Skip to content

Ingyenes személyiségtesztek linkekkel (DISC, MBTI, Big Five)

Interjúk és pályaalkalmassági vizsgálatok kéretlen-kelletlen elemei a személyiségtesztek. Lehet már te is töltöttél ki 480, 70, esetleg 25 kérdéses kérdőíveket. Sokat elárulnak magunkról válaszaink, az eredményeket legtöbbször mégsem tudjuk meg. 

Válaszaink alapján vagy illünk az adott helyre, vagy sem.

Egy pályaalkalmassági vizsgálaton találkoztam először személyiségteszttel. Kitöltöttem, kiértékelték, feltettek pár kérdést, majd utamra engedtek. 

Nem sikerült. 

Évekkel később egy workshopon hasonló kérdőívet tölthettem ki, a cél azonban nem alkalmasságom mérése volt. Egy szakember kiértékelte válaszaimat és egy A4-es lapon megkaptam a “tulajdonságaimat”. Néhány mondatban félelmetes pontosságú riportot kaptam saját magamról. A legtöbb állítás találó volt, de volt, ami mélyen felháborított. 

Az  A4-es lapot mostanában, a teszt készülte után évekkel egy irattartóban találtam meg. 

Mindegyik állítás igaznak bizonyult, még a nehezen beismert negatívumok is.

A személyiségtesztek nem csak a HR-esek kiváltsága. 

Segítségükkel bárki tudományos igényességű eszközöket használhat önismeretének fejlesztésére. Jobb döntést hozhatunk karrierünket illetően, kordában tarthatjuk rossz tulajdonságainkat a mindennapokban és fejleszthetjük erősségeinket.

Az interneten ingyenesen elérhető számtalan típusú személyiségteszt, a technikai fejlődésével pedig már azonnal megkapjuk eredményeinket is.

A cikkben a legelterjedtebb (és szerintem legjobb) személyiségteszteket szeretném röviden bemutatni és linkekkel szolgálni, hogy te is megkaphasd eredményeidet.

Tippek személyiségteszt kitöltéséhez

A személyiségteszt típusától függetlenül pár tanácsot érdemes megfogadni, hogy eredményeink ne csússzanak félre:

 • Arról írj, hogy jelenleg milyen vagy, nem pedig arról, hogy milyen szeretnél lenni!
 • Ne ülj le fáradtan, éhesen vagy lehangoltan a teszt kitöltéséhez! Nyugodt, zavartalan környezetben válaszolj a kérdésekre!
 • Szánj elegendő időt a kérdésekre, gondold át válaszaidat! Ne siess!

Big Five személyiségteszt

A Big Five az egyik legnépszerűbb és legelfogadottabb személyiségteszt a pszichológiában. A “Nagy Ötök” segítségével megtudhatod, hogyan reagálsz különböző szituációkban, a tapasztalatok pedig segíthetnek a személyiségedhez passzoló szakma, hivatás kiválasztásában.

A személyiségteszt kitöltéséhez 60 állítást (tesztenként eltérő) kell értékelned 1-től 5-ig terjedő skálán. 

1 az egyáltalán nem igaz, 3 a semleges, míg 5 az abszolút igazat jelenti.

De mielőtt belekezdesz lessünk bele a lehetséges eredményekbe.

OCEAN személyiségjegyek

A Nagy Ötök angol mozaikszava az OCEAN (openness, conscientiousness, extraversion, agreeableness, and neuroticism), ami alatt a Big Five modell következő személyiségjegyeit értjük:

Nyitottság: Megmutatja mennyire vagy nyitott új ötletekre és élményekre. A nyitott emberek képzelőereje fejlettebb és tele vannak ötletekkel. A személyiségjegyben magas értéket elérőknek széles érdeklődési körük van, kíváncsiak és szeretik az új élményeket. Kalandvágyók, kreatívak és nyitott emberek. 

A nyitottságot tekintve alacsony pontszámot elérők tradicionális személyek, akiknek problémájuk adódhat az absztrakt gondolkodással.

Lelkiismeretesség: Megmutatja mennyire célorientált, kitartó és rendezett vagy. A magas értékkel rendelkezők tudatosak, érzelmeiket jól kordában tartják és mindig szem előtt tartják céljaikat. Előre terveznek, számolnak a határidőkkel.

Extrovertáltság: Az extrovertáltakat a beszédesség, magabiztosság, mások társaságának előnyben részesítése és a magas érzelmi kifejeződés jellemzi. Az extrovertáltság tekintetében magas pontszámot elérőket a társadalmi érintkezések feltöltik, mások körül energikusnak és izgatottnak érzik magukat. 

Az alacsony pontszámot elérők (introvertáltak) visszafogottak, kevesebb energiát áldoznak társas kapcsolataikra. Inkább a csend, mintsem a társaság tölti fel őket.

Barátságosság: Megmutatja mennyire képes egy személy mások érdekeit sajátja elé helyezni. A Big Five személyiségmodell ezen eleme olyan tulajdonságokat tartalmaz, mint a bizalmasság, kedvesség, altruizmus. A magas értékkel rendelkezők együttműködőek, míg az alacsony pontot elérők inkább kompetitívek és manipulatívok.

Érzelmi stabilitás: Mennyire vagy érzékeny a stresszre és a negatív érzelmekre? A magas értéket elérőket gyakori hangulatingadozások, szorongás és szomorúság jellemzi. Az alacsony pontszámot kapók ellenben érzelmileg stabilak.

Big five személyiségteszt
Big Five személyiségteszt

Személyiségjegyek változásai

Több kutatás is vizsgálta a Big Five személyiségjegyek stabilitását. A személyiségjegyek felnőtteknél viszonylag stabilak, de hosszú  távon a legtöbb embernél változnak egyes tulajdonságok. 

Az idő múlásával általában kevésbé extrovertáltak, kevésbé érzelmesek leszünk, és elzárkózunk az új tapasztalatoktól. A lelkiismeretesség és barátságosság az idő múlásával pedig növekedni látszik.

A Big Five személyiségteszt egy rövid idő alatt kitölthető, tulajdonságainkat egy skálán értékelő egyszerű modell. Tanulságai könnyen értelmezhetőek, azonban nem ad kezünkbe más teszteknél tapasztalt komplex modellt. 

A tapasztalatok valóságba átültetése személyiségjegyenként más és más teendőt igényel, amelyet más tesztek talán jobban dokumentálnak.

DISC személyiségteszt

Wonder Woman és a DISC-modell

Tudod mi a közös Wonder Womanben és a DISC személyiségtesztben?

Mindkettő egy amerikai pszichológus nevéhez fűződik.

Dr. William Marston volt a hazugságvizsgáló egyik első prototípusának feltalálója és hozzájárult a DISC modell létrehozásához, aminek tanulságait felhasználva alkották meg a DISC személyiségtesztet. 

Marston kutatásai során felfigyelt a képregényekben rejlő edukációs lehetőségekre. Felesége, Elizabeth Holloway Marston ötlete volt egy női szuperhős karakterének létrehozása, aki az amerikai kormány oldalán harcol a bűnözők ellen. 

Ebből az ötletéből született meg Wonder Woman. 

Bár több pszichológiai tanulmányt és cikket írt Dr. Marston, életének utolsó éveit a képregényeknek szentelte. Ő írta az első Wonder Woman képregények szövegét is.

De térjünk vissza a DISC személyiségteszthez…

A Marston-féle DISC-modell két alapvető motivátort különböztet meg, a motor és iránytű-szerű meghajtót. 

A motor meghajtó szerint megkülönböztetünk alacsonyabb fordulatszámon pörgő, introvertált embereket és gyors, társaságkedvelő embereket.

Az iránytű meghajtó újabb két dimenziót vezet be a modellbe, ami szerint feladatorientált és emberorientált személyek léteznek.

DISC személyiségtípusok

A Dr. William Martson-féle modell négy dimenzióját felhasználva alkották meg a DISC tesztet, ami a viselkedési minták alapján négy kategóriába sorolja az embereket. 

A DISC típusod ismerete könnyebbé teszi számodra a személyiségedhez illő lehetőségek megtalálását és a számodra fontos eredmények elérését.

A DISC személyiségteszt során négy tulajdonságpár közül kell kiválasztani a rád leginkább jellemzőt.

A rendszerint 25 kérdéses kérdőív kb. 5-10 percet vesz igénybe. Válaszaid alapján a rendszer vagy a kiértékelő szakember az alábbi négy kategória valamelyikébe oszt be.

1. Domináns – Piros

Tulajdonságok:

 • Közvetlen
 • Eredményorientált
 • Döntő
 • Kompetitív
 • Problémamegoldó

2. Ismerkedő – Sárga

Tulajdonságok:

 • Elbűvölő
 • Lelkes
 • Optimista
 • Meggyőző
 • Inspiráló

3. Stabil – Zöld

Tulajdonságok:

 • Megértő
 • Csapatjátékos
 • Türelmes
 • Stabil
 • Őszinte

4. Szabálykövető – Kék

Tulajdonságok:

 • Jó elemző képesség
 • Diplomáciai érzék
 • Pontos
 • Engedékeny
 • Objektív
disc személyiségteszt
DISC személyiségteszt

A DISC teszt segít jobb döntéseket hozni karrieredet tekintve, de rámutat fejlesztésre szoruló képességekre is. Mások személyiségtípusának ismeretében a hatékony együttműködést is egy új szintre emelhetik az eredmények.

NERIS Type Explorer – MBTI teszt

A személyiségtípusok megismerésében az egyik legnagyobb eredményt Carl Gustav Jung érte el, akinek pszichológiai típusok elmélete számtalan más megközelítésnek jelentette az alapját, köztük a Myers–Briggs-típuselméletnek is.

A személyiség azonban csak egyike a viselkedésünket meghatározó faktoroknak. A tetteinket éppannyira befolyásolják a környezetünk, a tapasztalataink és a céljaink. 

A Myers–Briggs-típuselméletet felhasználó NERIS Type Explorer az utóbbiakat is figyelembe veszi.

A típusokon alapuló modellek egyik hiányossága, hogy nem tudják az egyes kategóriák peremén elhelyezkedő személyiségtípusokat megkülönböztetni. A NERIS Type Explorer ellenben nemcsak típusokat, hanem tulajdonságokat is értékel. A Myers–Briggs-típuselméletnek megfelelő rövidítéseket (például: INFJ) használja a teszt a típusokra, illetve egy extra betűvel bővíti a típusok skáláját.

MBTI teszt eredmények
MBTI teszt eredmények

A tesztbe beépítették a Big Five személyiségteszt tapasztalatait is. A több módszertant egyesítő teszt így magas pontossággal képes egy jól meghatározott leírást adni személyiségünkről.

Az ingyenes 16Personalities teszt lélegzetelállítóan jó. Bár több időbe telik a kitöltése, azonban az eredmények és személyiségtípusok leírása jóval részletesebb, mint bármelyik másik tesztnél, amelyeket kitöltöttem.

A játékos elnevezések (Parancsok, Főszereplő, Kampányfőnök…), az egyedi grafikák, a játékosított megoldások miatt nem csak hasznos, hanem élvezetes is a teszt kitöltése és az eredmények tanulmányozása.

Én például Védőügyvéd vagyok. És te?

személyiségteszt
Személyiségteszt eredmény: Védőügyvéd

Kiegészítés

Több ingyenes teszt elérhető az interneten, amelyet akár órákig is eltart kitölteni, majd az eredményt egy emelt díjas SMS-hez kötik. Hihetetlenül idegesítőek ezek a féligazságokat eláruló lehúzások (főleg IQ teszteknél lehet sok hasonlót találni).

A cikkben linkelt tesztek valóban ingyenesek és részletes eredményt kapsz kitöltésük után. 

Az összeset kipróbáltam, ezért ajánlom őket. 

Rólam

Nem vagyok szakértő, sem pszichológus, sem toborzási szakember. 

A fent említett teszteket szakértők az automatikus rendszereknél jobban ki tudják értékelni, így hozzáértő segítségét is érdemes lehet igénybe venni. 

A legtöbb teszt a normális eseteken alapul, így ha bármilyen betegséged van, vagy ferdítesz a válaszoknál, akkor az eredmények is félrecsúszhatnak. 

Ennek tudatában vonj le következtetéseket!

1 thought on “Ingyenes személyiségtesztek linkekkel (DISC, MBTI, Big Five)”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük