Skip to content

Változási görbe: mankó a fordulópontokhoz

Bármennyire konzervatív, a múlthoz foggal-körömmel ragaszkodó keményfejűek vagyunk, az állandó változást nem kerülhetjük ki. Nemrég egy járvány bénította meg a világot, abból fel sem ocsúdva humanitárius és gazdazási válságot okozott Oroszország ukrajani agressziója, de sorolhatnám a precedens nélküli éghajlatváltozást, a klímakatasztrófát és a globális fordulópontokat.

Van egy olyan érzésem, hogy csupa olyan dolog történik velünk, ami a történelem során még senkivel sem történt meg. Minden folyamatosan változik.

A klisé, miszerint a változás az egyetlen állandó dolog, úgy tűnik igaz.

A változás egészséges kezeléséhez kerestem fogódzkodókat a sokadik hirtelen paradigmaváltás kellős közepén. Bár a nagy sötét globális fellegek most bepiszkítják az eget, azonban a legnagyobb fordulópontokat a hétköznapokban éljük meg, mégha azok néha a messze mutató folyamatok eredményei is.

A pandémia kitörése után váltottam munkahelyet, nemrég egy másik országba költöztem, és továbbra is csak kapkodom a fejemet a véget nem érő változásokon. Fogadok te is tudsz hasonló választóvonalakat felmutatni az elmúlt évekből.

A változások személyes feldolgozását elég sokan, sokféle szemszögből vizsgálták.

Bár erős a késztetés, hogy a menedzsmentguruk által javasolt menő keretrendszereket is beemeljem a cikkbe, mégis inkább a személyes változáskezelés hasznos modelljeit, megfigyeléseit, kölönösképpen a változási görbe hasznosságát szeretném most bemutatni.

Kübler-Ross változási görbe

A legismertebb változási modellt Elisabeth Kubler-Ross mutatta be az 1969-ben megjelent “A halál és a hozzávezető út” című kötetben. A svájci pszichiáter halálos betegekkel folytatott munkája, megfigyelései alapján egy öt szakaszból álló görbét vázolt fel.

A Kübler-Ross változási görbe nem csak a gyász öt stádiumát írja le, hanem tanulságait más traumák és változások feldolgozásánál is hasznosíthatjuk.

A változási görbe öt szakaszt különböztet meg:

 • Tagadás
 • Düh
 • Alkudozás
 • Depresszió
 • Elfogadás

A szakaszok személyenként eltérő módon jelentkezhetnek. Egyesek eltérő sorrendben tapasztalják a különböző állapotokat, ugyanakkor azt is érdemes megemlíteni, hogy a görbe nem egy lineáris folyamat, bármikor visszacsúszhatunk egy korábbi szintre.

Mire jó a változási görbe?

Nagy változásokkor a gyászhoz hasonló folyamatot élünk át. Ilyen változás lehet a munkahelyünkről való elengedés, egy kapcsolat vége, pénzügyi problémák, egy baleset, sérülés, vagy épp egy új pozícióban való helytállás.

Annak tudatosítása, hogy a változási görbe melyik szakaszában vagyunk segíthet megérteni érzéseinket, még ha azok nem túl pozitívan is. A változási görbe ismeretével felvértezve tudjuk, hogy a változás egy folyamat, és bár ha egyes szakaszai kilátástalannak tűnnek is, van fény az alagút végén.

A változási görbe szakaszai

változási görbe

1. Tagadás

A változás felfogása általában egy sokkhatást vált ki, amelyet a helyzet tagadásával probálunk meg feldolgozni. A múltban ragadunk, és a múltbéli állapotokhoz ragaszkodunk fejben, még ha a valóság már nem is fedi azt.

Bár a legtöbb embernél ez egy rövid időszak, néhányan hajalmosak hosszabb időt tagadással tölteni és elveszítik kapcsolatukat a valósággal, ami különösen veszélyes.

A változást átélőként nem érdemes siettetni a változás feldolgozását, nem szabad még a tagadás fázisában megoldásokon törni a fejünket.

Kívülállóként pedig érdemes meghallgatni a változást átélőt, ugyanakkor nem szabad egyetérteni a tévképzeteivel. Nem szabad megoldási javaslatokat tenni, hiszen még nem áll készen azok meghallgatására.

2. Düh

A helyzet megértése és a tévképzetek elengedése után a felelősök keresése következik.

Ki miatt történik mindez?

Míg egyesek elkezdik magukat okolni a problémáikért, mások a környezetüket és külső tényezőket hibáztatnak, azok felé irányítják dühüket.

A legtöbben forrófejűek, ingerlékenyek és frusztráltak a változás ezen szakaszában.

3. Alkudozás

Megpróbálunk alternatív megoldásokat keresni a változást előidéző eseményre az alkudozás szakaszában. Bár néhány esetben képesek vagyunk fenntartható megoldást kiötleni, legtöbbször azonban a múltbeli állapot reménytelen visszaállítását próbáljuk elérni ígéretekkel, alkukkal.

Rövid időre reményt jelenthet egy szerintünk jó alku belengetése, azonban ritkán ér véget itt az útunk.

4. Depresszió

Feladjuk. A depresszióba süllyedő ember csupa negatív érzelmeket él át: szomorúságot, megbánást, félelmet.

Úgy érzi az út itt véget ér, nincs tovább.

Nincs fény az alagút végén, nincs szó semillyen görbéről.

Csak sötétség van.

Nagy változásoknál életünk legmélyebb időszakát jelentheti a depresszió szakasza. Megkérdőjelezzük addig vallott értékeinket, kapcsolatainkat, hitünket.

5. Elfogadás

A változás utolsó szakaszaként rájövünk, hogy a változással való küzdelem értelmetlen. Elfogadjuk az új állapotot, még ha nem is szeretjük, azzal együtt folytatjuk utunkat.

A változás egy kemény folyamat és nincs semmilyen garancia arra, hogy eljutunk az elfogadásig. Azonban ha sikerült átkecmeregnünk a tagadással teli, depresszióba forduló, dühös alkudozáson, akkor érdemes összegezni a kihívásokkal teli folyamat tanulságát:

Mit tanultunk magunkról, amit legközelebb előnyünkre tudunk fordítani?

Kerékcsere példa

A fent leírt szakaszok kevésbé szemléletesek kontextus nélkül. Vegyünk hát egy hétköznapi példát, ahol egy apró, de annál bosszantóbb esemény zavarja meg a napunkat.

Egy defekt.

Egy esős őszi reggelen munkába indulsz. Még sötét van, amikor ráadot a gyújtást az autóra. Reméled eláll az eső, míg beérsz a munkába.

Félúton furcsa hangot hallassz, megállsz és megnézed mi történt.

Defektet kaptál.

 1. Tagadás: Egyszerűen nem hiszed el, hogy ez veled történik. Nem lehetsz olyan szerencsétlen, hogy pont azon a napon robban le a kocsid, amikor egy fontos prezentációt tartasz. Nézegeted a kereked, és úgy gondolod talán nem is akkora a baj. Lehet nem is a kerék hangja volt, amit hallottál, hanem valami állat csapott zajt.
 2. Düh: Rájössz, hogy totál lapos a jobb hátsód. Ezzel nem fogsz egy métert sem gurulni már. Hónapok óta esedékes a kerékcsere, de mindig közbejött valami. A hülye felújítás, a hülye túlóra, a hülyre rendszer. Miattuk állsz most az út szélén, és indulatosan szitkoszódsz.
 3. Alkudozás: Csak most az egyszer úszd meg kerékcsere nélkül és ígéred, soha többé nem járod laposra a nyárigumit.
 4. Depresszió: El fogsz késni a munkából. Ennek következményei lesznek, ráadásul szagad az eső. Soha életedben nem cseréltél még kereket. Szerencsétlennek és tanácstalannak érzed magad. Elcseszett egy helyzet.
 5. Elfogadás: Nem úszod meg a kerékcserét. Feltűröd az inged ujját, előhalászod a pótkereket és az emelőt a csomagtartóból és hozzálátsz a melóhoz.

Sokan sokféleképp dolgozzuk fel a változásokat. Nem mindenki a Kübler-Ross változási görbén precízen meghatározott szakaszokat járja be. Valaki kihagy egy részt, más visszacsúszik korábban leküzdött szintekre.

A modellt sokan továbbgondolták és olyan extra szakaszokat adtak hozzá, mint a káosz, a megoldás megtalálása, vagy az integráció. Ezeket is tudjuk értelmezni az eredeti modellben, ezért a bonyolultabb modellekre ma nem térünk ki.

Érzéseink tudatosításával és a változási görbén való helyzetünk ismeretével befolyásolni tudjuk döntéseinket, és kordában tartani elvárásainkat.

A változás egy hosszú folyamat, de a változási görbe rávilágít, hogy bármennyire mélyen is legyünk, van felfelé.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a Kübler-Ross változási görbe?

A Kübler-Ross változási görbe egy modell, ami a gyász feldolgozásának szakaszait írja le. Elisabeth Kubler-Ross svájci psziciáter dolgozta ki, és tanulságai más, nagy változással járó helyzetekre is irányadóak.

Melyek a változási görbe szakaszai?

 1. Tagadás
 2. Düh
 3. Alkudozás
 4. Depresszió
 5. Elfogadás

A változási görbe működik a valóságban?

A változási görbe egy megfigyelés, nem egy figyelmen kívül hagyhatatlan biológiai szabály. Az emberek többségénél a leírt szakaszok figyelhetők meg nagy változások esetében, azonban vannak kivételek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük