Tabula rasa jelentése, avagy gondolatok az új kezdetről

A tabula rasa egy latin szó, jelentése tiszta tábla. Az új kezdetet, a tiszta lappal indulást értjük a kifejezés alatt. A rómaiak viasz táblákra írtak, amelyek tartalmát melegítéssel lehetett eltüntetni. A melegített, üres viasz tábla a tabula rasa. A tabula rasa szimbólum a filozófiában, a vallásban, a pszichológiában és a politikában is felfedezhető.

A kifejezést először Arisztotelész használta. A szó arisztotelészi értelmezése szerint az egyének velük született mentális koncepciók, örökölt gondolatok nélkül jönnek a világra, ezáltal minden tudásuk tapasztalatból és a világ megismeréséből származik. 

Magyarul életünket szó szerint a nulláról kezdjük.

Gondolataink eredete

Az arisztotelészi empirikus megismerés, a tabula rasa empirizmus több gondolkodó írásaiban fel-felbukkan a történelemben. John Locke angol filozófus szerint például az elme eredetileg egy “fehér papír, minden karaktertől és ötlettől mentes”. A tabula rasa elmélet szerint mind a tényszerű ismereteink, mind a világot leíró modelleink kizárólag a tapasztalatainkra építkeznek, mentesek bármilyen előzetes belső gondolattól.

A tabula rasa megismeréssel szemben áll Aquinói Szent Tamás empirizmusról gondolt képe. A középkori hittudós szerint ismereteink részben belülről és részben kívülről származnak, részben már ismerjük azt, amit épp tanulunk. 

Az aquinói értelmezés szerint a világ megismerésében alkalmazott alapelvek az elme struktúrájában és működésében implicit módon szerepelnek, tehát velünk született elvek befolyásolják megismerésünket.

Az üres vászon a pszichológiában

A tabula rasa gondolatnak a pszichológiában legalább két különböző alkalmazását is ismerjük:

  1. Az üres vászon / üres papír egy technikára utal, amit egykor gyakran használtak pszichoanalízis során. A módszert használó terapeuta ügyel rá, hogy semmilyen személyes információt ne áruljon el magáról. A terapeuta önmaga “üressé” válik, miközben megengedi a páciensnek, hogy rá vetítse saját félelmeit, hiedelmeit és vágyait.
  2. A behaviorizmus a pszichológia egy olyan elméleti ága, amely a viselkedés megfigyelését tekinti a megfigyelés egyetlen lehetséges tárgyának. A behaviorizmus szerint üres elmével születünk és viselkedésünket a környezetünktől sajátítjuk el, ezért a terápia célja a káros viselkedésminták kigyomlálása. Az elmélet szerint például a fóbiák olyan tanult viselkedésminták, amelyeket hozzácsatoltunk üres elménkhez, ezért meg is szabadulhatunk azoktól.
tabula rasa jelentése

Mit adhat nekünk a tabula rasa?

Szeretem a különböző elméleteket és filozófiai iskolákat a gyakorlati oldalukról megfogni. Lenyűgöz a történelem, de mindig keresem a múlt tanulságainak hétköznapokban való alkalmazását. Eddig olvashattál a tabula rasa szimbólum jelentéséről, letűnt korok filozófusairól és a motívum pszichológiai vetületéről.

De hogyan használhatjuk a leírtaknál mélyebb mögöttes tartalommal bíró mottót?

Mi a tabula rasa mondanivalója?

Másképp értelmezték a filozófusok, másképp a hasonló című Netflix-sorozat alkotói, másképp a Tabula Rasa számokkal előrukkoló zenészek és valószínűleg neked és nekem is mást jelent a tiszta lap. 

Az előbbiekről én csak találgatni tudok, ezért inkább a saját értelmezésemet osztom meg veled.

Nekem a tabula rasa a szabad újrakezdést, önmagam újragondolását jelenti. 

A tiszta lapot, ami lehetővé teszi, hogy ne a múltbeli hibák határozzák meg az identitásomat. 

A könyvet, amit forgatva mindig egy új lap következik. 

A tabula rasa az új tervek, az új év, az új nap, a következő hétfő.

A tabula rasa ugyanakkor egy idea is. 

A bizonytalanság és a kifogások élét gyengíti. 

A passzivitást segít legyőzni.

Segít változtatni.

Segít változni.

Megosztanád másokkal?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Folytatjuk e-mailben?

Írok egy hírlevelet válogatott könyvajánlókkal és egyedi tartalmakkal. Tetszett, amit olvastál és szeretnél többet? Iratkozz fel!

Érdekel mire számíthatsz? Olvass bele!


Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2018-2020 – Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató