Skip to content

Tim Ferris – A titánok eszköztára

titánok eszköztára

Sokat ígérő címmel jelent meg Tim Ferris, a 4 órás munkahét szerzőjének legújabb könyve. A feldolgozott témák, beszélgetések zseniálisan vannak szerkesztve. Egyedien keretbe foglalva találhatunk kivételes személyekkel készült interjúkat.

Könyvei mellett Tim Ferris egy népszerű podcastot is vezet. Már több mint 300, saját területükön maradandót alkotó, sikeres embert interjúvolt meg. A vendégek a legkülönbözőbb háttérrel rendelkeznek, így minden rész más. A Titánok eszköztárában gyakorlatilag ezekből a beszélgetésekből a legjobbakat kiválasztva írt egy könyvet Tim Ferris.

Az előszót olvasva az az érzésem támadt, mintha Tim csupán újracsomagolná a podcast epizódjait és egy szélesebb közönség számára akarná eladni azokat. Erősen szelektálva ugyan, de több podcast részt is meghallgattam, így az ismétlődésektől is tartottam.

A szerző is óva int. Tim Ferris szerint érdemes ezt a könyvet egy büfé módjára olvasni, a nekünk tetsző részeket kiválasztani.

Nagyon sok különféle témát érintenek a beszélgetések, így nem vétek néhányat átugorni.

Nem hagytam ki egy fejezetet sem és így is érdekes maradt a könyv.

Az interjúkon kívül azonban sokkal többet ad a könyv. Három nagy fejezetbe rendezi Tim a beszélgetéseket:

  1. Egészség
  2. Jómód
  3. Bölcsesség

Az Egészség részben például a ketogén diétáról, edzésről, regenerációról vagy épp a szaunázásról van szó, a beszélgetőpartnerek pedig orvosok, kutatók, olimpiai bajnokok edzői.

A Jómód részben produktivitásról, stratégiákról, a munkához való hozzáállásról esik szó. Kevin Kelly 1000 True fan elméletének az ötletgazda által aktualizált verzióját is itt olvashatjuk.

A Bölcsesség fejezetében kiégésről, mindfullnessről és meditációról olvashatunk.

A Titánok eszköztára nem csak tematikusan rendezett podcast epizódok sora. A beszélgetések átvezetéseként Tim Ferris a rá jellemző stílusban ír önfejlesztő gyakorlatokról, összefoglalja az utóbbi évtizedben összeszedett befeketetői tapasztalatait és minden témához van egy-két megjegyzése, gyakorlati tanácsa.

Tim Ferris - Titánok eszköztára
Photo by La Compagnie Robinson on Unsplash

Az interjúk keretein belül mindenkitől könyvajánlókat is kér a szerző, így egy terjedelmes olvasólistát állíthatunk össze mire a könyv végére érünk.

Öt könyv, amiről a Titánok eszköztárában olvastam és biztos el fogok olvasni:

  1. Frank I. Luntz: Words That Work
  2. George S. Clason: The Richest Man in Babylon
  3. Seneca: On the Shortness of Life
  4. Gabriel García Márquez: One Hundred Years of Solitude
  5. Steven Pressfield: The War of Art

Három idézet, ami elgondolkodtatott:

“If you would not be forgotten, as soon as you are dead and rotten, either write things worth reading, or do things worth writing.”

Benjamin Franklin

„The limits of my language mean the limits of my world.”

Ludwig Wittgenstein

The future is already here – it’s just unevenly distributed.”

William Gibson

A Titánok eszköztára mögött érződik az alapos kutatómunka. Nem csak hasznos, hanem megalapozott tippeket ad Timothy annak érdekében, hogy jobbak legyünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük