Skip to content

PDF könyvek letöltése ingyen magyarul

Az első könyv, amit ingyenesen letöltöttem egy new adult kötet volt, tipikus vámpír – vérfarkas sztori. A kalóz pdf e-mailben terjedt, én pedig a jelenlegi tepsi méretű telefonoknál jóval kisebb mobilomon olvastam el a több száz oldalra rúgó könyvet. Emlékszem, valami béta verzióban lévő applikációt töltöttem le, amivel kellően rá tudtam nagyítani a szövegre, hogy az olvasható legyen.

Manapság már az online könyvek beszerzésének és olvasásának nem kell ilyen körülményesnek lennie. E-book olvasókkal a papír könyv érzetét imitálva, nagy kijelzőn lapozhatunk végig könyveket különösebb kellemetlenség nélkül.

A könyvek legális letöltése is sokkal egyszerűbbé vált. Több kezdeményezés indult, komoly adatbázisok épültek, ahonnan több ezer jogtiszta magyar nyelvű könyvet tölthetünk le. Angol nyelvű kötetek tekintetében pedig még inkább kitárult a világ, ha pdf könyveket vagy hangoskönyveket szeretnénk letölteni.

A cikkben bemutatom a leghasznosabb forrásokat, ahonnan könyveket tudsz ingyen letölteni, illetve néhány említésre méltó platformot is megosztok veled, amelyek bár fizetősek, azonban a próbaidőszak alatt egyébként ingyen el nem érhető köteteket is megkaparinthatsz.

A végére még egy extra tippet is megosztok, amelyekre egyébként lehet nem gondolnál.

1. Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)

Az elmúlt években a MEK a legnagyobb ingyenesen elérhető magyar könyv adatbázissá nőtte ki magát. Korábban már több könyvajánlóm alá is beszúrtam MEK-es linkeket, ha a kötet ingyenesen elérhető volt.

Szerintem a MEK magyarul a legjobb forrás, ha ingyenes könyvekről van szó. Online is olvasható, illetve különböző, ekönyv-barát formátumokban is egyszerűen letölthetővé tették a köteteket.

Érdemes a Magyar Elektronikus Könyvtár sikerlistáját böngészni jó könyvek reményében, illetve alább én is megosztok párat kedvenc ingyenesen letölthető könyveim közül. 

2. Digitális Irodalmi Akadémia

Míg a Magyar Elektronikus Könyvtárból általában már köztünk nem lévő szerzők klasszikusait tölthetjük le, addig a Digitális Irodalmi Akadémia gyűjteménye kortárs szerzők teljes életművét tartalmazzák.

Az Akadémia tagjai ingyenesen elérhetővé teszik az interneten minden kötetüket. A regényeket, esszéket, életrajzokat pedig online is olvashatjuk, valamint PDF könyvként letölthetjük.

pdf könyvek letöltése ingyen

3. Digitális Tankönyvtár

A Digitális Tankönyvtárból nem a szórakoztató irodalom klasszikusait fogod letölteni, viszont tankönyvek tekintetében annál nagyobb segítség lehet. Több tudományterület ingyenesen elérhető köteteit gyűjti össze a DTK, továbbá folyóiratokat is ingyenesen elérhetővé tettek.

Kutatáshoz, beadandóhoz, szakdolgozatíráshoz tökéletes forrás.

4. Gutenberg Project

Több, mint 60.000 ingyenesen letölthető, főként angol nyelvű e-könyvet találsz a Gutenber Project adatbázisában. A MEK-hez hasonló globális adatbázis, ahonnan időtálló klasszikusokat tölthetsz le.

Ha kíváncsi vagy a legnépszerűbb kötetekre, akkor érdemes a Top100 elérhető kötet toplistáját böngészned.

Ajánlom figyelmedbe:

5. Open Library

Ugyancsak elsősorban angol nyelvű könyvek adatbázisa az Open Library. Az ingyenesen elérhető kötetek mellett lehetőséget kínál az oldal fizetős kötetek “kölcsönzésére” is.

Egyedi koncepció, több ezer elérhető kötettel.

6. Scribd

A könyvek Netflixe.

A Scribd egy amerikai e-book és hangoskönyv adatbázis, amelyet előfizetéses modellben használhatsz. Több millió kötetet érhetsz el a Scribd segítségével.

Regisztráció után 30 napig ingyenesen használhatod az oldalt, majd 8,99$ a szolgáltatás havidíja. Érdemes kihasználni a próbaidőszakot, ugyanakkor a havidíjas konstrukció is rendkívül előnyös, havonta 2 könyv olvasása esetén már abszolút megtérülő befektetés.

Az oldal legális, bár pereskedtek már több alkalommal szerzői jogok megsértése miatt, de 2007 óta mégis folyamatosan működik.

A Scribd 30 napos ingyenes próbaidőszakot nyújt mindenkinek. Ha a linkemen keresztül regisztrálsz, akkor pedig 60 napig használhatod ingyen a platformot (és én is kapok egy ingyenes hónapot).

7. Audible

Az Audible az Amazon hangoskönyv piactere. 

A próbaidőszak során egy általad választott hangoskönyvet tölthetsz le ingyen. A próbaidőszak végét követően pedig 14.95$-ért havonta egy kreditet kapsz, amit tetszőleges hangoskönyvre használhatsz fel.

Az Audible hangoskönyveit hallgatva éreztem először úgy, hogy a hangoskönyv, mint formátum lehet gyökeresen más a nyomtatott vagy digitalizált szövegektől. Több könyvnél kiegészítik a nyomtatásban megjelent szöveget, illetve nem ritkán a szerző személyesen olvassa fel kötetét.

Bár az ingyenesen letölthető könyvekhez képest borsosnak tűnik az Audible ára, azonban érdemes kipróbálni. Maximum egy könyv után, fizetés nélkül lelépsz.

Komment: Ha a cikkben megosztott linkeken (Scribd és Audible) keresztül regisztrálsz és kezded meg ingyenes próbaidőszakod, akkor a regisztráció után én is bizonyos extra előnyökben részesülök (több könyvet tölthetek le, illetve hosszabb lesz az ingyenes időszakom).

+1. Szerzők követése online

James Clear Atomic Habits című könyvét nem csak a médiavisszhang és a gyakori ajánlások miatt olvastam el. Az egész azzal kezdődött, hogy feliratkoztam az író hírlevelére. Feliratkozás után minden héten kaptam egy hosszú, majdnem fejezetnyi részletet a könyvből. Valójában a könyv jelentős részét elolvastam mire egyáltalán megvettem volna kötetet. 

Szerzők követése online több szempontból is előnyös:

 1. Ingyenesen elérhető anyagaik betekintést nyújtanak könyveikbe, megismerheted stílusukat, tudni fogod mire számíthatsz.
 2. Új kötetükről megjelenés előtt értesülhetsz. Akciós áron vásárolhatod meg.
 3. Néha előfordul, hogy korábbi köteteiket ingyenesen hozzáférhetővé teszik.

Ryan Holiday új könyvének megjelenése előtt a hírlevelét olvasók extra kedvezményeket és extrákat kaptak előrendelésnél (dedikált példány, kutatáshoz készített jegyzetei stb.).

J.K.Rowling ingyenessé tette a Harry Potter első részét, illetve a tanárok számára lehetővé tette a könyvek felolvasását.

Neil Gaiman weboldalán könyvrészleteket és elbeszéléseket tett elérhetővé. Tehát érdemes követni kedvenc íróinkat az online térben, sosem tudjuk mivel lepnek meg.

Honnan lehet még több könyvet letölteni?

Remélem sikerült hasznos forrásokat ajánlanom!

Valami kimarad? Jelezd kommentben!

6 thoughts on “PDF könyvek letöltése ingyen magyarul”

  1. Néha appokon belül lehet csak olvasni, más forrásoknál pedig a letöltés gombra hattintva. De a cikk egyébként a honnan lehet letölteni kérdésre keresi a választ.

 1. dr. Szabó Gyula István

  A regisztrációt kérő források (pl. scribd) megkövetelik bankkártya megadását. Mi a garancia, hogy ezel mem élnek vissza? Pl., nem hívnak-e le összegeket hozzájárulásom nélkül? A források általában „ingyenes letöltéssel” csalogatnak, de csak a registráció után derülne ki (ha regisztrálnék(, hogy a keresett könyvet (aminek ingyenes letöltését ígérték), valóban ingyen le lehet-e tölteni? Mi ezzel a helyzet?

  1. Ha van is csapda az abban rejlik, hogy valaki regisztrál, letelik az ingyenes 30 nap, nem mondja le és utána csörren a telefon az első fizetős hónap terhelésével. A visszaélésnek nagyjából annyira esélye van a scribdnél, mint a sarki CBA-ban kártyával fizetni. Esetleg ha mégis fél ettől használjon revolut / curve kártyát, amin minimális összeg van.

 2. Zoltan Laszlo Jenei

  A Scribidnél csak kb. 20 magyar nyelvű könyvet találtam, melyek nagyrészét már olvastam. Csak hónapok mulva sikerült felmondani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük