Skip to content

A pomodoro technika – Miért működik és hogyan használd?

A pomodoro technika egy népszerű időgazdálkodási módszer, ami segít kizárni a zavaró tényezőket, rövid sprintjeivel fókuszált munkára ösztönöz, miközben tervezett szünetei biztosítják, hogy fenntarthatóan dolgozzunk, az energiánkkal ne pedig az időnkkel gazdálkodjunk.

Amikor először olvastam a pomodoro módszerről totális hülyeségnek gondoltam. Miben változtatna pár perc tervezett szünet? Ráadásul sok tevékenységnél egyáltalán nem volt szükségem rá, vitt magával a flow és az időzítő csak hátráltatott volna. 

Később csökkent a lelkesedésem a korábban szenvedélyesen vitt projektek iránt. Bejöttek olyan teendők, amelyek a muszáj – nem szeretem kategóriába tartoztak. Adminisztráció, számlázás, ajánlatok készítése, inbox zero. Időközben óriásit nőtt a közösségi média és egyre több időt csüngtem én is a telefonomon.

Ekkor adtam még egy esélyt a pomodoro technikának.

Mi a pomodoro technika?

A pomodoro módszert Francesco Cirillo fejlesztette ki az 1980-as években. Az egyetemista Cirillonak problémái voltak a tanulmányaira való koncentrálással és vizsgáinak teljesítésével. A rémisztő mennyiségű tanulás melletti elköteleződés helyett Cirillo csupán annyit kért magától, hogy szánjon 10 fókuszált percet tanulásra. 

A kihíváshoz talált egy paradicsom alakú órát és megszületett a pomodoro technika. A pomodoro olasz szó jelentése ugyanis paradicsom 🍅.

A pomodoro technika egy ciklikus időgazdálkodási módszer. Rövid sprintekben dolgozol, ami folyamatos produktivitásra ösztönöz. A tervezett rendszeres szünetek pedig motivációd fenntartását, kreativitásod védelmét és energiád hatékony beosztását szolgálják.

Kinek lehet hasznos a pomodoro technika?

  1. Alkotóknak: Gyakorlatilag bárkinek hasznos lehet a pomodoro módszer, akinek mások által is ellenőrzött terméket kell készítenie. Beszéljünk a fejlesztő kódjáról, a designer drótvázáról vagy egy szövegíró értékesítési szövegéről, a pomodoro technika kapóra jöhet mindegyik esetben. Kezdetben visz a lelkesedés, de akármennyire szeretjük is a munkánkat, az ismétlődő feladatok néha nem nyújtanak emberfeletti motivációt. A századik cikk / jira ticket / weboldal design elkészítésére gondolva nem ugrunk ki lelkesedve az ágyból, még ha a feladatba fogva érezzük is a jelentőségét.
  2. Idő szűkében lévőknek: A monumentális projektek képesek lebénítani bennünket. Ha 50 hosszú tételt kell megtanulnod 1 hét alatt a következő vizsgára, akkor jogosan kezdhetsz óráid számolgatásába és juthatsz arra a következtetésre, hogy mindez lehetetlen. Ha pedig minden ébren töltött órádat tanulással töltöd, akkor előbb-utóbb azt veszed észre magadon, hogy csak bámulod az előtted lévő papírt, de nem tanulsz semmit. Hasonló szituációkban nem csak az idődet, hanem az energiádat is segít beosztani a pomodoro technika.
  3. Zavaró tényezőkkel harcolóknak: Könnyű azt mondani, hogy kapcsold ki a telefonod, vagy törölj le minden appot róla. Ezek a tippek azonban manapság nem feltétlenül állják meg a helyüket. Bár az ideiglenes közösségi média detox hasznos lehet, sokan nem akarunk vagy nem mondhatunk le a figyelemgyilkos, folyton pittyegő platformokról. A pomodoro technika segít, hogy fókuszáltan dolgozhassunk, majd a munkával töltött szakaszt követően ismét elérhetőek legyünk.
pomodoro technika a zavaró tényezők ellen

Az időgazdálkodási technikák használata és a hatékonyság növelése nem egy önmagáért való dolog. A produktivitás nem a világ közepe, ellenben segít, hogy több időt töltsünk azokkal az emberekkel és tevékenységekkel, amelyek a világ közepét jelentik nekünk.

Pomodoro technika gyakorlati útmutató

A pomodoro módszer használata végtelenül egyszerű, részben ebben rejlik a technika hatékonysága is.

  1. Írd össze teendőid listáját és szerezz be egy időzítőt (telefon, app, napóra, bármi).
  2. Állítsd be az időzítőt 25 percre, majd dolgozz egyetlen feladaton egészen addig, amíg meg nem szólal az időzítő.
  3. Miután befejezted a pomodoro ciklust, írt fel mit sikerült elvégezned és jelöld papíron az elvégzett pomodorot is.
  4. Tarts 5 perc szünetet!
  5. Négy pomodoro ciklus után tarts egy hosszabb 20-30 perces szünetet!
pomodoro technika

További pomodoro tippek

A pomodoro egy keretként, mintsem valami kőbe vésett produktivitási módszerként érdemes gondolni. A koncepció lényege a zavartalan, fókuszált munka és a rövid, frissítő pihenők váltogatása. Ezen kívül szinte minden testreszabható, beleértve a munkával töltött időt is. Érdemes azonban megfogadni néhány tanácsot, hogy a legtöbbet tudd kihozni a pomodoro technikából.

1. Zavaró tényezők kizárása

A munkával töltött időt valóban töltsd hatékony munkával! Több pomodoro app is képes letiltani tetszőleges értesítéseket, de használhatsz olyan zseniális böngésző bővítményeket is pomodoro ciklusod védelmére, mint a Go Fuckin Work

Ha időközben mégis befut egy halaszthatatlan telefon vagy a régóta várt GLS futár, és kénytelenek vagyunk megszakítani a sessiont, akkor érdemes egy újabb 25 perces ciklussal folytatni a kényszerszünet után, nem pedig a félbehagyott ciklust folytatni.

2. Szabd testre a paradicsomot!

A 25 perces pomodoro ciklus nincs kőbe vésve. Érdemes kitapasztalni neked milyen időintervallum válik be. Olyan komplex tevékenységeknél, amelyek mély koncentrációt igényelnek, valószínűleg kevés a 25 perc. Egy esszé írásánál, vagy egy ólatin szöveg fordításánál (valaki biztos csinál ilyet is) az időzítő pont akkor fog megszólalni, amikor kezdesz belemelegedni.

Nagyobb lélegzetvételű feladatoknál én például a 40 perces pomodoro ciklusokat részesítem előnyben, míg a darálós apró feladatoknál 25 percre állítom az időzítőt.

3. Ha az óra jelez, menj szünetre!

Ha jól belőtted a pomodoro ciklus hosszát, akkor fontos, hogy valóban letedd a tollat / billentyűzetet / hegesztőpálcát, amikor csörög az óra. A szünet épp annyira része a pomodoro technikának, mint a fókuszált munka. 

A rövid szünetekben érdemes kerülni a képernyőket (különösen ha egyébként is gép előtt dolgozol), én például a közösségi média csekkolását is a hosszabb szünetekre tartogatom.

Miért olyan hatékony a pomodoro módszer?

Furcsán nézek minden olyan produktivitási tippre, amiről sokan beszélnek és még pénzbe sem kerül. Valóban működik vagy csak azért írnak róla sokan, mert benne van a köztudatban, mert trendi? A pomodoro technika hasznos, ha a megfelelő szituációban használod.

Amikor nagy lelkesedéssel vetem bele magam egy új projektbe, akkor felesleges lenne korlátoznom magamat apró időablakokba. Manapság azonban a legtöbb tervünknek csak hosszút távon látjuk az eredményét. 

Ez a 110. publikált cikk a blogon. 

Szeretek írni, apró szeletekre bontani egy témát és a személyes tapasztalataimmal kiegészítve egy sztoriként tálalni az olvasóknak, de sokkal több ellenállással kell megküzdenem, amikor valamit századjára csinálok, még ha szeretem is. Sokkal csábítóbb görgetni a feedet, mint gondolkodni.

Ezt a cikket is a pomodoro technikát alkalmazva írtam.

Miért működik? Én a következő okok miatt találom hatékonynak a pomodoro módszert:

Egyszerűvé teszi elkezdeni

Steven Pressfield A művészet háborújában ellenállásnak hívja az alkotói folyamat útjában álló félelmeinket, kétségeinket. Elég jó lesz ez a cikk? Van értelme egyáltalán megírni? Nem kezdünk bele, mert túlgondoljuk. Amikor könyvet írsz ne arra gondolj, hogy ma meg kell írnod 10 oldalt. Csak ülj le, írj öt percig!

“Az amatőr azt hiszi, hogy ha legyőzi a félelmét, akkor fog tudni dolgozni. A profi tudja, hogy a félelem nem legyőzhető. Tudja, hogy nincs rettenthetetlen harcos vagy félelem nélküli művész.”

A pomodoro technika egyszerűvé teszi elkezdeni a félelmet. Segítségével az előtted álló következő feladatra tudsz koncentrálni, mintsem a bénító és távolinak tűnő küldetésre. A pomodoro módszer segít legyőzni a halogatást.

Segít legyőzni a zavaró tényezőket

Folyamatosan elérhetőek vagyunk. A valós idejű kommunikációt lehetővé tévő appok, a figyelmünkre vágyó, értesítésekkel bombázó digitális termékek a nap 24 órájában bombáznak bennünket. Akkor is pittyeg a telefonunk, amikor számunkra fontos dologra szeretnénk koncentrálni.

Számtalan tevékenység kíván mély fókuszt, a felszínes munka pedig nem csak a feladat elvégzését veszélyezteti, hanem a munka minőségét is megkérdőjelezi. Egy megszakítás után átlagosan 20 percig tart, míg újra teljes mértékben képesek leszünk koncentrálni.

A pomodoro módszer segít ellenállni a sokszor általunk kreált zavaró tényezőknek és újra megtanít bennünket koncentrálni.

Segít jobban bánni az időnkkel

A home office és a távmunka kényszerű elterjedése, a munkaerőpiac átalakulása miatt egyre fontosabbá válik a hatékony munkavégzés. Különösen igaz ez, ha projekt alapon vagy szabadúszóként dolgozol. 

  • Tudod mennyi időt vesz igénybe az adott feladat elvégzése? 
  • Milyen árat adj meg, hogy neked is megtérülő legyen a projekt?

Különböző projektmenedzsment szoftvereket (Asana, Jira, Basecamp) összeköthetsz időmérő appokkal, (Toggle, Everhour, Desktime) de ez kezdetnek sok(k)nak tűnhet, ha korábban semmit nem használtál időmérésre.

A pomodoro technika egy ideális első lépés lehet.

Segítségével egy tiszta képet kapsz arról, hogy mennyi időt vesz igénybe különböző feladatok teljesítése, az információ birtokában pedig hatékonyabban tervezheted napjaidat.

Hogyan kezd el használni a pomodoro technikát?

Ne feledd, hogy a pomodoro módszer az egyszerűsége miatt olyan hatékony. Gyakorlatilag elég egy felhúzható időzítő a használatához, de több extra funkcióval kiegészített megoldást is találunk online.

Weboldalak

Egyszerű weboldalak, webappok, amelyeknek csak az URL címét kell bepötyögnöd böngésződ címsorába és kezdheted is a nap első pomodoro ciklusát. Fókuszált munkát és pihenőidőt is mérnek, böngészőértesítéssel és figyelemfelkeltő hanggal jelzik a ciklus végét.

u.i: én a Pomofocus webapp segítségével használom mostanában a pomodoro technikát

pomodoro app

Appok

Ha mobilon szeretnél paradicsomokat számolni, akkor kitárul a világ. Az időmérés mellett pomodoro ciklusaidról részletes statisztikát kapsz, teendőlistákat rögzíthetsz és más appok használatát is letilthatod a népszerű pomodoro appok többségével. 

Néhány esetben még projektmenedzsment szoftverekkel is összekötheted appodat.

Offline időzítő és Google trükk

A digitális fogyasztásukat minimalizálni kívánóknak érdemes beszerezni egy paradicsom formájú konyhai időzítőt. Ha mégsem vásárolnád fel a kisboltot, akkor egy apró trükkel a Google keresőt is idézítővé alakíthatod.

Írd be a keresőbe a timer szót, állíts be pomodroo ciklusod hosszát és kezdődhet a móka.

pomodoro időzítő

A pomodoro módszert nem kell túlgolndolni. Talán a cikkel egy kicsit bő lére eresztettem a témát. A lényeg, hogy a t a lehető legegyszerűbb módon próbáld ki a technikát és utána mondj róla véleményt te is! Érdekelnek további produktivitási tippek? Iratkozz fel az OlvasóListára!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük