Skip to content

Michael Lewis – Összeomlás

Adósságválság, tőzsdék, devizapiacok alcímmel jelent meg Michael Lewis 2011-es könyve. Ennél unalmasabb címet és felvezetést el sem tudok képzelni, de nagy várakozásokkal fogtam neki A nagy dobás szerzőjének új kötetéhez. A szerző korábbi bróker, pénzügyi újságíró. A könyv ajánlásaiból megtudhattam, hogy könnyed, olvasmányos, mégis fontos összefüggésekre rávilágító könyvről van szó és pontosan ez az, amit nyújtott a könyv.

Michael Lewis - Összeomlás

Utazások a válság gócpontjaira

Izland, Írország, Görögország, Németország és természetesen az Amerikai Egyesült Államok. Mindezen országokon keresztül kalandoz végig minket a szerző, bemutatva az adott ország szerepét a 2008-as válságban.

A könyv nem egy elméleti fejtegetés. A könyv egy utazás állomásait összesíti, Lewis tapasztalatait. Olvasmányos mű, mely a repülőterekre való érkezéstől, a szállodaszobák állapotán át egészen az ország miniszterelnökének a szerzőre gyakorolt első benyomását is megosztja az olvasóval.

Történetek, emberek, személyes benyomások

A könyv jól felépített, a történetek nem csak a gazdasági válság komoly élének enyhítését szolgálják, hanem segítik is azt elmagyarázni. Az izlandi halászok, a görög kolostor, az ír stadionvásárlók és a kaliforniai tűzoltók. Mindannyian egy-egy, a válsághoz szorosan kapcsolódó jelenség szemléletes példái. Lewis történetekkel mutat rá a problémákra.

Élvezetesebb a korrupciót egy görög kolostor rejtélyes meggazdagodásán keresztül úgy megismerni, hogy a szerző valóban ellátogatott a kolostorba, beszélt a történet szereplőivel és személyes benyomásait is megosztja velünk.

Olvasmányos könyv a válságról

Az Összeomlás a gazdasági válság kiváltó okainak és arra adott válaszreakcióknak olvasmányos, gyakorlati példákon keresztül megírt elemzése. A könyv elolvasása után senki sem lesz a közgazdaságtudomány doktora, de a 2008-as válságról egy általános képet fog tudni alkotni és közben jól fog szórakozni.

Michael Lewis - Összeomlás

Kedvenc idézeteim:

  1. “Egy másik hedge fund menedzser a következőképp magyarázta nekem az izlandi bankolás lényegét: neked van egy kutyád, nekem meg egy macskám. Megegyezünk, hogy mindkettő kereken egymillió dollárt ér. Te eladod nekem a kutyát egymilliárdért, én is neked a macskám ugyanannyiért. Most már nem gazdik vagyunk, hanem izlandi bankok, akiknek egymilliárd dollárja van új eszközökben.”

  2. “A gazdasági miniszter filozófus. A pénzügyminiszter állatorvos. A jegybank elnöke költő.“(Izland)

  3. “Négy ír is mesélte, mégpedig mély meggyőződéssel, hogy Cowen egy kocsmából faxolta el Írország 440 milliárd eurós bankgaranciáját az Európai Központi Banknak.”

  4. “Létezik egy örök pénzügyi törvény: ha 5 millió dolcsival tartozol a banknak, akkor a banké vagy, de ha 5 milliárd dollárral tartozol a banknak, akkor tied a bank.”

  5. “Külön eurót kellene kibocsátani, afféle másodhegedűs valutát a csóró országoknak, Görögországnak, Olaszországnak, Portugáliának, Spanyolországnak, és így tovább.”

  6. “-Szent Isten! -hüledezik a telefonba. – Ez Bill Clinton!- alig három méterre lehet, de még mindig a telefonba beszél, mintha Schwarzenegger ott sem lenne.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük