Skip to content

Legjobb üzleti könyvek szubjektív listája

Gyakran megesik, hogy üzleti tanulmányok nékül kell üzleti döntéseket hoznunk. Egy másik terület szakértői vagyunk, de tudásunkat pénzzé csak egy cég keretein belül tudjuk tenni, esetleg hatásunkat szeretnénk növelni több üzlet nyitásával, alkalmazottak felvételével.

Visszaülni az iskolapadba és éveket tölteni az aktuális tudás megszerzésével kevesek kiváltsága. A tanulás kevésbé időigényes és gyakran koncentrálttam módja az olvasás.

Nem azt mondom, hogy csupán üzleti könyvek olvasásával bizniszguru leszel, viszont konknkrét területeken segít egy jó könyv 0-ról 1-re lépni.

A „jó gyakorlat (best practise)” könyveknek is megvan a maguk helye az üzleti témák iránt érdeklődő olvasó könyvespolcán. A Microsoft, Netflix, esetleg a Google felemelkedésének története és az ezt elősegító szervezeti kultúra kötetei szolgálhatnak inspirációként és elemeit mi, egyszerű halandók is elcsenhetjük.

Nem vagyok üzletember. Egy olvasó vagyok hiányos üzleti ismeretekkel. Ezeket a tudáshézagokat igyekszem betoldozni és a következő könyvek bizonyultak eddig hasznosnak számomra:

Az a szabály, hogy nincs szabály

netflix könyv

A postán feladott DVD-től hosszú út vezetett a Netflixnek ahhoz, hogy megreformálja a filmek és sorozatok készítését és fogyasztását. Reed Hastings, a Netflix alapítója szerint folyamatos innovációs kényszer van azokon, akik iparágukban életképesek akarnak maradni.

Ezt a Netflixnél a tehetségsűrűség növelésével (iparági legjobb fizetések, nem kivételes munkatársak kirúgása), a korlátok lebontásával (korlátlan szabadnapok, aláírási jogok demokratizálása) és a folyamatos, őszinte visszajelzésekkel érték el.

4A Rendszer Hatékony Visszajelzésekhez

A Netflixnél nem csak fontosnak gondolják a visszajelzéseket, de útmutatókkal segítik is a hatékony visszajelzés adását és sértődés nélküli fogadását.

Ilyen útmutató a 4A rendszer, ami szerint

Visszajelzés adásánál

  • Legyen Segítő Szándékod (Aim to Assist): Visszajelzést mindig jó szándékkal adj, mások fejlődését szem előtt tartva. Ne adj visszajelzést csak azért, hogy csökkentsd frusztrációdat. A „Fogad csikorgatása idegesítő” visszajelzés nem segítő szándékú, a „Ha nem csikorgatnád a fogadat, komolyabban vennének az üzleti partnereink” igen.
  • Cselekvésre Irányuljon (Actionable): Sződd bele visszajelzésedbe mit tud az azt fogadó másképp csinálni, ami jobb eredményhez vezethet. A „Workshopon feltett kérdéseid kirekesztőek.” visszajelzés helyett „Ha dolgoznál rajta, hogyan lehet több különböző hátterű résztvevőt is megszólaltatni, akkor több embernek lenne hasznos a workshopod”.

Visszajelzés fogadásánál

  • Értékeld (Appreciate): Természetes reakciónk, ha kritikát fogalmaznak meg velünk szemben, hogy azt támadásnak értékeljük. A hüllőagyunk miatt az építő jellegű kritikát sem halljuk meg. Amikor visszajelzést kaopunk tegyük fel a kérdést: „Hogyan tudom kimutatni a hálámat a visszajelzésért, és őszintén meghallani, anélkül, hogy sértettnek érezném magamat, vagy dühbe gurulnék?”
  • Fogadd meg vagy Felejtsd el (Accept or Discard): Ha folyamatosan visszajelzéseket kérsz (mint ahogy a Netflixnél), akkor visszajelzések tömegét fogod kapni. Érdemes meghallgatnod mindegyiket, elgondolkodnod rajtuk, viszont nem minden visszajelzést kell megfogadnod. Azt te döntöd el mi releváns számodra.

Hülyebiztos munkahely hülyéket vonz

„Azok, akik a maradás mellett döntöttek, az hasonlóságot és az állandóságot részesítették előnyben. A szabályokhoz való ragaszkodást tanulták meg végső értékként. A Trisztánnal folytatott hosszú futások során rájöttem, hogy a Pure Software-nél különösebb átgondoltság nélkül tettük hülyebiztossá a munkakörnyezetet. Az eredmény az volt, hogy csak hülyék akartak ott dolgozni (nos, nem igazán hülyék, de érti, mire gondolok).”

The Personal MBA

the personal mba üzleti könyv

“Minden új dolog, amivel találkozol kaput nyit ezer másik lehetőség felfedezésére.”

A könyvből származó fenti idézet tökéletesen összefoglalja a Personal MBA kötet lényegét.Bár nálunk nincs különösebb hagyománya az ötéves üzleti MBA képzéseknek, de az USA-ban a vállalkozni vágyó vagy üzleti pályára készülő fiatalok ezrei látják az MBA diplomát karrierjük elengedhetetlen hozzávalójaként.Josh Kaufman MBA diploma nélkül került a Procter & Gamble-hoz.

Munkatársai kivétel nélkül MBA diplomás szakemberek voltak, ezért jogosan merült fel Kaufman fejében a kérdés, hogy visszaüljön-e az iskolapadba a karrierének elősegítése végett. Hosszas rágódás és a rémisztően magas tandíjjal való osztás-szorzás után Kaufman úgy döntött, hogy inkább a gyakorlatban tanulja meg a szükséges ismereteket, miközben releváns könyvekkel bővíti tudását.

Ennek a tanulási folyamatnak a tanulságait foglalja össze a Personal MBA.

Valószínűtlen, hogy bárki üzleti géniusszá válik Josh Kaufman könyvétől, de a változatos témájú fejezeteken átrágva magát rájön az olvasó, hogy nem is ez a kötet célja. A könyv csupán kaput nyit különböző területekre, kérdéseket tesz fel, kulcsfontosságú stratégiákat ad a kezünkbe és olvasmányokat ajánl.

Olvashatunk értékesítési tippekről, alkalmazott pszichológiáról, projektmenedzsmentről és személyes / vállalati pénzügyekről is. Minden olyan területet érint Kaufman, ami a P&G-nél töltött évek során és a vállalkozóvá válás során megtanult.

Lost and Founders

Ha bármilyen formában találkoztál a keresőoptimalizálással, SEO-val, akkor nagy valószínűséggel a Moz alapítójának neve is ismerősen cseng.A Rand Fishkin által megálmodott Whiteboard Friday volt számomra az első találkozások egyike a SEO-val.

A Moz alapítója hosszú évek óta segít bennünket a tartalommarketing és a keresőoptimalizálás területén minőségi oktatóanyagaival, blogposztjaival, az ikonikus Whiteboard Friday videókkal.De mi történt eközben a színfalak mögött? Milyen nehézségekbe ütközött az egyik legnagyobb SEO szoftver építése közben? Miért hagyta ott a Mozt, mit tanult a stratup-létből és mihez kezd most?A 2018-ban megjelent könyvében kimerítő választ ad mindegyik kérdésre.

A Lost and Founders nem egy legjobb praktikákat felsoroltató marketing könyv, de szigorúan véve nem is a Moz felépítését taglaló üzleti könyv. A Lost and Founders a SEO-ról, szoftverről, startupokról, emberi értékekről és Rand Fishkinről szól.

A rengeteg személyes történetből többet tanulhatunk, mintha unalmas esettanulmányokat nyálaznánk át. A Moz befeketésein túl, a cég marketingstratégiájáról, kultúrájáról és a termékfejlesztésről is kulisszatitkokat tudhatunk meg.A könyv azonban nem csak üzletről szól.

A könyv elsősorban nem üzletről szól.

A konverzióoptimalizálásról és email growth hackekekről szóló történeteket mindig egy meglepően őszinte vallomás követ.Rand Fishkin őszintén beszél a depressziójáról, a kudarcairól, a startup kultúra buktatóiról. A könyvet tapasztalati összegzésével zárja és megosztja velünk újabb nagyszabású terveit.

Az egyszemélyes cég (Company of One)

“A marketing egyszerűen a bizalom és empátia érzésének megteremtését jelenti emberek egy kiválasztott csoportjával, úgy, hogy folyamatosan kommunikálsz velük.”

Paul Jarvis könyve sokkal többről szól, mint a munkaerőpiac átalakulása, a fenntartható vállalkozások építése vagy épp az őszinte marketing. A könyv kiindulópontja az egyszemélyes cég, amit a szerző saját történetén keresztül mutat be.

Az egyszemélyes cég egy olyan vállalkozás, amely megkérdőjelezi a hagyományos értelemben vett növekedést. Nem alapelv szinten utasítja azt vissza, csupán azért, mert számára sok esetben nem a növekedés a leghasznosabb vagy pénzügyi szempontból legelőnyösebb döntés.Találj egy problémát, old meg kreatívan és bánj partner módjára ügyfeleiddel. Mindeközben pedig dolgozz jobban, ne többet. Automatizálj és feküdj rá az erősségeidre.

Paul Jarvis könyve sokkal több kérdést érint, történetet mesél el és ami a legjobb: minden szava értékes, amellett, hogy hasznos.Rám a Company of One volt a legnagyobb hatással a hónap kötetei közül, és ez a soron következő kötetek témáját tekintve elég nagy szó.

Nyolc nélkülözhetetlen humán készség a projektmenedzsmentben

Nyolc nélkülözhetetlen humán készség a projektmenedzsmentben

„A kommunikáció nem az, amit mondunk, hanem amit a másik fél hall és érez.”

Úgy tűnik a menedzsment könyvek kora leáldozott. Az üzleti bestseller könyvek többsége vállalkozásindításról, álmaink kergetéséről és a pénzügyi függetlenségről szól. Ezek a témák közvetlenül fájdalompontjainkra hatnak. Ki ne akarna önálló, sikeres és gazdag lenni? A hasonló mintát követő könyvek faék-egyszerű üzenetekkel is képesek a sikerlisták élére kerülni.Zachary Wong könyve nem ilyen. Ugyan a kötet címe nem tölt el bennünket oldhatatlan lelkesedéssel, de nyugodjunk meg, a kötet tartalma jócskán túlmutat a projektmenedzsmenten.

Előfordult már, hogy félreértették szerinted egyértelmű mondataidat?

Érezted magadat valaha demotiváltnak?

Kihívásnak találod mások irányítását?

Akkor adhat számodra hasznos tippeket a Kaliforniai Egyetem professzora. Bár projektmenedzsmentről szól a könyv, azonban konfliktuskezelésre és problémamegoldásra javasolt gyakorlatai, az egyéni motivációról szóló részek és igazából bármelyik fejezet kontextusból kiragadva alkalmazható a magánéletben éppúgy, mint bármilyen olyan szituációban, ahol másokkal dolgozunk együtt.

A szerző az egyénekre, folyamatokra és a vezetésre vonatkozóan és mindhárom féllel kapcsolatban hasznos tippeket oszt meg. Az egyének megfelelő teljesítményének biztosításához Wong szerint az EEKM modell elemeit érdemes biztosítani. Szükségesek az elvárások, erőforrások, képességek és motivációk.

Mások és önmagunk motiválását egy fagylalttölcsér példáján keresztül mutatja be a könyv, míg a kommunikációs nehézségeket egy tonhalasszendviccsel szemlélteti a szerző.Érződik az évtizedes tapasztalat és kutatás a könyv mögött. Muszájból több menedzsmentkönyvet olvastam már, de ez az első kötet, amit hasznosnak is találtam.