Skip to content

Paul Krugmann – Elég legyen a válságból

Sosem gondoltam volna, hogy a gazdasági válsággal foglalkozó könyvek érdekesek is lehetnek, de ezt Michael Lewis Összeomlás című könyve  bebizonyította. Olyannyira, hogy úgy döntöttem a következő könyvet is a 2008-as válság gazdag szakirodalmából fogom kiválasztani. Így esett választásom a Nobel-díjas közgazdász, Paul Krugmann kötetére. A különbség a két könyv között már az első oldalak olvasásakor érzékelhető volt.

Míg Lewis esetében bő lére eresztett történetekkel vezeti fel az adott problémát és azt röviden kifejti, addig Krugmann hosszan, más közgazdászokra is hivatkozva, politikusok lépéseit elemezve tekinti át a gazdasági válság elemeit. Két különböző stílusú és célú könyv. Az Összeomlás meghozta a kedvem az olvasáshoz, az Elég legyen a válságból pedig elmagyarázta miről is szólt a válság.

paul krugman elég legyen a válságból

A válságról érthetően

A könyv kiválasztásával próbáltam kicsit a képességeim fölé lőni, olyan írást választani, aminek az értelmezése kihívást jelent. Krugmann olvasmányosan magyarázza el a gazdasági válság mögött húzódó okokat, részletesen foglalkozik a politika nyújtotta válaszokkal és számtalan megoldási javaslattal szolgál. A könyv laikusok számára is érthető, a szerző egyszerű fogalmakat is megmagyaráz és egy való életben is létező példán keresztül, akár az egész válság mechanikáját képes levezetni.

eleg-legyen-a-valsagbol

A szerzőt és stílusát, ahogy azt az ajánlásokban is olvashatjuk vagy szeretjük vagy utáljuk. Keményen odacsap kormányoknak, politikusoknak, az OECD-nek és még az Európai Központi Banknak is. Ami rendkívül tetszett, azok a történelmi kitekintések, az 1930-as válságra való folytonos utalás, mivel egyszerűbb más hibájából tanulni. A látványos diagramok és azok magyarázatai nem csak segítették az egyes intézkedések következményeinek megértését, hanem be is bizonyították azok létjogosultságát.

Összefoglalás

Számomra új megközelítésbe helyezte az egész válságot Krugmann műve. Bár a szerző ujját mind a 280 oldalon a közgazdaság ütőerén tartotta és csupán rövid elkalandozásokat engedett meg magának, ettől függetlenül sikerült olvasmányosan és érthetően átadni a válság esszenciáját.

Nem ámítom magam azzal, hogy minden összefüggést megértettem, ami bemutatásra került. Nyilvánvaló, hogy az Elég legyen a válságból egy olyan mű, amelyet többször el kell és el lehet olvasni. Mindezek miatt vagy mindezek ellenére ajánlom azok figyelmébe, akik meg szeretnék érteni a gazdasági válság a Lehmann Broters-ön messze túlmutató részeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük