Skip to content

Napoleon Hill – Gondolkodj és gazdagodj (Think and grow rich)

Sokatmondó, ambiciózus cím és egy vaskos kötet. Napoleon Hill könyvének összefoglalását már sokan megtették előttem és olyan új címeket, titulusokat kreáltak neki, mint a legnagyobb hatású üzleti könyv, vagy a pénz bibliája, esetleg a meggazdagodás szent grálja. Szerintem csupán a legnagyobb hatású, legtöbb belefektetett munkaórával (évekkel) megírt és véleményem szerint a legjobb motivációs könyv.

Talán nem meglepő, de Napoleon Hill Gondolkodj és gazdagodja sem fog varázsütésre gazdaggá tenni. A könyv titka talán abban rejlik, hogy a hasonló könyvekhez képest a légy magabiztos és tervezz előre szintű tanácsokhoz képest két szinttel mélyebbre megy. Elhivatottság, kemény munka és pozitivitás. Talán ezzel a három szóval lehet összefoglalni a könyv fő közvetített értékeit. Tudom, nem épp egy Titok, de engem megfogott. Szokatlanul hosszú jegyzetet sikerült a könyv írása közben készítenem, amit összefoglalva most szeretnék megosztani veletek.

Napoleon Hill szárnyait bontogató újságíróként interjút készített a milliárdos acélmágnás Dale Carnegie-vel, aki egy szokatlan ajánlattal állt elő: támogatásáról biztosította Hillt egy, a siker és a gazdagság okait feltáró tanulmány készítéséhez. Ez persze az anyagi támogatáson kívül a kor legsikeresebb embereinek ajtajához való kulcsot is biztosította.

Napoleon Hill Gondolkodj és gazdagodj

A könyvösszefoglalóm csakúgy, mint a könyv a fő értékek köré fog épülni, az azt kiegészítő tanácsokkal. Angolul olvastam a könyvet, a jegyzetet is úgy készítettem, így valószínűleg a magyar fordítástól eltérő kulcsfogalmakat fogok használni az összefoglalóban.

Vágy – A valódi eredmények kiindulópontja

Ahhoz, hogy valami valóban nagyot érj el akarnod kell azt. Minden erőfeszítést meg kell tenned a célért. Meg kell szabadulnod a kétségektől, a tartaléktervektől. Égess el minden hidat és koncentrálj a feladatra. Ne fogadj el nemleges választ, mivel ne feledd te vagy a saját sorsod kovácsa, pontosabban az elméd.

A vágy mellett fontos a kitartás, amely nem ismeri a feladás szót. A célodnak specifikusnak kell lennie. Legyél tisztában azzal mire vágysz. Ha pénzre, akkor határozd meg az összeget. Tervezd meg, írd le, olvasd fel hangosan. Lásd magad, ahogy eléred a célod (vizualizáció).

Ne gondolj a vereség lehetőségére. Ismerd meg magad, ismerd meg a vesztes oldalad is. A siker velejárója a bukás. A siker receptje valahogy így nézhet ki:

ÁLOM → BUKÁS → TANULÁS → SIKER

Ha sikeres akarsz lenni nyitottnak kell lenned. Tökéletesre kell fejlesztened az elme-test kapcsolatot. Hány olyan történetet hallottál, amikor gyógyíthatatlannak hitt betegségből megmagyarázhatatlan módon gyógyultak ki emberek? Nem meggmagyarázhatatlan. Az élet és az egészség iránti vágy fűtötte őket a legtöbb esetben.

Higgy a képességeidben!

A sikerhez hinned kell magadban. Bíznod kell a képességeidben. Ha jelenleg ez lehetetlennek is tűnik, akkor is képes vagy rá. Minél többet ismételsz valamit, annál valószínűbb, hogy elhiszed. Az ismételt gondolat elkezdi dominálni az agyad, meghatározni a gondolataid. Sokan hazugságokat hitetnek el magukkal. Te miért ne azt hitesd el, hogy képes vagy a célod elérésére? Igazzá válhat.

Önszuggesszió

A gondolataid befolyásolják a viselkedésed, a viselkedésed pedig a tetteid. Ha elülteted a megfelelő gondolatot az elmédben, akkor valóra is válthatod. Ha gazdaggá szeretnél válni, akkor lásd és érezd a pénzt a kezedben, vizualizáld mindkettőt. Az önszuggessziós gyakorlat talán a legfontosabb és leggyakorlatiasabb tanácsa a könyvnek. Így szól:

 1. Határozd meg pontosan azt a pénzmennyiséget, amire szükséged van!
 2. Határozd meg, hogy mit vagy hajlandó ezért az összegért megtenni és mit vársz ettől az összegtől.
 3. Tűzz ki egy pontos napot, amikor birtokolni fogod a vágyott összeget!
 4. Készíts egy tervet, hogy megszerezd a vágyott összeget és kezdd el végrehajtani!
 5. Írd le mindezt!
 6. Olvasd fel hangosan napont kétszer: ébredés után és lefekvés előtt

“Képes vagyok rá, hogy elérjem a céljaimat, és ehhez mindent meg fogok tenni.” Ne feledd ezt a gondolatot. Minden nap tölts 30 percet vizualizációval. Képzeld el a személyt, akivé válni fogsz. Írd le a céljaid az önbeteljesítő formula mellé. Mindez stimulálja a tudatalattid.  Ha nem hiszed el, hogy sikerülhet, gondolj csak Dale Carnegiere. Futárfiúként kezdte és rögös és kiszámíthatatlan út vezett számára a meggazdagodáshoz, de mégis elérte a célját.

A tudás csupán lehetséges hatalom. Henry Ford jól tudta ezt, ezért megkereste mindig azokat akik tudták a választ, ő pedig alkalmazta azokat. Ahhoz, hogy számtalan területen jó döntést tudj hozni, több szakember véleményére van szükséged, több mastermind-ra. A mastermind-ok (nem tudom ezt, hogy sikerült lefordítani, de én meghagyom így az összefoglalóban, mivel a lángelme vagy a kitűnő koponya nem túl kifejező) speciális tudással rendelkeznek, érdemes többet is magad köré gyűjteni.

A tudás hajszolása közben ne feledd: az érzelmi intelligencia fontosabb. mint az IQ. A siker egyik alapköve az ötlet, amely kreativitásból születik. Az ötleteknek nincs ára, míg az ötleteléshez képzelőerő kell. Ezért is olyan fontos a vizualizáció.

Képzelőerő – Az elme műhelye

Nagy jelentősége van annak, ahogyan a dolgokat látod. Ahhoz, hogy sikeres légy egy új látásmódot kell magadévá tégy. Két fajta képzelőerő van:

 1. Lineráris képzelőerő, amely a problémamegoldásért felel
 2. Kreatív képzelőerő

Ahhoz, hogy elérd a célod, használnod kell a mindkét fajta képzelőerődet. Az ötletek a képzelőerő szüleményei, tehát ahol akarat van, ott mód is van rá.

Szervezett tervezés

A célod felé vezető úton fontos, hogy specifikus tudással vértezd fel magad. A tudás birtokában ötleteket, terveket gyártasz. Ha egy terved nem működik, akkor egy másikkal próbálkozhatsz. A fókusz mindig a célon legyen. A kivitelezés során számtalan kérdés felmerülhet: a szolgáltatásaid vagy az ötleteid bocsátod áruba, vezetőként vagy alkalmazottként próbálod elérni a céljaid?

Bármi is a válaszod a fenti kérdésekre, attól függetlenül jó ha meg tudod különböztetni a jó és a rossz vezetőt, legyen az a főnököd vagy éppen te.

A jó vezető karakterjegyei:

 • alázatos személyiség
 • részletorientált
 • együttműködő

A rossz vezető tulajdonságai:

 • szervezetlen
 • képtelen az alázatos munkára
 • képzeleterő hiánya jellemzi
 • nem lojális

Mikor és hogyan jelentkezz egy állásra?

Először is nem szükséges, hogy álláshirdetésre jelentkezz. Egy motivációs levéllel akár személyesen is érdemes megkeresni a céget, ahol dolgozni szeretnél, még ha nem is hirdettek nyitott pozíciót. Fontos egy jó önéletrajz készítése, amelyhez érdemes akár egy szakember segítségét is igénybe venni.

Érdemes egy előre kiszemelt pozíciót célul tűzni. Ha felajánlod, hogy akár pár napos próbaidő keretében is hajlandó lennél kipróbálni magad, még nagyobb esélyed lehet a sikerre.

A sikertelenség 31 oka

 1. Kedvezőtlen származás, háttér
 2. Konkrét cél hiánya
 3. Átlagostól jobbá válás szándékának hiánya
 4. Nem megfelelő oktatás
 5. Önfegyelem hiánya
 6. Betegség
  1. túlevés
  2. testmozgás hiánya
 7. Rossz gyerekkor
 8. Halogatás
 9. Kitartás hiánya
 10. Negatív személyiség
 11. Zabolázatlan szexuális vágyak
 12. Szerencsejátékfüggőség
 13. Határozott döntések hiánya
 14. Félelem
  1. szegénységtől
  2. haláltól
  3. betegségtől
  4. valaki elvesztésétől
  5. kritikától
  6. öregségedéstől
 15. Rossz házastársi kapcsolat
 16. Túlzott elővigyázatosság
 17. Partnerek helytelen megválasztása
 18. Előítéletesség
 19. Rossz hivatás választása
 20. Koncentráció hiánya
 21. Óriási költekezés
 22. Lelkesedés hiánya
 23. Tolerancia hiánya
 24. Képtelenség az együttműködésre
 25. Olyan vagyon birtoklása, melyet nem mi szereztünk meg
 26. Mértéktelenség
 27. Szándékos tisztességtelenség
 28. Egó
 29. Tippelés gondolkodás helyett
 30. Pénzhiány
 31. Bármilyen olyan ok ami miatt szenvedtél és meggátolt a sikeressé válásban, de nincs a listában

Légy biztos benne, hogy megéred a pénzed

A meggazdagodást ígérő könyv természetesen a fizetésemelés kérdését is tartalmazza. Napoleon Hill önreflekszióra inti az olvasót. Szerinte a következő kérdéseket kell feltennie valakinek magában mielőtt fizetésemelésért folyamodna:

 • A lehető legjobb módon végeztem el a feladataim?
 • Jellemző-e rám a halogatás?
 • Hogyan tudnám jobban beosztani az időmet, hogy még hatékonyabb legyek?
 • Mennyi pénzre van szükségem ahhoz, hogy az alapvető szükségleteket (étel, lakhatás, öltözködés) fedezni tudjam?

Napoleon Hill - Gondolkodj és gazdagodj

Kitartás

Az akarat és a vágy nem elég a sikerhez. A siker sokkal több tényezőtől függ, például jelentős hatással van az eredményeinkre az, hogy hajlandóak vagyunk-e, illetve hogyan tudunk másokkal együttműködni. A sikert ugyanakkor gátolja a kritikától való félelem. Nem szükséges mindent rögtön tudni, néha elég egy kis szerencse. Ha pedig nincs szerencsénk, akkor tegyünk úgy mintha szerencsések lennénk.

Napoleon Hill a következő lépéseket ajánlja a vágyunk eléréséhez:

 1. Konkrét cél, vágy megfogalmazása
 2. Terv, ami elvezet a célhoz.
 3. Kritikusok figyelmen kívül hagyása
 4. Baráti szövetségek kötése

Masterminds

Gyűjts magad köré 3 vagy több különböző területen jelentős tudással rendelkező embert. Ford például Edison barátja volt. Képzeld csak el milyen hatással voltak egymásra. A megfelelő mastermind csoport kialakításánál a szerző a következő lépéseket ajánlja:

 1. Pontosan tudd mi a célod!
 2. A legjobb barátod talán nem a legjobb választás, ha mastermindokról beszélünk.
 3. Találkozzatok kétszer egy héten!

Karizma, kreativitás, szerelem

Az emberek érzelmek által vezérelt lények. A fent említett 3 tényezőt olyan dolgok is döntően meghatározzák, amire nem is gondolnánk elsőre, így érdemes odafigyelni rájuk.

Például:

 • Kézfogás
 • Hangfekvés
 • Öltözködés (erre azért számítottunk)
 • Kreatív képzelőerő
 • Hatodik érzék

A tudatalatti szerepe

A tudatalattink valójában az információk rejtett tárháza. Fogadjuk el létezését és aknázzuk ki a benne rejlő lehetőségeket. (Mint, ahogy már annyiszor említette a szerző) Vizualizáljuk magunkat, ahogy elérjük a vágyainkat.

Ha valamit tettetünk, akkor előbb utóbb a tudatalattink miatt magunk is elhisszük. Nem vagy megértő? Viselkedj megértően, tégy úgy mintha az lennél és előbb-utóbb azzá válsz.

Ezen logika mentén fókuszáljunk a pozitív dolgokra, érzésekre és iktassuk ki a negatív elemeket az életünkből.

Pozitív érzelmek:

 • vágy
 • sors
 • szerelem
 • remény
 • megértés

Negatív érzelmek:

 • félelem
 • irigység
 • harag

A pozitív megerősítésnek szerves eleme kell hogy legyen a tudatalatti kiaknázásának. A pozitív megerősítésnél a következőket kell betartanunk:

 • rövid
 • konkrét
 • nem ok nélküli
 • megismételhető

A hatodik érzék

Elcsépelt, önfejlesztő könyveket megtöltő kifejezés a hatodik érzék. Napoleon Hill más értelmet ad a fogalomnak: szerinte a hatodik érzék akkor aktiválódik, amikor izgatottak leszünk, gyorsabban ver a szívünk.

Gondoljunk csak a regényírásra! Képzeljük el, hogy mi írjuk a regényt! A hatodik érzék akkor lép akcióba, amikor a tájleírás, a szereplők jellemzésén túl megtöltjük élettel a lapokat. Amikor szinte kilépnek a könyvből az élettel teli karakterek.

Használjuk a képzelőerőnket minél többet. Alkalmazzuk ezt a mastermindokra is. Imitáld, hogy a 9, általad legtiszteletreméltóbb, legcsodáltabb emberrel beszélgetsz. Ez egy képzeletbeli kerekasztal-beszélgetés, amit te vezetsz.  Lehetőséged van beszélgetni velük és tanácsokat is kérhetsz tőlük.

A félelem 6 szelleme

A sikertelenség 31 okánál már említésre került a félelem, azonban a könyvben részletesen kifejtésre kerül annak fajtái.

1. Félelem a szegénységtől

 1. Pénzügyi
 2. Mentális
 3. Egészségügyi

A félelem jelei:

 • túlzott elővigyázatosság
 • halogatás
 • megalkuvás
 • bukás esetére B terv készítése

2. Félelem a kritikától

 1. Folyton a cselekedeteink helyességének megerősítésére vágyunk és ezért túlságosan függünk másoktól.

A félelem jelei:

 • túlzott szerénység
 • mások utánzása
 • kezdeményezés hiánya
 • ambíció hiánya

3. Félelem a betegségektől

 1. Tünetek, okok
  1. hallucinált betegségek (önszuggesszió most is működik)
  2. testmozgás hiánya
  3. alkohol, drogok használata

4. Félelem a szerelmed elvesztésétől

 1. A legfájdalmasabb mindegyik félelem közül.
 2. Tünetek:
  1. irigység
  2. hibakereső magatartás
  3. szerencsejátékozás, megcsalás

5. Félelem a megöregedéstől

 1. Oka lehet a megértés hiánya
 2. Jele például a kornak nem megfelelő öltözködés (nem mai könyv, de a jelenség sem ezek szerint)

6. Félelem a haláltól

 1. Tünetek, okok:
  1. Gyakori elmélkedés a halálról
  2. Rossz egészség
  3. Szegénység

A könyvben az a nagyszerű, hogy nem áll meg a ténymegállapításnál, nem csak belédköt és tovább áll, hanem ötleteket ad, hogyan kerekedj felül a 6 alapvető félelmen. Először is felejtsd el az aggodalmaskodást! Te irányítod az elméd, hatással vagy a gondolataidra és ki tudod zárni az aggódó gondolatokat.

Ne te legyél a negatív! Azon kívül, hogy ne engedd magad mások által befolyásolni, fontos, hogy észrevedd ha te vagy a hibás rész a képletben. Ahhoz, hogy ezt észrevedd tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

 1. Szarkasztikus vagy?
 2. Gyakran érzel önsajnálatot?
 3. Úgy érzed elveszted az önbizalmad?
 4. Ki van a legnagyobb hatással rád?
 5. Van egy fő célod? Mi az?
 6. Mi a 3 legpusztítóbb gyengeséged?
 7. Van saját véleményed?
 8. Gyakran megváltoztatod a véleményed?

A könyv fő mondanivalója, hogy te irányítod az elméd, ezért folyamatosan foglalkozz a gondolataiddal, gondolkozz. Ne kreálj kifogásokat, találj megoldásokat!

Végszó: A könyvösszefoglaló írásakor próbáltam a könyv tartalmára koncentrálni, így a saját véleményem csak helyenként fedezhető fel, nem úgy mint a legtöbb esetben. Sok szuggesszív belemagyarázó rész van a könyvben, de számomra ez volt a legmélyebb és legjobban kidolgozott, valamint a leggyakorlatiasabb önfejlesztő könyv, amivel valaha találkoztam. Nem, nem változik meg az életed, ha elolvasod, de nem is ígéri ezt a könyv.

Egy szemléletmódváltásra hív a szerző, miközben 20 év munkáját összegzi érdekesebbnél érdekesebb történetekkel fűszerezve.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük