyát minden lehetséges nézőpontból megvizsgálod, ezzel adva extra dimenziót gondolataidnak. Feltételezed, hogy az egész részeit nem lehet külön vizsgálni, hanem csakis a többi résszel együtt van értelmük. Az elmédben olyan közel kerülsz a bonyolult valósághoz, munkád tárgyához, amennyire csak lehet. Mindeközben nagy rejtélyek lepleződnek le előtted.

Alkímiai kreativitás és a tudatalatti: Kreatív gondolkodóként feladatod, hogy felfedezd tudattalan és ellentmondásos részeit személyiségednek és vizsgáld a hasonló jelenségeket a világban.

6. Kapcsold össze az ösztönöst a logikussal: kiválóság

Stratégiák a kiválóság elérése

Kapcsolódj a környezetedhez – Ősi erők: A környezethez való mély kapcsolódás az egyik legősibb és sok tekintetben leghatalmasabb formája a kiválóságnak.

Játssz az erősségeidre – Elsődleges fókusz: A kiválóság olyan, mint az úszás. Nehéz haladni, ha közben saját magunk is az ellenállás részei vagyunk. Ismerd erősségeidet és használd ki azokat!

Változtasd át önmagad gyakorlással – Az ujjbegy érzés: Ha egy összetett képességet gyakorlunk, – mint például a repülőgéppel való manőverezés harci környezetben – akkor több egymásra épülő részképességet is el kell sajátítanunk. Minden egyes alkalommal, amikor egy képesség automatikussá válik, az agyunk szabad lesz és koncentrálhat egy bonyolultabb képességre. A folyamat végén, amikor már nem marad egyszerű képesség, amelyet elsajátíthatnánk, az agy az egész folyamatot megjegyzi és idegrendszerünk részévé válik a képesség.

Sajátítsd el a részleteket – Az élet ereje: Ha a munkádat egy élő, lélegző entitásnak látod, akkor a kiválóság célja, hogy ezeket az életteli részleteket tanulmányozd és eljuss a pontra, amikor az élet erejét erőfeszítés nélkül tudod megmutatni alkotásaidban.

Szélesítsd látóköröd – A globális nézőpont: Bármilyen kompetitív környezetben, amelyben vannak győztesek és vesztesek, a személy, aki szélesebb látókörrel rendelkezik elkerülhetetlenül uralkodni fog. Az ok egyszerű: ez a személy képes lesz a pillanatnyi helyzeten túl gondolkodni és befolyásolni tudja az egész folyamatot.

Fogadd el a másikat – A kifordított nézőpont: Sosem fogjuk teljesen felfogni, mit éreznek vagy élnek át mások. Mindig kívülállók maradunk és ez számtalan probléma gyökere.

Foglald össze a tudás minden formáját – Az univerzális ember: Minden lehetséges módon meg kell próbálnod szélesíteni látóköröd! Saját tudásod más területekre való kiterjesztése sok váratlan előnnyel jár. Egyedi ötletek, váratlan meglátások és számtalan egyéb jutalom vár, ha a tudás minden formáját fontosnak tartod.

Véleményem a kiválóság hatalmáról

A kiválóság hatalma egy terjedelmes olvasmány számtalan különböző hátterű mester történetével és hasznos meglátásokkal. A csokorba fogott és ismétlődő életrajzi elemek egy idő után unalmassá válnak, a tanulság szemléltetésén jóval túlmutatnak. 

Az összefoglalóba bekerült és a könyvben szereplő tanácsok között is olvashatunk túl általános, már-már filozófiai magasságokba emelkedő tippek, semmitmondó mondatok. Ettől függetlenül, bőven találunk értéket a kötetben, ezért is ajánlom figyelmedbe.

a kiválóság hatalma

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük