Skip to content

Nyomj egy frissítést (Hit Refresh) – Satya Nadella

Hit Refresh

A Nyomj egy frissítést nem egy önéletrajzi könyv, ugyanakkor nem is tisztán a Microsoftról szól. Úgy tudnám leírni, mintha a Google Titkot Walter Isaacson Steve Jobsról szóló önéletrajzi könyvével vegyítették volna és Harari Sapiensének jövőre vonatkozó fejezetei inspirálta gondolatokkal zárták volna le azt.

A könyvet négy nagy részre lehet osztani:

 1. Satya Nadella története az indiai Haidarábádtól a Microsoftig.
 2. A Microsoft átalakításának főbb állomásai, nagy hangsúlyt fektetve a vállalati kultúra megreformálására.
 3. Elmélkedés a jövőről: mesterséges intelligencia, kevert valóság, kvantumszámítás.
 4. Gondolatok a magánszféra védelméről, az adatbiztonságról, a szólásszabadságról.
Nyomj egy frissítést

A szerzőről

Indiai köztisztviselő apa és szanszkrit tudós anya gyermekeként látta meg a napvilágot Satya Nadella. Gyerekkora India legnépszerűbb sportja, a krikett körül forgott, amelyről a könyv későbbi fejezeteiben is ihletet merít.

A krikett mellet a számítástechnika volt a másik nagy szenvedélye. 21 évesen vándorolt az USA-ba, hogy informatikát tanuljon. 1992 óta tartozik a Microsoft kötelékébe, így képes hitelesen írni a vállalatban lezajlott változásokról.

Ha a szerzőt egy szóval kellene jellemezni, akkor az empatikusság lenne. Mind az életútját, mind a vállalatvezetésről, technológiáról vallott nézeteit áthatja a humanista világnézete.

De miért is ír egy pár éve pozíciójában lévő vezérigazgató könyvet?

A szerző elmondása szerint valós időben szeretné átadni a tapasztalatait, nem pedig évek távlatából visszanézve.

Gyorsan változó világunkban az ilyen és hasonló könyveknek abszolút van létjogosultságuk.

Microsoft reform

Satya Nadella

Nadella azért csatlakozott a Microsofthoz, hogy az emberek életét nagyban befolyásoló termékek létrehozásában vegyen részt. Az induló Microsoft a számítástechnikai forradalom éllovasaként világos küldetést fogalmazott meg:

 • Mindenki számára elérhetővé kell tenni a számítógépeket.

A PC eladások terén nyújtott teljesítményével a vállalat a kitűzött cél felé haladt, azonban a személyi számítógép nagy tömegek számára történő elérhetővé tétele óta sok év telt el. Új technológiák jelentek meg, berobbant a mobilforradalom, amire a Microsoftnak nem volt válasza.

A Microsoft-vezér őszintén ír a kudarcokról, az e-bookok és mobiltelefonok terén történő lemaradásukról, a megromló partnerkapcsolatokról és a toxikus vállalati kultúráról.

A problémák részletezése után persze a megoldásukat is ecseteli a szerző. A könyvet végigkísérik a felhőtechnológia jelentőségét firtató érvelések, olvashatunk a Minecraft és a Linkedin felvásárlásáról és az új fejlesztésekbe is ízelítőt kaphatunk.

Fókuszban a vállalati kultúra

Vezérigazgatóvá történő megválasztása után Nadella legfontosabb feladatának a vállalati kultúra átalakítását tekintette, vagyis könyvében a legtöbbet a vállalati kultúra megreformálásáról ír.

A vállalat versenyképességének biztosítását a három K koncepció implementálásával látta reálisnak:

 • Koncepciók: felhő alapú technológia, mesterséges intelligencia, kevert valóság, kvantumszámítás
 • Képességek: Olyan munkatársak alkalmazása, akik alkalmasak a koncepciók megvalósítására.
 • Kultúra: Fejlődés alapú gondolkodást magáénak valló kultúra kialakítása.

Három új paradigma

1. Mesterséges intelligencia

„…az MI olyan, mint egy létra, amelynek még csak a legalsó fokán állunk.”

Satya Nadella

A jövőt gyökeresen megváltoztató technológiák közül a szerző a legnagyobb hangsúlyt a mesterséges intelligenciára fekteti könyvében.

Az MI kutatások leírása, etikai keretrendszere, a MI jövőjéről folytatott elmélkedések laikusok számára is érthetőek és gondolatébresztőek.

A mesterséges intelligencia esetében Satya Nadella fontosnak tartja, hogy képesek legyünk meghaladni az ember vs. gép koncepciót. Szerinte a mesterséges intelligencia célja egy digitális partner létrehozása, ami kiegészíti, segíti az embereket.

Mesterséges intelligencia

A Microsoft-vezér szerint a mesterséges intelligenciának az automatizálás, költséghatékonyság növelése helyett a teremtő, alkotó gondolkodás támogatására kell koncentrálnia.

A következő képességeket tartja elengedhetetlennek, ahhoz hogy a jövő generációja a gépekkel kiegészített munkaerőpiacon sikeres lehessen:

 • Empátia
 • Képzettség
 • Kreativitás

A szerzőt is aggodalommal tölti el az emberekre törő robotok képe. A mesterséges intelligenciát fejlesztők felelősségére hívja fel a figyelmet és leszögezi:

 • A jövő mesterséges intelligenciája olyan lesz, amilyenre formáljuk.

Kevert valóság

A kevert valóság bár érdekes koncepció, azonban Nadella sem fordít túlságosan nagy figyelmet rá könyvében.

A mixed reality jővőben alkalmazható lehetőségeinek ismertetésén kívül a könyvben a Microsoft HoloLenssel kapcsolatos történetek kerülnek előtérbe.

Olvashatunk a Marsra lépést élethűen szimuláló megoldásukról, arról hogyan használják bútoráruházak otthonunk modellezésére az MR technológiát, de igazán átütő, az MI-hez hasonló megborzongató alkalmazási lehetőségeket nem találunk.

https://youtu.be/0AWhsBNU1jU

Kvantumszámítás

A kvantumszámítás atomok és atommagok kvantumfizikai jellemzőit hasznosítja, ami lehetővé teszi, hogy a számítógép memóriája kvantumbitek sorozatával dolgozzon.

A kvantumszámítás segítségével a számítógépek a mostanitól nagyságrendekkel gyorsabb, komplex számítások elvégzésére lesznek alkalmasak.

A kvantumszámítás eredményei bár önmagukban is észbontóak, azonban a mesterséges intelligenciával kombinálva egész sci-fibe illő szcenáriókat hozhatnak létre.

Magánszféra, biztonság, szólásszabadság

A könyv nagy meglepetésemre részletesen foglalkozik a magánszféra védelmével, a technológia jogi aspektusaival és a szólásszabadsággal.

Satya Nadella a közelmúlt eseményeit használja fel a saját és a Microsoft álláspontjának kifejtésére a különböző erősen vitatott technológiai kérdések esetében.

Snowden 2001-es adatszivárogtatása a Microsoft esetében adatvédelmi kérdéseket vetett fel. A felhasználók jogosan érezhették, úgy hogy adataik nincsenek biztonságban, mivel az NSA mindent lát és hall. A Microsoftot kötötték a szövetségi szabályok, így nem oszthatta meg milyen kötelező adatszolgáltatással kellett élnie a hatóságok felé.

Az események hatására a Microsoft-Google lobbi elérte a szabályok enyhülését, így jelenleg transzparensebb módon képesek közölni a felhasználókkal a szövetségi kormányzat felé realizált kötelességeiket.

Adatvédelem

Beszél Satya az adatvédelem terén vallott stabil értékeikről is. Példaként hozza fel, hogy amerikai hatóságok egy felhasználójuk adatainak kiadására kötelezték őket, azonban az írországi szerveren lévő adatok kiadását a felhasználói adatok védelmére hivatkozva a Microsoft visszautasította.

A tech-óriás vezérigazgatója szerint a kormányok még nem voltak képesek törvényeiket a digitális korhoz igazítani. Abszurd esetként említi, hogy egy adatvédelmi ügyet 1912-es törvény szerint kezelik a hatóságok.

Véleménye szerint egy új digitális genfi egyezmény létrehozására lenne szükség, amely globálisan szabályozná az új kor legégetőbb kérdéseit.

Véleményem a Nyomj egy frissítésről

Utazás a Microsoft lelkének legmélyére egy közös, jobb jövő felé.

A könyv alcíme miatt egy kicsit tartottam attól, hogy egy részvényeseknek írt levél könyvvé alakított változatán fogom végigrágni magam, azonban kellemesen csalódnom kellett.

A könyv érdekesen indul, a szerző személyes szála magával ragad, azonban a Microsoft átalukálásáról szóló fejezetek finom szólva nem a legérdekesebb részei a könyvnek. A könyv közepébe csomagolt „vállalati-értékek” után belepillanthatunk a jövőbe, amit érthetően és érdekesen prezentál Nadella.

A legnagyobb meglepetést az adatvédelemről, szólásszabadságról szóló fejezet jelentette számomra. A szerző reális és általam is vallott elveket ír le a könyvben történelmi példákkal és napjaink aktuális eseményeivel fűszerezve.

A könyv sokkal több kérdést érint, mint ami ebbe a rövid kritikába belefért. Az informatikában dolgozó nők helyzetétől kezdve, az államok és tech-cégek kapcsolatán túl, a Microsoft technológiájának fejlődő országokban történő alkalmazásán át számtalan érdekes történetet olvashatunk.

A Hit refresh szerencsére nem egy vállalati propaganda. Egy empatikus vezető által aktuális kérdéseket firtató, a jövőről gondolkodó könyv, amely minimális önfényezést tartalmaz ugyan, de mégis élvezhető és gondolatébresztő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük