Skip to content

Zöldlámpa – Matthew McConaughey önéletrajzi könyvéről tömören

Matthew McConaughey fejébe sokan szívesen belepillantatának. Még többen vannak azok, akik szívesen olvasnának pletykákat a bulvársajtóig el nem jutott kalandjairól (amiből van bőven). 

Mi más lehetne egy hollywoodi színész önéletrajzi könyvének legvonzóbb ígérete, mint a filmipar bennfentes titkai?

A Zöldlámpa nem ilyen kötet. 

A felszínességet és a titkok kiteregetését meghagyja másoknak McConaughey. Helyette váratlanul mély gondolatokat, fura döntéseinek álmokon keresztüli magyarázatát és egy kerek egész pályaívet kapunk, úgy ahogy azt a színész megélte.

Miért olvasd el a Zöldlámpát?

Minden filmes történetet mesél. Matthew McConaughey könyvében is sztoriból sztoriba, érdekesebbnél érdekesebb jelenetekbe visz magával bennünket. Ez az időrendi sorrend regényessé teszi a könyvet. 

Egyszerűen jó élmény a Zöldlámpa olvasása.

De McConaughey legtöbb története mögött húzódik valamilyen filozófiai tanulság vagy spirituális útmutatás is. Nem annyira bonyolultak, hogy belefájduljon a fejünk, mégis elgondolkodtatnak.

Elgondolkodtató és érdekes könyvet hozott össze Mr. Alright, alright, ami terjedelmében sem izzaszt meg bennünket. 

A Zöldlámpa mondanivalója 100 szóban

  • Ismerd meg és vállald fel önmagad! 
  • Legyél zsivány! Ne úgy menj be valahová, mintha meg akarnád venni a helyet, hanem mintha már a tiéd lenne! 
  • Ne drámázz! A nehézségek jönnek maguktól is.
  • Legyenek céljaid, mert nem a nyílvessző keresi a célt, a cél vonzza a nyílvesszőt.
  • Legyél őrült, szeresd a váratlant! Jelentkezz cserediáknak, motorozd keresztül Európát, élj lakókocsiban, utazz Afrikába, ha krokodilokról álmodsz!
  • Szegd meg a szabályokat, amikor nincs értelmük!
  • Válaszd a nehezebb utat, különösen, ha kezd kényelmessé válni. Matthew McConaughey 82.5 kg-ról 61 kilóra fogyott a Dallas Buyers Club miatt. Egy rakás kasszasiker után.
  • Teremts zöldlámpákat!

Bár McConaughey nem traktál tippekkel könyvében, nekem mégis magától értetődően tanácsokká álltak össze az elmesélt történetek.

Véletlenszerűen kiragadott gondolatok

Napló, jegyzetek, firkák

„Sosem azért írtam le dolgokat, hogy emlékezzem; mindig is azért írtam le őket, hogy feledhessek.”

A könyv online turnéja során Joe Rogan podcastjában osztotta meg McConaughey, hogy több, mint 36 éve vezet naplót. A naplóit időről-időre újra előveszi és átolvassa. A könyv lapjain is találkozhatunk feljegyzésekkel, firkákkal, versekkel, amelyek még érdekesebbé teszik a kötetet.

Furcsán részletesek a visszaemlékezések is (annak ellenére, hogy piszkosul sok időt is töltött beszívva a színész), amit valószínűleg a naplóinak is köszönhetünk.

Mégis a fenti idézet ragadja meg a legjobban a naplóírás hasznát

Leírni az életet, segít értelmezni azt.

zöldlámpa jegyzetek
Jegyzetek – Zöldlámpa

Vállald fel önmagad

Matthew McConaughey az austini filmfőiskolára járt, ahonnan saját bevallása szerint nem is lóghatott volna ki jobban. A rendezői szak csupa művészlélekkel volt tele, akik nem a rend és fegyelem földi manifesztációjai voltak, különösen a betűrt ingű McConaughey-vel szembeállítva.

Szaktársai nem voltak hajlandóak kasszasiker filmeket nézni, mondván, hogy az adott mozifilm rendezője is eladta magát, a film nézhetetlen stb. McConaughey viszont nem nézett művészfilmeket, élvezte a mozi kínálatát.

Mégsem idomult, felvette a kesztyűt, mert a kasszasiker nem szar, csak, mert népszerű.

Elmélkedés helyett elmélyülés

„Minél hamarabb elérjük, hogy kevésbé ájulunk el az életünktől, az eredményeinktől, a karrierünktől, a kapcsolatainktól, a kilátásainktól – minél hamarabb és inkább elmélyülünk ezekben, annál jobbak leszünk bennük.”

Röviden: ne gondoljuk túl. 

Matthew McConaughey életének legérdekesebb epizódjai spontán döntések eredményei, amiken rágódva a logikus válasz valószínűleg az lett volna, hogy egyszerűen nem vág bele az afrikai túrába, nem harcol egy helyi törzs bajnokával és a neki osztott kártyák alapján sosem tör ki a romkom pasi skatulyából.

A munka fontossága

„Mindig is szükségem volt munkára az önbecsülésemhez.”

Romantikus drámák főhőseként érte el az igazi áttörést McConaughey, így hasonló filmek forgatókönyvei özönlöttek hozzá. A probléma csupán az volt, hogy megunta a műfajt. 

Valami újat szeretett volna. 

Más fajta karaktert megformálni.

Egy huszárvágással elutasított minden, a korábbi sémába illő felkérést és kilincselni kezdett komolyabb, nem romkom szerepek után. Így történt, hogy egy teljes évig nem dolgozott semmilyen filmen, és nem volt a levegőben sem komolyabb lehetőség.

Bár nem a munkánk vagyunk, az nagyban meghatározza a gondolkodásunkat, még a saját magunkról alkotott képünket is. Így van ezzel a könyv szerzője is, aki szemléletesen ír a szerepek nélküli évéről és arról, hogyan hatott ez egy korábban már jelentős sikereket bezsebelő színészre

Alright, alright, alright.

Tudtad, hogy a Matthew McConaughey védjegyévé vált alright, alright, alright eredetileg nem is volt benne a Tökéletlen idők forgatókönyvében?

Improvizálnia kellett egy spontán ötletként megszülető jelenetben, aminek az alright, alright, alright lett a vége.

Véleményem a Zöldlámpáról

Határozottan jobban sikerült McConaughey könyve, mint a kínos Zöld Lámpás, bár nem tette magasra a lécet Ryan Reynolds. 

A Zöldlámpa egy olyan könyv, amit meg kellett írni, nem feltétlenül az olvasók, hanem a szerző miatt. Érezhető, hogy Matthew McConaughey meg akarta osztani gondolkodásmódját, nézőpontját és nem mindennapi történeteit.

Egy hosszú monológ a könyv, de abból a jobb fajta. Vitatkozhatnánk az íróval, de ez az ő bulija és, aki kezébe vesz egy életrajzi könyvet az valószínűleg tisztában van ezzel.

Mindent összevetve érdemes elolvasni Matthew McConaughey könyvét mindazoknak, akik nem ragadnak le egy pletykalap címlapjánál és nem esnek zavarva az olyan kifejezésektől, mint az önbecsülés, vallás, spiritualitás.

zöldlámpa könyv

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük