Skip to content

Arnold Bennett: Hogyan gazdálkodjunk a nap 24 órájával? [Összefoglaló]

Szeretnél időmenedzsment tippeket egy olyan könyvből, ami 1910-ben jelent meg? Nem?

Pedig gondolj csak bele.

Milyen időtálló bölcsességet kell megfogalmazni ahhoz, hogy könyved megjelenése után 110 évvel is kézről kézre adják azt?

Csak a valóban hasznos és élvezetes könyvek állják ki az idő próbáját. Ezt Arnold Bennett kötetének sikerült.

Nem említ okostelefonokat, Netflixet vagy konstans elérhetőséget sem a szerző, történetei mégis relevánsak a 21.században is. Elvégre mi, emberek nem változtunk túl sokat, csupán a körülöttünk lévő világ állt a feje tetejére.

Környezetünk ugyan nem elhanyagolható tényező, de Bennett olyan tippeket ad, amelyek gondolkodásunkon keresztül formálják cselekedeteinket, mintsem a környezetünkhöz igazodva próbálna meg okoskodni.

Az egy ültő helyedben elolvasható könyv anekdotákkal tarkított, könnyed olvasmány. Nem is várnánk kevesebbet a Grand ​Hotel Babylon és a Kisvárosi ​nagyasszonyok írójától.

A cikkben összefoglalom a könyv főbb sarokköveit. Amennyiben még nem olvastad a kötetet és nem szeretnéd a részletek megismerésével elrontani az olvasás élményét, akkor kattints ide a Véleményem a Hogyan gazdálkodjunk a nap 24 órájával? részhez.

Az idő, a mindennapi csoda 

“Azt mondják, az idő – pénz. Ez a mondás lebecsüli az időt. Az idő sokkal, de sokkal értékesebb, mint a pénz. Ha van időd, általában szert tehetsz pénzre, de lehetsz bármilyen gazdag, egyetlen perccel sem vásárolhatsz magadnak több időt, mint amennyi időm nekem vagy a kandallónál heverő macskának van.”

Bennett szerint az idő az egyik legdemokratikusabb valuta. Nem számít, hogy gazdag vagy szegény vagy, mindenki egyenlően 24 órával gazdálkodhat egy nap. A kulcskérdés, hogy mivel töltjük ki ezt a 24 órát.

“Majd megcsinálom, ha lesz egy kicsivel több időm.”

Nem lesz. Minden nap ugyanannyi órából áll és minden nap egy újabb lehetőség, hogy azzal foglalkozz, amivel szeretnél.

Élj! Ne csak létezz! Ne csak céltalanul vágtass keresztül az életen – írja Bennett.

Az idő egy mindennapi csoda ugyanakkor.

Nem tudod előre elpazarolni az idődet. Mindig van lehetőséged változtatni, hiszen a következő nap vagy a következő hét még előtted áll. Elvesztegetted az elmúlt éveket? Semmit sem számít ez, ha a holnapra gondolunk.

Hogyan változtass szokásaidon?

Legtöbbünkben, akik egy időgazdálkodással kapcsolatos kötetet veszünk a kezünkbe, van egy állandó elégedetlenség:

 • minden napunk úgy telik el, hogy valamit nem fejeztünk be.

Elégedetlenségünk abból az ósdi elképzelésből fakad, hogy meglévő kötelezettségeink mellett mindig kell valami pluszt végeznünk.

Dolgoznunk kell, hogy jusson megtakarításra, hogy visszafizessük a hitelt vagy épp azért, hogy jobb teljesítményre legyünk képesek.

Szerencsés esetben ehhez az elégedetlenséghez hozzátartozik egy kiapadhatatlan tudásvágy is, ami tovább bonyolítja az életünket és napjaink tervezését.

Mi a megoldás?

Bennett szerint fogadjuk el, hogy a fejünkbe vett cél teljesítése nehézségekkel jár. 

Ha tudsz készíteni egy olyan menetrendet a célod teljesítésére, ami nem számol nehézségekkel, kudarcokkal és pontos határidőre teljesíteni tudod, akkor az nem volt egy valós cél.

Fogadd el, hogy kudarcok fognak érni és egyszerűen kezdj el dolgozni a célod megvalósításán. Csak ugorj!

Mire figyelj miután elkezdesz dolgozni magadon és céljaidon?

 1. Ne vállalj túl sokat magadra indulásnál! A legtöbb kudarcot vallott ember valóban csak túl magasra tette a lécet. 
 2. Engedj meg hibákat magadnak!
 3. Hagyj teret az emberi természetnek, különösen a sajátodnak!

Az időhiány és az emberi természet

Arnold Bennett tanácsait egy egyszerű irodai dolgozó napirendjén keresztül vezeti le. Adott egy irodai alkalmazott, aki naponta 8 órát dolgozik. A beosztása vagy a fizetése a mi szemszögünkből lényegtelen.

Munkáját nem élvezi különösebben, a megélhetéshez szükséges kötelezettségként tekint rá. Az életét valójában a fennmaradó időben, munka előtt / után és a hétvégéken éli.

Tehát a munkával töltött évei alatt idejének ⅓ részét munkával tölti, így érthető módon a fennmaradó ⅔ időben nem szeretne dolgozni.

Az élet azonban több, mint hazatérve beesni a kanapé elé. Az irodai alkalmazottnak vannak a megélhetés biztosításán kívül is céljai, de nem tudja hogyan érje el azokat. 

8 óra és munka és a kötelező ingázás után minden este fáradtan esik haza. Vacsorázik, elszív egy cigit, lehörpint egy pohár whiskeyt és már ideje lefeküdni aludni. Majd kezdődik az egész elölről.

Hogyan törhet ki ebből a spirálból egy naponta 8 órát dolgozó alkalmazott? Arnold Benett itt konkrét tanácsokkal szolgál:

 1. Tervezd úgy az estéd, hogy azt ne ossza két részre a vacsora! Vacsora után még fáradtabb leszel és kevesebb energiád lesz a célodon való munkára.
 2. Változtass a gondolkodásodon! (részletesen a következő fejezetben)
 3. Találd meg az érdeklődési körödnek megfelelő területet és olvass róla 90 percet naponta!

Tanulj meg koncentrálni!

Túl fáradtnak érzed magad munka után? Ha nincs erőd koncentrálni, akkor meg kell tanulnod jobban beosztani a figyelmedet és fejleszteni a koncentrációs képességed.

A példában szereplő irodai dolgozó munkába ingázás közben újságokat olvas. Sokszor már délelőtt fáradtnak érzi magát. Ez nem is csoda a feldolgozásra váró információmennyiséget tekintve.

Arnold Bennett egy szokatlan tippet oszd meg velünk az agy működéséről szóló fejezetében:

Műveld az elméd útközben! Amikor reggel elhagyod a házat koncentrálj egyetlen dologra. Térj vissza a témára, ha elkalandozol. Ezzel a gyakorlattal megtanulsz koncentrálni és kizárni a lényegtelent. Érdemes legalább 30 percet szánni rá.

Mire koncentrálj? 

Bennett szívesen olvasta Marcus Aurelius és Epiktétosz műveit és egy-egy rövid életbölcsességen való elmélkedést javasol a koncentráció fejlesztése érdekében is.

Olvass el egy rövid gondolatot este és gondolkodj rajta reggel munkába menet!

Néhány idézet, amin érdemes elmélkedned:

“Csakhogy nem az időnk csekély, hanem sokat elvesztegetünk belőle.”

Seneca

“Ne kívánd, hogy az események úgy alakuljanak, ahogy te szeretnéd. Inkább a kívánságaidat szabd hozzá az események alakulásához, meglátod, nyugodt lesz életed folytatása.”

Epiktétosz

“Szerezd hát meg magadnak azt, ami teljesen tőled függ: légy őszinte, méltóságteljes, munkabíró, ne hajhászd az élvezetet, ne elégedetlenkedj sorsoddal, légy kevéssel beérő, jóindulatú, szabad, komoly, keresetlen, nagylelkű.”

Marcus Aurelius

Ismerd meg önmagad!

A boldogság értelemből és elvekből származik, mégis keveset elmélkedünk a fontos dolgokon. 

Vannak elveid?

“Nem érdekel, hogy mik az elveid, csak legyenek!” – mondja Bennett.

Szerinte minél kevesebbet elmélkedünk, annál céltalanabbak leszünk. 

Az életünkön való reflektálás, elgondolkodás nem helyettesíthető olvasással sem.

Olvass komolyan!

Találj egy területet és mélyedj el benne!

Olvass naponta 90 percet! 

Ezt a 90 percet valamilyen konkrét téma / kor / tudományterület megismerésére használd fel!

A novellák olvasása ebben az esetben nem számít. A rossz novellákat nem érdemes elolvasni, a jó novellák pedig olvastatják magukat és nem sarkallnak megfeszített gondolkodásra.

A napi 90 perc olvasásnál a cél, hogy jobb legyél. Ez pedig erőfeszítést igényel.

Szereted a költészetet? Nagyszerű! Most ne olvass verseket!

Utálod a költészetet? Nagyszerű! Keress klasszikusokat és tanuld meg élvezni azokat!

Gondolkodj az olvasottakon, ne csak eszetlenül olvass!

Veszélyek, amiket érdemes elkerülni

 • Ne legyél öntelt! Sose veszítsd el a humorérzéked!
 • Ne kösd magad egy programhoz sem! Alkalmazott vagy? Az sem egy vallás.
 • Ne legyél a következő teendő megszállottja!
 • Kezdj lassan, de dolgozz magadon rendszeresen!
 • Vezesse az ízlésed a szabadidőd eltöltését!

Véleményem a könyvről

Aki konkrét tippekre vágyik annak lehet nem a Hogyan gazdálkodjunk a nap 24 órájával? a legjobb választás. 

Afféle atyai beszélgetés ez anekdotázással, aminek a végére mégis másképpen tekintünk az idővel való viszonyunkra. A megfogalmazott tanácsok inkább szemléletformálóak, gondolkodásra sarkallnak. 

Míg a konkrét tippek sokszor egy könyv olvasása után elfelejtődnek, addig Arnold Benett általánosnak tűnő tanácsai mégis velünk maradnak.

A Hogyan gazdálkodjunk a nap 24 órájával választ adhat az időgazdálkodással kapcsolatos kérdéseidre, ráadásul egy ültő helyedben el tudod olvasni a rövid kötetet.

Itt olvasd – Hogyan gazdálkodjunk a nap 24 órájával?

Arnold Bennett könyv
Arnold Bennett – Hogyan gazdálkodjunk a nap 24 órájával?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük