Skip to content

Az első millióm – Máté Kriszta

Az első millióm nem feltétlenül a címben ígért pénzösszeg megszerzéséről szól. Az első millióm a sikerről szól. Imádok inspiráló történeteket olvasni. Valójában lelkes önéletrajz olvasó vagyok, ami a kisebbik gond, ugyanakkor képes vagyok a sikeres emberek szokásai/reggeli rutinja-szerű sokszor semmitmondó cikkekre ráfüggni. Épp ezért kerülöm a hasonló könyveket, de miután ezt a könyvet ajándékba kaptam, így nyugodt szívvel olvashattam el.

Az első millióm

Szerkezet

A könyv különálló interjúk sorozata, egy motívum, a becsületes módon elért siker köré épülve. A feltett kérdések hasonlók és a válaszok között is néhány esetben összefüggést lehet találni. Az a jó ebben a könyvben, hogy az interjúk külön-külön is sokat tudnak adni az olvasónak, egyénileg is értelmezhetőek.

A kapcsolatok szerepe

Az interjúalanyok köre rendkívül széles, különböző korú, eltérő hátterű, más ágazatban tevékenykedő sikeres emberek történeteit ismerhetjük meg a könyvben.

Szeretek hasonló jellegű, angol nyelvű cikkeket és könyveket olvasni és a különbség ugyanazon műfaj hazai megtestesülésénél szemmel látható volt. Míg külföldi sikersztorykat olvasva általában az erőfeszítések, az egyéni teherbírás és a mindent elsöprő akaraterő kerül középpontba, addig ezekben a történetekben erősen megmutatkozik az főszereplőket segítő családtagok, barátok, társak szerepe és ez nagyon jó.

A közös nevező

Az olvasottak összegzésénel próbáltam valamilyen közös nevezőt találni, de ezt valójában a szerző már a könyvben megtette. A támogató szülők nagyon sok interjúalanynál megjelentek. Sokaknak ez adott egyfajta biztonságot, biztosította a vállalkozókat, hogy van hová esni bukásnál, nem egyszer pedig a szülők voltak az első befektetők egy-egy ötlet esetében.

Számos esetben a siker eleme volt:

    • a nemzetközi tapasztalatok, tanulmányok
    • a szenvedély: olyan munka  végzése, amely örömet okoz
    • a kudarc, újratervezés: senkinek sem jött könnyen a siker. Ha nem is kudarc, de kevésbé sikeres ötletek előzték meg az áttörést legtöbb esetben.
  • sok, sok munka

Összegzés

Minden tekintetben nagyon tetszett a könyv. Be kell vallanom, hogy az általam ismert és érdekesnek tartott személyek történeteivel kezdtem az olvasást és ezután olvastam el a többi, egyébként sokszor nagyobb meglepetéseket tartogató eseteket. Ajánlom a könyv olvasását mindenkinek, nekem többet adott mint, amennyit vártam.

Az interjúk gyakran sokkal mélyebbek, mint amire gondolnánk. Szeretnék megosztani pár, engem nagyon megfogó gondolatot:

Kedvenc idézeteim:

„Az, aki okos, lehetőleg minden tantárgyból négyes-ötös, legyintenek, hogy úgyis meg fogja találni az útját, ezáltal magára hagyják ebben a rendszerben. Ha nem nagyon rossz és nem nagyon jó, hanem abba a nagy százalékba tartozik, aki akar valamit csinálni, de fogalma sincs, hogy mit akar, nincs, aki segítsen.” – Zeitler Ádám

„Ha én épelméjű módon el tudok mondani valamiről egy fontos gondolatot, aminek szerepe lehet mások életében, vagy akár egy egész társadalom életében, akkor azzal hasznos vagyok, tehát segítek. Ez különösen igaz egy olyan társadalomban, mint a magyar, amelyről tudjuk, hogy súlyos értékválsággal küszködik és ez nagymértékben meghatározza a sikertelenségét.” – Jaksity György

„Ha valaki megszerzi a hatalmat, és azt mondja, átalakítok mindent, általában az intézményrendszerhez nyúl, a gazdasági folyamatokhoz és a törvénykezéshez. Ezekkel mind baj van Magyarországon. A szemlélettel kellene kezdeni…” – Jaksity György

A politikus mindenekelőtt politikus, és csak másodsorban miniszterelnök vagy miniszter.” – Jaksity György

„Az ego nagy úr, nem hagyja magát lenyomni. De lehet vele küzdeni. Érdemes például sokat dolgozni nem a sikerért. Vagy unalmas dolgokat csinálni. Az nagy ellensége az egónak.” – Jaksity György

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük