Skip to content

Mit adhat egy példakép?

Sosem voltam a szobámat poszterekkel kitapétázó gyerek. Nem emlékszem egy sportolóra, popsztárra vagy színészre sem, akire azt mondhattam volna, hogy erőt merítek a példájából, inspirál, neadjisten a példaképem.

Népszerű ujjgyakorlat az iskolákban a fogalmazás írása a “te példaképedről”. Legalábbis én annak tekintettem: ujgyakorlatnak. Kerestem valakit, akiben van egy cseppnyi tehetség és karizma, majd írtam róla pár sort, de személyesen nem sokat jelentettek ezek az ikonok.

Sosem volt egy nagybetűs értelemben vett példaképem.

Kis pédaképeim voltak.

Családtagok, akikre felnéztem. Egy karizmatikus tanár. Egy korrekt rendőr. A srác a konditeremből, aki kétszer annyival nyomott fekve, mint én.

Viszont jobban belegondolna nem ártott volna és nem ártana kicsit több energiát beletenni követendő példák keresésébe, hívjuk azt példaképnek vagy mentornak. A valóság úgyis pofoncsap egy idő után és talán tovább érünk el, ha van egy messzi reménysugár.

Fura példaképekről írni.

Nem egy tabutéma, de olyan megmosolyogtató.

Kevesen veszik komolyan a példaképválasztás fontosságát.

„Valljuk be, példaképekről nyíltan beszélni mára idejétmúlttá vált, furcsává, netán veszélyes fanatizmus jelévé, főleg felnőtt emberek esetében. Mintha csak kiszolgáltatottá, érzelgőssé válnánk ezáltal.”

Nemes László, A példakép filozófiája
 • De mit ad egy példakép és mit veszítünk a hiányával?
 • Milyen mintákat követünk példaképválasztásánál?
 • Hogyan rombolja le a közösségi média és a bulvár a legtöbb példaképképet?
 • Kik a népszerű példaképek?

Ezeknek a kérdéseknek szeretnék utánamenni ebben a cikkben.

Nem valami nyomi inspirációs anyag lekörmölése a célom, hanem az ókori görögöket is foglalkoztató, napjainkban fogkrémreklámra és fizetett instagramposztra lekicsinyített fogalom mögé szeretnék nézni.

Mi a példakép jelentése?

A példakép egy olyan személy, aki tetteivel, döntéseivel és eredményeivel követendő példát mutat.

Egy jó minta inspirál, reményt ad, és világítótorony a visszautasításokkal és negativizmussal teli világban. Nézzük hát meg miért érdemes kiposzterezni a szobánkat!

„S milyen boldog az, aki annyira tud egy másik embert tisztelni, hogy a ráemlékezéssel is egésszé formálja és szabályozza magát. Ha már így tisztelsz valakit, hamarosan téged kell majd tisztelni.”

Seneca – XI. Erkölcsi levelében

Hogyan választunk pédaképet?

példakép tulajdonságok

Hetedikes és tizenegyedikes diákokat kérdeztek egy 2008-as kutatásban példaképükről.

A válaszadók 31.6%-ának volt példaképe (képzeld el hány kamu fogalmazást írt a maradék 68%), a példaképek 23.9% a diákok családtagja volt és az ikonok 23.5%-a származott a médiából (énekes, atléta…).

Már 2008-ban is jelen volt a média egyre nagyobb befolyása a példaképválasztásra. Ha azt mondanám, hogy azért nincs példaképem, mert nem találtam elég inspiráló személyt a környezetemben az elég béna kerülőválasz lenne. Csak be kellett volna kapcsolni a TV-t.

Ma pedig már egy kattintásra van az élet szinte összes területének rocksztárja, legyen az a nagybetűs értelemben vett rocksztár, a két óra alatt maratont futó atléta, vagy a számunkra kedves célokért küzdő aktivista.

De balgaság lenne azt gondolni, hogy csak az eredmények alapján választunk példaképet.

Amikor a saját példaképválasztási periódusos rendszeremre tekintek, akkor a következő változókat látom:

 • Eredmények: Ha valaki jó abban, amit csinál az megsüvegelendő és inspiráló. Nem kell területének legjobbjának lenni egy potenciális példaképnek, elég ha szűkebben vett kategóriáján belül jó teljesít, kompetens.
 • Értékek: Választhatunk érték alapú példaképeket is. A szomszéd autószerelő sosem futotta 8 másodperc alatt a 60 métert, viszont mindenki tiszteli, segít másoknak és megbízható. Erkölcsi példakép. Ha az értékei rezonálnak velünk, akkor legtöbbször az sem számít, hogy meg tudja-e szerelni a kocsinkat.
 • Stílus, karizma: Az iskolámba rendszeresen jött egy rendőr prevenciós előadásokat tartani. Olyan lehengerlő stílus társult a felkészültségéhez, hogy kalapomat emeltem előtte. Gyerekként még azt is elhittem, hogy minden rendőr ilyen menő, pedig csak találkoztam egy szakma potenciális példaképanyagával.

Viszont ez csak az én személyes véleményem.

Amikor kutakodtam a cikk elkészítéséhez, a legtöbb forrásban a következő ideális tulajdonságokra tértek ki, amit érdemes egy jó példaképben keresni (neadjisten rágyúrni, ha gyerekkori álmod, hogy óvodások tömegei felnézzenek rád):

 • Önismeret: A példaképek sem tökéletesek, viszont tisztában vannak erősségeikkel és gyengeségeikkel.
 • Integritás: Az erkölcsi és etikai szilárdság ugyancsak egy gyakran előkerülő példaképszűrő. Nehéz olyan embert követni, aki mindig új hegyeket mászik meg félútig.
 • Empátia: Mások érzéseinek megértése, a magas érzelmi intelligencia is visszatérő példaképtulajdonság.
 • Szolgálatkész: A közösség előtérbe helyezése, mások segítése irigylésre méltó.

Persze ezek is általánosítások.

A jó példakép a te értékítéleted alapján jó példakép.

“Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes!” – Albert Einstein

Miért fontos egy példakép?

példakép fogalmazás

Amikor ezt a cikket írom mindenki a 2022 novemberében bemutatott ChatGPT-től és az újgenerációs mesterséges intelligencia modellekben rejlő lehetőségektől van elájulva. Pedig ezek a chatbot mögé bújtatott algoritmusok ugyanazt csinálják, mint mi, emberek:

Megfigyelünk, mintát keresünk, lemásoljuk a felfedezett építőkockákat és valami újat raknak össze belőlük.

De mit nyújthat egy példakép építőkockákon kívül?

 • Inspirál és motivál: Egy jó példa rámutat, hogy amit a fejedbe vettél lehetséges. Ha a példaképednek sikerült túljutnia a nehézségeken, neked miért ne sikerülne?
 • Kiszélesíti a látókörödet: Nem tudod mi lehetséges, amíg valaki meg nem mutatja. A példakép bevilágít egy utat, és ezzel elérhetőbbé teszi azt. Különösen fontos ez, ha egyedül vagy a céloddal egy közömbös környezetben.
 • Pozitív hatással van rád: Nem mindenki önfejlesztő gyakorlatokkal kel és fekszik. Egy stabil értékrenddel bíró példakép rád is jó hatással lehet amolyan karatekölyök-bootcamp jelleggel.
 • Tanít és segít: Egy elérhető példakép lehet a mentorod is. Ha van olyan szerencséd, hogy vele együtt dolgozhatsz, akkor bármiben is mesterkedsz, azt gyorsítósávon éred el.

“Ami neked 10 évig tartott, arra lehet elég lett volna 5 év a megfelelő útmutatással.”

Robert Green, A kiválóság hatalma

Kiábrándulás és csalódás: a példaképek veszélyei

renault twingo

A példaképek sosem látott közelségbe kerültek hozzánk.

Már nem csak a bulvárújságok cikkeznek a kedvenc focistád kapuzárási pánikjáról, vagy a világhírú énekesnő adóelkerüléséről, esetleg a kettejük Rolex-Twingos szakításáról, hanem saját maguk szolgáltatnak csalódást okozó tartalmat a közösségi médiában.

Istenítetted Elon Muskot?

Sok sikert a bele vetett bizalmad fenntartásában, miután elolvasol neki címzett háromezer utálkodó tweetet ugyancsak elismertnek gondolt arcoktól.

Valóságtól elrugaszkodott elvárások

Talán azért nem sikerült egy “nagy példaképet” sem találnom, mert mindig kis kukacoskodó voltam.

Az egész képet néztem. Nem csak a kiváló sportteljesítményt, a katarzist okozó zenét, vagy az iparágakat megreformáló cégeket, hanem a doppingvádakat, a sztár romokban heverő magánéletét és a rosszul elsült vállalkozásokat.

De miért ne inspirálhatna egy cuccoló testépítő vagy egy botrányhős énekes, még ha nem is cserélnék velük. Nem kell teljesítményt, értéket és stílust is koppintani. Talán érdemes elengedni a valóságtól elrugaszkodott elvárásainkat, hiszen emberekről beszélünk.

Vakon követés

Emberekről beszélünk.

Esendő, hús-vér emberekről, akik attól, hogy az élet egy területén sikeresek, nem biztos, hogy egy számunkra fontos másik arénában is megállnák a helyüket.

Mintákat másolunk, de az ok sokszor nem egyenesen vezet az okozathoz.

A sikeres alumnikkal magukat hirdető egyetemek egy szépen becsomagolt és beárazott hazugságot árulnak gyakran. Attól, hogy Bill Gates otthagyta a Harwardot, te nem fogod megépteni a következő Microsoftot, ha a Harwardra mész (és otthagyod).

Ugyanez igaz a sztárdiétákra és edzéstervekre is.

A legtöbb hollywoodi sztár azért néz ki bitang jól a szuperhősös filmekben, mert 4 hónapig brokkolis csirkén éltek, naponta edzettek, és legtöbben egy kis anabolikus “segítséget” is igénybe vettek, a végén pedig profin megvilágítva, dehidratálva forgattak.

Az eredményeiket nem lekicsinyelve, de naivitás azt várni egy 4×8 húzodzkodás és 5×20 kitöréses Thor edzéstervtől, hogy ugyanúgy fogunk kinézni.

Saját célok szem elől veszítése

Ha példaképet választasz azt a saját értékrended alapján tedd, és ne hidd el mások konzervigazságait gondolkodás nélkül. A példakép egy idea, aminek téged kell segítenie. Furcsa dolgok történnek, amikor ez megfordul.

Manapság valid karrierút egykor valóban komoly teljesítményt az asztalra letevő profiknak, hogy forintra váltsák mások rajongását. Kedvenc influencered kurzusát talán nem érdemes kéthavi fizedésedért megvenni, ahogy az ex-mma harcos kriptovalutája sem fog gazdaggá tenni valószínűleg.

Népszerű példaképek

népszerű példaképek

Miután kiátgyaltuk a példaképválasztás előnyeit és csapdáit, akartam hozni pár példát széles körben elfogadott és sokak által idolizált személyekre az élet különböző területeiről.

Ehhez ChatGPT barátunkat hívtam segítségül.

Nézzük hát az internet népének kollektív tudása szerint tíz potenciális példaképet:

 • Elon Musk – vállalkozó, a Tesla, Spacex, és a Twitter vezérigazgatója, a világ egyik leggazdagabb embere.
 • Nelson Mandela – apartheidellenes aktivista, a Dél-Afrikai Köztársaság volt elnöke.
 • Stephen Hawking – fizikus, aki felfedezéseivel jelentős mértékben hozzájárult az univerzumról alkotott képünkhöz súlyos betegsége ellenére.
 • Mahatma Gandhi – politikus, spirituális vezető, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja.
 • Martin Luther King Jr. – polgárjogi aktivista, aki a faji egyenlőségért és a társadalmi igazságosságért harcolt erőszakmentes tiltakozással.
 • J.K. Rowling – a Harry Potter könyvek írója.
 • Ellen DeGeneres – humorista, talkshow műsorvezetője és LMBTQ+ jogvédő aktivista.
 • Bill Gates – vállalkozó és filantróp, aki társalapítója a Microsoftnak, és vagyonát olyan globális problémák megoldására fordította, mint a betegségek, a szegénység és az oktatás.
 • Serena Williams – négyszeres olimpiai bajnok teniszező és aktivista a nemek közötti egyenlőségért és a faji igazságosságért.
 • Tim Cook – az Apple Inc. vezérigazgatója.

Kukacoskodók felhánytorgathatnák J.K. Rowling transzellenes kijelentései miatti vitákat, Bill Gates-ről kifundált gyíkember összeeskövéselméleteket, vagy Elon Musk véleményes Twitter hatalomátvételét.

Biztos vagyok bárki kerülne egy potenciális példaképlistára, lehetne kivetnivalót találni élete valamelyik területén, de nem hiszem, hogy érdemes.

Amire még kíváncsi voltam, hogy kiket javasolna mesterséges intelligencia barátunk, ha csak magyar példaképek közül válogatha:

 • Soros György – üzletember, befektető, filantróp, az Open Society Foundations alapítója.
 • Pulitzer József – újságkiadó és a Pulitzer-díj létrehozója.
 • Erdős Pál – matematikus, aki híres volt a rendkívül termékeny kutatómunkájáról és a matematikai együttműködési módszeréről.
 • Neumann János – matematikus és számítástechnikus, aki fontos hozzájárulást tett a modern számítástechnika fejlesztéséhez.
 • Bartók Béla – zeneszerző és zongorista, aki az innovatív zenei megközelítésével és a népzenei elemek használatával vált híressé.
 • Gábor Zsa Zsa – színésznő és társasági élet sztárja, aki híres volt a csillogó életstílusáról és szellemes személyiségéről.
 • Puskás Ferenc – a világ egyik legnagyobb futballistája, aki hírnevét az 1950-es években a magyar labdarúgó-válogatott tagjaként szerezte.
 • Szent-Györgyi Albert – orvos és kutató, aki 1937-ben a C-vitamin felfedezéséért kapott Nobel-díjat.
 • Rubik Ernő – a Rubik-kocka feltalálója, mérnök és professzor.
 • Semmelweis Ignác – orvos, aki a szülészeti fertőzések megelőzésének jelentősége mellett érvelt, és aki először fogalmazta meg a kézmosás fontosságát az egészségügyben.

Ugyancsak illusztris lista.

Mihez kezdj most a példaképeiddel?

Fogalmam sincs.

Azt tudom megosztani én hogyan állok a példaképekhez, miután pár órát törtem a fejemet a témán:

Sokat veszítünk a kishitűséggel és a saját környezetünkbe burkolózással. Egy ikon követése, hiányosságainak és hibáinak elismerésével együtt sokat adhat hozzánk. Először is új mintákat mutatnak, utakat, szakmákat, amikről talán nem is tudtuk, hogy létezik. Másodsorban pedig inspirációforrásként szolgálnak. Történeteik segítenek, hogy bekopogjunk azon az ajtón, elküldjük azt a levelet vagy épp megpályázzuk azt az állást.

u.i: Az egyik legjobb módja példaképvadászatnak és inspirációgyújtésnak az önéletrajzi könyvek olvasása. A lenti linkre kattintva találod kedvenc életrajzi könyveimet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük