Skip to content

Ilyen egy jó fantasy – Neil Gaiman: Sosehol

sosehol könyv

A Sosehol magával ragad és beszippant egy teljesen új, semmi más korábban tapasztalthoz nem hasonlítható világba. Neil Gaiman egy olyan könyvet írt, amely a Harry Potter kötetek óta először tudott a székhez szögezni, először varázsolt el és először éreztem azt, hogy a könyv egy ajtót nyit egy teljesen másik világba.

A Sosehol olyan, amilyennek egy fantasy könyvnek lennie kell. Varázslatos és zseniális.

Nehéz úgy kritikát írni egy könyvről, hogy a cselekményből ne áruljak el egy szót sem. Legszívesebben azt a tanácsot adnám, hogy zárd be a böngésződ, gyorsan szerezd be a Soseholt és vessz el benne.

Neil Gaiman Sosehol
Sosehol – Angol nyelvű illusztrált kiadás

Neil Gaimannak ismét sikerült egy olyan világot kreálnia, amely magával tudja ragadni az olvasót. A Sosehol főhöse, Richard Mayhew egy egyszerű, Londonban élő pénzügyi elemző, aki tökéletes alany arra, hogy vele együtt merüljünk el a Lenti London rejtelmeiben. A történet szerint létezik az általunk ismert Londonon túl egy azzal párhuzamos, egy sötétebb valóság, ahol varázslatos lények és szörnyek élnek.

Az új világba való bevezetésünk a laikus főhössel együtt történik, aki rácsodálkozik mindenre, ami a Lenti Londonban természetes. Olyan ez, mint amikor Hagrid elvitte a kis Harryt az Abszol útra, de most egy másik világban élhetjük át mindezt.

Mese vagy valóság? Múlt vagy jelen?

A Lenti London nem a valóságtól elrugaszkodott varázsvilág. Neil Gaiman mesterien komponálta meg művét, ahol a valódi London épületei, terei, metrómegállói keverednek az új világgal. Még várostörténeti utalásokat is elrejtett a szerző, ezzel is elmosva a valóság és a fikció közötti határt. A határok összemosása egyébként is a Sosehol egyik védjegye.

A cselekmény során a két London között cikáznak sokszor a szereplők, sőt a két világ cselekménye egyszer még találkozik is. A múlt és a jelen is néhol összemosódik, Neil Gaiman in medias ras fejezeteinek olvasásakor néha csak pár oldalt lapozva jövünk rá, hogy a múltról olvasunk.

Azon túl, hogy két univerzum találkozik a könyvben, múlt és jelen keveredik, még egy harmadik síkot is beemel a történetbe a szerző. Richard próbatételei során sokszor nem tudjuk eldönteni, hogy ez még a próba része-e, álom vagy valóság az, ami a főhössel történik.

Folyamatosan éberen kell figyelnünk, hogy az izgalmasabbnál izgalmasabb eseményekkel tartani tudjuk a lépést.

Kidolgozott karakterek

A Sosehol főhőse, Richard Mayhew óriási jellemfejlődésen megy keresztül. Míg a történet elején a Lenti Londonban egy kívülállóként bolyong, addig a könyv végén barátokkal az oldalán állja ki a lenti világ próbatételeit. Az igazi karakterfejlődés a valós Londonban mutatkozik meg igazán, ami szép keretbe foglalja a könyvet.

Meglepően érdekes és részletesen kidolgozott mellékszereplőkkel dolgozik a szerző. A törékeny Door, a törtető Jessica vagy kalandor a Marquis de Carabas mindannyian egyedi színt visznek a történetbe.

Croup és Mr. Vandemar jellemébe és sejtelmes múltjába fokozatosan vezet be bennünket Neil Gaiman, a negatív karakterek elé is morális akadályt gördítve. Sok olyan titokzatos szereplő, lény tűnik fel, akik úgy tesznek hozzá a könyv izgalmi faktorához, hogy csak felületesen ismerjük meg őket.

A szereplők leírásában az tetszett, hogy nem feketék-fehérek. Valaki nem csak jó, vagy csak rossz lehet a Soseholban. Mindenki fejlődhet, vagy épp megbűnhődhet függetlenül attól, hogy pozitív szereplőnek gondoljuk-e.

Új univerzum

A fantasy könyvek élvezhetőségét számomra nagyban befolyásolja a kidolgozott univerzum egyedisége. J.K Rowling varázsvilága, Tolkien vagy George R.R. világai mind egy-egy olyan, eddig ismeretlen és semmihez sem hasonlítható univerzumot hoztak létre, amelynek minden pontján felfedezésre váró lényekkel, régi romokkal és ármánykodó karakterekkel találkozhatunk.

A Lenti London nem egy vámpírokkal és vérfarkasokkal teli, könyökünkön kifolyó világ, hanem egyedi és számtalan meglepetést tartogat az olvasónak.

Illusztrációk és források

A Neverwhere-t Neil Gaiman eredetileg a BBC felkérésére írta és egy felejthető sorozat formájában jelent meg még 1996-ban. A könyv előszavában a szerző a történet átdolgozásának és a könyv kiadásának kulisszatitkaiba enged betekintést. A sorozat Gaiman szerint nem sikerült úgy, ahogy lelki szemei előtt megálmodta Richard Mayhew történetét, ezért érdemesnek tartotta kiegészíteni a cselekményt, majd a BBC Books segítségével megjelent könyvként a Sosehol.

Személy szerint nagy híve vagyok az eredeti nyelven való olvasásnak, részben ezért szereztem be angolul a Soseholt. Részben a nyelv miatt, részben pedig a Chris Riddell lélegzetelállító illusztrációival kiegészített 2017-es kiadás megpillantása miatt vettem kezembe egy angol példányt.

A 96-os könyv angolul már PDF formában is könnyen elérhető, ha szívesen olvasnád eredetiben Neil Gaiman történetét:

Neil Gaiman Sosehol (angol) PDF

Neil Gaiman nevével először az Amerikai istenek sorozat kapcsán találkoztam. Az első évad befejezése után átnyargaltam a könyvre, ami szintén fenomenális volt. A Sosehol kiválasztása előtt tudtam, hogy nem fogok csalódni, de ilyen nagy meglepetésre nem számítottam.

A Sosehol számomra az utóbbi évek egyik legjobb fantasy olvasmánya volt. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, aki csak egy kicsit el szeretne veszni a könyvekben.

u.i: Neil Gaiman dolgozik a könyv folytatásán, ami The Seven Sisters nevet viseli.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük