Skip to content

Miért olvass könyveket? 20 könyv tapasztalatai

Az olvasás előnyei

30 napos könyvkihívás, újévi könyvfogadalom, minden napra egy könyv challange lehetne a cikk címe, ha most január lenne.

Eltelt 10 hónap 2018-ból. Lassan körvonalazódik, hogy sikerül-e az újévi fogadalmainkat betartani, ha azok még nem hiúsultak meg februárban.

Nincs január, illetve én nem szoktam újévi fogadalmakat tenni. Mindig próbálok valamire törekedni, kis célokat elérni. Így van ez az olvasással is. Januárban elhatároztam, hogy idén többet fogok olvasni.

Elhatároztam, hogy idén több olyan könyvet fogok olvasni, ami érdekel is és nem muszájból kell magamat végigszenvednem rajta.

Nem volt egy konkrét szám a fejemben, amikor ezt kitaláltam. Nem gondoltam rá, hogy az olvasásnak milyen előnyei lehetnek egy éves távlatban, ahogy arra sem, hogy mi lesz az egésznek a végkimenetele. A célok maguktól jöttek. Szeretem kombinálni a dolgokat, ezért is mosódott össze menetközben az olvasás a nyelvtanulással, majd a jegyzetkészítéssel és végül a blogírással.

Eltelt 10 hónap 2018-ból.

Elolvastam 20 könyvet.

10 magyar, 9 angol és 1 német nyelvű könyvet.

14 könyvet klasszikus papírkönyvként, 2 könyvet ebookként olvastam el és 4 hangoskönyvet hallgattam meg.

értő olvasás

Photo by Ben White on Unsplash

Milyen célokat találtam ki menetközben? Milyen előnyei vannak az olvasásnak? Mit tanultam 10 hónap alatt 20 könyvből?

Négy nagy területet kiemelve fogom összegezni, hogy mit is tanultam az utóbbi 10 hónapban. Négy pontba foglaltam egy töredékét annak, amit 20 könyv elolvasása nyújtott nekem:

1. Értő olvasás

Gyorsolvasás, olvasástechnikai gyakorlatok, az olvasástechnika fejlesztése. Ilyen és hasonló alcímekre lehetne számítani, de csalódást kell okoznom. Ugyan próbáltam különböző gyorsolvasási módszereket, kifejezetten erre a célra készített appokat, de egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Ezekkel a módszerekkel valóban gyorsabban sikerült adott fejezeteket elolvasni, de az új szekcióhoz érve kénytelen voltam konstatálni, hogy nem fogtam fel a leírtakat. Ez volt az első pofon az értő olvasás rögös útján.

Mindezek után visszatértem a hagyományos tempójú olvasáshoz. Januárban gyorsan pörögtek az oldalak és már a harmadik könyvre fordultam volna, amikor is kezembe vettem az évben először olvasottat. Csak halványan emlékeztem a cselekményre, a részletek elmosódtak és nem is tudtam igazán összefoglalni mit is adott nekem a könyv. Második pofon.

A következő szint (nem tudom, hogy előre vagy hátra) a hagyományos olvasás és post-itekre történő jegyzetelés, releváns oldalhoz való ragasztás volt. Működött. Egy hónapra visszaolvasva is eszembe juttatták a jegyzetek a fontosabb sarokköveit a könyvnek és a tapasztalatokat.

A jegyzetelést a könyv szélébe, különböző eszközök szövegszerkesztőjébe és egy kis fekete jegyzettömbbe is próbáltam. Eddig az utóbbi vált be a legjobban.

Az értő olvasáshoz talán ez elég volt, de a rugalmas célok itt is közbeszóltak. A jegyzeteim különböző fecniken, könyvek belsejében volt. Nem volt túl hatékony ez a módszer, ha egy konkrét gondolatot szerettem volna kikeresni. Ekkor olvastam Ryan Holiday jegyzetkártyáiról és azonnal tudatosult bennem: ilyen nekem is kell.

Először minden jegyzetet bepötyögtem egy Word dokumentumba, majd elkezdtem rendszerbe foglalni ezeket. Kedvenc idézetek, fő gondolatok, témák.

Az értő olvasás talán megfelelően példázza a rugalmas céljaimat a könyvolvasással kapcsolatban.

Miért olvass? Rugalmas célok

2. Írás

A részletes vázlatokkal egy egyszerű, ugyanakkor logikus és használható rendszert tudtam kialakítani, ami szinte húzott magával a következő lépcsőfokra: az összefoglalók írására.

A könyvösszefoglalók írása biztosíték volt arra, hogy valóban megértettem azt amit olvasok. Olvasás közben jobban odafigyelek, mivel érintett vagyok abban, hogy meg is értsem a cselekményt. A személyes érintettség és a célok elérésének kapcsolatáról egyébként van egy nagyon jó könyv (Skin in the Game).

Az összefoglalókat persze írhatnám a fióknak is, de nagyobb motivációt nyújt számomra, ha publikálom is azokat. Jobban odafigyelek, többet megjegyzek a könyvből (Skin in the Game) és még talán másoknak is hasznos lehet.

Ha nem kezdtem volna el ezeket az összefoglalókat írni, akkor talán ez a bejegyzés sem született volna meg soha. Pedig ez sem volt része egy újévi fogadalomnak sem.

3. Klasszikus könyv, ebook, hangoskönyv

A könyvek kiválasztása ugyan elég spontán történt, mégis megakadt a tekintetem egy-két bestselleren, amik még vagy nem kerültek itthon kiadásra, vagy csak nem forgalmazták.

A legkevesebb idő- és pénzbefektetést igénylő könyvbeszerzési módszerrel, a torrent oldalról telefonra történő letöltéssel természetesen nem éltem. Bár van szemkímélő mód a viszonylag nagy képernyőjű kijelzőmön, de ilyen dologra én sosem vetemednék. Legfeljebb egy rövidebb könyv miatt, de az is túl kényelmetlen lenne. Ne próbálkozzatok ti sem ilyen 2000-es éveket idéző módszerekkel.

Torrent könyvek?

Hangoskönyvek

Az első ötletet elvetve egyenes út vezetett a 30 napos ingyenes Audible próbaidőszakig és a hangoskönyvek rongyossá hallgatásáig. Néhány hangoskönyv elolvasása/meghallgatása után két nagy előnyét sikerült felfedeznem az audiobookoknak:

 • Sokkal kevesebb időbe telik egy könyv meghallgatása, mint elolvasása.
 • Részletesebb jegyzetet tudtam írni a meghallgatott hangoskönyvekhez, mint az elolvasott könyvekhez.

Meg kell jegyeznem, hogy a hangoskönyveket általában másfélszeres gyorsításban hallgattam és nem pufferidőben, hanem egy kifejezetten olvasásra kijelölt időszakban tettem azt.

Időközben kipróbáltam az Amazon egyéb szolgáltatásait is és a Háború és béke angol nyelvű, nem kevésbé vastag verzióját is megrendeltem. Működött a módszer. Ebben az esetben nem a képernyő volt a hibás a könyv félbeszakításáért.

Klasszikus könyvek

Az olvasott könyveim többsége papír alapú volt. Teljesen más érzés egy elektronikus könyv és egy friss papírkönyv olvasása. Az új könyveknek egy sajátos, kellemes illata van. A kedvenc stockfotóinkon nem egy hangoskönyvet hallgató, kávézó ember található, hanem igenis egy valódi könyvet forgató olvasó.

A papírkönyvek egy másik nagy előnye, hogy gond nélkül tudunk bele jegyzetelni, ragaszgatni, aláhúzni, ami nekem igencsak fontos volt.

20 könyvnek azonban már súlya lenne. Sok kivágott fába kerülne és sok helyet foglalna a polcon, ezért is terveztem el, hogy csak az aláhúzós, jegyzetelős, szétszedős könyveket szerzem be papíralapon, a többire találok egy alternatív megoldást.

E-könyvek

Néhány könyvet elektronikusan szereztem be és életemben először kipróbáltam milyen is egy e-book olvasóval átrágni magam egy teljes könyven.

Az e-könyvekkel is szinte csak pozitív tapasztalataim vannak:

 1. Kellemes érzés volt elektronikus könyveket olvasni, mivel nem fárasztották a szemem olyan mértékben, mint a táblagépek, mobilok.
 2. Bármikor hozzáférhettem a könyvekhez, kevés helyet foglaltak. Ez különösen utazásnál jött jól és több könyv párhuzamos olvasásakor.
 3. Az idegen nyelvű könyveknél hasznos volt a beépített szinonímaszótár, időt spórolt meg.
 4. Passzolt a jegyzetelési módszereimhez az e-book. A jegyzetfüzet egyik oldalára a e-bookolvasót helyeztem el, a másik oldalára pedig a jegyzeteket írtam. Nem kellett könyvet és jegyzetfüzetet cserélgetni.

A különböző eszközöket kipróbálva sem mondanám azt, hogy ezentúl csak hangoskönyvet vagy csak elektronikus könyvet olvasnék. Mindegyik könyvformátumnak megvan a maga előnye.

Az elektronikus könyvek könnyen hozzáférhetőek, a hangoskönyvekkel gyorsabban lehet olvasni, míg a papírkönyvek képesek az olvasás valódi hangulatát nyújtani.

E-book

4. Nyelvtanulás

Szeretek angolul olvasni. Az olvasás számomra a legkényelmesebb módja a nyelvtudásom szinten tartásának. Habár korábban is olvastam idegennyelvű könyveket, de a szókincsem egy ideje stagnál. Elértem azt a szintet, amikor ugyan még akadnak idegen szavak a szövegben, de a szavak többségének jelentését ismerve a kontextusból kikövetkeztetem az ismeretlen szó jelentését.

Ezt a határt szerettem volna átlépni. Először csak aláhúztam az ismeretlen szavakat, majd a gyakran előfordulók jelentésének utánanéztem.

Időközben elvégeztem Barbara Oakley Learning How to Learn című online kurzusát. A kurzusban részletesen bemutatták a leghatékonyabb tanulási módszereket, beleértve az időközönkénti ismétlések módszerét.

Időközönkénti ismétlődések módszere

A több száz szótárfüzetbe kiírt szó bemagolása azért nem működik, mert csupán a rövidtávú memóriánkba tápláljuk be a megtanulandó szavakat. A időközönkénti ismétlődések módszerét használva szókártyákat készíthetünk, amiket megadott időközönként ismétlünk, épp annyiszor és olyan gyakran, hogy ne felejtsük azokat el.

A célra persze elérhető egy egyszerű alkalmazás, az Anki. Az Anki segítségével klasszikus kétoldalú szókártyákat hozhatunk létre, amelyeket egy jól felépített algoritmus szerint ismételtet velünk a program. Ha az első pár ismétlés után felismerjük a szó jelentését, akkor annál ritkábban fogunk a kifejezéssel találkozni.

Anki nyelvtanulás

Elég jó statisztikákkal is szolgál az Anki. Ez az ábra az új angol szavakat ábrázolja.

A könyvekben találkozott új szavakból alkotott kifejezéseket és azok jelentését mindig beütöttem a programba olvasás után, szinkronizáltam a mobilommal és útközben már tanulhattam is a szavakat.

A 10 hónap során 230 angol és 777 darab német kártyát tartalmazó gyűjteményt sikerült fokozatosan felépítenem. Az Anki rákényszerít, hogy minden nap ismételjem a szavakat, mivel ilyen mennyiségű kártyánál ha pár napot kihagyok, akkor akár több mint 100 kifejezést kell átismételnem. Ez majdnem egy órába telne, mivel a kifejezések egy részét sokszor újratanulom, ami +1 kattintást jelent jobb esetben.

Anki némettanulás

Német szavakból sokkal több volt.

Tapasztalatok az olvasós-szókártyás módszerrel kapcsolatban:

 1. Nem érdemes szavakat önmagukban betáplálni a programba, mindig kontextusban, mondatszerkezetben érdemes azokat. Könnyebb megjegyezni.
 2. Ajánlott a kártya mindkét oldalát bekapcsolni, így egy kifejezés betáplálásaával két kártya jön létre.
 3. A megtanulandó kártyák napi limitjét érdemes 20db alatt tartani (ez egyébként rendszerbeállítás is).

Az olvasás előnyei. Mit is tanultam mindebből?

 • Megtanultam mit is jelent a valódi értő olvasás.
 • Megtanultam hatékonyan jegyzetelni.
 • Elkezdtem írni. Nem mondom, hogy megtanultam írni, de úgy érzem sikerült fejlődnöm az összefoglalók írása során.
 • Fejlesztettem a nyelvtudásom és menetközben sikerült egy C1-es angol nyelvvizsgát is letennem. Mondanom sem kell, hogy a legjobban az olvasásértés sikerült.
 • + Sokat tanultam magamról, a világról, empátiáról. Olyan tapasztalatokkal lettem gazdagabb, aminek megszerzésével mások éveket töltöttek. Nagyszerű könyveket olvastam idén és élveztem minden percét.

Hogyan tovább?

Pár dolgot változtatva ugyan, de úgy ahogy eddig. Rugalmas célokkal. A könyvek megválasztását illetően szeretnék több tudatosságot.

Készülőben van egy könyvlista, amihez tartani szeretném magam a jövőben. Mindenképp több német nyelvű könyvet szeretnék olvasni, mert ez most számomra óriási kihívást jelent.

Jelenleg Frankl Man’s Search for Meaning című könyvét olvasom, illetve néhány korábban olvasott könyvhöz írok összefoglalókatt.

A cikk végére érve pedig nem maradt más, mint az idén elolvasott 20 könyv:

 1. Winston Churchill – Ifjúságom
 2. Neil Gaiman – American Gods
 3. Barbara&Paul Pease – A testbeszéd-enciklopédiája
 4. Akerlof,Shiller – Animal Spirits
 5. Laszlo Bock – A Google titok
 6. Michael-Lewis – Összeomlás
 7. Máté Krisztina – Az első millióm
 8. Napoleon Hill – Gondolkodj és gazdagodj
 9. Paul Krugmann – Elég legyen a válságból
 10. Robert Green – A hatalom 48 törvénye
 11. Walter Isaacson – Steve Jobs
 12. Jordan Peterson – 12 szabály az élethez
 13. Yuval Noah Harari – Sapiens
 14. Nathaniel Branden – Az önbecsülés 6 alappillére
 15. George Orwell – 1984
 16. Adam Grant – B terv
 17. Tim Ferris – 4 órás munkahét
 18. Török Gábor – A lakatlan sziget
 19. Daniel Kahnemann – Thinking fast and slow
 20. E.O. Chirovici – Das Buch der Spiegel

Olvasni jó dolog. Remélem téged is sikerült meggyőznöm erről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük