Neil Gaiman – Amerikai istenek

Az Amerikai istenekkel megtörtem a non-fiction könyvekre épülő ötös streakemet. A különböző területekről olvasott hasznos infók után valami valóságtól elrugaszkodott kötetet szerettem volna olvasni. Az Amerikai istenekből készült egy sorozat a könyv alapján és azt egyedinek és gondolatébresztőnek találtam, ugyanakkor túl rövidnek is. Nem megszokott dolog nálam, hogy az adaptáció után olvasom el a könyvet, de úgy gondoltam egy évadba csak nem tudnak olyan sokat beleszőni a 640 oldalas cselekményből. Igazam volt.

neilgaiman amerikai istenek

A sorozat rémisztő pontossággal követi a könyvet. A Harry Potter mozivászonra szánt átirataihoz hasonló fontos jelenetek kimaradása és hatásvadász kiegészítések közbeékelésének nyoma sincs. Ez persze a sorozatkészítők érdeme.

Körülbelül a 100. oldaltól azonban folytatódik a sorozatban mindeddig tárgyalt cselekmény.

Számomra innen válhatott volna érdekessé. A sorozatban sem kedveltem a különböző istenek eredettörténeteit és ezt a könyv még hosszabban fejtette ki. Ezek a kis szösszenetek megtörik a fő cselekmény fonalát és legszívesebben csak átlapoztam volna ezeket (bár jól megírtak, és lehet, hogy csak első olvasatra nem tudtam értékelni).

amerikai istenek - neil gaiman

A könyv főszereplője olyan tipikus lassú víz partot mos mentalitású karakter. Ez érződik a könyv teljes cselekményén. Szerencsére Neil Gaiman számos egyedi karakterrel felrázza a történéseket.

Wednesday és Laura mindközül kiemelkedik. Wednesday a misztikumával és lazaságával, míg a zombi feleség a karakterfejlődésével és a cselekményt nagyban befolyásoló akcióival hívja fel magára a figyelmet.

Bár olvasható a könyv egésze, Shadow Lakeside-ba történő megérkezéséig nem volt meg bennem az a nem tudom letenni a könyvet attitűd. A Lakeside-i történésektől kezdve azonban felpörögnek az események. Gaiman mindezt mesterien komponálja meg.

A nyugalom szigete minden akció kiindulópontja. Innentől kezdve az utóbbi időben olvasott egyik legjobb könyvvé lépett elő az Amerikai istenek.

Shadow álmai a sorozatban is nagyon misztikusak és értelmezhetetlenek, azonban az egész cselekményt átolvasva összeáll a kép. Zseniális. Párhuzamok, metaforák, rejtett utalások. Biztos vagyok benne, hogy a felét sem fogtam fel.

Az American Gods sorozat első évadának befejezése után vettem kezembe  a könyvet és abszolút megérte. A sorozat sokszor ködös, számomra néhol érthetetlen és több rész után sem álltak össze az egyes epizódokban elejtett utalások. A könyv ezzel sokszor letisztultabb és a mögöttes szimbólumokat is érthetően adja át az író, mint a sorozat.

2019 márciusában folytatódik az Amerikai istenek sorozat a második évaddal. A könyv elolvasásától függetlenül még mindig érdekesnek találom a sorozatot és most már egy másik szemszögből nézem a történéseket. Talán a könyv még segített is a történet értelmezésében.

Az Amerikai istenek egy sokáig lapos, azonban a holtpont után magával ragadó és erős szimbólumrendszerrel rendelkező könyv.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tetszett a cikk?

Havonta küldök egy emailt válogatott könyvajánlókkal és egyedi tartalmakkal.

Érdekel mire számíthatsz? Olvass bele >>


Hasonló cikkek

Motiváció – Mi működik és mi nem?

A motiváció nem más, mint az általános hajlandóság arra, hogy valamit cselekedj. Ezzel az “általános hajlandósággal” időnként és tevékenységenként sokaknak

johari-ablak

Johari-ablak – Önismereti modell és teszt

Az önfejlesztésnek és az önismeretnek nagy szerepe van társas kapcsolatainkban. Bizalmas kapcsolatok kialakításához szükséges személyes információt megosztani magadról. A Johari-ablak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2018-2020 – Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató

Csatlakozz az olvasó
listához

Nem, nem ígérek kamu pdf e-könyvet.

Helyette:

  • Kapsz havonta egy e-mailt válogatott könyvajánlókkal.
  • Küldök egy általam gondozott listát olvasásra érdemes cikkekről.
  • Értesítelek aktuális agymenéseim online manifesztációjáról.
 
Bocsi a felugró ablakért. Én is utálom, de működik.