Skip to content

Ray Dalio tanácsai [Elvek – Principles könyv összefoglaló]

ray dalio principles

A Bridgwater Associates a világ legnagyobb hedge fundja, több mint 150 milliárd dollárt kezelnek. Bár az utóbbi években sokan írtak róluk a pénzpiaci mozgásokkal, befektetésekkel összefüggésben, azonban a rendkívüli eredmények elérését lehetővé tevő cégkultúrájuk is figyelemre méltó.

Unorthodox működésüket radikális őszinteség és nyitottság jellemzi. Gondolkodásra ösztönöznek, mindenki nyíltan felvállalhatja a véleményét, lehet hibázni, de a hibákat nem szabad elhallgatni.

A vállalat alapítója, Ray Dalio az évek során számos alapelvet fektetett le, amelynek személyes sikereit és a Bridgewater eredményeit is tulajdonítja. Hisz benne, hogy hasonló alapelveket bárki képes felfedezni és azok alapján egy jobb életet, vagy egy eredményesebb céget építeni.

Principles nevű könyve, ahogy azt az alcíme is jelzi (Life and Work), az egyéni alapelvekről és azok felfedezésének folyamatáról, illetve az USA 5. legnagyobb magánvállalatának céges kultúráját formáló menedzsment elvekről szól.

A könyv mondanivalója világos, a tanácsok kiforrottak és letisztultak. A könyv első fele bárkinek hasznos lehet, aki szeretne valamit elérni az életben. Bár a világ legnagyobb hedge fundjának működését meghatározó szabályok az exkluzivitás érzését keltik, de a fejezet célközönsége inkább a cégkultúrát formáló vezetők, mintsem az átlag olvasó.

A cikkben összefoglalom a könyv főbb sarokköveit. Amennyiben még nem olvastad a kötetet és nem szeretnéd a részletek megismerésével elrontani az olvasás élményét, akkor kattints ide a Véleményem a Principles-ről részhez.

Alapelvek forrása

Ray Dalio úgy hiszi, hogy a legértékesebb alapelveink a valósággal való találkozásainkból származnak, és ezen találkozások tapasztalatainak elemzéséből, nem pedig tanítás vagy mások elveinek egyszerű elfogadásából.

Előre csomagolt elvek gondolkodás nélküli elfogadása azzal a veszéllyel jár, hogy nem fognak a saját értékeinknek megfelelni. Az alapelvek megfogalmazása és a céljaink kijelölése mindenki számára egyedi. Más a hátterünk, más értékeket tartunk fontosnak, így mind a céljaink, mind a céljainkhoz vezető út radikálisan eltérhet másokétól.

Az általános vélekedés gyakran hibás, ezért önálló gondolkodónak kell lennünk. Azért, hogy pénzt keressünk, akkor is igazunk kell, hogy legyen, amikor mások tévednek. Mások alapelveinek gondolkodás nélküli elfogadásával nagy hátrányba kerülünk és inkább az eseményekre reagálunk, mintsem azokat formáljuk.

Határok feszegetése

A természet egyik alapvető törvénye, hogy a fejlődés érdekében az embernek át kell lépnie a saját határait, annak érdekében, hogy erősebb legyen. Nyilvánuljon meg ez az erő súlyok emelésében vagy problémák kezelésében vagy bármilyen másik módon.

Határaink feszegetése kellemetlen, fájdalommal jár, de elengedhetetlen a fejlődés érdekében.

Hiszed vagy sem, szerencsés vagy, hogy fájdalmat érzel. Ha jól közelíted meg, ez azt jelenti, hogy megoldásokat kell találnod annak érdekében, hogy fejlődj.

Társadalmi igény kielégítése

Egyenes arányosság van aközött, hogy megadjuk a társadalomnak, aminek szüksége van és a pénzcsinálás között, míg szinte egyáltalán nincs kapcsolat a pénzkeresés iránti vágy és a megkeresett pénz mennyisége között.

A piac törvényeit kihasználó és azok segítségével sikeressé váló befektető értékes tanácsot ad a keresletre való reagálás ösztönzésével. Ne vállalkozók, befektetők vagy gazdagok akarjunk lenni, hanem keressünk valós problémákat, oldjuk meg azokat és élvezzük a munka gyümölcsét.

Egyéni fejlődés 5 lépése

Annak érdekében, hogy rájöjjünk mit is szeretnénk az élettől és azt a lehető legnagyobb valószínűséggel el is érjük, Ray Dalio egy öt lépéses folyamatot állított fel, amelyet egyszerűen az egyéni fejlődés 5 lépcsőjének nevez.

A szerző nem mondja meg mit akarjunk, vagy mit csináljunk, csupán bemutatja a leggyakoribb hibákat ismerteti, kérdéseket tesz fel és a helyes irányba terel bennünket.

1. Célok meghatározása

Különbözőek vagyunk, eltérő háttérrel rendelkezünk, így a sikerről alkotott képünk is meglehetősen más. A céljainkat az alapvető értékeink határozzák meg, ezért is fontos, hogy ne mások által kitalált utat kövessünk, mert a cél elérése ebben az esetben sokszor nem tesz boldoggá bennünket.

A célok meghatározása különösen nehéz, mivel annyi jobbnál jobb lehetőség van az életben, amelyeket mind szeretnénk kiaknázni.

A célállítás olyan, mint a svédasztal: sok finom falatot el kell utasítanunk, hogy az igazán jó ételekkel jóllakjunk.

Érdemes megkülönböztetni a célokat a vágyaktól.

A célok azok, amiket igazán el szeretnénk érni, míg a vágyak gátolnak a céljaink elérésében. Cél lehet például, hogy fitt és egészséges szeretnék lenni, miközben vágyakozhatok egy kiadós adag szaftos pörköltre.

A céljainknak kellően ambíciózusnak kell lenniük. Ne abból indulj ki, hogy mi az, amit úgy hiszed el tudsz érni. Legyenek nagy, de reális céljaid. Ne korlátozd be magad, inkább kérd ki mások véleményét a céljaidról, mert sokszor egy külső szemlélő objektívebb tud lenni.

2. Problémák felismerése

Miután meghatároztuk az elérni kívánt célokat, érdemes azonosítani a közted és a céljaid között lévő akadályokat, problémákat.

Állást szeretnél váltani, de nem rendelkezel a szükséges képességekkel? Akkor a problémád az ismeretek hiánya.

Gyakori, hogy az ego a fejlődés útjában áll. Talán azért, mert az iskolarendszer túlzottan fókuszál arra, hogy tudjuk a megfelelő választ és bünteti azokat, akik rossz választ adnak.

Ray Dalio találkozott pár nagyszerű emberrel élete során és megtanulta, hogy egyikük sem született nagyszerűnek. Mindannyian sok-sok hibát követtek el, sok gyengeségük volt. Remek emberré csak a hibáira való visszatekintéssel és azokból való tanulással válhat valaki.

A legtöbb probléma potenciális fejlődési lehetőség.

Tudod anélkül azonosítani a problémáidat, hogy a megoldásukon kezdenél gondolkodni? Ez egy jó gyakorlat, hogy egy listát írj a kihívásokról, anélkül, hogy megoldást keresnél rájuk.

3. Problémák meghatározása

Nyugodtnak és logikusnak kell lenned a problémák meghatározásakor. Míg a problémák felismerésekor csak egy felszínesen elkészített listára van szükséged, addig meghatározásukkor mélyre kell ásnod, egészen a problémák gyökeréig. Nem szabad, hogy az érzelmeid vezessenek.

Például:

 • Probléma: Lekéstem a vonatot.
 • Felszínes ok: Nem néztem meg a menetrendet.
 • Valódi ok: Figyelmetlen vagyok és nem készültem fel eléggé.

A problémák nem elítélendő dolgok, hanem a fejlődés szerves részei. Fejlődés csak a fájdalom (probléma) és az elmélkedés után arra adott reakció által lehetséges.

4. Terv készítése, amely megoldja a problémákat és segít elérni a céljaidat

Először tedd fel a kérdést: mi vezetett idáig? A céljaink eléréséhez sokszor nélkülözhetetlen a múltból magunkkal cipelt problémáink megoldása.

Bár a tervezés kevesebb időbe telik, mint a megvalósítás, mégis fontosabb lehet. A terv határozza meg, hogy mit kell tennünk a célok eléréséért. Akik jók a tervezésben rendelkeznek a vizualizáció képességével és átlátják a célhoz szükséges teendők gyakorlati oldalát.

A terv fogja adni a célod eléréséhez szükséges teendőlistát, ezért is fontos a pontos tervezés. Olyan feladatokon dolgozz, amelyek valóban közelebb visznek a céljaidhoz.

5. A terv végrehajtása, a munka

Úgy hiszi Ray Dalio, hogy a munkát érintő jó szokásokat hajlamosak vagyunk alulértékelni.

Az ötödik lépéshez két sarkalatos tényezőre van szükséged:

 • fontos tudnod minden nap mit kell csinálnod,
 • rendelkezned kell az akaraterővel, hogy megcsináld

A haladás érdekében objektív referenciaértékeket kell megszabnod, amihez időről-időre hasonlítanod kell a teljesítményed (vagy másnak kell hasonlítania). A terv végrehajtásában azok remekelnek, akik erős önfegyelemmel rendelkeznek és proaktívak, a napi feladatokra való reagálás nem távolítja el őket a végső céltól.

Általános tippek az 5 lépéshez:

Konkrét keretet nyújt át a szerző az 5 lépéssel, azonban, ha a célállítás-problémafelismerés lépéseknél félrecsúszik valami, akkor lehet, hogy rossz tervet fogunk kidolgozni. A leggyakoribb hibák kivédésére is tanácsokkal lát el Ray Dalio:

 1. Legyél őszinte magaddal: mit akarsz, mi igaz, mit kell tenned? Ha őszintén megválaszolod ezeket a kérdéseket, akkor sokkal gyorsabban elérheted azt, amit valóban akarsz az élettől
 2. Kezeld külön az öt lépést, ne gondolj a következő lépésre! (probléma azonosítás vs. megoldás keresése)
 3. Mind az 5 lépés más tehetséget és nézőpontot kíván meg. Találd meg a gyengeségeid és azok köré építs stratégiát!
 4. Nem probléma, ha bármelyik lépésnél rosszul teljesítesz, ha segítséget kérsz olyanoktól, akik képesek kiegészíteni a gyengeségeidet.
 5. Tiszta fejjel, racionálisan, nem pedig érzelmekre alapozva közelítsd meg a lépéseket!
 6. Mi a legnagyobb gyengeséged, ami te és a célod között áll? A különbség a sikeres és sikertelen emberek között, hogy a sikeresek elismerik a hibáikat és számításba veszik azokat.

Ray Dalio alapelvei

A szerző segít saját alapelveink megtalálásában, miközben megosztja a sajátjait is. Nem azért teszi ezt, hogy ész nélkül lemásoljuk, hanem hogy tanuljunk belőle.

Ezeket az elveket használta már 12 évesen, amikor cukorkát árult az iskolában, vagy amikor először vásárol részvényeket:

 • Mindig azt csinálok, amit én akarok, nem azt, amit mások akarnak, hogy tegyek.
 • Mindig előjövök a legjobb önálló véleménnyel, ami a céljaim felé segíthet.
 • Stressztesztelem a vélekedéseimet a legokosabb emberek által, hogy tanulhassak tőlük.
 • Figyelek, hogy ne legyek túlzottan magabiztos és jó legyek a „nem tudásban”.
 • Mindennapjaimnak része a valósággal való küzdelem, döntéseim eredményeinek megtapasztalása, és a cselekedeteim elemzése, hogy később javítani tudjak azok eredményén.

Menedzsment alapelvek

A könyv alcíme: Éet és Munka. Míg az első részben a személyes célok állításában és az elérésükhöz szükséges terv kidolgozásában segít Ray Dalio, addig a második részben inkább a Bridgwater Associates felépítése során szerzett tapasztalatait osztja meg velünk.

A gyakorlati tanácsok a toborzáson túl, meetingek vezetését, fontos döntések meghozatalát és számtalan hétköznapi szituációt is érintenek. A szervezeti hierarchián belül elfoglalt helyétől függetlenül bárki tanulhat Ray Dalio 200 menedzsment alapelvéből. Olyan tanácsok ezek, amelyek a hétköznapi munkakapcsolatainkat is képesek pozitívan befolyásolni.

A könyv olvasására való ösztönzés jegyében kiemeltem a rám legnagyobb hatással lévő alapelveket:

9. Ismerd fel, hogy hatékony, innovatív gondolkodók hibázni fognak és tanulj tőlük, mert ez az innováció része.

24. Kérdezd meg magadtól: kiérdemelted a jogot arra, hogy véleményt formálhass?

51. Emlékezz, hogy azok, akik egy bizonyos módon látnak és gondolkodnak gyakran nehéznek találják gondolataikat más típusú emberek felé kommunikálni, azok pozíciójába helyezkedni.

57. Keress olyan embereket, akiknek nagyszerű kérdéseik vannak!

58. Legyél biztos benne interjúztatáskor, hogy a jelöltek téged és a céget is meginterjúvolják!

Véleményem Ray Dalio Principles című könyvéről

Több önfejlesztő könyv olvasása után az a gondolat fogalmazódott meg bennem, hogy nem létezik egy mindenki számára működő sablon. Mindegyik könyv, amely a tökéletes stratégiáról vagy tuti tippekről szól sántít valahol. Ray Dalio nem self-help guru, mégis képes hatással lenni egy olyan könyvvel, ahol inkább kérdez, mintsem tanácsol. Bemutatja számunkra az általa mankókként használt módszereket, kérdéseket tesz fel, amelyek megválaszolását az olvasóra hagyja.

Sokan felbecsülhetetlennek tekintik a Ray Dalio-val való találkozást, bölcsességei és befektetési tippjeiért sokan versengenek. Könyvében egy szeletet mutat meg ebből a bölcsességből, amely nem kevésbé értékes, mint a találkozás a világ egyik legtehetősebb emberével.

ray dalio principles könyv

Szerző: Ray Dalio

Cím: Elvek (Principles: Life and Work)

Kiadás éve: 2017 / 2019

Kiadó: A4C Books, Simon & Schuster

Nyelv: Magyar és Angol

Oldalak száma: 592

Elérhető: Magyarul

2 thoughts on “Ray Dalio tanácsai [Elvek – Principles könyv összefoglaló]”

 1. Szia Norbert.
  Tamás vagyok Szlovákiából. Szép weboldalt hoztal létre. Ha en a hejedben lennék akkor biztos, hogy büszke lennék magamra. Es csak így tovább.
  Szeretnék tőled segítséget kérni könyv ügyben. Daniel Kahleman Könyvét szeretném megvásárolni de nemtudok hozzájutni már több mint 1 éve. A könyvárusítók letudnak annyival hogy majd ha lessz szólunk!
  Veletlenül nemtudol egy eladó példányt Kahlemantól?szivesen megvásárolnám.

  Baráti Üdvözlettel

  Tamás Zajdó

  1. Szia Tamás,
   Én angolul olvastam a Gyors és lassú gondolkodást. Ha a nyelv nem jelent akadályt, akkor a Libri és a Bookline webáruházakból is meg tudod rendelni. A magyar verzió már egy trükkös kérdés. Sajnos nem tudok eladó példányról. Érdemes feliratkoznod a Rukkolán a könyv adatlapjára, hátha valaki second-hand eladná. Ha így nem találsz, akkor az új nyomtatásban lehet bízni. Mivel a HVG Könyvek adta ki, így ha a raktár figyelésre feliratkozol, akkor tudsz a leghamarabb értesülni az új példányokról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük