Skip to content

100 napig nyűttem az Apple Naplóját

2023 decemberében az iOS 17.2-es frissítésével minden iPhone kapott egy új applikációt, az Apple Naplót (vagy Apple Journal-t). Évek óta naplózok, ezért kíváncsi voltam mit adhat az Apple új online naplója. Az utóbbi 100 napban csűrtem-csavartam az appot most pedig megosztom miért érdemes kipróbálnod.

Először is emelem a kalapom az Apple előtt, hogy addiktív appok helyett a mentális egészségre fókuszáló olyan megoldásokkal rukkoltak elő az utóbbi pár frissítésben, mint a hangulatok és érzelmek naplózása, a mentális egészséggel kapcsolatos kérdőívek és az új Napló app.

De miért szentel egy új natív appot kizárólag a naplózásnak az Apple?

Mert kutatásokkal bizonyították, hogy a naplózás egy kevés energiabefektetéssel járó, mentális egészségünkre mégis nagy hatással lévő tevékenység. Csökkenti a szorongást, segít értékelni az apró pillanatokat, segít emlékezni, jobb döntéseket hozni és még jobb történetmesélővé is tesz. Ha több okra van szükséged, akkor érdemes fellapoznod a naplóírásról szóló cikkemet.

Ebben a cikkben két részre bontva mutatom be az Apple Naplót.

Először is az Apple Napló erősségei után egy demoval megmutatom mire képes az Apple Napló, utána pedig a személyes tapasztalataimat, pro és kontra érveket osztok meg veletek.

Apple Napló előnyei

Az Apple nem találta fel a spanyol viaszt az online napló applikációjával. Számtalan weboldal és app elérhető évek óta, ami alkalmas naplózásra. Olyan népszerű jegyzet appok, mint az Obsidian, vagy épp a Craft Docs napi jegyzet funkciói is a mindennapi online naplózást bátorítják, de vannak olyan kifejezetten naplózásra specializálódó appok is, mint a Day One.

Hasonlítgathatnánk az Apple Naplót ezekhez az appokhoz, de az Apple Napló versenytársa nem más online naplók, hanem az egyáltalán nem naplózás. Azzal, hogy felhasználók millióinak a telefonjára telepítettek egy hasznos appot, olyanoknak is bemutatják a naplózás előnyeit, akik korábban nem is gondolkodtak egy hasonló app letöltésén.

Az első benyomások alapján számomra a következő tulajdonságok tűntek az Apple Napló erősségeinek:

 • Egyszerű felület: Az app faék egyszerű. Csupán néhány gomb közül választhatsz, így egyszerű azonnal naplóírásba kezdeni. Nincs telepakolva az app a felhasználók 1%-ának hasznos bővítményekkel, így bárki képes elkezdeni naplózni vele oktatóvideók nélkül is.
 • Iphone natív: Az Apple Napló stílusában és funkcióiban illeszkedik a többi alapértelmezett iPhone applikációhoz. Vannak olyan appok, mint a Craft Docs, amit bár külsős fejlesztők készítenek de designelemeiben meg nem monadná az ember, hogy az nem egy natív app. Viszont több olyan applikáció is található az Appstore-ban, ami környezetidegen egy iPhone-on használva. Az Apple Napló együtt lélegez az iPhone-al.
 • Kihasználja az Apple ökoszisztéma lehetőségeit: Szorosan össze van kötve más appokkal és adatpontokkal az Apple Napló. Helyadatokból, képekből és a Fitness app tevékenységeiből javasol bejegyzéseket, Face ID-val lehet zárolni naplóidat és emlékeztetőket lehet beállítani, amik naplóírásra noszogatnak.
 • Áttekinthető bejegyzések: Hosszútávú használat után, elég sok bejegyzéssel is áttekinthető marad a naplóbejegyzések listája. Van pár filter, amit használhatunk, de semmi bonyolult. A visszakereshetőség papír naplókhoz képest mindenképp egy plusz.

Hogyan használd az Apple Naplót?

Bár nem túl bonyolult az app használata, jópár bejegyzés lekörmölése és pár videó megnézése után találtam olyan trükköket, amik még élvezhetőbbé teszik az app használatát. Igyekszem a leghasznosabb funkciókat bemutatom három pilléren keresztül:

 • Naplóbejegyzés létrehozása
 • Bejegységek áttekintése
 • Beállítások

Ha először nyitod meg az appot, akkor engedélyt fog kérni a „javaslatok”-hoz szükséges adatok használatához.

A javaslatok az egyik nagy erőssége az Apple Journal-nak, ezért nem érdemes korlátozni a hozzáférését. Az app egyébként is olyan adatokat használ, amit már egyébként is tud rólad a telefonod. De ez csupán az én véleményem. Vannak, akik jobban féltik az adataikat és lehet, hogy nekik van igazuk.

Ugyanitt állíthatsz be emlékeztetőket és zárolhatod a bejegyzéseidet. Ezek olyan beállítások, amiket bármikor módosíthatsz (és meg is mutatom nemsokára hogyan).

De ha sikerült belépni az appba, akkor az üres vászon alján a + gombra kattintva hozhatunk létre új bejegyzéseket.

Naplóbejegyzés létrehozása

Az üres papír bénító hatású lehet, ezért javaslatokkal segít az Apple Napló, hogy biztosan legyen miről írnunk. A témajavaslatokat két fül mögé rejti az Apple, a „Javaslatok” és a „Legutóbbi” fülek mögé

apple napló

A „Javaslatok” tartalmaznak olyan irányított kérdéseket, amelyek segítik az elmélyülést. Ugyanezen a fülön találhatóak az adataidból összeeszkábált emlékjavaslatok. Míg a legutóbbi fül inkább aktuális eseményeket mutat, addig a „Javaslatok” elmúlt éved megemlékezésre javasolt pillanatait listázza.

Az irányított kérdéseknél a jobb felső sarokra kattintva kérhetünk újabb kérdéseket, a kérdésre kattintva pedig már írhatunk is.

Mindkét fül javaslatai a következő aktivitásokból táplálkoznak:

 1. Tevékenység: Séták, futások, edzések. Ha órával méred az edzéseidet még több adatod lesz.
 2. Média: Zenék és podcastok, amiket hallgatsz. Csak az Apple Music és Podcast applikációkból húz be adatot, így a Spotify-osok ebből kimaradnak.
 3. Kapcsolatok: Személyek, akikkel beszéltél, üzenetet váltottál. Ugyancsak natív apple appok számítanak. Messenger, Viber, Whatsapp nem küld javaslatot.
 4. Képek: Képek, amiket te készítettél vagy mentettél le. Messze a leghasznosabb emlékforrás.
 5. Helyek: Helyadatokból felismeri, ha múzeumban voltál, tiszteletedet tetted egy Mekiben, vagy épp a kormányablakban ültél 20 percet.

Bejegyzések gazdagítása

A „Javaslatok” és a „Legutóbbi” fül ideális kiindulópontok lehetnek, viszont a naplóbejegyzés írásakor is bármikor kiegészíthetjük gondolatainkat továbbiakkal.

 • Varázsceruza: Bejegyzés írásakor is elérhetőek maradnak a javaslatok és akár többet is hozzáadhatunk napunkhoz.
 • Képek: A javasoltaktól eltérő képekkel is gazdagíthatjuk bejegyzésünket.
 • Kamera: A Napló appból közvetlenül készíthetünk képeket.
 • Hangrögzítés: Nem csak szöveggel narrálhatjuk napunkat, hanem egy hangfelvételt is hozzáadhatunk bejegyzésünkhöz.
 • Hely: Listázza a közelünkben lévő címeket, és a múltban meglátogatottakat. Helyszínhez kapcsolódó élményekhez elengedhetetlen funkció.

Online naplónk áttekintése

Sallangmentes a létrehozott bejegyzések listanézete is, ami egyrészt tetszik, ugyanakkor ez az egyszerűség hosszútávon megnehezítheti a naplóink közötti keresést. Egyetlen szűrő gombot találunk a listanézetben, ahol hozzáadott elemek (Fotók, Videók, Tevékenységek, Audio) alapján szűkíthetjük le bejegyzéseinket.

Ez 20-30 naplóbejegyzésnél jópofa, de több száznál már nem igazán segít, ha egy konkrét emlékre keresünk és fogalmunk sincs mikor történt, vagy hogy épp milyen extrákat adtunk a nap bejegyzéséhez. Egy szabad szavas kereső vagy címkék használata igencsak jól jönne hosszú távon.

Mivel idővel ezt a Jegyzetek appal is meglépte az Apple, így a Napló esetében is reménykedhetünk hasonlókban.

Beállítások

Ha az app megnyitása után megadott paramétereken változtatni szeretnénk azt bármikor megtehetjük a „Beállítások” – „Napló” menüben.

Számomra a következő menüpontok a legérdekesebbek:

Naplóírási javaslatok: Ha csak egy üres vászonként szeretnénk használni az Apple Naplót, akkor ebben a menüben elvehetjük az engedélyeket a különböző funkcióktól. Ha nem szeretnénk, hogy mondjuk a fotóinkat használja az app, akkor az „Javaslat adatvédelmi beállításai” menüben egyesével letilthatjuk a forrásokat.

Napló zárolása: A lakatos notesz nyújtotta biztonságot menthetjük át online naplónkba ezzel a funkcióval. A bekapcsolásával odaadhatjuk bárkinek feloldott telefonunkat, aki nézegetheti a fotóinkat, de nem tudja megnyitni a naplónkat a megadott kód vagy face id nélkül.

Ütemezés: Emlékeztethetőket állíthatunk be, mikor küldjön noszogatást naplóírásra a telefonunk. Nekem a mindennapi notification túl sok volt, így heti három emlékeztetőt lőttem be. Érdemes olyan időpontot kinézni, amikor valószínüleg tudunk pár percet szánni a naplóírásra.

Mit tanultam 100 nap online naplózás után?

Ritka, hogy nem történik velünk semmi. Gyakoribb, hogy elfelejtjük. Ha lejegyezzük, megmarad az emlék. Az Apple Napló javaslatai elég jól rámutattak a lejegyzendő emlékekre, amiken egy papír-toll naplózás során átsiklottam volna.

Kevesebb szó, tartalmasabb bejegyzések. Nem kell leírnod hol voltál, hogy nézett ki a meglátogatott város, mennyit futottál, mert egy kattintással a bejegyzésben lesznek ezek az adatok egy leíróbb módon, mint a szöveg. Így kevesebb szóval leírhatod az emlékeidet és több időt tölthetsz elmélkedéssel.

Nem közösségi közösségi média. Sokszor éreztem úgy, mintha egy tabuk nélküli Facebook bejegyzést írtam volna magamnak. Az utóbbi időben évente 1-2 alkalommal posztolok a Facebookon, viszont fiatal csikó koromban minden hülyeséget kiírtam. Azóta jönnek a Facebook „Emlék” emlékeztetői, amiket furcsán hasznosnak találok. Talán ezt válthatja ki most az Apple Napló anélkül, hogy személyes emlékeket nyilvánossá tennék.

Még több képernyőidő: Túl sok időt töltök kütyük előtt, az online naplózás pedig ezen nem segített. Bár egy bejegyés megírása pár perc, viszont ha már a kezemben volt a telefon, akkor gyorsan megnyitottam pár e-mailt, más appokat, válaszoltam üzenetekre. Kevésbé fancy a papíron naplózás, de hosszútávon egészségesebb nekem.

Felszínes bejegyzések, kevesebb elmélyülés. Ha 30 percet fogok adni egy feladat elvégzésére, akkor valószínűleg ki fogod tölteni azt a 30 percet, még ha fele annyi idő alatt is elvégezted volna normál esetben a teendőt. Ehhez hasonlót éreztem az Apple Naplóban való mókolás közben is. Mivel az iPhone képernyője egy A4-es papírhoz hasonlítva kicsi, így bejegyzéseim is rövidebbek, felszínesebbek lettek. Kitöltöttem a rendelkezésre álló teret, de ritkán írtam tovább. Papír naplózásnál késztetést érzek, hogy teleírjak egy lapot, ami sokkal hosszabb, mint egy 6 hüvelykes képernyő.

Adatbiztonság: Érzékeny adatokkal dolgozik az Apple Napló. Jogosan aggódhatsz, hogy ha ez valaki más kezébe jut azzal megégetheted magad. Az adatbiztonság terén azzal nyugtat az Apple, hogy a „Javaslatokat” csak te látod, amiket egyébként is ki tudsz kapcsolni. Én amondó vagyok, hogy a Napló olyan adatokat használ, amit már amúgy is összegyűjtött a telefonom, a számomra érdekes, másoknak unalmas kommentjeimből pedig aligha tudnak egy Földet leigázó mesterséges intelligenciát kitanítani.

Ipad verzió hiánya: A legnagyobb negatívum számomra, hogy az Apple Napló csak iPhonokra elérhető. Leggyakrabban ceruzával jegyzetelek tableten, így érzem a kézzel írás és a gépelés közötti különbséget, még ha egy képernyőn írok is. Egy ipad verzióval sokkal hasznosabb lenne az app.

Az Apple Napló egy egyszerűen használható applikáció online napló írására. Nekem sok újdonságot mutatott az app, és bár nem fogom minden nap használni, heti pár alkalommal biztos körmölök bele. Számomra főleg események megörökítésére, emlékek kommentálására hasznos az app. Egy random esős csütörtökön nem igazán tudok mit írni bele.

Viszont naplót írni jó.

Az Apple Napló pedig egy nagyszerű első lépés lehet sokaknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük