Skip to content

Legjobb életrajzi könyvek és önéletrajzok

Elmerülnél egy másik korban? Olvasnál a történelem alakítóiról, esetleg mások praktikáinak és hibáinak megfigyelésével szeretnél jobbá válni? Hérakleitosz után ugyan tudjuk, hogy kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba, mégis olyan sok tanácsot tartogat számunkra mások élete.

Ez a legjobb életrajzi könyveket magában foglaló listám. Mindegyik könyvet olvastam és csak a legjobbakat ajánlom.

„A külpolitika nagyon fontos dolog, de ennél picit fontosabb, hogy enni kell.”

Szűcs R. Gábor

Ashlee Vance: Elon Musk

elon musk könyv

Szinte restellve olvassa az ember Elon Musk életrajzi kötetét. A rakétaembert mindennél jobban jellemzi a kemény munkára való képesség és hajlandóság. A gyerekkorába visszatekintve rájöhetünk e céltudatosság okaira, sikerének és kudarcainak összetevőire. Musk élete a cégei, így életrajzának jelentős része nem is róla, hanem az évek során kemény munkával felépített vállalatairól szól.

A Tesla, a SpaceX és a Solarcity is egy nagyobb küldetés teljesítésére jöttek létre. Az önéletrajzi kötetben többek között tanulhatunk céltudatosságról, munkamorálról és a siker áráról.

Satya Nadella: Nyomj egy frissítést

satya nadella - hit refresh

Hosszú út vezetett Indiából Redmondig Satya Nadella számára, éppúgy, mint a Microsoftnak a BASIC programnyelvtől a mesterséges intelligenciáig. A könyv ezen a két íven vezeti végig az olvasót. Első felében egy alázatos mérnök életútját ismerhetjük meg, megtudhatjuk, hogyan lett krikettjátékos helyett a Microsoft vezérigazgatója.

A kötet második fele a jövőbe mutat, a szoftvercég elveszett küldetéstudata utáni hajszáról, az új célokról és a megvalósítás eszközeiről szól. Izgalmas, ugyanakkor félelmetes, hogy már most mire képes a technológia. A Nyomj egy frissítést egyben high-tech mustra, menedzsmentkönyv és életrajz is.

Szűcs Róbert Gábor: Jól fésült ügyek

jól fésült ügyek

A diplomaták titokzatos életébe enged bepillantást Szűcs R. Gábor. Mítoszromboló, ugyanakkor kalandregénybe illő történeteket olvashatunk a Jól fésült ügyekben.

A kiküldetéseken túl a hazai viszonyokba is bepillantást nyerhetünk, a rendszerváltás kori Magyarország sajátos viszonyairól, illetve a politika minden területen történő térnyeréséről, áldatlan hatásairól is olvashatunk egy belsős tollából.

Phil Knight: A Nike-sztori

nike sztori

Ha Elon Musk életrajzi kötete a kemény munkára, akkor a Nike-sztori a minden körülmények közötti kitartásra tanít bennünket. A fiatal Phil Knight kezdeti szárnypróbálgatásai után hamar találkozhatunk az első akadályokkal, konfliktusokkal, szinte több száz oldalon keresztül érezzük a Nike alapítójának vállára nehezedő nyomást.

Hiteltartozás, rohamos növekedés és jogi csetepaték jellemezték a cég első éveit, amelyről őszintén ír Knight. A jó csapat, a futás szeretete és a leleményesség azonban utat tört magának.

Walter Isaacson: Benjamin Franklin

walter isaacson - benjamin franklin

Életrajzok olvasása nekem egyfajta átmenet a valóság és a képzelet között. Ha nem tudom eldönteni, hogy egy regény vagy egy tényirodalmi könyvhöz van kedvem, akkor rendszerint előveszek egyet az olvasólistám életrajzi szekciójából.

Életrajzot lapozva, egy olyan film forgatókönyvét olvassuk, ahol hiába tudjuk a történet végét, mert a köztes anekdoták is magukkal ragadnak. Ehhez szükség van egy érdekes életre és egy jó íróra.

Tudtad, hogy Benjamin Franklin önéletrajzával egy új műfajt is alkotott? Korábbról is maradtak ránk elbeszélések, levelek, de még senki sem írta meg előtte célzottan saját életének történetét.

Mégsem Franklin önéletrajzát olvastam el, hanem Walter Isaacson kötetét. Néha kell egy elfogulatlan szempár, egy külső szemlélő,aki kitölti a önéletrajzíró által hagyott hézagokat. Isaacson olyan eseményekről is ír, amelyet Benjamin Franklin szégyellt, vagy egyszerűen nem tartott fontosnak. 

Üdítő a könyv elfogulatlansága, Franklin élete pedig nem csak irigylésre méltó, hanem felettébb kalandos is volt.

Ha érdekel Benjamin Franklin saját életrajzából kimaradt történetek, szeszélyei, hibái és úgy minden, ami a fősodorból kiamarad, akkor olvasd el a az alapítóatyáról írt cikkem: