Skip to content

Tippek (bármit) íróknak – Stephen King és Gary Halbert tanácsai

Jól hangzó célokat tűztem ki magam elé májusban, ami egy írás kihívásban öltött testet. Többet és jobban akartam írni. Összegyűjtöttem kedvenc szerzőim írásról szóló könyveit, kurzusait, hírleveleit; átrágtam magam rajtuk, most pedig a szeretném megosztani veled a tapasztalataimat. Stephen King történetmesélési tippjei vagy Gary Halbert szemtelen értékesítési trükkjei téged is segíthetnek, hogy önazonos és érdekes szövegeket írj, függetlenül attól, hogy könyvet, SEO szöveget, hírlevelet írsz, esetleg értékesítési szövegírással keresed a kenyered.

Az rám legnagyobb hatással lévő tippeket tíz pontban gyűjtöttem össze. Ne számíts írástechnikai gyakorlatokra, nyelvtan tippekre vagy nyelvhelyességi borzongásra. Alkalmi mentoraink mindezekről mélyen hallgattak. Helyette bevezetnek a figyelemfelkeltő címadás rejtelmeibe, írói rutinokról és kihívásokról írnak, és sorra veszik a gyakori hibákat, amitől egy olvasó falra mászik. 

Szeretnél jobban írni? Tarts velem!

1. A kiindulópont te vagy!

Stephen King karaktereinek nagy része a való életből származik. Középiskolás évei, lóti-futi munkái, majd tanári állása során átélt események, megismert emberek visszaköszönnek könyveiben. Carrie karakterét – a jól ismert kirekesztett lányt – például bevllottan több valódi lány történeteiből és személyiségjegyeiből rakta össze King.

Kétségkívül vannak saját gondolataid, érdeklődési köröd és aggodalmaid, amelyek Stephen Kinghez hasonlóan az emberként megélt kalandjaidből táplálkoznak. Használnod kell ezeket a történeteidben.

“Írj arról, amit szeretsz, majd itasd át élettel és tedd egyedivé azzal, hogy beleszövöd a történetbe személyes ismereteidet az életről, kapcsolatokról, szexről és munkáról. Különösen munkáról. Az emberek szeretnek munkáról olvasni, isten tudja miért.” – írja Stephen King

Nem mindig írhatunk, vagy nem mindig szeretnénk csak arról írni, amit jól ismerünk. Amikor eltérsz az „írj arról, amit ismersz” szabálytól, a kutatás elengedhetetlenné válik és sokat hozzátehet történetedhez. Kutatás nélkül felszínes és zavaros történetet fogsz papírra vetni.

Márpedig…

“A bonyolulttól nem kell félni, a zavarostól kell félni.”

Esterházy Péter

Emlékezz, hogy egy sztorit írsz, nem egy tudományos kutatást. A sztori mindig az első.

2. Az első draftról, szerkesztésről, nyílászárókról

Az első verziója a legtöbb cikkemnek borzalmas. Blogposztok írásánál különösen jellemző, hogy a lelkesedéstől fűtött írás sprint után azonnal publikálni szeretném munkám gyümölcsét. Még ha nyomban át is nézem a szöveget, aznap nem veszem észre a hibáimat,  illetve nem akarom észrevenni. Féltem a mondataimat és nem akarom végérvényesen törölni azokat. Publikálom a posztot. Publikálom, majd egy hónap múlva olvasom és rádöbbenek, hogy mennyi sallang van benne. Az írás ugyanis több író szerint is más hozzáállást igényel, mint a szerkesztés / újraírás.

„Amikor egy történetet írsz, akkor magadnak meséled el a történetet. Amikor újraírod, a feladatod az, hogy eltávolíts mindent, ami nem a történet. Írj zárt ajtók mögött, írj újra nyitott ajtóknál. Az írásod sajátodként indul, majd a világé lesz.”

Stephen King

Ugyancsak Stephen King tippje Az írásról című könyvből:

1966-ban, amikor a Lisbon High végzőse voltam, kaptam egy tanácsot, ami beégett az emlékezetembe. Egy magazinhoz beküldött történetemre a következőt írta a szerkesztő: „Nem rossz, de túl dagi. Át kell dolgoznod a hosszát!”

A formula: 2. kézirat = 1. kézirat – 10%

írás tippek

3. Ne spórold meg a terepmunkát!

“Nem fogsz rájönni mi történik az ügyfeleid vagy potenciális ügyfeleid szívében, lelkében és fejében, ha csak ülsz és megpróbálsz okos lenni.”

Gary Halbert

Gary Halbert a valaha élt legjobb direkt marketinges szövegíró. Az életről és szövegírásról írt leveleit fiai elérhetővé tették a thegaryhalbertletter.com weboldalon, így a korábban kövér dollárért árult levelekből mi is elleshetünk egy-két trükköt. 

Meglepő, de elsősorban nem trükkökről és befolyásolási technikákról olvashatunk Gary Halbert leveleiben, hanem empátiáról. Ismerd meg a potenciális vásárlóid, tudd meg mire vágynak és add meg nekik. Nincs ez másképp a történetekkel sem. Egy dolog, hogy mi érdekel téged és lehet teljes más, hogy mire van igény.

“A könyvvásárlókat nem egy novella irodalmi fennköltsége vonzza. A könyvvásárlók egy jó sztorit akarnak, amit magukkal vihetnek a repülőre, valamit ami először meglepi őket, majd berántja őket és lapoztatja önmagát.”

Stephen King

Kíváncsi vagy hogyan írhatsz önmagát lapoztató történetet és jól konvertáló hirdetéseket? Mivel a kettő között aligha van különbség (a hirdetés egy jó sztori), ezért ismét Gary Halberthez fordulunk.

“Amit tenned kell barátom, ha valójában meg akarsz tanulni eladni, az nem más, mint előre kell szaladnod és köztük élned. Velük kell járnod, beszélned, enned, sírnod, nevetned és bármit, amitől a lehető legjobban megismered az ügyfeleidet.”

4. Adj címet az AIDA modell segítségével!

Az AIDA a kilencvenes évek felkapott marketinges modellje, amit ma már sokan idejétmúltnak gondolnak (bár jobbat nem találtak ki), tanulságait mégis eredményesen felhasználhatjuk a szövegírás során. 

Az AIDA modell szerint törekedj a figyelem (attention) megszerzésére, kelts érdeklődést (interest) az emberekben, az érdeklődést változtasd az értékesített termék/szolgáltatás iránti vággyá (desire), majd késztesd cselekvésre (action) a jelöltet.

Gary Halbert segít mind a négy szakaszt tippekre és teendőkre lefordítani. Ezekkel a tippekkel olvasóid meg fogják nyitni hírleveleidet, képes leszel megragadni a figyelmüket és végül cselekvésre késztetni őket.

Figyelem (Attention)

Az általánosságok leperegnek az olvasóról, mint víz a kacsáról.

Gary Halbert
 1. Nevezd nevén az ügyfeled! Bár a személyre szabható e-mail mezők világában ezt a “perszonalizált” kommunikációt sokan inkább spamként éljük meg, sokszor mégis működik.
 2. Nem tudunk mindig nevet pakolni a címbe, azonban a figyelem megragadása érdekében javasolt a következő tippeket megfogadni címadásnál:
  • Tegyél aktuális híreket a tárgymezőbe!
  • Ígérj előnyöket a címben!
  • Tedd meg mindkettőt ugyanabban a címben!
 3. Használd a következő szavakat-szókapcsolatokat cikked címeként vagy leveled tárgyaként:
  • Utoljára…
  • Most…
  • Hogyan…
  • 17 módszer, amivel…
  • …művészete
  • … titka
  • Egy megdöbbentő tény…
  • Új…
  • Nagyszerű…

Érdeklődés (Interest)

 1. Tedd egyértelművé az olvasó számára, hogy a szöveg pontosan olyan emberekről szól, mint ő!
 2. Bizonyosodj meg róla, hogy az olvasó a címet olvasva látja, hogy lehet a hirdetés elolvasásának előnye!
 3. Bizonyosodj meg róla, hogy a címed olyan dologról szól, ami most történik. Minden emberben van egy üss vagy fuss reakció az új dolgok iránt. Az olvasó azonnal meg fogja próbálni eldönteni, hogy ez egy olyan dolog, amitől távol akarja tartani magát, vagy amit meg akar szerezni.

Vágy (Desire)

 1. Használj felsorolásokat! Hatásosabbak az előnyök, az érvek és az okok, ha pontokkal vezeted az olvasó figyelmét.
 2. Használd az [Amit/Amikor] + [konkrét ige + nagy hiba amit a célközönséged elkövet] formulát címadásnál! 
  1. Például: 7 dolog, amit sose mondj egy állásinterjún
 3. Használd a [gyors, egyszerű] + [mód] + [vágy eléréséhez] + [gyakori kifogás nélkül] formulát!
  1. Például: A leggyorsabb módszer, amivel esztétikus honlapot hozhatsz létre fejlesztői segítség nélkül
 4. Fel tudsz tenni egy kérdést, amire szerinted a közönséged jelentős része igennel fog válaszolni? Tedd meg!

Cselekvés (Action)

 1. Véges készlet / Hiány – Limitált számú termék/szolgáltatás érhető el. Ha kifogyunk a raktározott mennyiségből, akkor nem tudod többé megvásárolni, siess tehát!
 2. Sürgősség – A kurzusra péntek délig jelentkezhetsz. Legyél azon kevesek egyike, akik élhetnek a lehetőséggel!
 3. Tartalom és Értékesítési szöveg – Érdemes különbséget tenni a tartalom és az értékesítési szöveg között, ugyanis más az elvárt cselekvés a két szövegtípus esetében. A tartalom tanít, az értékesítés szöveg elad. Ne várj olyat a szövegtől, ami nem a célja!

5. Olvass, gyűjts, alkoss újra!

Önfejlesztő programjának részeként Benjamin Franklin esszéket olvasott, rövid jegyzeteket készített, majd mindezt félre tette pár napra. Később saját szavaival írta újra az esszét és összehasonlította az eredetivel.

Gary Halbert szerint érdemes gyűjteni a megkapó értékesítési szövegeket, a levelek egyes részeiből pedig saját gyűjteményt létrehozni. A cím például az egyik legfontosabb eleme egy levélnek. Egy potenciális vásárló a cím olvasásánál dönti el, hogy érdekli-e egyáltalán az ajánlat, el fogja-e olvasni a hirdetés/levél fennmaradó részét. 

A guru javaslata szerint gyűjtsük a jó szövegeket, a címekből készítsünk kártyákat, amelyeket pedig pörgessünk át saját szövegünk írása során.

tippek íróknak

Jobb hirdetéseket szeretnél írni? Figyeld meg mire kattintasz! Készíts képernyőfotókat azokról a hirdetésekről, amelyek meggyőztek téged! Keress mintákat! Milyen címet, leírást, képeket használnak?

Beszéltünk esszékről, értékesítési szövegekről és hirdetésekről. De mi a helyzet a regényekkel és úgy általában a történetekkel? Hogyan írhatunk megkapó történeteket? Mit érdemes “gyűjteni” hozzá?

“Ha író akarsz lenni, két dolgot különösen szem előtt kell tartanod: olvass sokat és írj sokat! Ha nincs időd olvasni, akkor nincs időd (vagy eszközöd) írni sem.”

Stephen King

Olvass és figyeld meg milyen könyveket szeretsz. Írj újra egy-két dialógust vagy leírást emlékezetből. Hogyan írhatsz jobb történeteket? Stephen King szerint jó módszer, ha megtalálod azokat a dolgokat, amelyek gyerekként csodálattal és izgalommal töltöttek el

Írj róluk!

6. Ne bonyolítsd túl!

Az olvasás és a szókincs

Helyezd szókincsed az eszköztárad felső polcára és ne tegyél egyetlen tudatos lépést sem annak javítására. (Ezt úgyis megfogod tenni olvasás közben…)

Stephen King

A szókincs alapvető szabálya

Emlékezz a szókincs alapvető szabályára: használd az első szót, ami az eszedbe jut, ha az megfelelő és színes. Ha hezitálsz, akkor úgyis fel fog bukkanni egy másik szó – mindig van egy másik szó, de az valószínűleg nem lesz olyan jó, mint az első és nem lesz olyan közel ahhoz, amit mondani szeretnél.

Stephen King

Kerüld a kliséket!

A leggyakoribb – és gyakran ebbe a hibába esés a kevés olvasáshoz vezethető vissza – hiba a klisés hasonlatok, metaforák és képek használata. Futott, mint egy őrült. Gyönyörű volt, mint egy nyári éjszaka. Úgy harcolt, mint egy tigris. … ne vesztegesd az időmet hasonlókkal.

Stephen King

7. Kerüld a passzív igéket!

Egy aktív igével a mondat alanya csinál valamit. Egy passzív igével, valamit tesznek a mondat alanyával. Érdemes elkerülnöd a passzív módot.

Stephen King

8. Írástechnikai gyakorlatok, szemináriumok és társaik

Nincs szükséged írás órákra vagy szemináriumokra annál jobban, mint erre a könyvre vagy bármelyik másik írásról szóló könyvre. Faulkner a mesterségét úgy tanulta ki, hogy közben az Oxfordi postahivatalban dolgozott. Más írók a seregben szolgálva, malomban dolgozva tanultak meg írni. Én életem legértékesebb tanulságaival gazdagodtam miközben egy motel lepedőit és éttermi terítőket mostam a  New Franklin Mosodában, Bangorban. A legtöbbet  akkor tanulsz, ha sokat olvasol és sokat írsz, a legértékesebb leckék pedig azok, amiket magadnak tanítasz.

Stephen King
stephen king tippek

9. Olvasd fel hangosan, amit írtál!

Amikor felolvasod saját szöveged, egy furcsa dolog történik: megtalálod azokat a pontokat, és felfedezed azokat a kifejezéseket, amelyek nem illenek a szövegbe. Olvasva észre sem vennéd sutaságukat, felolvasva azonban szinte bántják a füledet.

Olvasd fel, amit írtál és húzd ki az oda nem illő részeket!

10. Az írás és az élet

…tedd az asztalodat a sarokba és minden egyes alkalommal, amikor leülsz írni emlékeztesd magad miért nem a szoba közepén van az asztal. Az élet nem a művészet támogató rendszere. Pont fordítva.

Stephen King

Összegzés

Könnyű elveszni egy történetben, megfeledkezni a közönségről és elfeledni, hogy miért is csináljuk az egészet. Nem az írás a cél, az írásnak van célja. Ennek a cikknek az volt a célja, hogy segítsen jobb íróvá válnod, függetlenül attól, hogy hirdetéseket, hírleveleket, regényt vagy blog posztokat írsz.

Igen. Néhány tipp belecsúszott az értékesítési taktikák és pszichológiai befolyásolás kategóriájába. Korábban óvatosan bántam ezekkel a trükkökkel és sokat gondolkodtam használatukról. Ha hiszel a szöveged üzenetében, szeretnéd, hogy minél több emberhez eljusson, akkor nem gondolom, hogy egy figyelemfelkeltő cím bárkit is becsapna. 

Sok jó történet lapul szürke címek és silány bevezetések alatt. Ha Stephen King és Gary Halbert tippjei segítettek csak egyetlen kiváló szöveget eljutni a célközönségéhez, akkor megérte leírnom ezt az egészet.

u.i: Épp annyira írtam magamnak ezt a cikked, mint neked.

A képek Joey Guidone munkája – Behance

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük