Skip to content

Steven Pressfield: A művészet háborúja

A halogatás életünk minden területén jelen van. Én például sokáig halogattam egy halogatás ellen összetett rendszert kezembe nyújtó könyv tanulságait összefoglalni, de a kötet előszavát jegyző Robert McKee is hasonlóan tett az előszó megírásával. 

Harcunk a halogatással folyamatos, de ez a csata inkább az alkotó folyamat és a belső ellenállás közötti csata. Ezért is találó a kötet címe: A művészet háborúja. 

Steven Pressfield alkotásról, akadályokról és a profivá válás folyamatáról ír

Foglalkozásából adódóan a szerző több írással kapcsolatos példát belefogalmazott a kötetbe, de ez ne tévesszen meg bennünket. A leírt igazságok bármilyen alkotó folyamatra igazak, nem csak az írásra.

Kicsoda Steven Pressfield?

Mit tett le Pressfield az asztalra, ami felhatalmazza rá, hogy az alkotás folyamatáról írjon, múzsákat és görög isteneket idézve történeteibe? Steven Pressfield túlságosan valóságos, bukásokkal tarkított történetét könyvébe is belefoglalja.

Előzetesen legyen elég egy rövid történet:

43 évesen Pressfield 3 befejezetlen novella, egy válás és számtalan kudarc után feldobott egy érmét. A lehetőségek: ha írás, akkor felköti magát, ha pedig fej akkor Hollywoodba megy szerencsét próbálni. Fej lett. 

Az évek során több hollywoodi film forgatókönyvét jegyezte, (King Kong visszatér, Bagger Vance legendája, Nico) történelmi regényeket, fikciós regényeket, az utóbbi években pedig tényirodalmi köteteket írt.

Engem a felsorolt pedigré és az évek során megszámlálhatatlan forrásból érkező ajánlás meggyőzött. Nem is kellett csalódnom

Steven Pressfield - A művészet háborúja

A művészet háborúja

Pressfield három részre osztja kötetét. Az első fejezetben meghatározza az ellenséget, amit a magyar fordítás Rezisztenciának, mi pedig Ellenállásnak fogunk hívni. 

Válj profivá címre hallgató fejezetben egy akciótervet ad kezünkbe Pressfield, amivel legyőzhetjük az Ellenállást

Az utolsó szakaszban pedig az alkotó társadalomban lévő helyéről, a társadalomról és úgy általánosságban az alkotásról elmélkedik.

A szerző mondatai letisztultak, tömörek és érthetőek. Mondanivalója nem igényel magyarázatot, ezért ha meggyőztelek a könyv eddigi bemutatásával, akkor javaslom, hogy inkább a kötet olvasásával folytasd

A cikk további részében pedig a könyv struktúráját követve, de szemtelenül szubjektíven kiemelek pár Pressfield-gondolatot, ami rám különösen nagy hatással volt.

Ellenállás

1. Halogatás

Az Ellenállás leggyakoribb formája Pressfield szerint a halogatás. 

A halogatást különösen jól be tudjuk magyarázni magunkat. Nem azt mondjuk, hogy sosem fogom megírni azt a könyvet, hanem azzal áltatjuk magunkat, hogy meg fogom írni a könyvet, csak holnap fogom elkezdeni.

2. Halogatod azt, amire születtél

Mi az, amit akkor is csinálnál, ha te lennél az utolsó ember a földön? Mi az, ami mérhetetlen izgalommal tölt el? Mi a küldetésed?

A legtöbb ember nem azt csinálja, amire hivatott, hanem máshol keresi a boldogságot. Miközben máshol keresik a boldogságot, addig a beteljesületlen álmok boldogtalanságot szülnek. 

A fogyasztói társadalom, amiben élünk pontosan tisztában van a beteljesületlen álmaink okozta frusztrációval. Boldogtalanságunkat pedig szemtelen profitmaximalizálásra használja, miközben különböző termékeket, drogokat és eltereléseket ad el nekünk busás haszonért.

3. Ami valóban számít: az elvégzett munka

“Hány oldalt írtam? Nem érdekel. Mennyire jók? Egyáltalán nem is gondolok rá. Csak az számít, hogy beletettem az időt és nekimentem mindenemmel, amim van. Csak az számít, hogy mára, erre a pár órára legyőztem az Ellenállást.”

Az írói blokk leküzdésére is hasonló tanáccsal szolgál Pressfield. Szerinte az írói blokkot nem a pszichiáter meglátogatásával vagy a barátoktól történő segítségkéréssel lehet leküzdeni, hanem azzal, ha profivá válsz. 

Profivá pedig csak egy módon válhatsz: ha leülsz és beleteszed a szükséges munkát!

4. Az Ellenállás mindig belülről jön

Hajlamosak vagyunk külső forrásokra vetíteni az Ellenállást. Állásokra, főnökökre, társakra vagy épp a családra fogjuk a halogatást. 

“Tolsztojnak 13 gyermeke volt, mégis megírta a Háború és békét. Lance Amstrong rákos volt, mégis megnyerte a Tour de France-t három évben is.”

Van még kifogásod?

Válj Profivá!

1. Vedd fel a harcot az Ellenállással!

Pressfield könyvének második fejezetében tippeket ad az Ellenállás legyőzésére. Különbséget tesz a profi és az amatőr között, nem azért mert a profi minden nap legyőzné az Ellenállást, csupán azért, mert a profi minden nap küzd az Ellenállással.

Mindannyian profik vagyunk már a munkánkban. Fizetséget kapunk érte, pénzért dolgozunk. Minden nap legyűrjük az Ellenállást, ha az állásunkról van szó. Tehát már van egy terület, amiben profik vagyunk.

2. Hatás helyett munka

“A profi a munkára koncentrál és lehetővé teszi, hogy megjutalmazzák érte, attól függetlenül, hogy az elismerések jönnek-e vagy sem.”

Mindig vissza-visszatér a szerző a munka szerepéhez a könyv egyes fejezeteiben. Az Ellenállás leküzdése is csak munkával lehetséges. Sőt, Steven Pressfield szerint az alkotás legfontosabb része, hogy leüljünk és próbálkozzunk minden egyes nap az eredményektől függetlenül.

3. Kihívások

Pressfield hollywoodi múltja több kérdés boncolgatásánál is értékesnek bizonyul. A megfelelő kihívások és a motiváció szemléltetésére a színészek példájával él a szerző.

Amikor megkérdezték egy színésztől, hogy miért vállal egy egy szerepet akkor a következőt válaszolta:

  • “Mert félek tőle.”

A profi olyan kihívásokat választ, amik próbára teszik a képességeit.

4. Szeresd azt, amit csinálsz!

Bár a profi elfogad pénzt a munkájáért, de az alkotás szeretetéért csinálja azt. Ellenkező esetben nem lenne képes saját akarata alapján az alkotásnak szentelnie az életét.

A Rezisztencián túl

1. A félelem állandó

“Az amatőr azt hiszi, hogy ha legyőzi a félelmét, akkor fog tudni dolgozni. A profi tudja, hogy a félelem nem legyőzhető. Tudja, hogy nincs rettenthetetlen harcos vagy félelem nélküli művész.”

Akadályok mindig lesznek, de ezek nem külső nehézségek, hanem az Ellenállás külső kivetülései. A profi nem veszi szívére a kritikát vagy a visszautasítást. Nem a szerkesztők vagy a kritikusok az ellenség. Az ellenség az Ellenállás.

2. A profi más profikkal együtt dolgozik

“A profi szerez egy ügynököt, szerez egy ügyvédet és egy könyvelőt. Tudja, hogy csak egy dologban lehet profi, ezért más profikkal dolgozik és tiszteli őket.”

3. A szüretelő

A szüretelő fogalmát Robert McKee-től csente el Pressfield. McKee szerint a szüretelő egy olyan író, aki megkérdőjelezi a saját közönségét. Amikor leül írni, nem azt kérdezi mi van a szívében, hanem azt, hogy a piac mire vevő.

“Bármilyen tevékenységet végzel, kérdezd meg magadtól: Ha én lennék az utolsó ember a földön, akkor is ezt csinálnám?”

4. A művész célja

Múzsákat, inspirációt és angyalokat érintve a könyv végén Pressfield a művész és a művészet célját is megfogalmazza. Szerinte a művészek:

“Tudják, hogy nem ők az alkotás forrása, amit életre keltenek. Ők csak elősegítik, hordozzák azt. Ők a hajlandó és szakképzett eszközei az isteneknek és istennőknek, amelyet szolgálnak.”

Véleményem A művészet háborújáról

A művészet háborúja tipikusan az a könyv, amit nincs értelme rövidítve olvasni és bármilyen összefoglaló (beleértve ez) is okafogyott, mert nem tudja visszaadni Pressfield történeteit, metaforáit és egyedi stílusát. 

A szerző hosszú éveken keresztül csak ült és írt. Erre biztat minket, bármi is legyen számunkra az írás.

Hasznos linkek:

Borítókép forrása: Photo by Pereanu Sebastian on Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük