Legjobb történelmi és politikai könyvek

Ez a legjobb politikai és történelmi könyveket magában foglaló listám. Mindegyik könyvet olvastam és csak a legjobbakat ajánlom.

Timothy Snyder: A zsarnokságról

„Az egész élet politika. Nem mintha a világ foglalkozna azzal, amit érzel, hanem azért, mert a világ reagál arra, amit érzel.”

Timothy Snyder: A zsarnokságról

Sokat gondolkodtam, hogy Timothy Snyder konfrontatív könyvét ajánljam-e. Egyrészről könnyű politikai indíttatásúnak venni egy könyvajánlót is, különösen, ha a szóban forgó kötetben a történészprofesszor is kendőzetlenül kifejti véleményét. Cikkeimben és az OlvasóListán is arról írok, hogyan lehetnénk tudatosabbak és hogyan szélesíthetjük látókörünket.

A zsarnokságról kötet tartalma politikai hovatartozástól függetlenül hasznos egy 21. századi demokráciában élőnek. Számtalan olyan (különösen politikai) téma van, amelyet kerülünk, vagy „nem értek hozzá” alapon kimaradunk a megvitatásukból. A nap végén azonban mindenki szavazni fog, ha érti a jelen történéseit, ha nem.

A Húsz lecke a huszadik századból alcímmel megjelent kötet Donald Trump 2016-os megválasztása után jelent meg. A könyvet Timothy Snyder, a Yale Egyetem történészprofesszora írta. Snyder szakterülete a holokauszt és a totalitárius rezsimek. A második világháborús szörnyűségek és elhibázott emberi döntések tapasztalatait napjainkra fordítja le a szerző 20 pontban. A hasonlóság pedig félelmetes.

Számomra sok eddig ismert problémára nyújtott megoldást a történészprofesszor, ezért gondolom úgy, hogy neked is hasznos lehet néhány „lecke”.

TV helyett Olvasás

„Amikor a médiában naponta elhangzó szavakat és mondatokat ismételgetjük, elfogadjuk a tágabb értelmezési keret hiányát. Hogy ilyen keretünk lehessen gazdagabb fogalomkészletre van szükségünk, a gazdagabb fogalomkészlethez pedig olvasnunk kell.”

„Mit olvassunk?… Bármilyen jó regényt, amely serkenti képességünket, hogy összetett helyzetekről gondolkodjunk, és felmérjük, másoknak mi a szándéka.”

Például:

 • Fjodor Dosztojevszkij: A Karamozov testvérek
 • Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
 • Sinclair Lewis: Ez nálunk lehetetlen
 • Philip Rot: Összeesküvés Amerika ellen
 • J.K Rowling: Harry Potter és a Halál ereklyéi
 • Victor Klemperer: A Harmadik Birodalom nyelve
 • Václav Havel: A kiszolgáltatottak hatalma
 • Timothy Garton Ash: A balsors édes hasznai

A valóság halála a múlt tapasztalatai alapján

Victor Klemperer nyelvtudós náci uralom alatt vezetett naplója a rezsim és a nép viszonyának számtalan területét szemléletesen bemutatja. Klemperer szerint a valóság négyféleképpen hal meg egy zsarnok uralma alatt.

 1. Nyílt szembehelyezkedés az ellenőrizhető valósággal, a kitalációk és a hazugságok tényként való beállítása.
 2. Ráolvasás. Ahogy Klemperer megjegyezte, a fasiszta stílus „a véget nem érő ismétlésre” épül, amelynek célja, hogy hihetővé tegye a fikciót és kívánatossá a bűnt.
 3. Csodavárás és az ellentmondások nyílt elfogadása: Donald Trump például kampánya során egyszerre ígérte adócsökkentést mindenkinek, az államadósság felszámolását és a szociális és katonai kiadások növelését. Ez nyilvánvaló hazugság volt. Kevesebb adóból nem lehet többet költeni.
 4. Tévhitek hangoztatása. Miután a tényszerű valóságot a ráolvasás váltotta fel, a bizonyítékok mellékessé váltak. Egy munkás a náci uralom alatt például a következőket mondta Klemperernek: „Felesleges megérteni, hinni kell.”

Nacionalista vs. hazafi

„Az amerikai elnök nacionalista, ami nem ugyanaz, mint a hazafi. A nacionalista a legrosszabbat hozza ki belőlünk, majd elhiteti velünk, hogy mi vagyunk a legjobbak.”

A probléma a közösségi médiával

A közösségi média térnyerését sokan a diszruptív jelzővel illetik. A diszrupcióval azonban van egy jelentős probléma a közösségi média esetében Snyder szerint:

„A diszrupció fogalma a serdülőkort idézi: azt feltételezi, hogy miután a tinik feje tetejére állították a házat, majd jönnek a felnőttek és rendet raknak. De nincsenek felnőttek. A rendetlenség a miénk.”

James Dale Davidson, William Rees-Mogg: A Szuverén Egyén

Ha olvastad és tetszett Yuval Noah Harari bármelyik könyve (Sapiens, Homo Deus, 21 lecke a 21. századra), akkor egy nagyon hasonló kötetet fogok most ajánlani neked. Érdekesek a Harari könyvek, azonban fogalmunk sincs, hogy jövendölései bejönnek-e. 

a szuverén egyén

Épp ezért különösen meglepett, amikor a Harari könyvek stílusához és témájához szorosan kapcsolódó, jövőkutatással is megfűszerezett könyvet, A Szuverén Egyént (The Sovereign Individual) vettem a kezembe.

A könyvet 1999-ben írták, így több, akkor elképzelhetetlen ötlet megvalósítását láthatjuk napjainkban. A harminc éve papírra vetett gondolatok közül előfordulnak félelmetes pontossággal bekövetkező szcenáriók is.

Peter Thiel, a PayPal társalapítója a legnagyobb hatással lévő könyvként jellemezte a Szuverén Egyént. 

Abishur Prakash: Új geopolitika – A világ jövője

A szerző a geopolitika és a technológiai fejlődés kapcsolatának kutatója, kötete pedig jövőbe mutató kérdések gyűjteménye, ami a jól ismert mesterséges intelligencia, drónok, robotika háromszögön túlmutat. 

Új geopolitika - A világ jövője

Abishur Prakash nyolc, majd a második kötetben kilenc újabb technológiát mutat be és elmélkedik annak jövőnkre gyakorolt hatásáról. 

Például:

 • Mi történne, ha megtervezhetnénk utódainkat (embriótervezés)? 
 • Milyen hatása lenne a világgazdaságra, ha képesek lennénk élelmiszerek klónozására?
 • Hogyan alakul át a terrorizmus az önvezető autók és drónok elterjedésével?

A szerző nem tesz fel valóságtól elrugaszkodott kérdéseket, mivel a legtöbb technológia már rendelkezésre áll, még ha ezekről nem is tudunk. Konkrét cégeket, ügyeket és konfliktusokat idéz Abishur Prakash, amik miatt közelinek érezzük ezeket a szimulációkat.

Maga a könyv nem a legjobb kötet, amit a témában olvastam. A kérdések néha logikátlanok, olykor hiányzik a bizonyíték és sci-fibe torkollik a gondolatmenet. Ettől függetlenül a felvetett kérdések újszerűek, gondolkodásra sarkallnak és a geopolitikai vonal, a kormányzati szereplők lehetséges viselkedésének elemzése új színfoltot visz a jövőkutatásba.

Megosztanád másokkal?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Folytatjuk e-mailben?

Írok egy hírlevelet válogatott könyvajánlókkal és egyedi tartalmakkal. Tetszett, amit olvastál és szeretnél többet? Iratkozz fel!

Érdekel mire számíthatsz? Olvass bele!


Hasonló tartalmak

Az olvasás megtérülése

Az olvasás hasznos. Ezzel az állítással szinte mindenki egyetért, bár különböző okokból. Van, aki első kézből tapasztalta meg a könyvek életére gyakorolt pozitív hatásait és

A leghasznosabb appok szubjektív listája

Egy irányított meditációs alkalommal kezdem a napot. Utána átpörgetem a kedvenc szakmai blogjaim legújabb cikkeit, majd elmentek néhányat könyvjelzőként. Munka közben kellemes akusztikus zenét hallgatok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2018-2020 – Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató