Nagy hibák: A legjobb befektetők legrosszabb befektetései

Sokunkat vonzanak a szélsőségek olvasóként. Hangos sikerekről szeretnénk hallani vagy katasztrófa filmekbe illő szcenáriókról olvasni. A szakmailag megalapozott tanácsok, az emberi gondolkodás típushibáira való rámutatás és a tuti tippet nem ígérő könyvek könnyen az ingerküszöb alatt maradnak.

Talán hatványozottan igaz ez a befektetési könyvekre. A legtöbb olvasó a sikert hajhássza, közben pedig nem engedheti meg magának, hogy a nagy bukások, hibák befolyásolják kockázatvállalási kedvét. Michael Batnick könyve egy jó marketingfogást használ figyelmünk megkaparintására, majd egy felszínesnek aligha nevezhető olvasmányélményt nyújt. A Nagy hibák sokkal több, mint a nagy befektetők bukásainak krónikája.

A bukások valójában csak a befektetéseket gyakran befolyásoló döntéshozatali hibáink szemléltető példái (bár annak kétségkívül hatásosak). A jól strukturált fejezetek rendre megérkeznek egy kognitív torzításra épülő magyarázathoz és a szerző gyakorlati tanácsaihoz.

Michael Batnick a Ritholtz Wealth Management kutatási igazgatója, saját elmondása szerint sem a legsikeresebb befeketetők archetípusa. Batnick a The Irrelevant Investor című blog szerzője és egy befektetési podcast házigazdája. A szerző a tuti befektetési tippek mellett a jó történetekre is vadászik, amelyektől hemzseg könyve, a A legjobb befektetők legrosszabb befektetései alcímmel megjelent Nagy hibák.

Mivel egy összefoglalóban nem tudom minden szükséges részletét átadni a könyvben szereplő történeteknek, ezért a “mit tanultam én” a könyvből séma mentén szeretném megosztani veled a tapasztalataimat.

A tudás önmagában nem elég

A technológia fejlődésével egyre több információ áll a rendelkezésünkre. Amikor mindenki ugyanazokat a kimutatásokat lapozgatja, ugyanazt az algoritmust használja és úgy általában mindenki ugyanazokra a forrásokra alapozza döntését, akkor a szerencse szerepe felértékelődik.

Gondolhatnánk azt, hogy képességeink és intelligenciánk jelentheti a különbséget a pénzpiacokon. Batnick szerint azonban ez koránt sincs így:

“…a Wall Streeten mindenki annyira okos, hogy a zsenialitásuk kioltja egymásét. Ráadásul a részvényárfolyamok  nagyrészt már tükröznek mindent, amiről nekik tudomásuk van, ennek következtében pedig, ami a jövőben történik, az jelképezi azt, amit nem tudtak.”

A túlzott önbizalommal ötvözött intelligencia azért lehet veszélyes kombináció a piacokon, mert nem számol a szerencse jelentős szerepével.

Te mihez értesz?

Warren Buffett és Charlie Munger a világ legsikeresebb befektetői közé tartoznak, nem mellesleg régi üzlettársak. A szerző természetesen a két öreg legnagyobb bukásait is elmeséli, azonban engem mégsem veszteségeik története fogott meg, hanem szabályaik. Önmagukkal szemben támasztott szabályaik miatt ugyan néha kimaradtak a nagy sikertörténetekből, de hosszú távon szinte mindig jobban jártak. Kísértetiesen hasonlítanak ezek a szabályok Ray Dalio elveihez

Ilyen szabály mindkét befektető esetében saját kompeteciakörük meghatározása

Buffett csak olyan vállalatokat vásárol, amelyek iparágát érti. Kimaradt a dotkom korszak slágertermékeiből, mégis növekedni tudott. Charlie Munger bukásainak minimalizálásában is nagy szerepet játszott, hogy nem vonták el figyelmét számára ismeretlen iparágak lehetőségei.

Azokra a területekre koncentrálnak, amelyeket jól ismernek. Veszteségeik kordában tartásában, pedig kulcsszerepet játszott a saját szabályaikhoz való ragaszkodás.

A túlzott magabiztosság

A könyvben elmesélt bukások jelentős része a szerencsejátékokból is jól ismert sémára illeszkedik. 

  1. Sikert érünk el. 
  2. Újabb lehetőség ígérkezik. 
  3. All-int mondunk. 
  4. Majd mindent elveszítünk. 

Egy apró siker is túlzott magabiztossággal vértezhet fel bennünket és elhomályosítja gondolkodásunkat. Magabiztosságunk kordában tartására a szerző Warren Buffett metaforáját használja:

“Ha kapnál egy lyukkártyát, rajta húsz lyukkal, és ezek a lyukak jelképeznék az életed hátralévő részében általad megtehető összes befektetést, sokkal alaposabban végiggondolnád, hogy mit is csinálsz.”

A lelassulás képes kordában tartani impulzív döntéseinket.

A múlt befolyása

A pénz pszichológiája című könyvében Morgan Housel is szemléletesen ír az eltérő gazdasági helyzetben felnövő és dolgozó befektetőkről. 

Teljesen más a kockázatvállalás mértéke egy gazdasági válságot megélt és egy gazdasági fellendülésbe születő befektetőnek. Vannak események, amelyekről nem elég olvasni, csak az esemény okozta hegek tudják befolyásolni viselkedésünket. A hegek szerepét azonban nem szabad lebecsülni.

Batnick is kiemeli a múlt döntéseinkre való befolyását. A szerző szerint múltbeli tapasztalatainkat is magunkkal cipeljük. Tapasztalataink alapján próbáljuk meg értelmezni a világot. Ott is párhuzamokat keresünk, ahol valójában nincs. Épp ezért sokszor hamis okfejtés alapján hozunk döntéseket.

Kognitív torzítások

Döntéshozatalunk jól dokumentált vakfoltjai, a kognitív torzítások több legendás befektető bukásához vezettek. Michael Batnick nem kacag kárörvendő módon mások bukásán, hanem rámutat azokra a típushibákra, amelyeket nagy valószínűséggel mi is el fogunk követni egyszer-kétszer.

Tulajdonítási torzítás

“A tulajdonítási torzítás arra az emberi hajlamra utal, hogy sikereinket saját képességeinknek tulajdonítjuk, kudarcainkat pedig külső szerencsétlen tényezőknek.”

A feltételezett zsenialitás néha csak vakszerencse. Sokszor csupán a véletlen folytán nyerünk, erre a tapasztalatra építeni pedig félrevezető és káros. Ahogy Bill Gates mondta: “A siker vacak tanár. Arra csábít, hogy tévedhetetlennek gondoljuk magunkat.”

Birtoklási hatás

“Miután fogyasztóként vagy befektetőként vásárolunk valamit, többre értékeljük az új szerzeményünket, mint ahogy azelőtt tettük, hogy a miénk lett.”

Összefoglalás

A legtöbb olvasásra érdemes befektetésekről szóló könyv egy idő után elveszíti relevanciáját. A bemutatott stratégiák elavulnak, a környezet megváltozik. A műfaj egyik nagyra becsült kötete, Az intelligens befektető is számtalan kiadást élt meg. Néhány fejezetet egyszerűen aktualizálni kellett időről időre.

A Nagy hibák történetei különböző évtizedekben, más-más környezetben játszódnak. A szerző nem ragad le a részleteknél, hanem örökérvényű szabályokat keres. Egy sztorizgatós kötet ez, ami meglepően mély gondolatokat tartalmaz. Érdemes belelapozni.

michael batnick - nagy hibák

Kedvenc idézetek

“A bankár egy olyan ember, aki kölcsönadja neked az esernyőt, amikor süt a a nap, de visszakéri egy perccel azelőtt, hogy eleredne az eső.” – Mark Twain

“Azzal foglalkozni, hogy valaki nálad gyorsabban keres pénzt, a halálos bűnök egyike. Az irigység igazán ostoba bűn, mert ez az egyetlen, amelyből semmi örömöd nem származhat. Temérdek gyötrelem és semmi öröm. Miért akarnál felszállni erre a vonatra?” – Charlie Munger

“A katasztrofális veszteségek elkerülésének legjobb módja, ha már a befektetések előtt eldöntöd, hogy mennyi veszteséget vagy hajlandó elviselni – akár százalékos mértékben, akár összegszerűen. Döntéseidet ily módon a logika, és nem a félelem – vagy a pozíciódhoz való egyéb érzelmi kötődés fogja vezérelni.”

“Egy bölcs és szerencsés ember nem követi el kétszer ugyanazt a hibát. Biztosan elköveti azonban az eredeti hiba több tízezer variánsa közül valamelyiket.”

Megosztanád másokkal?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Folytatjuk e-mailben?

Írok egy hírlevelet válogatott könyvajánlókkal és egyedi tartalmakkal. Tetszett, amit olvastál és szeretnél többet? Iratkozz fel!

Érdekel mire számíthatsz? Olvass bele!


Hasonló tartalmak

Az olvasás megtérülése

Az olvasás hasznos. Ezzel az állítással szinte mindenki egyetért, bár különböző okokból. Van, aki első kézből tapasztalta meg a könyvek életére gyakorolt pozitív hatásait és

A leghasznosabb appok szubjektív listája

Egy irányított meditációs alkalommal kezdem a napot. Utána átpörgetem a kedvenc szakmai blogjaim legújabb cikkeit, majd elmentek néhányat könyvjelzőként. Munka közben kellemes akusztikus zenét hallgatok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2018-2020 – Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató