Skip to content

Tervezés és újratervezés

Te hányszor tervezted újra a céljaidat idén? Hányszor kezdtél el valamit az életedben, csak azért, hogy teljesen más területen találd magad pár év múlva? Hány jó ötleted, célod és akkor mesterinek tűnő terved volt már, amelyeken csak mosolyogsz most?

Nehéz ma bármiről is döntenünk. Minden döntésünknek komoly alternatívaköltségei vannak. Fociedzés vagy zongoraóra? Humán vagy nyelvi tagozat? Multinacionális vállalat vagy szabadúszó karrier?

Ezeknek a döntéseknek mindig ugyanakkora volt az alternatívaköltségük, most viszont tisztán látható a döntésekkel kijelölt irány. Míg régen a szomszéd unokatestvére ismert valakit, aki beszélt egy spanyol focistával, addig ma a Wikipedia segítségével megtudhatod melyik akadémián nevelkedett, Instagramon láthatod milyen egy napja, hírportálok segítségével pedig, hogy mennyit keres egy spanyol focista.

Néhány óra netes kutakodás után rájöhetünk hol leszünk pár év múlva, ha sikerrel vesszük az adott pálya akadályait, a döntéssel járó kihívásokat. Pontosan láthatjuk azt is, milyen előnyökkel kecsegtet az alternatíva. De döntünk. Sokszor megfelelő önismeret nélkül, de döntünk.

Célokat tűzünk ki és terveket készítünk, amik segítenek a célok elérésében. Keményen dolgozunk, szokásokat alakítunk ki, tanulunk és fejlődünk. Majd történik valami.

Egy tőlünk független változás lehetetlenné teszi a munkánkat, a technológia fejlődése feleslegessé teszi a pozíciónkat vagy egyszerűen rájövünk, hogy rossz döntést hoztunk, újratervezünk és kezdjük elölről. Esetleg elvetünk vagy a fontossági sorrendben hátrasorolunk egy ötletet.

Be kell valljak valamit: ez egy halogató cikk.

Év elején készítettem egy tartalomnaptárt Notion-ben, ahol vezetem milyen témáról, mikor és mennyit szeretnék írni. A mai (egyébként az elmúlt hetek tartalmaihoz hasonló) témához azonban semmi kedvem sem volt.

Jelen cikk témájának szempontjából ez még hasznos is lehet, mert a blog keretén keresztül ránézhetünk a célok, tervezés, újratervezés háromszögre.

Célok

Milyen hivatást válassz? Melyik projektre mondj igent? Melyik ötletet valósítsd meg a kevés szabadidődben? A célállítás problémája, hogy részinformációk alapján próbálunk az életünket akár évekre meghatározó döntéseket hozni.

A pályaválasztás legtöbbünknek egy olyan időszak kihívása, amikor még saját magunkat is alig ismerjük. A különböző projektek közötti választást a tőlünk független tényezők teszik lutrivá. Kivel fogok dolgozni? Profitábilis lesz az ötlet? Szeretni fogom a napi munkát?

Másokról sosem látott információhalmaz hever a lábaink előtt, de azt sehol sem találjuk meg, mi hogyan fogunk reagálni a kihívásokra, vagy lesz-e valami a mi ötletünkből.

Az életünket alapvetően meghatározó döntések mellett, az adott pillanatban kevésbé fontosnak tűnő hobbik és szabadidőnk eltöltésével kapcsolatos ötletek is okozhatnak fejtörést. Vegyük esetemben a blogot.

Két egyszerű céllal kezdtem el blogot írni 2018-ban:

  1. Az olvasott könyvek megértését akartam segíteni könyvajánlók írásával.
  2. Online marketingesként gyakorlati tapasztalatot akartam szerezni.

Nehezen számszerűsíthető, világos mérföldkövekkel nem kecsegetető célok voltak ezek, amelyeket idővel átformáltam, kiegészítettem. Hírlevelet indítottam, 2019-es évértékelőmben pedig konkrét célszámokat tűztem ki.

1000 feliratkozót és 100.000 olvasót akartam megszólítani 2020-ban.

Ehhez pedig egy tervre volt szükségem.

Tervezés

Miről írjak, ahhoz, hogy elérjem a kitűzött célokat?

A célok meghatározásánál már egy évnyi blogolás tapasztalatai, a cikkek statisztikái és a kiküldött levelek megnyitási arányai álltak a rendelkezésemre. Mások tapasztalataira, eredményeire bárki támaszkodhat tervezésnél.

Esetemben látszott, hogy a korábbi bejegyzéseim és a jelenlegi cikkötleteim két nagy halmazba szerveződnek:

  1. Adatvezérelt cikkek: Különböző online marketing eszközök segítségével olyan témákat találtam, amelyekre keresnek online. A téma felgöngyölítése és a cikk keresőoptimalizálása után nagy valószínűséggel a Google segítségével megtalálnak az érdeklődők és ha jól nyúlok a témához, akkor feliratkoznak a hírlevélre.
  2. Spontán ötletek: Egy baráti beszélgetés, egy jó film, vagy épp ez köztéri plakát éppúgy szolgálhat témával, mint egy könyv, egy podcastepizód vagy egy érdekes kutatás. Szeretem ezeket a cikkeket. Szeretek elmerülni egy témában. Közben sokat tanulok és a végeredmény is rendszerint elégedettséggel tölt el. Ezeket a cikkeket azonban rajtam kívül alig olvassa el valaki.

Az ideális cikk a kettő metszete lenne, azonban ezekről a témákról általában már írtam. Tehát a cél eléréséhez a rendelkezésemre álló információk alapján az adatvezérelt cikkeken át vezet az út. Elkészítettem tehát egy tartalomnaptárat adatvezérelt tartalmakkal.

Majd pár hónap munka után kukáztam az egészet.

Újratervezés

Működött a terv. Jöttek az eredmények, a folyamat pedig olyan volt, mint amilyennek elképzeltem. De közben változtam én és a céljaim is. Ezt pedig nem lehet előre tervezni.

Hol látod magad öt év múlva?

Nem tudom.

Nem tudhatom.

Szinte minden információ a rendelkezésemre áll a kérdés megválaszolásához (ha nem számoljuk a mindent feje tetejére fordító változásokat, a semmiből felbukkanó világjárványt, és mindazt amit nem látunk előre), csak pont az nem, amire szükségünk van a jó célkitűzésekhez.

  • Mi lesz, ha többé nem hoznak lázba a kitűzött célok?
  • Mi lesz, ha megváltoznak a céljaim?
  • Mi fog történni, ha elérem a kitűzött célokat?

Én újratervezek. Új célokat keresek. Spontán ötletekről írok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük